SONUÇSUZ/KONUSUZ TARTIŞMALAR
Tartışmalar ne için yapılır, düşüncemizin doğruluğuna inandığımız için onu savunmak, tartışılan konunun eksik yanlarının bulunması, bu eksikliklerin giderilerek istenilen niteliğin yakalanması amacıyla tartışma yapmamız gerekirken… Ne yazık ki sonuçsuz tartışmalar yapıyoruz, sonuç ne, koskocaman sıfır…
Tartışmacılara bakıyorum hukuk tartışıyorlar, hukuk kurallarını siyaseten değerlendiriyor, yapılan adaletsizlik örneklerine taraflar örnekler veriyor ama taraf oldukları siyasetçilerin zamanlarda/dönemlerinde yaptıkları hukuksuzlukları es geçiyorlar…
Ekonomi tartışılıyor, dış ticaret açığı dış borçlar deniyor, muhalifler haklı olarak kaygılarını dile getiriyorlar, iktidar taraftarı ekonomistler veya tartışmacılar, dünyadan borçlu ülkeler örneği veriyorlar, en borçlu ülkelerden biri örnek verilirse, bizim borçluluk oranımız az gibi gösterilebilir onu yapıyorlar… Oysa hem borcumuz, hem dış ticaret açığımız aynı anda artıyorsa burada yanlış var demektir, aldığımız borçları tüketim için harcıyoruz demektir… Tartışmacıları, taktıkları siyaset gözlüğü kör ediyor, kendilerinin ve gruplarının hatalarını, eksikliklerini görmüyorlar, çünkü bu siyaset gözlüğü sadece karşının kusurlarını gösteriyor… Tartışmalardan böyle sonuç alınabilir mi?
Tartışma: Birbirine karşıt düşünceleri karşılıklı savunulması demek ise, bir düşüncemiz olacak, bu düşüncenin doğru olduğuna inanacağız ve bunu savunacağız, tartışmalarımız böyle mi oluyor? Yoksa düşüncemizin doğruluğuna, yanlışlığına bakmadan sadece bizim grup savunuyor diye savunmak tartışmalarımızın kısırlaşmasına, sonuçsuzlaşmasına neden olmaktadır… Sözlükler, tartışmanın ikinci anlamında Karşılıklı ağır sözler söyleyerek yapılan çekişme, atışma, ağız dalaşı, dil dalaşı, dil kavgası, ağız kavgası, münakaşa der… Düşüncemiz, konumuz yoksa o zaman başa dönüyoruz tartışmalarımız öz eleştiriden uzak, karşılıklı kusurların aranmasına ve sert bir şekilde yapılmasına neden olacaktır… Son olarak siyasal tartışmalar üzerine duralım mı?
Siyasiler tartışmazlar, onlar grup toplantılarında çıkar karşı tarafa yüksek perdeden saldırırlar, herkes karşı tarafı düşman ilan eder, orada hazır bulunan taraftarları ne kadar çok hakaret, ne kadar çok saldırı, ne kadar çok nefret ve düşmanlık varsa, o kadar çok liderlerini, siyasetçiyi alkışlarlar… Oysa…
Kendi konusuna, düşüncesine, tezine güvenen siyasetçi bunu farklı düşüncede olan bir siyasetçiyle karşılıklı tartışmadan kaçmadan, savunabilmeli değil mi? İtirazın olmadığı, ortaya atılan düşüncelerin doğruluğunu, yanlışlığını düşünmeden, tartışmadan sadece alkışlayan ve bizim lider nasıl güzel düşünüyor, nasıl da güzel konuşuyor diye hayran, hayran bakan kişilerin içinde konuşmak tatlı su siyasetçiliğidir… Buralardan düşüncenin doğruluğu, yanlışlığı, nerelerinin eksik, nerelerinin fazla olduğu, toplumumuza ne gibi katkılar sunacağıyla ilgili bir sonuç çıkmaz, tartışıyormuş gibi yaparız, tartışamayız.. O zaman…
Hangi düşünce iyi, hangi düşünce kötü, ne iyiliklere, vatandaşların mutluluklarına neden olacak, ne yaparsak toplumumuz gelişmiş toplum olacak, dünya toplumları yarışmasında ilk ona, yediye, beşe nasıl girebileceğiz? Hatta nüfusumuz baz alındığında en çok üreten, dış ticaret fazlası veren toplum ne yaparsak olabiliriz? Bilgi ve teknoloji üretiminde ne yaparsak, G. Kore’yi, ne yaparsak Çin’i geçebiliriz? Siyasetçiden daha çok siyasetçi olan Akademisyenlerimize, hukukçularımıza, ekonomistlerimize son bir hatırlatma… Sizin göreviniz siyasetçinin düşüncesini savunmak değil, siyasetçiye topluma düşünce sunmaktır, tartışmanızı siyasal tarafgirlikle yapmak değil, ne daha ekonomik fayda yaratır, ne yapılırsa hukuk sistemimiz daha çok adalet üretir, diye düşünce üretmek ve bunları tartışmalarda savunma sorumluluğunu hatırlatarak..
Daha iyi olan nedir, tartışmalarımızın amacı olsun, sonuç aldığımız tartışmalar yaparak vatandaşlarımız, insanlar için ne iyi ise, hatta içinde yaşadığımız doğal düzen için ne iyi ise, onu tartışmalarla arayıp bulalım toplumumuza onu sunalım dileklerimle, önerimle.. Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – 22.9.18 – vatandasfikri.com
|