DEVLET KÜLTÜRÜMÜZ NE?
Her şeyin bir kültürü olduğunu düşünürüm, nasıl kişinin kültürü karakteri, bilgisi becerisiyse, toplumun kültürü gelenekleri görenekleriyse, devletin de, kurumlarının da, işletmelerin de bir kültürü vardır yoksada olmalıdır. Hiç düşündük mü, bizim, devletimizin kültürü nedir?
Kişinin kültürüsünü kendi karakteriyle bilgisiyle becerisiyle ölcerken, bilgisine, gelnegine, şartlarına göre davranmasını kültürlü sayarken, toplumun ise üzerine uzlaştıkları gelenekleri, ortak bilgi ve beceriyle ürettikleri maddi ve manevi degerleri kültür sayarken, baskın özellikleriyle toplumu degerlendirirken devleti nasıl degerlendirecegiz? Dergerlendirmeliyiz?
Bence devletleri hukuk ve siyasal sistemleriyle, otoriter, demorkatik tavırlarıyla, sistemlerinin uygulanmasıyla degerlendirir, kendi anaysasına uyandevlete kültürlü devlet, uymayana da kültürsüz devlet diyebiliriz... Örnegin uluslararası ilişkiler şu devlet bu olay karşısında şunu yapar diyebiliyorsak o devletin kültürü odur da diyebiliriz... Tanıdığı devletlerin iç işlerine karışmaz, egemenlik haklarına saygı duyar, yaşanılan sorunları muzakereyle çözer, uzlaşmacıdır, saldırgandır gibi şekilde devletleri degelendiririz... Ona göre o devletin kültürün o, olduğunu kabul ederiz.. Öte yandan devletlerin kültürü olmaz çıkarı olur anlayışı geregi benim kültürüm para diyen ekonomik liberaller de var ve onların kültürüde ekonomik kazanç saglamaktır.. Devletlerin birde iç işleriyle kültürüne bakalım mı?
Devletler nasıl uluslararası bazı sözleşmelerle ve hukuk kurallarıyla tanınırsa, uluslararası meşruluk kazanırsa içcerde de meşruiyetlerini bir şeye dayandırırlar.. Bu şey nedir?
Anayasadır, bu ana-yasa neye dayanırsa oradan alır devletler kültürünü, devletlerin kültürü yasadır, örnegin bizim devletimizin anayasasında, T.C Devleti demokratik hukuk devleti der, Sosyal devlet der bunlar ne anlama gelir? Acaba bizim devletimiz kültürüne göre mi davranıyor bakalım mı?
Demokratik hukuk devleti ne demektir?
Anayasasının demorkatik sisteme göre yazılması, yönetimlerin seçimle gelip gitmesi, devletin gücünün denge ve denetim için yasama, yargılama, yürütme kurumlarına dagıtılması gibi güçler ayrılıgğı ilkesine riayet eden sistem ve onun devlet kültürüdür... Sosyal devlet ise güçsüz, yoksul, sorun yaşayan vatandaşların sorunlarına çare olan devlettir...
Şimdi, bu devletin anayasından iki taraf vardır, birincisi vatandaş, ikincisi devlettir, bu iki tarafında uyacagı kuralların sözleşmeye bağlanmasına anayasa denir... Bazı kamu görevlilerinin devleti önceleyerek Anayasayı okusada, aslın da taraflar eşittir, hatta vatandaş tek başına güçsüz olduğu için devlet karşısında pozitif aayrımcılık yapılarak korunması gerekir... Böyle anlaşılır olmayacak tek tek kavramlara bakarak, devletimizin kültürünü anlamaya çalışmaya devam edelim mi?
Demokrasi: Halkın, Milletin, Vatandaşın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimidir, demokrasi kazandığı sosyal adaletçi ve kitlelere refah götürücü kimliği ile öne cıkmaya başlamışsa sosyal demokrasiye doğru evrilmeye başlamış demektir... Demokratlık ise demokrasiye uygun anayasadan kaynaklı kanunlara uyan, vatandaşın kişisel ve devlet kurumsal olarak uymasıdır diyebiliriz... Bunlara uygun davranan devlete ise demorkatik hukuk devleti denir... Dedik demesine hukuk nedir, dersek...
Hukuk:toplumu düzenleyen ve devlet yaptırımıyla güçlendirilmiş bulunan kuralların, yasaların bütününe hukuk dersek. Bu kuralları, yasaları, hakları konu alan bilgilere, bunlara dayalı oluşturulmuş kurumlara hukuk kurumları diyebiliriz... Hukukun üstünlüğünün kabul edilerek kişi/kurum devlet kültürü haline getirilmesi, hukuk kültürlü devletimizin olması demektir... Bu hukuktan dogan hakların kullanılması, hukukumdan vazgeçmem hukuk benim hakkım diyen vatandaşlarla mümkündür... Hukuk dışına cıkanlara ise hukuk kurallarına uymayan, hukuku zorlayan gelenek yoksa, bunu sivil toplum örgütleriyle, devletin gücünü kullanan kurumların birbirlerini deneteleyerek hukuk içinde tutma yetenegi vatandaş ve devlet için önemli kültürdür... Nihai olarak hukuk sistemi şuna neden olmalıdır, adalete, adalet ise vatandaşların tamamını eşit kabul ederek, vatandaş, devlet, devlet, devlet kurumu, vatandaş, vatandaş, işletme çalışan, işetme, işletme arasında eşit mesafede durarak, haklı olanın hakkını gözetme işine, adalet diyebiliriz... Bunları devletimizde bizde kültür haline getirmeliyiz...
Devlet kültürü aslında vatandaşların, devlette görev almış vatandaşların, örgütsel, kurumsal yapıların, kültürüyle kültürlenir, bizde öncelikle kendimizden başlayarak, sonra en yakın çevremizden devam ederek, tüm toplum olarak kurumlarımızı, işletmelerimizin, örgütlerimizin , hem kendimizin, hemde nihai olarak devletimizin demokrasi kültürüyle kültürlenmesi için çalışarak getirebiliriz... Bu demelere şunu ekleyerek yazıyı bitirelim mi?
Devletimize, sosyal devlettir diyor anayasamız sosyal ne demektir?
Sosyal Devlet: Toplumla ilgili, toplumsal, olanın öncelikle düşünüldüğü, sosyal sorunları çözen, egitim gibi, saglık, güvenlik, toplu taşıma, beslenme, barınma, iletişim gibi şeyleri ticeret konusu yapmayan, yapmamaya çalışan, bunlara ilave bunlardan yararlanmayı sosyal bir güvenceye bağlayan devlet demektir sosyal devlet.. Toplumun değişik kesimlerinin yaşam düzeyi yönünden dengeli olmasını gözetme işidir sosyal demokrasi... Böylece vatandaşlar ve devletin ortaklaşa Sosyal adaletci, Sosyal demokratca bir toplumsal düzen kuran ve işleten kültürü olan devlete sosyal devlet denir de, biz bunu uygulamaya dönüştürüsek, bunlara dayalı kültürlü toplum ve devlet kültürü oluşturmuş oluruz... Sosyal demokrat toplumda temel hizmet sgortaları olur saglık gibi...
Sigorta bir işte ücret karşılığı çalışanların sağlığını, gelecekte gelir garantisinin güvence altına almak amacıyla kazançlarından bir bölümü kesilerek yapılan sigorta primleriyle oluşturulan kaynaklarla, oluşturulmuş ve devletin sosyal devlet olması geregi genel bütceden oluşturulmuş sistemdir.
Sosyal devlet kültürünün, vatandaşalarca yardımlaşma ve dayanışmalarla oluşturulan sosyal yardımların yoksul kimselere yiyecek, giyecek, yakacak, sağaltım ve ilaç sağlanarak yapılan karşılıksız yardımların sosyal adaleti kültürümüz yapmak, dilegiyle... Selam ve Sevgilerimle...
Fikri Adil – vatandasfiklri.com – 16.8.2020
Kaynak: http://www.dildernegi.org.tr/TR,274/turkce-sozluk-ara-bul.html
|