KARAKTER KAYBI!!
Karakter kaybı olması halinde neler olur, her şeyin bir karakteri vardır mesela ayrana, ayran diyebilmemiz için belli orada yoğurtla suyun karışması biraz da tuz ilave edilmesi gerek değil mi? Belli oranda su katılmazsa yoğurt olarak kalır, oranın çok üstünde su katılırsa sululuk söz konusu olur… İnsan karakterini kaybederse ne olur, sululuk olur ama o bildiğimiz anlamda ayranın sulandırılması gibi olmaz, aşçı arkadaş cacığa su ve tuz ilave eder biraz daha fazla insana cacık ikram ederdi ama önceki cacıklarla su katılmış cacık aynı cacık olmazdı, kıvam karakter sorunu yaşardı… Biz insanlarda karakterimizi kaybedersek aynı insan, hatta insan olabilirmiyiz? Olamayız? Önce karakter nedir mi diyelim, insan nedir mi diyelim? Hangisini dersek, diyelim insan olma karakterimizi kaybetmeyelim…
Karakter: Bir nesnenin, bir bireyin ya da topluluğun kendine özgü olan, onu başkalarından ayıran temel belirtileridir, onun davranışlarını belirleyen ana özellikleri, ona o, olma vasfını veren şeylerdir… Bu şeylere dayalı olarak bir kimsenin ya da bir insan topluluğunun duygulanmasına ve davranışlar sergilemesine karakterli olma hali diyebiliriz… İnsanın en temel özelliği, nedir, ona o karakter veriyordur, değil mi?
Bana göre insanın diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği bilecek aklı, bilgi ve akla dayalı olarak bir mantık sinsilesi içinde düşünebilmesi, bunlara göre davrnabilmesidir… Yoksa beslenme, üreme cinsellik, her canlıda var? İnsan aklıyla düşüncesiyle daha iyi olanı tercih ettikçe insan karakterine bürünür… Örneğin üreme aşamasında kalmış olsak, cinselliği seksi, karşılıklı tatminle, haz aşmasına çıkaramamış olsak, hayvan olarak üreme seviyesinde kalırız ki, insan karakterimiz buna uygun değildir… Biz tatmin istiyor, haz istiyorsak karşımızdaki eşimizde bunu istiyor diye bilmek, akletmek, düşünmek zorundayız ki insan karakteri içinde kalabilelim… Böylece karakterimizi kaybetmeyelim değil mi? İşte bu karşılıklı sorumluluklar bize ahlak, adalet, merhamet, sevgi ve saygı, nefret gibi duygularla, bunları organize eden akılla insan karakterine sahip olarak, insanca yaşayalım değil mi? Bunların kaybı demek kendimizin kaybı demektir…
İnsanın en temel özelliği bilgiyi, aklı, düşünceyi araçlarla birleştirerek bir amaç sahibi, olması da diyebiliriz… Amaç sahibi olmak mevcut iyiden, daha iyi olana doğru bir ilerleyiş bir gelişme, bir değişim içinde olmak demektir… Amaç daha iyi olanı aramak, bulmak yapmak ise, insanın karakteri iyi olanı aramaya sürekli itecektir… O zaman bu kadar kötülük niye diye sorma hakkımız ortaya çıkmaktadır, ben basit bir cevap vereyim, iyi olanı arama, güzeli arama, faydalı olanı hem kendi için, hemde cinsi için yapmayan, karakterlerini kaybetmiş olan insanımsı yaratıklardan dolayı bu kadar kötülükler olmaktadır… Oysa insan iyi olmak zorundadır, iyi olanı yapmak zorundadır neden?
Akıl, ahlak, adalet, tecrübe bunun yapılması halinde insan, doğal hayat için daha iyi olacağını bize önermektedir, emretmektedir demiyorum, çünkü yaratıcı bile iyi ve kötü yapma iradesine saygı duymaktadır ve iyi yapana cenneti, kötü yapana ise cehennemi vereceğini ifade etmektedir… Biz insan karakterimizle iyi olanı yaparak, dünyada kendi cennetimizi oluşturabilirsek, tanrının cennetine ulaşabiliriz, umuduyla, dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle..
Fikri adil – vatandasfikri.com - 10.6.2020
Kaynak: Türk Dil Derneği Sözlüğü
|