DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ
Güçler Ayrılığı ve AYM Kararları, İktidarın Sınırı!!!
*Anayasa Sınırı, Her Kurumun ve Vatandaşın Sınırıdır!!
Demokrasi nedir halkın yönetimi, halkın yönetimi nasıl tesis edilir, halk Anayasaya dayalı olarak iyi olduğunu, olacağını bildiği bir yönetimi, belli bir süreliğine seçer, seçilen yönetimde Anayasaya dayanır, böylece hukuk devleti ve demokrasi işler ve toplumsal düzen tesis edilir.
Burada seçilen yönetimler Anayasal düzen dışına çıkmak isterse, meclis cogunluğuna dayalı olarak kanunları sürekli kendi lehlerine degiştirirlerse, o zaman sistem nasıl işler? Demokrasi içinde nasıl kalınır, her kanunu çıkaran hükümet kamu yararını gözetmez olursa kim denetleyecektir, kolayı var beş yıl sonra seçim ile gönderilir dersek. Ya bilgi ve haber kaynaklarını ele geçirmiş de her şeyi istediği gibi organize etmiş ve sürekli algılar yaratılıyorsa, halk da algılara, duygulara dayalı seçimler yapıyorsa sonuç bu yaşadıklarımız oluyor olabilir mi? Bunu engellemenin yolunu düşünmüşler siyaset bilimciler ve demokratik sistem içinde güçler ayrılığı diye bir devleti vatandaş hakları karşısında, hükümeti devlet ve sistem sınırları içinde tutmak için anayasalar yazılmış, demokrasi dışı otoriter yönetimlere kayılmasın diye devletin gücü Yasama, Yargı, Yürütme diye ayrı kurumlara verilmiştir.. İşte Anayasa Mahkemesinin Hükümet başkanını sınırlandıran son kararları bu doğrultuda degerlendirilmelidiir.. Yok küfe bizim sırtımızda, demokrasinin üstünde anayasa mahkemesi olmaz, millet iradesini yok sayamaz gibi siyasal söylemler ile bu kararlar gölgelenmemelidir… Demokrasi seçim olduğunu kadar hukuktur, anayasadır, güçler ayrılığıdır.. Biraz daha hukuk üzerine düşünerek devam edelim mi?
İktidarlar güçlerini attırmaya çalışırlar, Hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı, anayasa hukuku, idare hukuku, iktidarın sınırı, gibi kavramlar bunu önlemek için geliştirilen demokratik hukuk değerleridir.. Devlet yönetiminde denge ve denetim için hukukun üstünlüğü gereği, doğruluğu görüldükçe anayasalarda ve kanunlarda yer almış, demokratik hukuk devleti böylece gelişmiştir.. Anayasa, hukuk toplumsal düzen için olduğu kadar, iktidarları sınırlamak içinde vardır. İktidarı sınırlama, denetleme işine yargı, yasama, muhalefet, medya, sivil toplum örgütleri denetimini de ekleyebiliriz.. Anayasa mahkemesi kararları güçler ayrılığının geregini yapmıştır, iktidarın baskısı olmazya, eger olursa biz demokratlar anayasa mahkemesinin yanında olmalıyız… Son olarak bu iptal ile başkan hangi konularda sınırlandırıldı?
*Teknik ve uzmanlık gerektiren, siyasetten çok ekonomik alan TCMB Merkez Bankası’nın atanması ve görevden alınması ile ilgili Hükümet Başkanına sınır getiren düzenleme oldu. Sık sık merkez başkanı degişmeyecek demektir…
* Anayasa Mahkemesinin kararlarından biride, üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasıyla ilgili oldu… Üniversite evrensel seviyede bilgi edilen ve üreten bir yer olması gerekirken son zamanlarda rast gele atamalara dayalı olarak evrensel düzeyde bilgi üretiminde çok ülkenin gerisinde kaldık… Siyasiler buralara bu rahatlıkta müdahale edememelidir. Bu karardan sonra hükümet başkanı akademik camiaya siyasal atalarda sınırlandırılmış demektir. Şahsen bana göre Anayasa mahkemesi güçler ayrılığındaki kendi alanında gücünü kullanmıştır…
Tekraren şunun altını çizerek noktayı koyalım, Anayasaları Anayasa mahkemelerinin, genel olarak yargının, iktidarı sınırlamak, kanunlara, yasalara uyulup uyulmadığını denetlemek gibi işlevleri görevleri vardır, bu görevi yapan yargıçlarımıza, bu kararlara saygı duyan siyasetçilerimize teşekkür ederiz.. Selam ve Sevgilerimle
Fikri Adil – 6.6.2024 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
1* https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/aym-bestepeye-sinir-koydu-1600110
|