GAZETE/GAZETECİ TAKİP SİSTEMİ
Gazeteci takip sistemi derken genel olarak bunu otoriter devletler kurarlar lan bu insan yazar, çizer bunun ne yapacağı belli olmaz, bizim adamların aksine, şovmen gazeteci, din adamı, akademisyenlerin bizi başarılı gösterme oyununu vatandaşa fark ettirebilirler. Bu gazetecileri takip etmeliyim diye iktidar ayrı düşünür biz vatandaşlar ayrı düşünmeliyiz… Gazetecileri takip ederken, sayı 50-100-150 olduğunda takip sistemi kurması iktidarın ile biz vatandaşın aynı değildir. Biz doğru haber ve kanaat sahibi olmak, kendimizin izlemesi için bir takip sistemi kurmamız gereğinden bahsediyorum… Nasıl mı?
İlk önce doğru, hak adaletli haberler, yorumlar yapan gazetecilerimiz olacak, bu sadece ve sadece bir gazeteden olmayacak aşağı yukarı her gazeteden olmalıdır ki, onlar ne diyor, neden diyor, nerede demiş, ne için demiş, kimlere demiş gibi soruları takip edebilelim değil mi?? Bana bunu başarabiliyormusunuz derseniz bir grup dışında başarıyorum, onlara karşı onların ne dediği önemli değil diyorum ama yanlış yaptığımızı da biliyorum… Neden mi? Onların ne dediği önemli değil demek onlarla çatışma kaçınılmaz demektir, ne yazık ki öylede oluyor, çatışıyoruz, hergün şehitler geliyor… İşte bu olay bize bizim düşüncelerimiz kadar farklı düşünenlerin de düşüncesinin dinlenmesi o göre düşünceyle, müzakereyle, anlaşmayla, uzlaşmaya birbirimizi dinlediğimiz de yaşanılana ve yaşanılacak sorunlara çözüm bulabiliriz…
Birbirimizi dinliyormuyuz yok, ben bunun öneminin farkında olan biri olarak bile başaramıyorum, bunu başarmamız gerektiğini de düşünüyor ve biliyorum… Şimdi ben kendi gazeteci takip sistemimi vereceğim, bunlar benim listemde olanlar, siz de güvendiğiniz olayları sadece kendi penceresinden değil, farklı pencerelerden de değerlendirebilen gazetecileri izleyin derim… Bunların hiç birisini tanımam, genel sergiledikleri tavır üzerine izlerim…
Akşam Deniz Gökce
Cumhuriyet Emre Kongar, Orhan Bursalı Erdal atabek, Nuray Mert
Hürriyet Taha Akyol, Ahmet Hakan, Akif Beki,
Milliyet Güngör Uras, Sami Kohen, Nihat ali Özcan
Milli Gazete – M. Seyfettin Erol
Özgür Düşünce Mehmet Altan
Star Ahmet Taşgetiren – Yalcın Akdogan
Sabah Hıncal Uluç
Sözcü Saygı Öztürk, Ayşe sucu
T24 Tarhan Erdem, Hasan Cemal
Yeni Cağ Hulki Cevizoğlu, Ahmet Takan
Yeni Hayat - Ahmet Selim, Turhan Alkan, Herkül Milas, Eser Karakaş, Melih Fırat Turhan, Bozkurt, Gökhan Bacık
Yarına Bakış Ali Bulac, Mümtaz Er Türköne, Hilmi Yavuz,
Yeni Şafak Ali Bayramoğlu, İbrahim Karagül, Erol Göka, Y. Taşkın Koç,
Şimdi sorabilirsiniz bu kadar gazeteciyi nasıl takip ediyorsunuz diye, ben örneğin Taha Akyol ve Güngör Uras’ı nasıl takip ediyorum anlatayım öncelikle yazdıkları gün gazete almaya çalışıyorum, sonra, İnternete giriyorum okumadığım 5 yazı birikmişse toplam 20-25 dakika ayırarak okuyorum, Aynı şeyi Güngör hocanın yazıları için de yapıyorum yani 40-50 dakikada ülkemizin ekonomik ve siyasal profilini görüyorum… Bunun için bu kadar zamanımız yok diyenlere de oyunlara videolara ayırdığınız süreyi hatırlatıyorum…
Biz artık hepimiz şunu biliyoruz, haberler yorumlar tek taraflı yapılıyor, yani yapanlar bunları bize ulaştırırken bazı oynamalar yapıyorlar. Örnegin Bir Bektaşi fıkrasında Namaza yaklaşmayın ayeti var, ben de onun için namaza yaklaşmıyorum dediği gibi… Oysaki bu ayette namaza cünüpken ve sarhoşken yaklaşmayın der… Bir söz söyleniyor ve bunun önündeki söylenenler, arkasında ki söylenenler kesiliyor ve istedikleri bir mesaj oluşturuluyor.. Bizde başka kaynaklara bakmıyorsak bu mesajı gercek sanıyoruz…. Acaba bize ulaşan haberler gercek mi? Bize istedikleri gibi düşündürmeye mi çalışıyorlar, bizi kendi taraflarımı yapmak istiyorlar… Amaçları sadece haber mi vermek… Bunlar üzerin de ciddi durmamız gerekmez mi? Gerekir çünkü haber olay hakkında nasıl düşünmemiz gerektiği bilgisidir… Bunun için haber kaynaklarımız çeşitlendirilmelidir, eskiden haber kaynağımız bu kadar çeşitli değildi, şimdi her yerden haber akıyor, biz sağlam ve en az üç beş çeşit kaynak seçmeliyiz ki haberin gerçekliği konusunda tereddütlerimiz kalksın, sağlıklı düşüncemiz olsun ona göre doğru tavır alabilelim… Yoksa örneğin hala bir efsane olan ülkemizin borcu yoktur efsanesi ne oldu, özel sektörün, vatandaşların borçluluk oranı tavan yapmış durumda… İşte bakın borcumuz yok haberinin altından ne çıkıyor borç dağları… Habere dikkat edelim, haber bizim seçimlerimizi tercihlerimizi etkiliyor, seçimler ve tercihlerde hayatımızı etkiliyor… İyi bir hayat yaşamak istiyorsak ki hepimiz isteriz doğru haber aldığımızdan emin olalım der…. Selam ve sevgilerimizle…
|