VATANDAŞ, MİLLET, ÜMMET, ÇELİŞKİSİ!!!
Vatandaş, Millet, Ümmet İlişkisi Üzerine…
Bu üç kelime sık sık duyduğumuz kelimedir, bunlar üzerine birlikte düşünelim mi? Önce Millet, Sonra Ümmet, Hatta Önce Vatandaş, Sonra Millet ve Ümmet mi desek? Önce bu kavramlar bize ne diyor ona bakalım, sonra biz ne anlıyoruz, nerede duruyoruz ona bakalım, böyle yaparsak daha iyi anlaşılır umuduyla…
Vatandaş: Yurttaş, Yurtları veya yurt duyguları bir olanlardan her biri, vatandaş diyebiliriz… Bana biraz eksik gibi geldi, bir yurtta, bir devletle sözleşmeye bağlı olarak yaşayan insanlara vatandaş diyebiliriz…
Millet: Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu… Genel olarak benzer özellikleri olan topluluk diyebiliriz…
Ümmet: Kısaca dini aidiyet duygusular, bizim acımızdan Hz. Muhammed'e inanarak, onun yaptıklarını ve söylediklerini uygulayarak çevresinde toplanan Müslümanların tümüne Ümmet bilinci, inancı denir.. Bir peygamberin getirdiği dine inananların tümü de diyebiliriz… Bunlara kısaca baktık..
Şimdi biz nerede duruyoruz, vatandaş mı, millet mi, ümmet miyiz? Bence hepsiyiz? Bunlar iç içe geçmiş kimliklerimizdir, bunların biri için diğerinden vaz geçemeyiz… Neden mi? Benim sünetullahım olan Türk doğmaktır, bunu değiştiremem, bu nedenle diğer kimliklerimle bunu uzlaştırmam, uyumlulaştırmam gerekir… Mesela T.C Devleti vatandaşıyım, Türk olmama engel olablir mi, yok… Sonra aynı vatanda yaşayan milletiz, sonra aynı dine inanan ümmetiz, vatandaş, millet aidiyeti ümmet aidiyetine engel mi, yok neden o zaman biri için diğerinden vaz geçeyim ki? Bazıları biri için diğeri adeta yok ediyor, örneğin vatandaşlığı yok edersen devleti nereye koyacaksın, milleti yok edersen dili nereye koyacaksın, Ümmeti yok edersen dini nereye koyacaksın… Bu karışık gibi görünen ama çok basit olan bir sosyal olguyu, olsılılar için terk edenlere şaşıyorum… Evet olasılıklar için olanı terk etmek, çok hayal perest olmayı gerektirmektedir…
Örnek vermek gerekirse, Ümmet bilinci için vatandaşlık ve millet bilincini yok edenlere tanık oluyorum.. Zaten Ümmet bilinci hiçbir dönemde neredeyse tam olarak gerçekleşmedi, olmayan bir olasılık için olan vatandaşlık ve millet bilincini yok saymak toplumsal aidiyete darbe vurmak, toplumsallaşmamayı özendirmektir ki.. Yıllardık birçok cemaat bunu yaptı… Sonuç vatansız, milletsiz, devletiyle sorunlu tipler ortaya çıktı…
Öte yandan Ümmet hayaliyle ümmete bakanlar ümmetin halini görünce hayal kırıklığına uğradılar, uğruyorlar… Kısacası kimlikleriyle sorunlu insan toplumsallaşmakta sorun yaşar ve yaşıyoruz… Bunu aşmak için kimliklerimizle uyumlu bir kültürel bilinç seviyesi gerekmektedir.. Bu kimlik sorununu, bunalımını aşmak dileğiyle Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – 9.4.18 --- vatandasfikri.com
|