ÇELİŞKİLERDEN ÇELİŞKİ (Paradoks) BEĞEN!!
Biz kişi olarak dün birini dost ilan ettik, bugün hiçbir gerekce acıklamadan düşman ilan ettik, buna ne dersiniz? Karşıdan nasıl görünürüz, bizim için ne derler?
Bir kurumsunuz ister egitim kurumu olun ister saglık kurumu ister güvenlik kurumu..
Egitim kurumusunuz egittiğiniz kişilere şunu derseniz, sizin kaderiniz yazılmış buna karşı durmak beyhudedir.. Yada şunu derseniz insan yapan, icat eden daha iyi arayışı içinde olan canlıdır, bilgi yoluyla akleder, iyi olanı yapar, yapmaya çalışır dediğinizde, nasıl bir sonuç alırsınız? Bu egitim kurumunun ikisinide dediğini düşünün, nasıl bir büyük paradoks, yaşar burada egitilen zihinler, degil mi?
Saglık kurumusunuz mikropların kaderin cilvesiyle geldigini ve hasta ettiğini ölümlü olan insanın takdirle öldüğünü düşündüğünüzde, bir sürü tedaviye gerek olmadığını düşünür ve hastaları mikropla, hastalıkla baş başa bırakırsa… Yada her hastalığın bir tedavisi olduğunu bunun akılla, saglık bilgisiyle aşılacağını düşünenlerle, her şeyi kendi dışında başka bir güce bağlayan kimseler aynı şekilde sağlık sorunlara yaklaşır mı? Başka toplumlarda ortalama ömür neden yüksek anladık mı?
Güvenlik kurumusun, ister sosyal güvenlik ister can güvenligi, saldırıları engelleyecek iraden olabilmesi için kendine kurumuna güvenmen gerekli önlemleri alman halinde saldırıları gögüsleyebiliriz… Güvenlik araç gereçleri olmasın, silah olmasın, güvenlik bilgisi ile donatılmış akıl olmasın ve sen güvenligini sağlayabilirmisin? Zor çelişkiler paradokslar, gelelim siyasal, ekonomik paradokslara/çelişkilere…
Ekonomide imalat için ara malı ithal et, enerji ithal et, bunları ikame edecek yol ve yöntem bulma, üretimi ihmal et, dövizin cıkma egilimi olunca merkez bankasındaki döviz rezervlerini doları düşük tutmak için harca… Uzun vadede dayanılmaz bir ekonomik yöntem diyenleri de karar mercilerinden uzaklaştır, sonuç dolar 25 tl yi aşsın… Bir gün faiz yasak, buna bir kılıf bulalım kur garantili mevduat diyelim hem bankadaki tüm liralara dolarmış gibi davranalım ve ona göre ödemeler yapalım… Bir böyle, bir şöyle ekonomi politikalarına ne kadar para gitti, araştırın görün, sadece arama bölümüne kur garantili mevduatın bütceye maliyeti yazın… Bu paralar üretim için teşvike dönmüş olsaydı neler üretilebilirdi, bu son iyi düşünülmeden uzman görüşü alınmadan uygulaananpolitikalarla ekonomik eşitsizliklerde tavan yaptı… Sonra gelinen noktada hem döviz rekor kırıyor hemde faiz, faizin de dövizin de dahada artacağı beklentisi ve tahmini var.. O zaman biz bu kadar zarara neden katlanıyoruz, bu zararını toplum olarak biz çekiyoruz? Yüzlerce örnek verebiliriz, bunları biz kendimiz görmeliyiz ki, biri gösterince o bizim partiden degil, bu bizim mezhepden degil o bizim etnik kökenden degil, o yabancı diyerek inanmıyoruz, yada inanmamak için bahane üretiyoruz… Son olarak…
Bazen kendi, kendimizle de, mevcut olan siyasal düşüncelerlede, dini yorumlarlada çelişkiler olur, bu çelişkileri/paradoksları ancak aklı felsefenin, sosyal bilimlerin, dini düşünce yorumlarının zamanımıza ne kadar uyup uymadığını, insanlığın dün neler düşündüğünü, bugün hangi bilgileri, düşünceleri, hangi alanda ortaya koyduğunu, nasıl sonuçlar aldığını… Bunun için hem kendimizi, hemde insanlığı, günümüz bilgi ve aklıyla okumamız gerekir ki.. Dünün bilgisiyle, araçlarıyla bugün düşünmek, yaşamak, bugünün araç ve bilgisiyle geçmişte yaşamak, büyük çelişki/paradokstur, bunu aşamadıkça günümüz sorunlarını aşamayız. Ancak dünü, dünün gerçeklerine uygun degerlendirmelerle, bugünü, bugünün gerçeklerine uygun bilgi, akıl ve degerlendirmelerle çelişkilerimizi, paradokslarımızı kontrollü olarak azaltabilir, aşılabiliriz… Yapay zeka, yazılımlar, robotik kollar, robotlar, cipler, üç D yazıcıları, metaverse (Sanal Gerçeklik) yok sayarak bugün yaşayabilirmiyiz? Yoksa ürettiğimiz kurguların mahkumu olur, paradoksları aşmak için düşünceler üretemez hale geliriz.. Kişi olarak bunalıma, toplum olarak sorunlara dalarız, bunalımımızı kıymetli hüzün, takdiri ilahi, toplumsal sorunları imtihan sayar, Allah ve akıl esirgesin kutsarız bile… Çelişkileri aşacak bilgi birikimi, düşünce, tefekkür/feraset verilsin, bizde akıl yoluyla paradoksları aşalım dilerim.. Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – vatandasfikri.com – 3.7.2023
Kaynaklar
1* https://www.felsefe.gen.tr/aklinizi-bileyecek-11-felsefi-paradoks/
2* https://sozluk.gov.tr/
Kavram Anlamı
Paradoks: 1 anlam: Aykırı düşünce: "Başından beri çevremizde bize karşı bir kalabalık, gerçek dışı bir grup olarak kaldık, toplumsal bir paradoks olarak." - Atilla İlhan 2 anlam: Çelişki: felsefe Düşünceler arasında tartışmaya açık, kesin bir yargı içermeyen karşıtlık.
|