KALP LEKESİ (Gönül Kirliliği)
Temizlik şart, neden, nerede temizlik gerek, hep mutfak da, banyoda, tuvalette, evin bilumum yerlerinde mi? Hiç düşündünüz mü, belki de ihmal ettiğimiz bir yer, gönül temizliği, gönül ne ile kirlenir ki, onu ne ile temizleyebiliriz ki?? Elbise temizliğine verdiğimiz önemi düşünün, gölekteki bir leke gözümüze batarken kalp lekesi neden gözümüze neden batmaz ki? İşte bunun üzerine hepimiz düşünmeliyiz, ev, bark, sokak temizliğine verdiğimiz önemi gönül evimizin temizliğine de vermeliyiz… Bunun için gönül evini ne kirletir ne temizler bunları anlamaya çalışalım… Önce gönül nedir ona bakalım mı?
Gönül: Duyguların, ruhsal kıpırdanmaların, iç çabaların oluştuğu, Kişiyi Tanrı'yla, insanla ve dünyayla içten bir ilişki içine koyan, ruhun derinliklerindeki gücümüzdür. Merhametin, Sevginin, Adaletin, Ahlakın Vicdanın içimizde ki evi diyebiliriz… Burayı ne kirletir demiştik!
Ne kirletir, nefret, kin, hak, hukuk tanımamazlık adaletsizlik, sevgisizlik kirletir, hayata da fitne, fesat, nefret, çatışma, kavga, savaş, mutsuzluk olarak yansır… Bunların zıttı da temizler… Zıttı nedir?
Merhamettir, hakka niyetliktir, adalettir, sevmektir, saymaktır, kendine layık gördüğünü başkalarına da layık görmektir… Bunlarda hayata mutluluk, sevgi, adalet, güven, barış olarak yansır… Şimdi bu kadar net olanı nasıl es geçiyor, gönlümüz kirleniyor, neden hayatı zorlaştırıyoruz? Gönül temizliği bence çok önemli, bu önemli olanları önemsizlerle yer değiştirerek gönül evimizi bilinçsizce kirletiyoruz… Önemsiz olanlar ise, anlık, küçük çıkarlardır, bunlar için başkalarının sınırlarını ihlal ettikçe bırakınız temiz tutmayı, temizlemeyi her ihlal edişle biraz daha kirleniyoruz.. Yol yakınken dönemliyiz ve temizleyicileri kullanmalıyız… Bu temizleyicilerin iki kaynağı vardır biri din, diğeri felsefedir…
Bu iki kaynak da, iyi olanı, güzel olanı yap temiz ol, mutlu olursun der, tersini yapanların, merhametten, ahlaktan, adaletten uzaklaştıkça gönlü kirlenir, bu kirlilikte mutsuz eder der… Felsefe kötünün, ahlaksızlığın mutsuz edeceğini ifade eder ve mutsuzluğun ise cehennemi dünya da yaşamak olduğunu bize bildirir… Din ise gönül temizliğiyle dünyayı cennete çevirenlere, ölüm sonrası ahirette de cennet vaat eder… Dünyayı cehenneme çevirenlere ise cennet cezasının beklediğini, bu nedenle içimizde ki gönül dünyamızın yanı sıra, içinde yaşadığımız fiziki dünyayı da önce kirletmeyerek, sonra temizleyerek daha yaşanır hale getirerek… Böylece, hem kendi mutluluğumuza hem de diğer insanların mutluluğuna katkılar sunabiliriz… Sınmak dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil --- 19.10.18 – vatandasfikri.com
Kaynak: http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&view=bts
|