ORTAK RUH/AMAÇ !
Aslında buna amaç birligi de diyebiliriz, amaç biriliği oluşmazdan önce ortak ruh oluşması gerekir dersek, ortak ruh neden amaç birligi sonuç olabilir... Şimdi kavramsal anlamıyla bu iki kavrama bakarak devam edelim mi?
Ortak: Birlikte iş yapan, ortaklaşa yararlarla birbirlerine bağlı kimselerden her birine ortak hissedar dersek... Vatandaşları vatanın ortakları sayarsak, ortak oldukları vatan daha nasıl iyi imar edilir, bu vatanda daha nasıl iyi yaşanır, vatandaşlar vatanda yaşama sorumluluğunu nasıl elde ederler? Aslında bir hata yaptık ortak olmazdan önce ortaklaşa hareket edebilecek bir ruh olması gerekiğr degil mi? Önce ruh sonra ortaklık diye düşünerek devam edersek... Ruh nedir diyelim, yani ruhsuz olmaz, ortaklaşa hareket edebilmenin enerjisi ortak ruhtur...
Ruha, canlılık, duygu, dersek, ruhsuz insanlardan oluşmuş toplumun amac birliği olur mu? Diye sorabiliriz...
En önemli nokta, öz dersek ruha, bunun farkında degilsek, ortak olduğumuz alanlarda nasıl ortak akılla, ortak iyi olanı ortaya cıkarabiliriz ki? Kısacası bedeni etkin kılan, canlılık veren, biz insanlara yaşama gücü veren ruh, ortak amaçlar için kullanılamıyor da sadece kişisel çıkar için kullanılıyorsa, eninde sonun da ortak yaşama az veya çok zarar vercektir... Bunu açmak gerekirse...
İster ortak ruhumuz olsun, ister ortak ruhumuz olmasın, bizim ruhumuz var, bunun hayata yansıması farklı olabilir... Ruh öylede böylede var kabul edersek, hatta biraz genel yargıların dışına çıkar ruha düşünme ve davranma kaynagı dersek, öylede davranırız, böylede davranırız degil mi? Hayvanlar da davranıyor degil mi, onların da iç güdülerle sınırlı bir davranışları var degil mi? Beslenmek, üremek istiyorlar, bizim gibi her zaman da üreme istekleri, yetenekleri yok dönemsel, ayrıca bizde üreme iç güdüsü (seks) biraz daha üreme işini de aşarak haz alma işine dönüşmüş degilmi? Aynı şeyi her alana aktarırsak... Hayvan da barınır bizde, biz barınma işini ihtiyaç olmaktan çıkarmışız lüks hale getirmişiz.. Demek ki bizim ruhumuzda, bir arayış var, nedir bu daha iyi olana ulaşma amacımız var... Bu amaç ortak yaşamın içinde gerçekleşiyorsa ki öyle hepimiz mahalle, köy, ilçe, il, ülke gibi, hatta daha geniş düşünürsek yer küre, dünya gibi bir mekanda aile, millet, dindaş, vatandaş, toplulukları halinde yaşıyoruz... Bu yaşayış için de sadece kendimizi düşünürsek, aileyi, milleti, vatandaşları, hatta tüm insanları düşünmezsek, yaşama dengesi iyi olandan kötü olana doğru kayar... Bunu şöyle acabiliriz.. Biz bir ferdiz ailede yaşıyoruz, orada yaşadıkca birlikte hareket edecek kadar ortak aile bilincimiz (ruhumuz) olmalıdır... Biz bir ülkede yaşıyorsak, vatandaşıysak, o ülkenin ortak giderlerine katılmak için vergi ödemek, ortak işler de bize düşen görevleri yerine getirmek, ortak oluşturulan kurallara uymak sorumluluğumuzun da bilincinde olmalıyız degil mi? İşte ortak ruh bizde böyle bir etki eder, ortak amaca dönüşür, erişilmek istenen iyi sonuçlar için çalışmaya bizi iter... Son olarak nasıl oluşur?
Toplumun ferdiyiz, ister aile, ister ülke vatandaşı, öncelikle biz bir bireyiz, eyvallah nasıl ortaklaşa ruh, duygu, düşünce oluşacak da iyi olanı bulma amacımız oluşacak? Bir takımı tutuyorsak da onun başarısını istiyorsak, nasıl bir partiyi destekliyorsak da onun hükümet olması için uğraşıyorsak, nasıl bir aile ferdiysek ailenin daha iyi yaşaması için caba sarf ediyorsak, nasıl bir şirketin ortağıysak da onun ekonomik olarak büyümesini istiyorsak... Bir ülkenin de vatandaşıysak ki, Allahı var ülkemiz de güzel ülke... Bunun iyiliği, gelişmesi, ekonomik, teknolojik olarak da daha güçlü olmasını amaç edinmeliyiz, bu amacı besleyebilmek için oluşturulacak ruh için, bayramları bayram gibi, milli günleri milli gün gibi, sanatsal olanla kültürümüzü, ortak ruhumuzu desteklemek gibi, dini olanla birligimizi desteklemek gibi ortak ruha neden olacak her şeyi önemseyerek, başkasının önemsediklerini bizim önemsediğimizden aşagı gibi görmeyerek.. Ortak iyi olanı arayan bir kişisel/ toplumsal ruh dengesi için de iyi yaşama amacıyla daha iyi yaşamak dilegiyle... Selam ve Sevgilerimle..
Fikri Adil ** vatandasfikri.com ** 1.8.2020
Kaynak: http://www.dildernegi.org.tr/TR,274/turkce-sozluk-ara-bul.html
|