MUHALİF
(Muhalefetsizliğe Muhaliflik)
(Muhaliflik Şart, Doğru Tepkileirn de Muhalefete Destek Farz)
Muhalif: İçinde Yaşadığı Toplumun Menfaatine Uygun Bulmadığı Düşüncesine Dayalı Olarak Bir Tutuma, Bir Görüşe, Bir Davranışa Karşı Olan, Aykırı Olan Kimse, Gerektiğinde Tepki Gösteren, Kişi Grup Diyebiliriz.. Muhalefet Neden Olunur, Diye Düşündüğümüzde Şunları Görüyoruz…
Sonra bu kelimeye siyaseten baktığımız da, demokraside iktidarın dışında olan parti veya partiler olduğunu da görüyoruz… Ayrıca akademik camiada olsun, normal hayatta olsun, kişisel hayatımızda olsun iyi olanı onaylamak ve insanlık, toplum ve kişi adına kötü olacaklara itiraz etmek, yani muhalefet etme gereği… Yanlışa İtiraz Etmek Bence, iyi insan için, iyi vatandaş için, iyi dindar için farz olsa gerek… Neden?
Ekonomi alanındasınız, piyasa tüketime göre oluşmuş, işliyor sizde bunun ülkemize zarar verdiğini düşünüyorsunuz… Gerçekten de zarar veriyor, son 10 yılda tüketim için nasıl borçlandığımızı biz kendimizden de biliyoruz, toplamda toplum olarak da, ülke olarak nasıl hızlı borçlandığımızı görüyoruz… Üstelikte bu aldığımız borçlarla borç aldıklarımızdan mal alıyoruz… Buna muhalefet etmek demek ülkemizi borç ve faiz baskısından, zulmünden kurtarmak için mücadele etmek demektir… Bu ekonomik yanı, siyasi kararlar yanına bakalım mı? İsim vermiyorum, genel olarak düşünmeye çalışıyorum, aslında yanlışa itirazın bizde karakter olarak yerleşerek otomatik olması gereği üzerinde durmaya çalışıyorum..
Bir siyasal karar alınıyor, mecliste vatandaşa vergi salınacak, vergi ne üzerinden alınır? Gelir üzerinden, geliri olan vergi öder öylemi evet… Ama bizde tersi desem, asgari ücretli gelirine göre patronundan 100 kat daha fazla vergi ödüyor desem… İnanırmısınız, tabiki inanılacak gibi değil, ben de inanmazdım ama üzerine düşününce inanmaya başladım… Patronun geliri üç milyar ödediği vergi eğer öderse %20 ödediğini var sayalım.. Ben bu kadar parayı ödeyen patron göremedim devlet bulunca da madalya takıyor... Ödemezler, gelirinin %10’nu ödesin… 300 bin lira… Asgari ücretli 2000 lira alıyor vergi ve pirim kesintililerinden sonra 1600 lira kalıyor… Şimdi bunun 200 lirasını pirim say, 200 lirasını vergi sayarsak… Ayıp ya asgari ücretliden vergi alınır mı, diyorsunuz değil mi? Bende öyle diyorum… Asgari ücretli %10-15 vergisini daha maaşını almadan veriyor… Yeter mi yetmez, adam sigara alsa içinde ki vergi oranı %60-70, alkolde, mazot ve benzin de aşağı yukarı aynı oran, elektrikte, iletişimde %10-20 arası vergi veriliyor… Asgari ücretlinin ödediği vergileri ve maaşına oranını hesaplayalım mı?
Sigaradan 150 diyelim, iyi kötü bir arabası var 100 lirada ondan vergi versin, elektrik 100 lira gelirse faturanın 15 lirası vergi, telefon da 100 lira geldi 20 lirada buradan ödüyor… Alkol alan varsa 200 liralık alkol içse parası yetmez ya içti diyelim ki.. 60-70 lirası vergi.. Arada derede verdiği vergiyi hesaplarsak, adamın maaşının yarısına yakını vergiye gidiyor… Tahmini rakam 585 lira daha diğer tüketim alanlarına girmedik… Biz diyelim toplam da 600 lira, 2000 lira gelirinin 600 lirasını vergi veren patron gördünüz mü? Şimdi ben bunun zulüm olduğunu iddia ediyor ve itiraz ediyorum… Burada adaletsizlik olduğunu görüyorum muhalefet ediyorum, ben asgari ücretli olsam bu duruma itiraz ederim… Ama edilemiyor enden? Örgütleri yok, ne sendikaları var, nede asgari ücretliler dayanışma derneği… Sadece bir tepki kalıyor, Allah dan demokrasi var yöneticileri seçiyoruz ya birde o olmasa ne yapardık, demokrasi nimetinin kıymetini bilelim… O zaman seçimlerde oy vererek veya vermeyerek tepki göstermeliyiz… Bu adaletsizliğe karşı, kim vergide adaleti sağlamayı taahhüt ediyorsa onlara, o muhalif partilere oy vermeliyiz… Neyse siyasete girdik yahu… Ama muhalefetten, muhalefetin öneminden bahsediyoruz biraz girmek zorunda kaldık.. Sonra akademik, entelektüel, medya muhalefeti, toplumuzda ne aşamada… Biraz üzerinden düşünün, düşünelim?
Bu aydın muhalefeti, din adamları da bunun içinde hiç görmüyoruz, bizde sadece solcu aydınlar muhalefet ederler… Ya şu soru hepimizi rahatsız edecek adaletsizlikler karşısında vicdani bir muhaliflik, sadece sol entelektüellerde mi var? Sag entelektüellerin bir iki istisnası dışında iktidar alkışcılığı dışında ne yaptıklarını gören var mı? Yukarda vergide ki adaletsizliğe kaç solcu entelektüel, kaç sağcı entelektüel tepki gösterdi, gördünüz mü? Gösteren varsa da o zaman medya bunların sesini bize bilinçli olarak ulaştırmıyor… Mesela Levent Gültekin, İhsan Eliacık, İlhami Güler, Hayri Kırbaşoğu, Mehmet Bekaroğlu, Ayşe Sucu, Bunlar Muhalif dini düşünürler.. Ya düşününce baya varmış ama demek ki medya muhalefeti ölmüş ki sesleri kısık… Akademik muhalefet ise kedilerini devlet memuru freniyle frenliyor, yani diğer bürokratlardan farkları kalmamış, bir iki istisna onlarda da var tabiki… Neyse yazı çok uzadı medya muhalefetsizliği ile devam edelim mi? Muhalefetsizlik demek iktidarın firen, denge, denetim sisteminin olmaması demektir, nereye gideceği belli olmaz, iktidar büyük bir güçtür, kontrol edilmez denetlenmezse, ciddi sorunlara neden olabilir… Bu nedenle muhalefetsizliğe muhalefet edelim mi? Son olarak..
Bir iktidar, genelde her sistem de vardır, ama muhalefet sadece özgür, insan haklarına, vatandaş haklarına göre oluşturulmuş demokratik anayasaları olan hukuk devletlerinin olduğu ülkelerde vardır… Bizde kısmen demokrasiyiz diyebiliriz, işte bu nedenle kısmen de muhaliflerimiz var… Mesela güçler ayrılığının denetimi olmayan sistemler de, seçim de olsa demokrasi kısmen olacaktır. Güçler ayrılığının çok zayıf olduğu ülkemizde Muhalefet etmek de gün geçtikçe zorlaşmaktadır… Belki de, muhaliflerin çok büyük hizmetleri olabilir, aldığımız kararlarda bizim muhakeme etmemize yardımcı oluyor olamazlar mı?
Bu nedenle muhalefetin, bu sadece partilerde değil, entelektüel, akademik, gazeteciler eliyle medya muhaliflerinin haklı tepkilerine, iktidarı denetleme görevlerine toplum olarak yardımcı olmayız der… Daha iyi yönetim için muhalif denetimin gerekliliğini ifade eder.. İyi günlerde, yaşamak ve yaşatmak için daha iyi arayışımız da başarılar dilerim.. Selam ve Sevgilerimle..
İyi Yaşa, İyi Yaşasınlar diye, İyiliklere Vesile Ol. Fikri Adil
Fikri Adil – 17.3.18 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
-
Diyanet Dini Kavramlar Sözlüğü
-
Türkçe Sözlük – Dil Derneği
-
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&arama=kelime&guid=TDK.GTS.5aac91680d7da4.15648487
|