BAYRAMI AYRI KUTLAMA MALİYETİ
BAYRAMI AYRI KUTLAMA BÖLMEZ Mİ?
Toplumların ortak degerleri olan bayramları ayrı kutlama maliyetleri başka maliyetlere benzemez, biz maliyet çıkarırken genel olarak ekonomiyi düşünürüz, bu kültürel, siyasi boyutu olan bir olay olduğu için bir ekonomik, iki kültürel, üç siyasi olarak topluma maliyeti vardır.
Ekonomik maliyeti muhalefetin binlerce insanı meydanlara taşımak için harcadığı cabalar ve ulaşım maliyetleri ekonomik maliyetini oluşturur. Siyasi maliyeti ise siyasi tarafların araların da gerilim, nefret, çatışmanın önünü açar. Siyasetimizin sorunları çözmek, ayrışmaları birleştirmek yerine sorunları, olayları sadece kendi acısından yüksek sesle söyleyerek ortamı germesi, bayramı ayrı kutlamayla zirve yapmıştır. İşin daha ilhiginç yanı ise kendi taraftarları dışın da bu kutlamalara katılmadığı, bu sesleri yine kendi tarafgirlerinin dışın da kimseye ulaştıramadığı, farklı bir grubtan kimsenin dinlemediği bir ses, toplumsal sorunları çözebilir mi? Bunu sadece İktidarı degil, muhalefeti de böyle yapıyor, iktidarı da... Ülke kaybediyor...
İşin ekonomik yanı kolay aşılabilir, ekonomik kayıpları başka alanlardaki tasarrufla, siyasi gerilimleri de tarafların liderleri ve yönetimleri aracılıyla aşabiliriz, ama kültürel ayrılıklara neden olan yanını nasıl ortadan kaldırabiliriz bu ayrılığa neden olanlar bunu düşünerek mi, yapıyorlar, bu konu da şüphelerim var… Biri T.C ve Laiklik elden gidiyor, Ötekide din elden gidiyor gibi paronoyalarla siyasete yaklaşmanın yanlış olduğu kanatindeyim...
Ayakkabısını unutarak sokaga fırlayan kişi telaşıyla degerlerimizi korumaya çalışıyoruz, laiklik önemli de vatan degil mi, din önemli de devlet degil mi, devlet önemli de toplum ve toplumsal düzen degil mi, iktidar önemli de, iktidara talip olan muhalefet önemsiz mi, demokrasi önemli de seçimle gelmiş iktidara tahammülsüzlük önemsiz mi, kendi grubumuzun düşüncesi önemli de diger her şey önemsizse anlaşmamız mümkün degil, siz fanatiksiniz pardon biz de... Zaten anlaşmak için biraz karşı tarafı dinlememiz gerekmez mi, yüksek sesle bağırmanın dışın da dinleyen görmedim... Bunlarla yani aynı toplumsal düzen içinde siyaset yaptıklarımızla, aynı ülkenin vatandaşı olduklarımızla, aynı dili paylaştıklarımızla, aynı dine inandıklarımızla bizim ortak paydalarımız nedir? Ayrıldığımız noktalar nedir? Tarafların yazarları çizerleri liderleri onaylama telaşını bırakarak ortak noktaları öne çıkarmaları gerekmez mi? Bu kadar karşılıklı sevgisizlikten anlaşma çıkmaz. İki lider 100-150 metrekare için de birbirini selamlamayacak kadar birbirleriyle dertleri, sorunları nedir hiç merak ettiniz mi? Ben ettim Salı grup toplantılarıdır, aşagı yukarı her iki konuşmadan biri ciddi suç unsuru içermektedir. Bir suç unsuru hakeret etmek, iki suç unsuru yargıyı harekete gecirecek beyanatlardır, Bu beyanatlar da yolsuzluk ve rant edinimleri suçlamaları aşagı yukarı her toplantı da tekrar tekrar söylenmektedir. Allahtan savcılar bu duruma alışkındır da fazla sorun olmuyor, yoksa liderler mahkemeye çıkmaktan başka iş göremez hale düşecekler.
Bu siyasi uslup gerilim ve sorun çıkarır. Bayramın ayrı kutlanmasın da gecen sene insanlara polisimizin sert davranmasının etkisi varmıdır bilinmez.
Bayramları bayram gibi degil de sisteme sahip çıkma telaşına döndürmekteyiz… Dün bayrammıydı, yoksa karşılıklı güç gösterisimiydi acıkcası ben karıştırdım… Bu nedenle siyasetimizin başat aktörleri, Başta Sayın Başbakan R.Tayyip Erdogan, Ana muhalefet lideri sayın Kemal Kılıçtaroğlu, İkinci muhalefet lideri sayın Devlet Bahceli ve degerli Kürt siyasetciler buna çok dikkat etmeliler… Yoksa tuzaga mı çekiliyoruz, Mısır vakkası gibi bir vakanın ülkemizde de yaşanması için zemin mi hazırlanıyor, bizde bilmeden bu tuzaklara düşüyoruz. Sakin sakin olun olalım, bu kutuplaşmaları görünce İnsan düşünmeden, sormadan edemiyor, lütfen siyasetimizin ileri gelenleri de sorsun ve düşünerek ortamı germesinler. Ülkemiz bir istikrar adası, olmaya devam etsin, kötü idare söz konusuysa seçimde halkı ikna ederek kötü yönetim görevden alınsın... Yoksa dogumuza doğru, güneyimize doğru bakalım nasıl oralar da hava kim kazanıyor kim kaybediyor... Ülke, Devlet, Cumhuriyet, laiklik tabi ki önemli, biz önemsizmiyiz? Bunlar bu toplumun huzur için insanımızın mutluluğu için varlar...
Ülkenin bir sistemi var adı Cumhuriyet, bu sistemin işlemesinden sorumlu bir hükümet var, bugün büyük projenin acılışıyla bayram hediyesini verdi, bu sistemi destekleyen bir halk var, bunu bugün bu meydanlar da ki yıgınlardan gördük… Şunu da gördük her iki taraf demek için dilim varmıyor ama, iki taraf da birbirini yok sayarak ilerleyebileceklerini sanıyorlar, yanılıyorlar. Yok sayarak degil saygı duyarak iyi ve güzel işler de dayanışarak ilerlenir. Aksi hal de sadece şunu yaparız birbirimizi aşagı ceker her iki taraf da dünya toplumları arasın da vasat bir Türkiye ye razı olmak zorun da kalır. Ne iktidardakiler, nede muhalefettekiler ülkemizin istikrarsızlığını vasatlığını istemezler, o zaman gerilimsiz siyaset bayram gibi bayramlar yaşamalıyız, yaşatmalıyız.
Ayrı kutlansa dahi usluplar önemli, hükümet kutlamaları bu zamana kadar kutlana gelinen yöntemlerle kutladı ve asıl yapması gerekeni yaptı ülke tarihinin en büyük projelerden birinin acılışını yaptı "marmaray" denizin altından bogazı gecerek Asya'yı ve Avrupayı birbirine bağladı… Bu Türklerin ve Cumhuriyetin başarısıdır, hepimiz alkışlamalıyız…. Ama ben alkışlayamam neden? Ak Parti, yaptı öyle şey olur mu? Yapan T.C Devleti eliyle Ak Partidir, biz de bu devletin vatandaşları değilmiyiz? Vatandaşlarıyız, vatandaşı olduğumuz ülke için iyi şey yapan iktidarları bizden dahi olmasalar akışlamamız gerekmez mi? Belki biraz kıskanabiliriz keşke biz yapsak diye ama adamlar yaptı…
Kısacası siyasi tarafgirlik, meshepsel tarafgirlik, dilsel farklılıklar, bölgesel farklılıklar, düşünsel farklılıklar hepsi bir yere kadardır, ülkemiz için iyi olanı kimin yaptığına bakmadan alkışlayalıyız…
Bayramları ayrı kutlamanın mantığını anlayamadım, hadi ayrı kutluyorsun, o zaman parti bayraklarıyla yürüme, zaten orada onlarca STÖ leri vardı, bayramların siyasilleşmesi bayramın ruhuna zarar verecegini, bayramların ruhunun da millet, vatandaş, yurttaş ruhuna arar verecegini hatırlatarak, Cumhuriyetin 90 yaş kutlaması olan bayramımızı kutlarım…. Selam ve sevgilerimle…
|