SORUN ALGIMIZ – ÇÖZÜM ALGIMIZ
Her hangi bir sorun yaşanıyor, bu sorun ekonomik olabilir, diplomatik olabilir, sosyal, toplumsal, kişisel sorun olabilir bu sorunu gönül ister ki yaşanmadan akılla, önlemlerle önleyelim… Yok ille de yaşayacağız, ne yazık ki öyle önlem alacağız, işin daha da tuhafı, Sorun yaşarken sorunun verdiği acıyla, sıkıntıyla, öfkeyle, kinle, telaşla, panikle sağlıklı kararlar alamayacağız, sorunun içinden çıkışta zorlanacağız… Neden?
Sorun algımızda gerçeklikten, gerçekçilikten kopuğuz da ondan, bu ne demektir derseniz, örneğin ben kişi olarak işsizim ama düzenli geliri olanlar gibi para harcıyorsam, işsizlik sorunumun farkında değilim demektir ve birlikte yaşadıklarıma sorun çıkaracağım garantidir… Sonra toplum olarak birçok ürünü uzun zamandır ithal ediyoruz, enerji ithal ediyoruz, hammadde ithal ediyoruz, beslenmek için gıda ithal ediyoruz, teknoloji ithal ediyoruz, sağlık malzemeleri, savunma araç gereçleri, otomobil, uçak ithal ediyoruz derken… Bunu uzun yıllara yayarsak her sene verdiğimiz dış ticaret açığı kadar borçlanıyoruz demektir… Şimdi bu sorunu algılayamazsak ne olur, toplum olarak ekonomik sorun yaşarız… Sorunlar konusunda önlemler alınmazsa, çözümler sunulmazsa her alanda yaşanır, örneğin…
Biliyoruz ki kış geliyor, ısınmak için önlemler almazsak ne olur?? Kış gelir, havalar soğur ve biz Allah korusun donarız… Allah da, akılla önlem alın diye akıl, düşünme, muhakeme, irade ile karar verme niteliklerini bize vermiş, dünyada bu özelliklerinizle sağlıklı mutlu yaşayın demiştir… Hatta daha çok şey vermiş iyi yaşamanın yollarını ara, merak et daha iyi nasıl yaşanır diye arayacak özellikler de vermiş… Biz bunların hepsini tatile gönderirsek, başımıza gelen sorunlar da, sorumluluk almaz, ya kahpe feleği suçlarız, ya kaderi suçlarız, ya bizim dışımızdaki kişileri ve toplumları suçlarız… Diyelim ki suçladık sorun çözülür mü?
Sorunu kim çözecek, tabi ki biz, sorunu yaşayanlar, belki eşten dosttan yardım alabiliriz ama sorunu biz çözmek zorundayız… Bunun ilk yolu, sorunu iyi teşhis etmekle başlar… Örneğin bir sağlık sorunu yaşıyoruz, ilk ne yapılır sorun teşhis edilir değil mi? Evet, teşhisten sonra vücut hangi sağlık sorununu yaşıyorsa o alan ilaçla, serumla, nefesle, beslenme önerileriyle çözülmeye çalışılır… Aynı şey diğer sorunlarda da yaşanır… Sorun nedir?
Her alanda sorun aynı sağlık sorunu gibi belirtiler verir, bu ön belirtiler iyi gözlemlenirse, hissedilirse, sorun teşhis edilirse, önlemler, öneriler, tedavilerle sağlık sorunu aşılır… Bizde yaşadığımız sorunları algılarsak, iyi muhakeme edebilirsek, önce sorun yaşanmadan önlem alırız, sorun yaşanmadan çözülmüş olur… Bunun için sorunlara işaret eden eleştirel düşünme yeteneğimiz olmalı değil mi? Sorun görmezden, halının altına süpürülerek, kafamızı kuma sokarak ne sorun algılanır, ne teşhis edilir, nede çözüm önerileri sunulabilir… Bir örnekle sorun algı sorunumuza bakarak yazıyı bitirmek istiyorum..
Bu dini alandan bir sorun algısı, dinde sorunlar kötü, yalan, yanlış günah sorun, teşhis tövbe, iyilikler ve güzellikler sevap, yani çözüm… Bu alan da sorun bilgilerinin kaynağı ise kutsal kitaplar ve onların yorumlarıdır, şimdi bizim toplumun dini alanda günah olan sorunu nasıl algıladığına bakalım mı? Davranışlarımızla, sevaba, günaha neden oluruz, en büyük günah nedir dersek? Kimi alkol der, bu oran %70-80’e yakındır, kimi başı açık olmak der bu oran %60-70 olabilir…. Kimi zekat vermemek der, bu oran %40-50 olabilir, kimi faiz der bu oran %30-40 olabilir.. Bu algı, dinimizin kutsal kitabının emirleri, önerileri ile değerlendirdiğimiz de ters bir orantı olduğunu görürüz… Bizim önemsemediklerimizi dinimizin kitabı önemsiyor, görünüyor? Faiz alıp vermek ve zekat vermemek daha büyük günah görünürken, biz bu sorunu algılayamıyorsak… Sorun yok gibi yaşayabilirmiyiz?
Hayır sorun eninde sonunda bize sorun olur… Aynı şeyi siyaseten alınan yanlış dış politikalar da, yanlış ekonomik yatırımlar da yaşıyoruz ve sorun algısı sorunu yaşadığımızdan sorunu göremiyoruz… Bu sorunun da ana kaynağı, bizim adamları, bizden olanları koruma duygusunun bizim adamların çıkardığı sorunu görmemize engel oluyor.. Bizden olanların çıkardığı Sorunlara sorun diyemiyorsak, o zaman sorunlarla yaşamanın yollarını aramaya başlarız, bunu da sorunlara çözüm sanısı içine hapsoluruz aman ha… Sorunla yaşanmaz, çözülür, çözmek dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Fikri Adil – 13.12.17 -- vatandasfikri.com
|