DENETİM
LİDERİ VEYA PATRONU KİM DENETYECEK?
İşler ve işlemler denetlenmesi gerektiğini düşünüyorsak ki bence denetim gerekli, o zaman iyi bir denetim sistemi kurmamız gerekmez mi?
Önce patronu kim denetleyecek dersek, işçileri, yöneticileri patron denetler, patronu da kar etme isteği denetler, ya patronu kar etme isteği denetleyemez ise, yada sadece kar amacını düşünür de işçilerin sağlığını, canını düşünmez ise, Soma katliamı gibi katliamlarla, iş kazaların da dünyanın en çok işçi kaybeden ilk ülkelerinden oluruz… İşte bu nedenle patronlar denetlenmeli, kim denetleyecek yasalara dayalı olarak devlet… Devleti yönetenleri yasalar, yasaları uygulayanları, yasa yapıcılar yaptıkları yasalarla, yargıyı, yargılamayı da, üst yargı, üst yargıyı ise vicdanları… Her kurumun ve kişinin birbirini denetlediği sistem de hata sayısı, kandırılma sayısı azaltılabilir, bunun için ciddi bir denetim kültürüne ihtiyaç vardır “İnsanı, insani vicdanı denetler. Hüseyin Benek”
Lideri kim denetler, parti yönetim organları, liderin partisine oy verenler, bu lider iktidarda ise yasamada ki muhalefet partileri, başka bağımsız ve tarafsız yargı, başka medya, başka duyarlı vatandaşların oluşturduğu Sivil Toplum Örgütleri, Meslek Örgütleri… Bütün bunlar yoksa üstüne üstelik lider birde hata yaparsa toplum olarak zarar görürüz, görüyormuyuz ne? Biz göremeyiz abi biz lider gözlüğü kullanıyoruz sen gördüğün de bizi uyar… Uyardığım da kızıyorsun, abi idare et, kızsak da uyar…
Devletlerin denetlenmesi, liderin, patronların, çalışanların denetlenmesi, vatandaşın denetlenmesi kısacası toplumun yazılı kuralları olan anayasalara ve yasalara göre iş ve işlemler yapılıp yapılmadığını denetleyemezsek, yanlış yapanları nasıl engelleriz? Yanlış sadece yasal ilkelerin ihlali ilede yapılmaz, bilimsel bilgilerin yok sayılmasıyla da yanlış yapılır… Doğru bilgiye dayanmayan kararlarla da yanlış yapılır, işte tam bu nedenle liderin, Ülkeyi yönetenlerin, toplumun sermayesini idare eden patronların denetimi, denetim şartları gereği uygulanmazsa… Toplum zarar eder, şirketler iflas eder…
Şimdi son 50-60 yılı değerlendirelim ve bize bu zaman dilimini başarıymış gibi sunan politikacıların ülkeye nasıl zarar verdiğini görelim… Nasıl göreceğiz, bir yönetim ülkenin başına geldi, ülkenin teknoloji üretme kapasitesi neydi, yönetim giderken ne oldu? Ekonomik göstergeler, hazinede ki nakit varlıklar, borç sitogu neydi ne oldu? İhracat kapasitesi neydi ne oldu, ithalat oranı neydi ne oldu? Toplumun üretme yeteneği, tüketim oranı neydi ne oldu? Toplumsal yaşamda vatandaşlar arasında, kamu yöneticilerinin vatandaşa davranışı nasıldı nasıl oldu, kısacası bir lider veya siyasal grup yönetime geldiğinde ülkenin eğitim, sağlık, güvenlik, teknolojik, ekonomi gibi bir çok alanda yaşam kalitesini destekleyen durumu neydi ne oldu? İşte biz vatandaşlar bunlar üzerinden denetler, tercih yapar, oy verir, onaylar veya tepki gösterirsek sorumlu davranmış vatandaş oluruz..
İşte bütün bunların bir denetleneme, değerlendirme, ölçme işi olduğunu bunun toplumun her ferdini ilgilendirdiğini bilerek liderleri, yönetenleri, patronları denetlememiz gerektiği bilinci ne yazık ki toplumsal bilinç haline getirememişiz… Yaşadığımız sorunların hangilerine bu denetimsizliğin neden olduğunu anlayamazsak nasıl önlem alırız?
Egitim Yoluyla İyi Şeyler Yapar Hale Getiremediğiniz Kişileri Denetim Yoluyla İyi Şeyler Yapar Hale Getirebilirsiniz. Fikri Adil
Son olarak siyasal denetim için muhalefetin önemini hatırlayarak yazıya son verelim mi? Evet, siyasal bir denetim iktidarlar için gereklidir, nasıl yargı denetimi gerekirse, muhalefet denetimi de bir o kadar gereklidir… İktidar partisi taraftarlarının eylem ve söylemleriyle muhalefeti yok sayışlarına son 2-3 aydır vaz geçildi… Oysaki siyasal denetim sistemi daha iyi işlemeye ve iktidarı daha iyi çalışmaya itecektir… Sadece siyasal denetim mi, yok genel olarak denetimin maksadı aslında daha iyi sonuç almaktır. Nasıl mı?
Bir işleyiş düşünün bu ister makine de olsun, ister toplumsal işleyiş de olsun bir sorun olursa bu sorunu ancak denetimle anlarız, sonra sorunun çözümü için harekete geçeriz sorunu çözeriz. Aslında denetimin hepimizin yaptığımız işleri işin gereğine göre doğru yapıp yapmadığımızın denetlenmesidir ve herkesi de kapsar… Denetimsiz alan bırakılmamalı, denetimden istisna kimse olmamalı, en üstten en alt kademelere kadar denetim şarttır… Bunu polisiye baskı olarak düşünmemeli, yada öyle uygulamamalıyız, denetimler yasal, ilkesel, bilimsel, adaletsel, ahlaksal denetimler olmalıdır ki toplumsal işleyişimiz iyi işlesin, iyi şeylere vesile olsun… Selam ve saygılarımla…
|