YASA YAPALIM MI?
(Yasayı Kim Yapar, Kim Yapmalıdır?)
Yasa, yapalım mı, yapalım da kim yapacak sen, vatandaş yapacaksın, sen ne diyorsun yani ben vatandaş yasa yapacağım öyle mi? Evet, bunda ne var ki, demokrasilerde vatandaşların istediği yasa olur, biz demokrasiysek neden bizim istediklerimiz yasa olmuyor? Demek ki demokrasimizin işleyişin de sorunları var, bunun üzerine duralım, düşünelim siyasetçilerimizi de uyaralım… Nasıl düşüneceğiz, nasıl uyaracağız derseniz, konumuz demokrasi ve demokratik sistem için de yasa yapmaksa, yöntem bellidir… Bu kadar belirliliğe rağmen neden demokratik bir şekilde yasa yapımının üzerin de gölge var? Bunun üzerine vatandaşlar olarak durmak zorundayız, yasa hepimizi bağlıyor ama yasa yapımı aşamasında seyirci bile degiliz habersiziz…
Kim nasıl gölge ediyor, bu gölgenin nedenleri nedir, nasıl dağıtılır üzerine durmazsak, yasa yapımını demokratik ölçülere getiremezsek, yasama denetimi olmaz, yasalar vatandaşların istediği gibi değil çıkar gruplarının istediği gibi olur… İşte bu nedenledir ki, biz yasayı kim, nasıl yapıyor onunla yakinen ilgilenmeliyiz….
Yasayı kim yapıyor, görünür de milletvekilleri, yasa tasarılarını kim hazırlıyor, görünür de milletvekilleri, buradaki görünür, sözü üzerine çok duralım… Milletvekilleri yasa yapabilmesi için bağımsız olmalıdır, yasama yürütmeden ayrı bir erktir, devletin gücü yasama, yargı ve yürütme olarak kurumlara paylaştırılmıştır… Bu güçler denge ve denetim içinde birbirlerini denetleyerek toplumsal sistemi işletirler… Bu olması gereken bir durumdur, biz de durum tam tersidir, yasama ve yargının üzerinde yürütmenin baskısı, vesayeti vardır… İşte bu nedenledir ki, yasalarımız, bizim istediğimiz yasalar değil daha çok, bürokratların, iktidar partisinin liderin istediği yasalar olmaktadır… Şunu diyebiliriz…
Biz temsilcilerimizi seçiyoruz onlar da yasa yapıyor, gerçekten de öyle mi oluyor? Bence olmuyor, mecliste yasa yapan vekiller, yasa tasarılarını kendileri mi, hazırlıyor, bölgelerini geziyor, vatandaşların şöyle bir yasaya ihtiyaç var bunu tasarı haline getirelim mi diyorlar, bu tasarılar yasaya mı dönüşüyor?
Bence hayır, ilk olarak örneğin Kastamonu’yu ele alalım, orada çeşitli partiler var, yasa yapacak temsilcilerin seçilmesi lazım, bunu ilk olarak parti üyeleri vatandaşlar ön seçimle partilerin de illerini kimin temsil edeceğine karar verebiliyorla mı? Yok… Bu seçtikleri adaylarını Kastamonululara sunarak olurlarını alabiliyorlar mı, bunu başka birileri yapıyor bu, kim? Bunu parti liderleri ve merkezleri yapıyor, o zaman şöyle bir sorun ortaya çıkıyor… Yasa yapan vekiller vatandaşların temsilcileri degil, liderlerin temsilcileri olmaz mı? Yasama da, mecliste bağımsızca vatandaşların talepleri doğrultusunda yasa yapabilirler mi? Siz karar verin, yada şöyle diyelim vatandaşlar yasamadan yasa talepleri var mı?
Ya sadece siyasetçileri suçlamakla olmaz, seçim bölgenize gelen bir milletvekiline toplumun bir sorunu konusunda hiç yasa yapılması öneriniz, talebimiz oldu mu? Sanmıyorum, biz vekillerimizin böyle şeyler yapmadığını baştan mı kabul ediyoruz yoksa… Yani vekilleri biz yasama meclisine yasa yapmaya göndermiyormuyuz yoksa, sahi ne için gönderiyoruz, parti lideri bunu istiyor mu diye gönderiyoruz, işte yasama üzerinde lider vesayeti, hem yasayı yapan, hem yasayı uygulayan, hem hükümet işlerinin hepsini lidere teslim edersek, lideri, hükümeti nasıl denetleriz.. Denge, denetim olmazsa yönetim olur mu? İşte yasa ve yargının bağımsız olması bunun için önemli, yasa nasıl yapılıyor, nasıl yapılmalıdır kafa yormazsak, birileri, bizim adımıza yönetiyormuş gibi yapar ve hazineyi kapar… Onun için kesinlikle seçtiğimiz yöneticileri yasama ve yargı denetimine tabi mi, değil mi, diye bakacağız, yasa yapım aşamalarını izleyeceğiz, bu yasalar nasıl uygulanıyor izleyeceğiz, bu ülkede olan her şey vatandaş olarak bizi ilgilendiriyor… İlgilenmek dileğiyle, Selam ve sevgilerimle…
Fikri Adil – 24.8.17 - Kastamonu – Tosya – vatandasfikri.com
|