DÜŞÜNCENİN TEMELİ NEDİR?
Biz insanlar düşünürüz, konuşuruz, ne iyi, ne kötü tartışırız, iyi olacağına karar verdiğimiz düşünceleri uygulamaya koyarız, yada koymalıyız!! Her zaman böyle mi olur? Bizi düşünmeye ne iter, ne ile düşünürüz, ya da düşünce nedenimiz, temelimiz yoksa düşünerek nasıl sonuç alırız!? İstenmeyen sonuçlar alınır, o zaman düşüncemizi temellendirmeliyiz, nasıl?
Düşüncenin temeli kavramdır, kavramın temeli bilgidir, davranışın temelide düşünce olmalıdır ki, iyi davranışlarla verimli bir hayat, verimli bir hayat ile mutlu kişiler olabilelim, olurmuyuz neden olmayalım ki!?!?
Ne dedik, kavramsız düşünülemez, bilgisiz kavram olmaz, o zaman kavramların içinde ki bilgiler nedir, bize ne mesaj vermektedir, bu bilgi neler düşünmemizi tetikleyecektir?
Çok sık kullandığımız iki dini kavramdan örnek vererek devam edelim mi?!?! Amin, bir duadan sonra amin deriz, önce neye amin dediğimizi bilmeliyiz, duada ne dendi, bilmiyorsak, amin dememizin anlamı yoktur, amin derken ne diyoruz? Örnek dua, “Allah senin güç işlerini kolaylaştırsın” diye dua ettik… Amin diyen ne diyor, “öyle kabul görsün” diyor, kavramı bilmezsek, kavramın mesajını alamayız, düşünemeyiz daha verimli yaşayamayız… Sonra mübarek kavramına bakalım…
Cuman, Bayramın mübarek olsun derken ne diyoruz, Cuma namaz kılmanın yanı sıra caminin avlusunda tanıdıklarla hal hatır sorma anlıyorsak cumamız mübarek olabilir… Mübarek ne demektir, bu kavramın içerdiği bilgiyi bilmezsek, nasıl düşünceye ve davranışa dönüştürebiliriz ki?!? “Mübarek” olsun derken, “verimli” olsun dediğimizi bilmiyorsak, Cuma nasıl verimli olur diye nasıl soru soracağız ve cevabını arayacağız degil mi? İşte Düşüncenin temeli kavramdır, kavramın temeli bilgidir derken bunu demek istiyorum… Son olarak..
Düşünme nimeti/eylemi, soyut somut diye ikiye ayrılabilir, biri fiziksel nesneler, madde üzerine düşünmek, digeri Allah gibi, Kainat gibi fizik ötesi şeyler üzerine düşünmektir, bakın işin içinde yine kavramlar var, kavramlara bizden önceki insanlar bilgiler yüklemişler, onlara teşekkür ederek devam edelim… Fizik alanda metafizik alanda düşünmek, biri somut digeri soyut dedik, soyut projektör, mikroskop, somut ise fiziki olarak çıplak gözle görebildiklerimiz elle dokunabildiklerimizdir.. Bu kavramlarla düşünmek bizi günlük hayatın dışına atar günlük hayat üzerine düşünmek ne yeriz, ne yaparsak çok para kazanırız diye en basit düşünme bicimidir ki.. Bu da gereklidir tabiî ki… Ama bizim amacımız daha derin düşünmek olmalı, geçmiş yüz yılda, 50 yılda, 20 yılda ne oldu, neden oldu!?! Gelecek 100- 50 – 20 yılda neler olabilir, biz ne yaparsak gelecek yılların istediğimiz beklediğimiz amacımız doğrultusunda gelmesini sağlayabiliriz.. Aslında düşünmek geçmiş bilgilerle, tecrübelerle, anı yaşarken gelecek planları da yapmak, geleceğe hazırlanmak, hazırlanırken geleceği hazırlamak demektir.. Bakın burada kavramın yanı sıra düşünme temeline zaman da giriyor, anıda mekan kabul edersek, zamanı, mekanı, araçları, amaçlar doğrultusunda kullanmaktır düşünmek, daha temeli sağlam düşünceler böyle ortaya çıkacağını söyleyebiliriz.. Saglam temelli düşüncelerle daha iyi bir an ve gelecek yaşansın, bilgilerle, kavramlarla temellendirerek düşünürsek neden daha iyi yaşanmasın ki.. Yaşanması için düşünmek, caba sarf etmek dileğiyle..
Fikri Adil – Vatandasfikri.com – 23.9.2022
|