İLETİŞİM DE SAVUNMA SANATI
(5 N, 1 K +1 R/O)
Günümüz bilgi ve iletişim cağı diyoruz, diyoruz da ne kadar sağlıklı iletişim içindeyiz, ne kadar sağlıklı bilgiye ulaşıyoruz, ne kadarı bizim işimize yarıyor? Bunları sormazsak, biz bilgileri ulusal, toplumsal ve kişisel amaçlarımız için kullanmazsak, o bilgileri bize ulaştıranlar onlar bizi kullanırlar… Bu ne demektir? Önce bildiğimiz 5 N 1 K’yı inceleyelim ardından 1 R/O ekleyerek iletişimle/amaçlı bilgiyle oluşacak istismarı, sömürüyü yönlendirmeyi makul etkilenme seviyesine indirebiliriz… Buna iletişimde savunma hattı da diyebiliriz…
Bir bilgi geliyor ne amaçla geliyor, ya da biz bir bilgiye ulaşıyoruz ne amaçla ulaşıyoruz, bunları sormazsak, sorgulamazsak yanlış tercihler yaparız, yanlış tercih yapmak zarar görmektir, hayatımızı kalitesizleştirmektir, nitelikten uzaklaşmaktır, ahlaksızlıktır kendimize, kendimizin adaletsizliğidir… Adaletsizlik ise zulümdür… İşte bu nedenle bilgi/iletişim tercihi aslında yarınımızı etkileyen en önemli etkileyicidir… Bize gelen amaçlı bilgileri, mesajları biz kendi amacımız içinden okuyamazsak toplum ve kişi olarak kaybetme ihtimalimizi artırırız… Bunun için bir iletişim duvarı, savunma hattı, iletişim kalkanı oluşturmalıyız, nasıl oluşturabiliriz?
Birinci Ne? Gelen bilginin ne amaçla geldiği, benim/bizim amaçlarımıza uyuyormu, yoksa başka birilerinin amaçları için mi bu bilgiyi alıyoruz ve kullanıyorum.. “Bilginin Nesinin, Ne olduğunu ve Ne tür özelliklere sahip olduğunu, biz buna ne için ulaştığımızı veya bize ne için ulaştırıldığını bilmek, bizde bir savunma hattı oluşturabilir…
2. İkinci Niçin? Neden? Bu bilgiyi mesajı niçin aldım, bende/bizde ne gibi değişimlere neden olacak, bu mesaj/bilgi bizi nereye götürecek, bunu kişi/toplum olarak “Niçin’in İçini dolduracağız ki ” bu bilgiye/mesaja neden gerek duyduğumuzu en iyi, en gerçekçi bir şekilde ortaya koyabilelim, bilgiyi amaçlarımız doğrultusunda kullanabilelim…
3. Üçüncü Ne Zaman? Bu şık bize zaman algısını oluşturacaktır, doğru zaman mı, neden bu zamanda bu bilgi/mesaj gibi sorular sordurur… Neden şimdi bu bilgi bana geldi, ya da neden bu bilgiyi ben şimdi almam gerekli? Mesajın/bilginin kaynağından çıkıp bize ulaşırken nasıl bir zamanda yolculuk ettiğini, hangi yolu izlediği, değişip, değişmediğini, değiştirilip değiştirilmediğini bir zaman/yol akım şeması içerisinde gösterilmesi değerlendirilmesi gereklidir ki. Bize ulaşan bilgi/haber/mesaj/reklam gibi amaçlı bilgilerin amaçlarımıza gölge etmesini engelleyebilelim…
4. Dördüncü N ise Nasıl? Ben bir toplum içerisin de yaşıyorum, bu toplum içerisinde değişimler oluyor, bu değişimlerin, bizi nasıl etkilediği üzerine Nasıl’ın, Nasılını incelemeliyiz… Bu bilgi/mesaj’a dayalı değişim bizim üzerimizde gerçekleştirileceğini nasıl öngörebiliriz? Bunlar bizde kişi/toplum olarak ne gibi etki yapar? Buna ilişkin bir öngörü çalışmaları planlamaları yapılmalıdır. Bu bilgilerle/mesajlarla değişim ve yeniden yapılanma ile ulaşmak istediğimiz amaçlarla örtüşüyor mu, başarmak istediğimiz her neyse ve ulaşmayı arzuladığımız şey, amaçlarımızla uyumlu mu? Bizim seçimimiz mi? Bakın her şeyde bizim amacımıza dayalı bilgilenmek ile başkalarının bize amaçlı bilgilerinin bize ulaşmasıyla oluşuyor? Bu gelenlerin bizim üzerimizde ki amaçları nedir, biz neyi amaçlamaktayız, bunları nasıl başarmalıyız?
5. Beşinci N, Bizi bunlar Nereye Götürecektir? Yada nereye gitmek istiyoruz, güzelliğe mi, doğruluğa mı, adalete mi, ahlaka mı yoksa günümüzün modası, aynı zamanda hepimizin şikayeti para odaklı amaçlarla hareketlerin bizi nereye götüreceğini düşünüyoruz? Her şeyden Para için vaz mı geçiyoruz? Aslında Nereye sorusu bizim bulunduğumuz çizginin aşılması için ilk harekettir, bunu bize ulaştırılan bilgi/mesajlarla başkaları sorduruyorsa!!! Baştan Nereye gideceğimiz konusunda kararsızlık içine düşeriz bize amaçlarına hizmet edecek bilgileri verenler de rehberlik etmeye başlar ki… Artık onların amaçları için çalışan bir kişi/toplum olur çıkarız… Nereye ulaşılmak istendiğimiz çok önemlidir, örnegin en çok icat yapan toplum olmaya ulaşmak istesek, yada doğası en iyi korunmuş ülke olmayı amaçlasak, yada kamu israfını önlemiş, tasarruf oranı en yüksek toplumların birincisi olmayı amaçlasak… Buna kim engel bize amaçlı bilgileri verenler ve bizimde bunu fark etmememiz… Bu kim/kimler?
6. Altıncı Bu K, Bunları Kim Yapacak? Bizi ancak biz savunabiliriz, yalan, yanlış, mesajlardan kendimizi ancak kendimiz koruyabiliriz… Tabi ki biz yapacağız.. Gerçekler böyle mi, antrenör yok ithal et, topçu yok ithal et, kadın/erkek yok ithal et, köprüyü yapacak adam yok ithal et, düşünce yok ithal et dersek? Aklı evvelin biri de vatandaş yok ithal edelim deyiverir…
7. Bana göre en önemli şık R/O Reddet/Onayla: Neden ret, neden evet, bunun iyi gerekçelendirmezsek, sittin sene sorunların kaynağını uzayda arar dururuz… Hep başka sorumlular buluruz, komplo teorileriyle kendimizi savunuruz.. Bu yukardaki şıkların en azında 4’ünden geçer not, artı alamadıklarımızı ret edeceğiz, alanları da onaylayacağız ki…
İletişim, bilgileşim, davranışım, yaşam sağlıklı, nitelikli, mutlu olsun… Olması dileğiyle Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – 17.2.18 – vatandasfikri.com
|