İNSAN AHLAKI
Canlıların içinde sanırım ahlak problemi yaşayan tek canlı insan, neden? Diğer canlılar sadece iç güdüyle sorunlarını aşmakla sorumluyken, bizde akıl devreye girer.. Birinci neden ahlakın kişiden, topluma, toplumdan evrensele doğru yol alırken, çok değişik algılanması olsa gerek… Bir Türk Ahlakı, bir Müslüman ahlakı, Bir Alman Ahlakı veya Hristiyan Ahlakı hatta meshepsel ağırlıklı düşünenlerin Protestan Ahlakı gibi ahlaklar ortaya koyması, toplamda evrensel insan ahlakı inşaa etmenin önünde engel olabilir mi? Bu sorun nasıl aşılabilir derseniz, evrensel insan ahlakı inşaa ederek diyebilirim…
Nasıl inşaa edebiliriz? Nasıl bilimsel alanlar da önce alan sonra onun alt disiplinleri varsa, bu ahlak işinde de önce bir üst ahlak alanı, sonra buna dayalı alt disiplinler olabilir… Örnegin ahlaki değerleri neye dayandıracağız, felsefeye mi dinlere mi, yoksa daha başka bir şeye mi?
Bu saydıklarımız kime dair, insana dair şeyler, din, felsefe bunlar üzerinden üretilen ahlak ve hukuk kuralları insanlığın ortak miraslarıdır… Nasıl ki İslam dini sadece Müslümanlara mesaj vermiyorsa, nasıl ki Hristiyanlık nasıl ki sadece onlara mesaj emiyorsa, felsefe nasıl ki temellerinin atıldığı Yunan kent devletlerini aşarak 2500 yıl yol alarak bize ahlak nedir diye sorduruyor ve şu cevabı bulmamıza yardım ediyorsa…”Ahlaksızlık, İyi varken, Kötüyü Tercih Etmektir. Platon” diyerek insan ahlakı inşaa etmeye büyük katkılar sunmuşsa… Sadece felsefe mi, her düşünce ve inanış az veya çok ahlaka katkılar sunmuştur… Biz insanlar olarak ahlakın kaynağından çok ahlakımıza katkısı nedir diyerek, her ahlak kaynağından beslenmeliyiz ve o, bu, şu Ahlakından çok bir üst insan ahlakı oluşturmaya çalışmalıyız… Bunu yapabilirsek, insanlık ahlaksızlıktan kaynaklı çatışmaları azaltabilecek, daha çok barış, daha çok mutluluk yaşayabilecektir… Son olarak ahlakı kavramsal acıdan değerlendirerek, bu konudaki yazımıza son verelim, ama bu konuda eksikliklerimiz nedir, zaaflarımız nedir, düşünmeye devam edelim…
Ahlak: Bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve gelenekselleşmiş kurallardır dersek… Ahlak: Belli bir toplumun belli bir döneminde bireysel ve toplumsal davranış kurallarını saptayan ve inceleyen bilim dalıdır dediğimizde…
Bu bilimin konusu felsefeden de, dinden de yararlanarak insanları kendisine yapılmasını istemediğimiz şeyleri başkalarına yapmamalıyız ilkesi üzerine bir bilinç seviyesini çıkararak… Bu İnsani bilinç seviyesinde ahlaklı olarak, ahlakla mutlulukla, adaletle barış, içinde yaşamak dileğiyle. Selam ve Sevgilerimle..
Fikri Adil – vatandasfikri.com – 28.5.19 – vatandasfikri.com
|