NAMUS, AHLAK, ETİK, ÜZERİNE DÜŞÜNMELER
(Liyakate Dayalı Görevlendirmeler, Üretime ve Düşünceye, İcatta dayalı Zenginleşmeler, Ahlakidir. Fikri Adil)
Namusla başlarsak, namus nedir, kim ne der bilmem ama ben kişisel ahlaktır derim, bunun cinsellikle de ilişkisi varmıdır, kısmen vardır… Cinsellikle ilişkisi zina boyutudur, zina nedir? (Zina: Aralarında evlilik bağı olmayan, karşılıklı reşitliğin ve rızanın, meşruiyetin bulunmadığı, kişiler arasındaki cinsel ilişkidir.) Yalan konuşmak, en dar anlamıyla kişinin kendine ve en yakın (ailesine) karşı görevlerini, sorumluluklarını yerine getirmemesi ise namussuzluktur… Bana kalırsa biz toplum olarak iffetle ahlakı karıştırıyoruz, birbiriyle ilişkisi var, iffetli, iffetsiz sadece cinsel anlamda ahlakı içerdiğini düşünüyorum… Yani ahlak cinselliğe kurban edilmeyecek kadar büyük bir bir kavramdır… Ayrıca bu alanı kapsayacak bir kavramımız olmasına rağmen insanların cinsellik üzerinden ahlaki yargılamalarda bulunmasının nedeni ahlakın alanının daralmasına neden olmaktadır… Bunun için namus, iffet kavramlarını inceleyelim, oradan bir üst olan ahlaka gecelim..
Namus: Bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, bunun cinsellik alanında ki karşılığı iffettir, diyebiliriz. İkinci anlamıyla namus, dürüstlük, doğruluk yoluyla yaşamaktır…
İşte Aradığımızı Bulduk, İffet, Kavramının Karşılığın Da Sözlükler Derki, Cinsel Konularda Ahlak Kurallarına Bağlılık, Sililik. İffet/İsmet Kadın Ve Erkek İsimleri Hatta İsmet Hem Kadın, Hem De Erkek İsmi, Anlamı İse Nedir Derseniz? İsmet: Ahlak Kurallarına Bağlı Kalma Durumu, Sililik, Sözlükler Hem İsmette, Hem De Ülfet De İkinci Anlamı Sililik Olarak Veriyor… Oda Temizlik Duruluk Anlamına Geliyormuş… O Zaman Sıralamayı Şöyle Yapabiliriz, İffet Cinsel Ahlak, Namus Kişisel Ahlak Ve Ahlak İse Toplumsal Kabullerle Oluşmuş Olan, Ticari, Mesleksel, Ekonomik, Hak, Kısacası Tüm Sosyal İlişkilerde Ahlak Kurallarından Sorumlu Olma Hali Dediğimiz De… Namussuzluk Nedir, Daha İyi Anlaşılacaktır, İster Cinsel Bağlılık İster Toplumsal Kabullere Dayalı, Dini İlkelere Dayalı, İsterseniz Felsefi İlkelere Dayalı Etik Kuralların Sorumluluklarını Taşıyamama Hali İse Namussuzluktur… Örneğin, Kaynağı Belli Olmayan, Yada Hak Hukuk Tanımadan İnsanları Sömürerek Zenginleşmiş Birisi, Namuslumumdur, Haklımıdır, Etik Kurallara Uyuyormudur? Bunun Cevabını Bir Edebiyatçı Düşünürümüz Şöyle Vermiş, Bende Katılıyorum… “Liyakat Ve Namusa Dayanan Zenginliğe Düşman Değilim.” -M. Kaplan.”
”Dinsellikle, Cinselliğin Çok Karıştığı Bir Toplum, Ahlak Kurallarını Tatile Göndermiş Demektir. M. Akif Gökalp”
Şimdi sıra geldi ahlak ve Etik kavramlarını incelemeye, çok inceleniyor, çok inceledim, ama bu kadar çok yazıp çizmenin nedeni bu kadar çok ihlal edilmesi olsa gerek… Bu kadar çok değer verildiği iddia edilen, aynı zaman da bu kadar da çok ihlal edilen başka bir kavram, davranış var mı bilmiyorum… İhaleye fesat karıştırmak, liyakate Fesat karıştırmak, iyi, güzel, doğru, ehil, temiz, duru olan varken kötü, çirkin, yanlış, yeteneksiz, kirli, bulanık, olanın tercih edilmesi ahlaksızlıktır… Şimdi biz ve yaşadığımız toplumu ister dini, ister felsefi anlamda değerlendirdiğimizde, kendi, kendimize nasıl bir toplumuz, sorusunu sorarsak… Bulduğumuz cevaplar üzerine düşünmeliyiz, hem de çok düşünmeliyiz… Son olarak…
Örnegin dünyanın ilk 17-18 ekonomik büyüklüğe sahip ol, ama milli gelirde 59’uncu, gelir dağılımda ki eşitlikte ise 57’dinci sırada yer al, bura da ekonomik ahlakı nasıl izah ederiz? Devam edelim mi Ahlaki göstergelerimizi görmeye, yoksa utanalım başımızı kuma mı gömelim… Bence görelim ve önlem alalım, Ahlak sıralamalarımız, kişi olarak, toplum olarak, uluslararası toplumlarla kıyasladıkça sıralamalarımız düştükçe, ahlaksızlıklarımız en çok bizi rahatsız eder, edecektir.. Şu paylaşımlarda da bulunarak, yazıya son verelim mi?
Aslında biz, bizi herkesten daha çok biliriz, neden bu araştırmalara dayalı sonuçları hayatın içinde yaşıyoruz da ondan… Yolsuzluk sıralamamız, aslında ahlaksızlık sıralamamızdır desek yeridir…
Küresel yolsuzluk karşıtı Transparency International şirketi, her yıl, “Yolsuzluk Algı Endeksi” anketinin sonuçlarını paylaşıyor. Şirketin belirttiğine göre, “yolsuzluk”u kesin olarak belirlemenin standartlaşmış yolları mevcut değil, bunun için algıyı ölçmek çok zor olsa da aşağı yukarı bir ölçü çıkarılabilmektedir… OECD Verilerine Göre Gelişen Dünyada Yolsuzlukta Tavan Yapan 18 Ülke Ancak şirket buna rağmen, birçok yolsuzluk araştırmasını baz alarak, 168 ülkeye 100 üzerinden puan veriyor. 100 puan yolsuzluğun en az düzeyde olduğunu belirtirken, 0 ise en üst düzey de yolsuzluk yaşanıyor anlamına geliyor. Sizce bizim puanımız kaç çıksa iyidir?
Bu yolsuzluk sırlamalarında zirveyi Afrika ve Orta Doğu toplumları almakta ki buradaki toplumlar da yolsuzluğun fazla olmasının nedeni, zayıf yasal düzenlemeler ve otoriter, sorgulanamaz, denetlenemez yönetim sistemlerine bağlanabilir…
Somali, Kuzey Kore’yle birlikte, 8 puanla zirveyi paylaşıyor. Afganistan (11) ve Sudan (12) ise onları yakından takip ediyor. Danimarka’ysa 91 puanla listenin diğer ucunda. Ülkemiz Türkiye, Avrupa’da yolsuzluk oranı en yüksek ülkeler arasında yer almaktadır. Puanıysa 42. Bu rakamlar 2013’ de oluştuğu tahmin edilen puan ve sıralamalardır…. Uluslararası göstergeler böyle, durumumuz iyi değil…
Namus neydi, İffet neydi, Ahlak neydi, Etik neydi, düşündük mü? Durumumuz nedir gördük mü? Biz bunların birçoğunu kadın erkek ilişkileriyle açıklarsak, daha yolsuzluk listelerinde vasatlığımız devam eder… Bu İşler de Uluslararası, ölçü Etikir, biz bu ettiği ettik olur mu anlıyoruz ne? Her ihaleyi bizim adamlar alırsa, her işe ehil olup olmadığına bakılmadan bizim adamlar işe alınırsa… Bu sıralamaların daha uzun yıllar değişmeyeceğini öngörebiliriz… Bu sorunların aşılabilmesi için iyi bir yasal düzen ve hükümet, toplumsal baskılardan bağımsız yargı sistemi gerekmektedir… Toplumsal baskıların ise yolsuzluk yapanlara yöneltilmesi gerekmektedir… Dileğimiz bu eksikliklerimizin farkına varılır, eğitim yoluyla, yasal yollarla toplumsal bir mücadele başlatırız düşüncesiyle… Selam ve Saygılarımla…
Fikri Adil – vatandasfikri.com – 18.12.17
Kaynak
2- http://www.tdk.gov.tr
3- https://onedio.com/haber/oecd-verilerine-gore-gelisen-dunyada-yolsuzlukta-tavan-yapan-18-ulke-715027
|