EGİTİM NE KADAR EGİTİYOR?
(Eğitimin Amacı, Hayatı Anlayan, Bilimsel Olarak Bilen, İyi İnsan, İyi Vatandaş Dengesi Olmalıdır. Fikri Adil)
Eğitim, çocuklarımızı eğitmeli değil mi? Evet, nasıl eğitmeli, hangi bilgileri vermeli, bu bilgileri nasıl vermeli? Eğitimcilerin, eğitimi nasıl olmalı, eğitimcilerin ve çocuklarımızın eğitiminde ki amaç ne olmalı? Bu sorulara cevap aramaya çalışacağız, cevapları merak edenlerle devam edelim, etmeyenlerde cevapları kendi bulsun…
Çocuklarımızı eğitmeli değil mi, evet, nasıl eğitmeli, hem kültürel, hem de fen bilimleriyle ilgili bilgileri vererek.. Kültür biz demektir, fen bilimleri ise dünyaya bilimsel olarak bakabilmek demektir, hangisini ihmal edebiliriz ki? Kısacası çocuklarımız hem kendi yerel kültürlerini, hem de dünyayı hem kültürel olarak, hemde bilimsel bilgiye dayanarak yetişecek şekilde eğitilmelidir. Sonra…
Bu bilgiler nasıl verilmeli, kültür dairesi içinde olanlar, sosyoloji ile fen, teknik, teknolojik yetenekleri olanlar ise dünya ölçeğinde ki bu alanın alt alanları da dikkate alınarak mevcut bilgiler sadece nakille değil yeni düşüncelere neden olacak şekil de verilmelidir… Eğitim nasıl olmalıdır?
Eğitim ezberi amaç edinmemeli, bilginin uygulanmasını amaç edinmelidir, eskiden alaylı, mektepli diye bir tabir vardı… Bu tabirde alaylı çekirdekten, işin başında çıraklıkla yetişmiş, diğeri mektepten gelmiş ama aynı mesleği icra ederken alaylıların daha iyi olduğu görülürdü. O zaman şöyle bir sorunla karşı karşıyayız, eğitimde teori, pratik aynı oranda verilmelidir ki… Yarın işin başında gençlerimiz şaşırıp kalmasın… Eğitimde ki amaç ne olmalıdır?
Eğitimdeki amaç, ilke olarak eğitimcilerin kültürel bilgi ile bilimsel bilgi dengesiyle iyi eğitilmesi, çocuklarımızın, gençlerimizin iyi vatandaş, iyi insan olmalarına vesile olacak bilgiler eğitimin amacı olmalı ve verilmelidir. Ayrıca nitelikli meslek mensupları, ahlaki ölçülere dikkat eden kişiler olmaları için hem dini, hem de felsefi bilgilerle sentez bir ahlak anlayışına dayanarak insanlarımızı eğitmeliyiz… İyi vatandaş, iyi insan ayrımını biraz daha yaparsak, iyi vatandaş devletimizin, milletimizin kültürüne göre iyi ve güzel işler yapanken, iyi insan evrensel olarak her yerde iyiliğe vesile olacak şekil de davranandır… Daha başka eğitim için ne denilebilir?
Eğitim edindiği bilgiler üzerine, bu bilgilerle yeni, yeni şeyler düşünmeye, iyi ve güzeli aramaya mı, yoksa yönetici sınıfa itaat eden bireylere mi neden olmalıdır? İster okul yönetimi, ister kurum yönetimi, ister herhangi bir işletme yönetimi, ister devleti yöneten siyasiler hata yaptığında da itaat edecek şekilde mi vatandaşlarımızı yetiştirmeliyiz? Ben görüyorum da hatalardan bile hikmet çıkarıyoruz, büyüğümüzün vardır bir bildiği diyoruz, yanlışa itiraz etmiyoruz, doğruyu, iyiyi, güzeli aramıyoruz… Eğitim yanlışlara itiraz eden, doğruyu, iyiyi, güzeli arayan kişiler yetiştirmeli ki… Ülkemiz ve milletimiz ve de içinde yaşayan biz, iyi güzel doğru yaşayabilelim… Yaşamak Dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – 18.9.17 – vatandasfikri.com
|