BEKA MI? Kimin Bekası, Bir Bakalım mı?
Beka mı, devletin mi, milletin mi, iktidarın mı, vatandaşların mı, yoksa kurumların, şirketlerin mi? Yoksa koltuklarının mı, ne bekası? Bazıları kendilerini dindar ilan ediyor, iktidarıyla dini bekayı sınırlıyorlar, yoksa Dinin beka sorunu mu var? Bazıları milletin bekalarıyla iktidarlarının bekasını karıştırıyorlar, Bence beka sorunu var ama kimin neyin?
Sırayla bakalım mı, bence önce şuna bakmamız gerekir, ne seçimi yapıyoruz belediye başkanı, bir ilçeyi kimin yöneteceğiyle ilgili bir seçim sonucunda yukarıdakilerden hangisinin beka sorunu yaşayacağı bellidir… Koltuk beka sorunu yaşar!! Zaten iktidar partisinin dışında belediye başkanlıkları olduğuna göre, bu seçim de beka diye bir şey söylemek abes olsa gerek..
Aslında yukarıdakilerin beka soruna geçmeden önce Beka, nedir ona bakarak devam edelim… Beka: Kalıcılık, ölmezlik, demekmiş kim ölmez ona bakalım mı? Devletin bekası olmuyor, tarihi tecrübe bunu gösteriyor, Selçuklu, Osmanlı, T.C Devletlerini biz yaşadıkça, yaşatmayla sorumluyuz, şartlar nasıl cereyan eder onu bilemeyiz.. Şeh Edebali’nin: Ama milleti yaşat ki devlet yaşasın uyarısını unutmayalım degil mi? Biz kısaca devletler tarihimizden bilgilere bakalım tarih beka sorunu üzerine bize ne diyor?
Türkiye (anadolu) Selçuklu Devleti Süleyman Şah Tarafından 1075 kurulmuştur… Şehzadeler arasında taht mücadeleleri başlamıştır. Demek ki iktidar için ısrar etmek beka sorununa neden olabiliyor.. Anadolu Selçuklu Devleti parçalanmış ve yıkılışa geçmiştir. Bu arada her zaman ki gibi dış güçler de boş durmamışlardır… Moğollar, Selçuklu topraklarını üç kardeş arasında paylaştırarak ülkeyi bölmüşlerdir. 1077'de kurulan Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti II. Mesut'un ölümü ile 1308'de yıkılmış… Demek ki, devlet için bile beka olmazmış, hele iktidarlar yöneticiler için hiç olmaz, sadece onlar yaptığı hizmet ve eserlerle adları anılırlar… Milletin bekası üzerine düşünürsek şunu görürüz…
Millette gelince millet daha uzun süre yaşar, mesela şuandaki Cumhurbaşkanlığı Forsun da kaç yıldız var… Biz millet olarak o kadar devlet kurmuşuz… Allah bir daha devlet kurmayı nasip etmesin T.c Milletimizle birlikte yaşasın, diye temenni eder dua eder, devleti yaşatmak içinde çalışırız… Vatandaşların bekası ise kendi ölümleriyle biter, yani onların da beka sorunu vardır… Sonra ne demiştik, kurumların onlar bir kararla kurulur, bir kararla yıkılırlar onlarda da beka diye bir şey olmaz.. Şirketler sermaye ile kurulur, iflasla son bulur… İktidarların bekası ile devletlerin, dinin bekası hiç karıştırılmamalıdır… Karıştıranların fitneye neden olduğunu, İslam toplumlarında da daha ilk 30-40 yılda görülmüş, başka toplumlarda da tarih göstermiştir… Her neyse biz bekaya devam edelim…
Beka kişilerde, koltuklarda, şirketlerde iktidarlarda, devletlerde olmadığını gördük bu zaman kadar bekası olan iki şey kalmış biri millet, digeri din devletler gitmiş millet yeni devlet kurmuş, mollalar, imamlar gitmiş din devam etmiş… Türk milleti neredeyse yazılı tarih boyunca yaşıyor, Dinin bekasına bakacak olursak… Peygamber bile din benimle biter anlamına gelecek bir söz söylememiştir… Kuran bize bu dini Allah koruyacaktır demektedir… SSSCB de bile dinimiz yaşamış hatta bazı düşünsel gelişmeler oralarda(Kazan da) daha iyi oluşmuştur.. İlk vahiy ne zaman gelmiş, o günden bu güne kaç devlet geçmiş, kaç yönetim gelmiş gitmiş? Sayısı belli degildir, belirlemek için büyük bir tarihi çalışma yapılmalıdır ki gerek yoktur… İlk vahiy 610 yılında Hz. Muhammed'e Nur Dağı’nda Hira Mağarası'nda inmiştir. İlk vahiy, 17 Ramazan 632 senesinde inmiştir.. Son olarak…
Türklerin ilk yazılı kaynakları kabul edilen Orhun Yazıtlarından ilki Tonyukuk 716 yılında, Kültigin 732, Bilge Kağan eserleri 735 yılında dikilmiştir… Aradan kaç yıl geçmiş 2019-716 = 1303 yıl geçmiş milletimizin bekası hamdolsun devam ediyor… İlk vahiyden bu yana kaç yıl geçmiş 2019 – 632 = 1387 yıl geçmiş dinimiz imanımız şükürler olsun devam ediyor.. Bu beka hikayesini kim ortaya attıysa Allah razı olsun, bizi Beka üzerine bizi düşünmeye sevk etti… Ama onların söylediği gibi olmadığını da anlamış olduk… Söylenenlerden çok anlamların, anlamamızın önemli olduğu düşüncesiyle, selam ve sevgilerimle…
Fikri Adil --- 17.2.19 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
-
-
Eodev.com - https://eodev.com/gorev/12841766#readmore
|