DEMOKRASİLER DE, OTORİTE KİMDİR?
Demokrasiler de otorite kimdir derseniz, valla önce ben degilim onu belirterek başlayalım, sen hiç degilsin, o, o da degil, şu lider, hiç degil, bu zaten onun partisi %10’u aşamadı, baraja takıldı oda degil, şu barajı aşıp partisi birinci olan lider o hiç degil… Sen ne diyorsun arkadaş o degil bu degil, kaybeden degil kazanan degil, millet başı boş mu kalsın… Yok demokrasi en başı doluluların rejimidir, Allah, Allah sen sabır ver, eee hem başımız da bir dolu adam olacak, hem de hiç biri otorite olamayacak, hayret doğrusu, hayret… Evet, akılla, düşünceyle hayretle vede dikkatle, ararsın/ararız, sorarsın/sorarız yönetim konusun da insanlar/insanlık ne etmiş ne ilkeler bulmuş okursak/dinlersen ararsak otorite kim buluruz… Sahi otorite demokrasiler de kim?
Demokrasiler de otorite yasa yapma kurallarına göre yapılmış yasalardır, bu yasalara göre yönetim ve denetim yapanlardır, bu yasaları dikkate alarak karar verenlerdir, bu yasalara uyan vatandaşlardır, yasalara uymayanlara tepki gösteren toplumdur…. Kısacası demokratik hukuk kurallarına göre yasa yapanlar da bu yasalara uyanlar da, uyulmaması durumun da tepki gösteren de otoritedir…
Yani sen de, ben de, lider de otorite öylemi? Evet, öyle yasalara uyan liderde, bakan da, başbakan da, Cumhurbaşkanı da otorite… Yani bütün bunlar biz vatandaşlar dahil demokrasi nasıl işletilir, hangi kanunlar demokratik otoriteye, hangi kanunlar liderin otoritesine neden olur bunlar hesaplanarak, kanunlar, yönetmelikler, tüzükler yapılırsa ve bu kanunların yapılması aşamasın da vatandaşın hakları öncelikli olur, kurum ve kuruluşların sınırları iyi çizilirse, güçler ayrılığı ilkesi iyi işletilirse, kimse otorite olmadan herkes otorite olur.. Valla tam kafam basmadı… Ya sen sallıyon, yada ben anlamıyom… Benim oy verdiğim partinin lideri iktidara bile gelse otorite olamayacak, ama herkes otorite olacak… Kaos olmaz mı? Olur..
Kaos iki türlü olur bir kuralsızlık ve kaidesizlikten ikincisi ise, bütün kuralları sadece otoritenin belirlemesinden… Şu anda dünyanın kaos olan ülkelerine baktığımız da ne görüyoruz? Aşırı otorite sevdalılarının hukuka, adalete ve ahlaka dayanmayan otoritelerini dayatmasından kaynaklı kaos gösüyoruz degil mi?
Ne görüyoruz? Kaos, neden biliyormusun, bir kişi, bir zümre kendi otoritesine dayanarak kural ve kaideler koyuyor ve tüm topluma bunları ben otoriteyim diye dayatıyor… İşte mevcut kaosların nedenleri, bazı kimselerin otorite sevdasındandır… Anlamaya başladım … Başımız otorite dolu degil de beynimiz bilgiyle, düşünceyle dolarsa anlarız...
Oysaki adalete, ahlaka, vicdana, demokratik hukuk kurallarına dayalı ilkeler olsa hepimiz bu ilkeleri otorite olarak kabul edecegiz ve bu otorite en tepedekini de en aşagıdakini de bağlayacak… Ya hem herkes otorite diyorsun hem de en tepedekilerden ve en alttakilerden bahsediyorsun bunda bir çeliş ki yok mu? Var var, bak başın boş degil ilkler hepimizin başın da beynimizde ise, insanlığın yönetim ilkleri var oldukca otoriteyi daha iyi anlarız… Zaten demokrasiler de ilkeler, yasalar otorite olduğu için kişilerin otoritesine ihtiyaç kalmaz...
Evet, evet haklısın, bütün vatandaşlar kanunlar önün de eşittir, en yukardakiler zaten vatandaş adına temsilen oradalar… Vay be adamlara bak beni temsilen oradalar ama ben yarı aç yarı dok gezerken onlar en lüks arabalara biniyorlar…. Kafan çok dolmaya başladı en iyisi mi biz bu sohbeti keselim…
Son olarak şunu ifade edelim demokrasiler de kuralar ve kaideler herkesi bağlar, yasalar karşısın da ayrıcalık yoktur, çalışan, üreten, vatandaşlık sorumluluklarını yerine getiren,(vergisini veren, askerlik görevini yapan, yasalara uyan) vatandaş patrondur, otoritedir…. Selam ve sevgilerimle…
Fikri Adil --- Mayıs 15 – www.vatandasfikri.com
|