ÇEVRELİ Mİ, ÇEVRESİZ MİYİZ?
Çevre Ahlakı Neyi Gerektirmektedir?
Çevre bizim dışımızdaki her şeydir, hava, su, toprak, kuşlar, bitkiler, insanlar, binalar ve başkaca yapılar, bunlara hukuksal kurumları, kuralları yapılarıda dahil edebiliriz…
Bütün bunlarla belli bir kural, kanun, yasa, hukuk içinde yaşarız buna çevre ahlakı da diyebiliriz, çevre karşısında benim sınırım nedir? Çevre ahlakı bunu belirler?
Örnegin kuşları ele alalım mı, onların yuvası evleridir, gidip yuvalarını bozarsam sınırımı aşmış, çevre ahlakını çiğnemiş sayılabilirim..
Örneklere devam edecek olursak, bir akarsu kaynaklarından çıkıp bir göle, bir baraja, bir denize dökülecek, bu arada biz ondan çeşitli yöntemlerle yararlanırız. Bu akarsular çok zaman akarsuların çevresinde yaşayan insanların çöp atmaları, kanalizasyonlarını, fabrikalar kimyasal atıklarını bu akarsuya atarak, çevre ahlaksızlığı yaparak çevre kirliliğine neden olarak onun doğal yapısını bozar. Artık o akarsu balıklar için barınak olmaktan çıkar, biz onda yüzemeyiz, onun suyunu içemeyiz, o insan eliyle artık su olmaktan çıkarılmış adeta kanalizasyon kanalı olmuştur… Başka örneklere devam edelim mi? İster dogal hayatın, isterse herhangi birinin, sınırını aştığımızda ahlaksızlık başlar… Bunlar gibi yüzlerce örnek verilebiliriz… Asıl amaç dogal hayatı dogal hayat olarak korumak, dogal alanları yok etmemektir, ahlak bunu gerektirmektedir..
Yok etmeyelim çevre kirliligi konusunda, çeşitli kaynaklardan, sivil toplum örgütlerinden, muhalif, eleştirmen yazar çizerlerden, uzmanlardan kendi imkanlarımızla kendimizi bilgilendirelim, neler çevreyi kirletiyor? Son olarak Toprak kayıpları üzerine devam edelim mi?
Toprak üzerinde yaşadığımız vatandır, bize barınaklık yapar, bunu önemseriz, bizim beslenmemiz için bize gıda verir, atalarımız ona toprak ana demişlerdir. Biz bize verdiği bu nimetler karşısında ne yaparız? Tarım alanlarına bina yaparız… Ülkemizde çevre koruma bilinci o kadar zayıf ki, her nere gidersek gidelim, çöp yığınlarıyla karşılaşırız… Bu çevre ahlaksızlığımız böyle devam ederse, yakın ülkemiz çöplük bir ülke olursa şaşırmamalıyız… Ayrıca yeniden kazanmak maksadıyla yurt dışından atık ithal ettiğimiz duymaktayız, bunlar nerelerde, hangi şartlarda muhafaza ediliyor, bunları hammadde olarak kullanırken acaba ülkemiz çevre faktörlerine (Su,Hava,Toprak) ne kadar zarar veriliyor, bunun üzerine de düşünerek çevrenin kirletilmesine, çevre ahlaksızlığı yapılmasına izin vermemeliyiz? Kısacası!!
Çevreye karşı, onun dogal yapısını bozan bir şey yaptığımızda bu çevre ahlaksızlığıdır, ahlaksızlık ayıptır, günahtır, suçtur… Bu suçlar çevreye karşı işlenmişse, iki, üç beş kat daha fazla ceza ve yaptırım gerektirmektedir, herkesin, her canlının içinde yaşadığı çevreyi korumak görevimizdir, çevre bizim evimiz, hepimiz çevreciyiz. Çevre ahlakıyla, ahlaklanmak dilegiyle, selam ve sevgilerimle.
Fikri Adil – 5 Haziran Dünya Çevre Günü 2022 vatandasfikri.com
|