DEMOKRASİSİZ, DEMOKRASİ!!
(Demokrasi Nedir, Ne Değildir?)
Biz toplum olarak, içeriğe pek bakmayız, en fanatik dindar biziz, ama ne kadar Müslümanız, ne kadar Müslüman özelliklerini taşıyor, Dinimizi kişi olarak ne kadar temsil ediyoruz diye birileri sordumu soranı kafir ilan ederiz.. Sonra en çok büyüyen ve ekonomik olarak ucan biziz… Sonra Ekonomiye geldiğimiz de üretimsiz ekonomiyi becerdik, dünya bize hayran oluyor diye övünene biziz, buna itiraz edenlere anarşik, gominist ilan eden yine biziz… Oysa ekonomi gerçekte nedir, ne değildir buna bakarak demokrasiye geçelim mi? Ekonomi; bir insan topluluğunun ya da bir ülkenin, yaşayabilmek için üretme ve bunları bölüşme biçimlerinden ve bu eylemlerden doğan ilişkilerinin tümüdür… İktisat: aşırı ve gereksiz harcamalardan sakınma, tutumudur… Biz üretmeden tüketmeyi başarmışız, bu tüketim için de vatandaş olarak da, devlet olarakta, özel sektör olarak da borçlanmışız… Kişi geliri yoksa 100 lira ciddi borçtur, kişinin geliri varsa 1000 az borçtur, bunu ekonomik büyüklüğe göre yüzle, binle, yüz binle çaparak daha büyük ekonomik yanlışları ve doğruları görebiliriz… Gelelim Demokrasiye…
Demokrasisiz demokrasi nereden aklıma geldi, partiler bu aralar mahalle delege seçimleri yapıyorlar, sandık var, oy pusulası var, seçim var mı şüpheli!!! CHP’yi biraz bunun dışında tutarsak, ne yazık ki, CHP son zamanlarda diğer partilere benzemeye başladı ya… Seçim var mı, yok mu, neden şüpheli? Oraya oy kullanmak için gelen delege kimi seçiyor, tek listeyse, başka bir liste ve aday yoksa zaten seçenek yokken nasıl seçim olur? Diyelim iki liste var, ikisinde de sevdiğiniz seçilmesini istediğiniz kişiler var, siz üye olarak seçemiyorsunuz o listeyi hazırlayanalar zaten seçmişler ve listeyi seçilecekleri yazmışlar… Yani ayrı bir liste varsa, ayrı bir grup var, iki grup yarışacak demektir, herkes kendi grubunun adamını yazar listeye biz normal üyelerde seçilmişleri seçmek zorunda kalırız… Bu seçtiklerimizde ilçe/il başkanlarını ve yönetimleri seçerler, onlarda ile temsilci gönderir ili seçerler, istisnalar kaideyi bozmaz, bu istisnaları yaratanlar ise CHP’lilerdir, diğer partiler yöntemler aşağı yukarı aynıdır… Aday yoksa tek adaysa, yada adayları biz belirlememişsek, Demokrasi bunun neresin de? Bunu aşağıdan yukarı doğru her kademeye yayabilirsiniz.. Milletvekili seçimlerine bakalım mı?
Milletvekilleri seçilecek, milletvekili ne demek bizim adımıza vekil olarak Mecliste yasa yapacak kişi demektir, yani bu adam bizim hayatımızı direk etkileyecek yasaların çıkmasına, yada çıkmamasına neden olacak birini seçiyoruz, bu yasalarla hak, hukuk sahibi oluyoruz, yargılanıyoruz bu kadar önemli bir işi genel merkezin ve liderin seçtiği kişiye bırakmak demek, rejimi bir kişi ve gruba bırakmak demektir… Demokrasi bunun neresinde? Sizde sizin seçtiğiniz belediye başkanını kim aday gösterdi onu araştırın… Demokrasi nedir dersek, nasıl bir cevapla karşılaşırız?
Demokrasi: Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimidir, biraz daha genişletecek olursak, Demokrasi: siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın ya da düzenli aralıklarla halkın özgürce seçtiği temsilcilerin elinde bulunduğu, toplumsal ve ekonomik durumu ne olursa olsun tüm yurttaşların, vatandaşlık hakları doğrultusunda yasal, sosyal eşit sayıldığı yönetim biçimidir… Başa bir tanımla daha demokrasiyi anlamaya çalışalım ve demokrasimiz demokrasi mi bakalım…
Demokrasi: ülkedeki, partideki, dernek deki tüm üye veya vatandaşların, organizasyon, örgüt veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir tür yönetim biçimidir… Bakın buda eksik, çünkü adayların demokrasi dışı seçimlerini geçtik, güçler ayrılığı yok mesela… Bana kalırsa bizim sistem monarşi veya oligarşi, nereden çıkarıyorsun diyorsanız?! Buyurun sözlüğe bakalım monarşi konusunda ne diyor? Monarşi: Tekerklik, direk tek erklilik diyor, bu güçler ayrılığının olmaması demektir.. Başka bir sözlükten bakalım mı? Monarşi: siyasal gücün bir tek kişinin elinde bulunduğu ve yönetimin genellikle miras yöntemiyle babadan oğula geçtiği, yada aile bireylerinden birine geçtiği yönetim biçimidir… Bu yönetim şeklinin en belirgin özelliği, devletin tüm gücünün yasama, yargı, yürütme güçlerinin tek kişide toplanmasına dayalı yönetim biçimidir, diyebiliriz… Bizde buna padişahlık denirdi… Başka bir demokrasi dışı yönetime de bakarak, demokrasi nedir, ne değildir anlama cabamıza devam edelim mi? Mesela oligarşi bizim şuanda ki parti yönetimlerine, genel olarak da parti ve meclis işleyişimize uyuyor sanki….
Oligarşi: siyasal gücün birkaç kişiden oluşan küçük bir grubun elinde bulunduğu yönetim biçimi yukarıdan aşağıya kadar tüm adayların, il, ilçe başkalarının hatta delegelerin parti merkezlerinden belirlendiği yönetime katılma işine demokrasi diyebilirmiyiz, yok, monarşi diyebilirmiyiz yok, oligarşi diyebiliriz… Ülkemizde yaşanılan adına demokrasi dediğimiz bu yönetime katılma işi ancak oligarşilerde olur… Onlar da göstermelik halkı temsil ettiğini söyledikleri temsilciler meclisi oluştururlar… Bu temsilciler, çıkaracakları yasaları halka değil krala, padişaha, yada onların belirlediği lordlara, paşalara sorarlar yada lider, padişah, kral meclise şu yasayı çıkarın der, o yasa orada yaşayan halkın yasası olur… Olur mu? Şimdi bu düşünceler üzerinden bizim demokrasimizi değerlendirirsek ne görürüz., ne görüyorsunuz? Ben demokrasisiz demokrasi görüyorum, yürütmenin kendini denetleyecek organları seçtiğini görüyorum, liderin halkın seçeceği, vatandaş adına yasa yapacakları seçtiğini görüyorum… Bu işleyişin demokrasimizi sakatladığını görüyorum… Adına Demokrasisiz Demokrasi Diyorum… Gerçek demokrasiye Muhtarlık seçimlerini örnek gösteriyorum… Demokrasi nedir, ne değildir. Üzerine düşünelim ve partilerimizi, liderlerimizi demokrasiye davet edelim diyor… Daha demokratik, daha yaşanabilir bir ülkede yaşamak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Fikri Adil – vatandasfikri.com - 3.12.19
Kaynaklar
4* Siyaset Bilimi – Ahmet Tane Kışlalı – AÜ Yayınları
|