MUHALEFET – HÜKÜMET
İktidar her yönetim şeklinde olur, monarşilerde kral, oligarşilerde oligark, tranlar da tran, muhalefet sadece ve sadece demokrasilerde olur… Demokratik hukuk sisteminde muhalefet et hakkı en temel haklarından biridir… Bazı konuları anlayabilmek için o konuları bize acacak kavramları bilmemiz lazımdır, bizi genel olarak kapsayan Anayasal düzen, Demokratik hukuk düzenini düzenleyen temel yasalarımızdır.
Anayasa: Devletin kuruluşunu, örgütlenişini, kişilerin, kurumların devletle, vatandaşla ilişkilerini düzenleyen temel yasadır… Haklar ve görevler bu hukuk kurallarından dogar, bunlara uyulmaması, saygı duyulmaması toplumsal sorunlara, fitnelere neden olacaktır.
Haklar, insan varlığına temel oluşturan hak ve adalet kavramı, hukukun üstünlüğü ile bu haklar mümkündür, yoksa otoriter sistemlerde haklı olan hep iktidardakilerdir ve her durum onların istediği gibi cereyan eder… Hukuk kuralları onların istediği gibi olur, hatta bazı ülkelerde anayasa yönetme yetkisini sadece bir aileye vermiştir. Örnek vermek gerekirse Osmanlı ve Suud ailesi gibi, bu ailelerde yönetme yetiki babadan oğla mirasen geçer… Demokrasi yoksa ülkeyi kim yönetecek diye seçimde de yoktur. Buradan vatandaşlığa geçelim mi?
Yurtları, ya da yurt duyguları bir olanlardan her biri, bir devletle hukuki sözleşme (Anayasal) yaparak, vatandaş devlet ilişkisi içinde olan… Demokrasilerde ülkeyi kim yönetecek sorunun cevabı vatandaşların oylarıyla en çok onayladıkları, parti ve lider yönetir… Gelelim devlet’e…
Devlet: Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal örgütlü oluşturduğu tüzel varlık, en büyük kurum, örnegin, Türkiye Cumhuriyeti Devlet… Devleti kim yönetecek cevabını seçimlerde seçilen parti ve lideri demiştik.. Buna hükümettir, hükümet nedir?
Hükümet Devletin görevlerini yerine getirmesini sağlayan yetkili organ, bakanlar kurulu, devletin erkler ayrılığından biri… Kısacası devlet yönetimi, yürütüm, yürütme işleri… Demokrasilerde seçilemeyenler ne yapar, muhalefet…
Muhalefet: Genel olarak bir tutuma, bir görüşe, bir eyleme karşı düşünce, sav sunma durumudur… Demokrasilerde az oy aldığı için yönetme yetkisi alamayan, parti ya da partilerdir, bunlar hükümetin anayasal düzen içinde işleri, iyi yapıp yapmadığını denetleyen bir konumları vardır… Bütün bunlardan sonra..
Yönetim sistemimiz demokrasiyse ki böyle olduğunu görüyor ve bu yönetim şeklinin diger yönetim şekillerinden iyi olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle nasıl bir partiye hükümet etme hakkı veriyorsak, başka bir partiye de muhalefet etme hakkı veriyoruz… Olaki hükümet etme yetkisi verdiğimiz parti ve lider devleti kötü yönettirse, bu yönetme yetkisini hükümet eden partiden alarak, muhalefet eden partiye vererek onu hükümet ederiz, biz vatandaşlar… Kısacası..
Demokrasi o kadar güzel bir şeydir ki, verdiğimiz oylarla devleti kim yönetecek onu belirleriz. Bizim burada bu etkimiz ancak demokrasi varsa var olur… Demokrasi ise demokratik hukuk devleti anayasasına dayanır, ancak örgütler eliyle işler… Bu örgütler sendikalar, meslek odaları ve partilerdir… Bu örgütlerin içinde meslek mensupları meslek odalarına, işçiler sendikalarına sahip çıkar… Biz vatandaşlar genel olarak demokrasiye sahip çıkmalıyız, demokrasiye sahip çıkmak için ise muhalefetin muhalefet edebilme hakkına sahip çıkmalı korumalıyız ki… Demokrasi yaşasın ve daha iyi işlesin, işletelim… Dileğiyle selam ve sevgilerimle…
Fikri Adil – vatandasfikri.com – 21.7.2022
Kaynak: http://www.dildernegi.org.tr/TR,274/turkce-sozluk-ara-bul.html
|