KÜLTÜRÜN İKİ AYAKLI OKUNMASI
Evet, kültür okumak, üzerinde ne kadar duruyoruz bilmiyorum, önemini yok sayamayız, neden kültür bize ait olanlardır. Biz sadece bize ait olanlarla yetinmeye kalkarsak, şuan yaşadığımız kültürel kaosu, kısırlığı yaşarız, yine sadece bizim dışımızdaki evrensel olanla yetinmeye çalışırsak yine kültürel kaosu, piçliği yaşarız… İşte bu nedenle kültürü okurken bir ayağı bizim kültürde diğer ayağı evrensel kültürde olmak kaydıyla okumalıyız. Kültürümüzü, kültürleri okumazsak ne olur?
Öyle bir şansımız yoktur, okuyacağız, öyle bir okuyacağız ki sular seller gibi, yoksa toplum olarak evren de yolumuzu şaşırırız, yolunu şaşıran bir toplum varsa bilin ki, kültürü, kültürleri iyi okuyamamış toplumlardır… Ne demiştik, kültürü iki yönlü okuyacağız… Kültürü okumak aslında hayatı okumaktır, hayatı okumak onu anlamaktır, onu anlamak onu layıkıyla yaşamanın önünü açacaktır. Onu layıkıyla yaşıyormuyuz, yaşayamıyorsak nedeni nedir? Bence kültürü/kültürleri okuyamamaktır, sizce nedeni nedir? Düşünün, düşünelim…
Okuyamadığımız, kendi dilimizle anlayamadığımız şeyler bizim değildir, bu ne demektir? Hayatta bir olayla karşılaştık bunu kendi kültürümüzle, bilgi birikimimizle anlayamadık, o zaman bu olayı başka kültürler nasıl okumuşlar diye onlara bakacağız onların okumalarını yazarlarımız çizerlerimiz, entelektüellerimiz, aydınlarımız bizim dilimize tercüme edecekler, onların okumalarını bizim anlayacağımız şekilde çevirecekler ki biz kültürler araçlığıyla hayatı okuyalım ve daha iyi yaşayalım değil mi? İyi yaşamak nedir?
İyi yaşamak yaşadığın çevreye, topluma katkılar sunarken, bu sunuşlarına dayalı olarak Ahlak ve Adalet kurallarına göre kendince yaşamaktır. Bu yaşama hem kendi doğana, hem içinde yaşadığın toplumun kültürüne, hem de evrende yaşayan her canlının yaşam hakkına saygı duyarak uyarak yaşandığında, doga, ben, toplum, başka toplumlar olarak denge halin de iyi bir yaşama olacaktır. Bu ise hem kendimizi, hem toplumumuzu, hem de evrensel olanı okumakla mümkündür, bakın yine geliyoruz kültür okumaya, okumazsak, iyi yaşayamayacağımızı biliyoruz, buna rağmen ne kendimizi, ne de kültürümüzü veya başkaca kültürleri yeteri okumuyoruz… Üstelikte dinimizin kitabının ilk emri oku, olmasına rağmen bu kadar okumayı ihmal eden başka toplumlar var mı? Bilmiyorum diyeceğim ama var ki biz dünya toplumları arasında ortalamanın üzerinde bir yerdeyiz.
Kültürü nasıl okuyacağız, mesela tarihi okuyacağız, övmek için mi okumalıyız, yermek için mi? İkisi de uç, biz toplumumuzu, yaşanmış tarihi içinde neden daha iyi olmuş, neden daha kötü olmuş dersleri çıkarmamız için okumalar yapacağız… Yapacağız ki gelecek tarihlere güzel anılar bırakabilelim. Dünyada başka kültürler neden başarılı olmuşlar, yada başarısız olanlar neyi ihmal etmiş de başarısız olmuşlar? Bunu anlamak için okumak, yetmez derin okumak gerek, bu sorumluluk bu toplumun fertlerinin tamamının sorumluluğudur.
Sorumluluk duygusunun gelişmesi için yine okumalar yapmak lazımdır, yoksa hayvandan biraz hallice bir zihin, bilgi, düşünce seviyesiyle yapabileceğimiz fazla bir şey yok gibime geliyor. Okumadığımız anlamadığımız her şeyin bir vebali vardır, şimdi sizi duyar gibiyim, ya biz her şeyi nasıl okuyalım diyorsunuz? Haklısınız zaten toplumlar onun için mesleki uzmanlaşmalara yönelmişlerdir. Mesela biri edebiyat alanında okur, diğeri fizik alanında okur, öbürü uzay alanında okur, beriki biyoloji alanın da okur, diğeri kimya alanını okur… Bazıları dini alanı okur, bazıları milli alanı okur, bazıları bunlardan süzülen bilgileri sentez yapmak için okur, okur, okur…. Toplam okumalar bizim gücümüzü oluşturur, her toplumdan daha güçlümü olmak istiyoruz, o zaman daha çok okumalıyız, okuyormuyuz? Bir araştırın bakayım okuma oranımız ne, öğrencilerimizin başarı oranı ne, bizim teknik, teknoloji üretim seviyemiz NEDİR? Kısacası Kültür Okumak Yaşama Sorumluluğumuzu Yerine Getirmektir, Getiriyormuyuz? Getirmek Dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle… Fikri Adil – 9.5.17 --- vatandasfikri.com
|