On, BÜYÜK GÜNAH!!
Evrene açılırken bizim kendi inancımızın ve kültürümüzün günahları/kötülükleri bazen azalır, bazen çoğalır, bunun nedeni toplumların günah algısında ki farklılıklardır. Bize göre bile büyük günahlar kaynaklarda çok farklı belirtilmiş… Bizde büyük günahların çoğu kişi alanında ve Allah’a karşı sorumluluklar alanın da olduğu varsayılmıştır… Oysa bence büyük günahlar toplumsal sorumluluk alanların da olmalıdır, neden çok kişiye zarar de ondan… Büyük günahlar toplumsal sorumluluk sahibi olanlara, daha çokta iktidar sahiplerini bağlayacak şekilde oluşturulmalıdır… Kişisel alan, yani hane alanı bu işin içine girerse de, orası da kısmen bir toplumsal alan sayılsa da ve sorumluluk alınmışsa yerine getirilmemesi durumda günah sayılabilir… Ama bu günahın topluma, yaşama zararı nedir? Büyük günah büyük sorumsuzlukların, kötülüklerin, zulümlerin sonucu ortaya çıkmalı değil mi? Asıl benim işaret etmeye çalışacağım alan bunu da aşan, evrensel olarak ortak değerler üzerine günah olanlardır… Ben Mahatma Gandi’nin 7 büyük günahını 10 büyük günah olarak genişlettim ve şunları ekledim…
Mahatma Gandhi, ilk yediyi söylemiş, ben son üçü de ekleyerek devam ettim..
1*Çalışma olmadan servet sahibi olmak, demek ya kişileri sömürerek, yada faizle zenginleşme demektir diye okuyarak diğer şıkka geçelim..
2*Bilinç olmadan haz yaşanırmı, bilinç bir şeyin kültürü olması demektir, kültür ise bilgi ve bilinçle oluşur…
3*Karakter olmadan bilgi sahibi olunması, karakter/olgunluk olmadan bilgi, bilginin silah olarak kullanılmasına neden olur ki, bilgi aslında, tüm canlıların ortak yararına, fayda doğurmalı değil mi?
4*Ahlak olmadan ticaret, olursa ne olur, nedensiz zenginleşmeler olur, bugün bakıyoruz, üretime katkısı olmayanların hızla zenginleştiğini görüyoruz… Bunun nedeni ahlaksız ticaret olabilir mi, ahlak ve adalet yoksa orada her alanda sorun var demektir…
5*İnsanlık olmadan bilim olur mu, birde bakıyoruz insan öldürmek için bilim yapılıyor, insan sömürmek için bilim üzerinden güç devşiriliyor… İşte cana, doğaya saygılı bir bilim, insaniyeti yüksek bir bilim olur diyerek… Dini alana bakıyoruz…
6*Özveri olmadan din olur mu? Bence olmaz dini alanda özveri ne demek inanılan dinin ilkelerine göre yaşamak demektir… Bir çok dini öğreti adaleti, ahlakı, samimiyeti önerir, bunları özümseyerek özveriyle yaşıyormuyuz? Yoksa biz yaşamasak da başkalarını kendi inanç yorumlarımız üzerinden yargılıyormuyuz? Asıl olan inanç ilkelerimiz üzerine bir iç eleştiri gerçekleştirebilmektir, kendini tanı diye alimler, belki de bunu demek istemiş olabilirler.
7*İlke olmadan siyasetin olursa ne olur, ne iktidar odakları nede vatandaşlar/halk ne olacağını bilemez, iktidar sahipleri ilkelere göre hareket ediyor mu, etmiyor mu, etmediğinde kim onları durduracak, biz doğu toplumları hep halkı durdurma üzerine siyasi teoriler üretiyoruz… Ya yöneten siyasileri kim denetleyecek, kim yargılayacak, yanlışlarına kim tepki gösterecek?
Gandi, bunların insanı günaha götüren unsurlar olduğuna inanmış ve bunlardan uzak durulması gerektiğini önermiş ve kendi de bu önerisi konusunda örnek davranışlar sergilemiştir… Benim eklediklerime gelince…
8*Adaletsiz paylaşımlar, dünya ekonomik eşitsizliklerin en zirvede yaşandığı bir döneme girmiştir, en zengin 8 kişi dünyanın nüfusunun yarısının sahip olduğu servete denk bir servet edinmiş, buna adaletsiz paylaşım öngören sistemler neden olmuştur…
9*Dogaya Karşı Yapılan Saygısızlıklar, doga bizim evimiz, doga ana bizi besliyor, buna rağmen ona zarar vererek yaşamayı tercih ediyoruz… Bu doğanın kabul edebileceği sınırları aştığımızda bize zarar vereceğini bilmiyor muyuz? Bal gibi biliyoruz buna rağmen içinde yaşadığımız gemiyi deliyor, bindiğimiz dalı kesiyoruz…
10*Sorunlara ve sorun yaşayanlara duyarsızlıklar, günümüzün belki de en önemli sorunu sorunların, yaşanılan sıkıntıların, acıların kanıksanmasıdır, hele hele birde başka bir toplum yaşıyorsa bu sorunları, haberleri dinlerken bile artık üzülmez mi olduk ne?
Şimdi bu günah sayısını çoğaltabiliriz, günah dini bir kavram ama bana kalırsa sonuç olarak kötülük yapmaktır, her alanda kötülük günahtır, ahlaksızlıktır, adaletsizliktir, insanlık dışıdır… Son olarak Platonun şu sözüyle yazıyı bitirelim, “Ahlaksızlık nedir, iyi varken kötüyü tercih etmektir” günah, sevap nedir? Günah kötüyü, kötülüğü yapmak, sevap nedir iyiliği, iyi olanı yapmaktır… O zaman günahtan uzak durmaya çalışalım, iyilik yapalım mı, ne dersiniz? Kötülükten uzak durmak, iyilikler yapmak dileğiyle Selam ve Sevgilerimle..
Fikri Adil – 20.4.19 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
|