NEYE GÖRE ADAY SEÇİYORSUNUZ? ((İlkesizliğin İlkesizliği))
Daha iyi bir toplumsal yaşam için daha iyi, daha demokratik seçimler, yapmalıyız.
Partiler harıl harıl aday belirliyorlar, acaba neye göre belirliyorlar bu adayları? Ben bilmiyorum, toplum bilmiyor, kendileri hiç bilmiyor!!! Büyük sorun!! Neden? Adaylar açıklanıyor, buradakiler oraya oradakiler buraya kaydırılıyor, ilçelerden ile, ilden ilçeye, hatta bölgeden bölgeye… Nedenini sorun onlarda bilmiyor…
Acaba partiler aday belirlerken neyi dikkate alıyorlar, acaba kendi üyelerine, delegelerine, yönetimlerine soruyorlar mı? Demokrasilerde adaylar nasıl belirlenir biliyor muyuz? Parti içinde saldırgan olmayanlar, seçilmek için alavere dalavere yapamayan ve aynı zaman da nitelikli olanlar nasıl seçilecekler… Sorun çıkarma olanları ihtimali olanları yazalım sorun çıkarmayanları yazmasak da olur, diye düşünülürse, ki bana öyle geliyor… Aday belirlerken ölçümüz nedir, yukarıda tanıdıkların olması mıdır, kişilerin eğitimi midir, seçilecek alanda tecrübesi midir? Bir aday belirlenme standardı olmaması ne kadar kötü bir şeydir, seçilenler neye göre, seçilmeyenler neye göre seçilmekte veya seçilememektedir? Bir sınav, bir mülakat, bir istihbarat var mıdır adaylar hakkında bilgi edinmek için... Yoksa bu kişi neden aday diye sorma hakkımız doğmaz mı? Kimse kusura bakmasın ama, bize ilkesizliklerinin ilkesizliğini ve niteliksiz ligini yaşatanlara hep mi sessiz kalacağız?
Kişi seçilmediğin de neye göre seçilmediğini haklı olarak bilmek ister, neden seçilemedim diyene ne cevap vereceğiz, bu adaletsizliğin karşısında bu kişi hala kendini partiye nasıl ait hissedecek, yapılacak siyasal çalışmalara nasıl katılacak? Bu durumdan rahatsız olanlar partilerinden istifa ediyorlar, başka partilere geçiyorlar, küçük partilerden aday oluyorlar… Bunu abes bulanlar kendi abeslerine baksalar ya... Dahası siyasete ve toplumlarına küsüyorlar, ben şunu gördüm en büyük parti küskünler partisi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) örgütlendiler ve büyük bir Sivil Toplum Baskı Grubu oluşturdular… Ben Partilerinde Listeye Giremeyenler (PLG)lilerin de parti ayrımı yapamadan örgütlenip parti içi demokrasi talebi, partide aday belirleme ölçüleri olması için ilkesel talepler, bu neyüdügü belli olmayan aday belirleme yöntemsizliğine itiraz, tepki için örgütlenmenin şart olduğunu düşünüyorum… Kim öncülük yapacaksa, bu kişinin ilerde Başkan adayı olma ihtimali bile olabilir, bu insanlar siyasete yabancı değiller, yeter ki bir kişi veya grup tarafından örgütlensinler… Biz dönelim ilkesizliğin ilkesizliğine, liste oyunlarına, toplumsal sorumluluk almak isteyen insanlara başka bir toplumda böyle bir zulüm var mıdır bilmiyorum, sanmıyorum… Bu parti içi ilkesizlik sorundu, şimdi sorun ikiye katlandı, neden?
Önce sadece kendi parti içinde listeye girme/girememe seçilme/seçilememe sorunu vardı ya, şimdi bir de ittifak olunan partinin adayları ile listeleriyle yarışmak diyeceğim, diyemiyorum hiç bir yarış ve hiçbir ölçü, kural yok… Bu sadece bir parti için mi geçerli hayır, aşağı yuları her parti böyle… Bir aralar bir reklam vardı, “yok birbirimizden farkımız ama biz Osmanlı bankasıyız” derdi… Aday belirleme farkınız nedir, hangi parti daha demokratik, daha ilkesel, niteliksel aday belirlemektedir? Bunları ne iş için seçiyorsunuz, yada atıyorsunuz, farkında mısınız?
Arkadaşlar seçeceğiniz bu kişiler kamu görevi yapacaklar, topluma hizmet etmek için makamlara oturacaklar, büyük sorumlulukların altına girecekler ve siz bunları hiç bir ilkeye, ölçüye dayanmadan seçiyorsunuz? Neden ülkemizin, toplumumuzun ilerlemek yerine sürekli patinaj yaptığını seçimlerinizden artık anlayın… Artık bu seçim dönemini de kaybettik, hiç olmazsa gelecek seçim dönemine ilkeler kurallar, ölçüler belirleyin ki… Tecrübe ne kadar etki eder, diploma ne kadar etki eder, örgütün desteği ne kadar etki eder, ahlak ve adaletli davranma ve davranmama ne kadar etki eder, bilgi, birikim ne kadar etki eder, böylece adaylar nasıl yarışacaklarını bilsinler… Sağlıklı seçimler daha iyi yönetimler demektir, daha iyi yönetim ise toplumsal huzur, kişisel mutluluk demektir… Umarım vatandaşlar, partiler olarak bu seviyede demokratik seçimler yapabiliriz…
Daha iyi bir toplumsal yaşam için daha iyi, daha demokratik seçimler yapabilmek dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – 19.2.19 – vatandasfikri.com
Kaynak: Siyasal Partileirmiz
|