İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
MEHMET AKİF RUHU

MEHMET AKİF ERSOY, RUHU BİRLİGE ÇAĞIRIYOR

 

Maddi hayatımızın nitelikli olabilmesi için manevi hayatımızın da nitelikli olması lazımdır. Şimdiye kadar ve şimdi ne kadar nusubetler varsa maneviyat eksikliğinden ve ayrılıktan çıkmıştır. Şuan da Irak da Afganistan da  başka İslam toplumlarındaki bu savaşın, birbirlerine zulmün temel nedeni İslam’ın kurallarından emirlerini anlamamak ve uzaklaşmaktır. Biz değerlerimizden uzaklaştıkça toplumsal düzenlerimizde zayıflayacaktır. Hatda yıkılacaktır, çünkü toplumları ayakta tutan değerleridir.

 Her hareketin bir enerjisi vardır, toplumsal hareketlerin enerjisi ise değerleridir. Fikri Adil

 İnandığımız dinden, kendimize ait değerlerden uzaklaşırsak onun emirlerini yerine getirmezsek, değerler üzerine bir toplumsal anlayış ve düzen kurmaz ve işletmezsek ne olacağını iyi kötü tahmin edebiliriz. Mülkümüze yani vatanımıza sahip çıkma duygumuzda zayıflar, birlik dirlik için çalışamayız, çalışmazsak Allah işte o zaman bize yardım etmez, Allah çalışanlara ve sebeplere sarılanlara yardım eder. Allah yardımcımız olmazsa, biz çalışmaz sebeplere sarılmazsak, en basit işlerde bile başarısız olur, en yalın meselelerde bile yanılırız, yanlış örgütler, yanlış lider, yanlış taraf seçeriz. Bize hayatı doğru anlamamıza ve yorumlamamıza neden olan ölçülerimizden uzaklaşmışsak, kendimizi hata yapmaya acık hale getirmişiz demektir. Hata yapmamak için manevi bir güç olması gerekir ki oda kuranda mevcuttur, o bizim tarihsel kültürümüzde vardır. Bunu okumak ve M.Akif in beslendiği bu kaynaklardan beslenerek, onun edindiği ruhu edinmeye çalışalım, göreceksiniz ki edindikce hayatın her alanında başarılı olacagız. Seçim yapmak, karar vermek, hayata karşı bir duruş sergilemek için bize yön verecek ruha gereksinimiz vardır. Bu ruh büyük şahsiyetlerde cereyan etmiş bizim de örnek alacagımız karekterler böylece ortaya çıkmıştır. M. Akif de cereyan eden bu yüksek ruhu bizde örnek alabilirsek nasipleniriz diye düşünüyorum. İnanan, bir dava içinde olan, bu davasının temelinde adaletsizlik, sömürü, zulüm gibi ne bir Müslüman’a nede bir insana yakışmayan bu durumlarla mücadele etmek dava adamı ruhunu taşıyanların görevidir. Bizim davamız sadece karın doyurma davasımıdır ki böyle birbirimizi yiyecek kadar hayvanlaşıyoruz.

 Dava adamlarının seçimleri, öylesine olamaz, rastgele düşünce seçmez, rastgele bir lider seçmez, her  şart da adaletten yana olur, her şartta ülkesinin çıkarlarını korur ve inancının gereklerini yapar. Bunların alehine kimsenin yönlendirmesine ve kontrolüne girmez. Siz, biz ne yapıyoruz? En küçük kışkırtmalara bile inanıyor ümmetdaşımız olan milletlere düşman olabiliyoruz.

Araya fitne sokanlara bir bakın, onların etkilendikleri kaynakla bizim etkilendiğimiz kaynak bir mi, inananların etkilenmesi gereken kaynakla, nefsinin isteklerinden etkilenenler bir olurmu?            Onlar, petrolden, madenlerden, markadan etkilenirler, biz Muhammed Mustafa’dan, onlar kapitalden biz Kuran dan etkileniriz. Nasıl bunların oyunlarına geliyor, peşlerine düşüyoruz anlamıyorum. Bizim kaderimiz bir, Kabemiz bir, kabesi bir olanlarla düşman olmayınız, olmamalıyız. Bunu ayırt edecek kadar akıl ve inanç sahibi olmalıyız, ne zaman olacağız dersiniz?

 Siz iman edenlere sesleniyorum peygamberimizin sözleriyle “iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi de sevmedikçe iman etmiş olmazsınız.  Allah’ın ve elçisinin emri olsun birbirimizi sevmek, ama kendimize dönüp bir baktığımızda ne görüyoruz. Adaletsizlik bizde, ahlak gösterisi bizde, ahlaksızlık bizde, düşmanlık bizde, tembellik bizde,  İslam’a inananlarda olmaması gereken bütün özellikler maşallah bizde. Oysaki Allah, hepiniz benim ipime sarılınız diyor, benim ipim Kuran diyor, Sarılmazsanız mahvolursunuz diyor. Şunu çok iyi biliyoruz, bu mahvolmak sadece dünyayla da sınırlı değildir, ebedi olarak mahv söz konusudur.  Allah ın emirlerinden oluşan Kuran a uymadığımızda ahretimizi de mahvederiz. M.Akif büyük bir heyecanla konuşuyor, beli ki konuştuklarıyla düşündükleri aynı, belli ki düşünceleriyle degerleri aynı Allah bize bu büyük şahsiyeti örnek almamıza yardım etsin. M.Akif “ Kuran; ırkı lisanı gelenekleri millet olarak kabul etmez. Gerçekten inanıyorsanız kabile geleneklerini aşıp Kuran ın kurallarına göre yaşamalısınız. İnanan Arap, Arnavut, Alman, Çerkez, Çek, Kürt, Laz bir milletten yani İslam milletindendir. Biz hangi milletteniz? Hintli Müslüman’ı kardeş kabullenmeyen biz, bilmeyerek inananlar kardeşiniz, emrine karşı geliyoruz demektir” Biz degersiz nasıl dava insanı oluruz.

 Hz. Muhammed kavmiyet gayreti güdenler Müslüman değildir, kavmiyet sebebiyle vuruşanlar bizden değildir. Kavmiyet güdene özenen bizden değildir. Bu sözler Allah ın elçi olarak seçtiği Hz. Muhammed in sözleridir. Biz yaratanın mesaj göndermek için seçtiğini nasıl oluyorda etkilenilecek kaynak seçmiyoruz. Biz kimden etkileniyoruz, bizi etkileyen kaynakları iyi değerlendirmeli degilmiyiz? İnsan akılsız,  milletler inançsız yaşayamaz, düşüncesiz yaşayamaz, bunlarsız amaçsızız demektir.

 Biz inançsız yaşayamayız, inancımızdan vazgeçersek mahvolacağımızı Allah ve onun elçisi Hz. Muhammed bize söylüyor ve yaşanan olaylarda gösteriyor. Yaşanan felaketlerin çeşitli sebepleri var. En birincisi kavmiyetçilikten kaynaklı bölünmedir. Yabancıların, işgalcilerin öncü birlikleri bölücülerdir, bu ister inanç bölücülüğü olsun ister kavim, isterseniz siyasi bölücülük hiç fark etmez. Bizim başımıza ne geldiyse bölücülükten geldi, bölünmekten, geldi ne zaman anlar birlik için çalışırız işte fitneden fesattan kurtuluş cihadını başlatmışız demektir.

 Bizim İmparotorluğumuz zamanında Sırpları, Ermenileri Yunanlıları ve Cumhuriyet zamanı, şu anda yaşadığımız bölücülük sorumlusu PKK’yı Kürtlerden çok batılılar desteklemiştir. Almanya da ki örgütlenmelerini düşünün, Hollanda’yı düşünelim. Başka bir ülkeyi ele alalım Yunanistan’ı İsrail i al ABD’nin PKK’ya verdiği istihbarat ve malzeme desteğini ele alın,  birde bunlar bizimle aynı savunma birliği, örgütü içindeler yani dostlar, iyiki düşman değiller. Biz hala anlayamadık bizim birliğimiz Kuran’dır, Kuran bize ne emreder, şaşarım biz ne yaparız.

 Evet burada kendi lafzımız yetersiz kalıyor, sözü yine M.Akif’e verelim, Bize namazı emreden Allah’ın maksadı neydi? Aynı kubbe, aynı Kabe aynı imama uymak, birlik beraberlik işaret etmiyormu? Buna rağmen,biz bölüm bölüm, parça parça bölünüyoruz.  Dinin bize vermesi gereken ruh birbirimizi sevmek, toplumsal meselelerde birlik içinde olmak, beraberce sorunlarımızı çözmek, yaşadığımız toplum için çalışmak bizim inancımız olan İslam’ın gerekleridir. Sanki bu dine inanan biz değilmiş gibi birde bize, bakıyorum bölünmek parçalara ayrılmak, kavga, fitne fesat çıkartmak için bir bahane buluyoruz. Oysaki dinimiz birliğe emrediyor, oysaki aklımız birlik içinde hareket ettiğimizde güçlü olacağımızı bize öğütlüyor. Biz gerçek inananlardan değimliyiz yoksa? Biz cihadı yanlış anladık herhalde? Vatana dine saldırı olduğunda biz birlikte cihat edeceğimize birbirimizle cihat ediyoruz. M.Akif bizi uyarıyor, Yürekler bir attıkça bizi top bile yıkamaz. Her şeyi biliyoruz, her şeyi konuşuyoruz ama uygulamada yokuz.

  Söz yine büyük üstatta; Çok konuşur olduk, bütün vücudumuz durdu sadece dilimiz çalışıyor. Böyle birlik dirlik sağlanamaz beyninde çalışacak bileğinde çalışacak. Aletinde makinende çalışacak ki ayakta kalabilelim. Laf tek başına bir hiçtir, harekete geçmedikçe ve geçirmedikçe lafla peynir gemisi yürümez. Biz yıllardır yürütmeye çalışıyoruz, yürümeyeceğini anladığımızda diğer milletler uzayda yürüyor olacak. O zaman bizle uyanda balığa gidelim diye dalga geçecekler, geçiyorlar da.

  Bütün insanlık gelişme ve ilerleyiş içindedir. Biz bırakın durmayı yavaşlarsak bile durumumuz ne olur? Hem teknik hem sosyal gerileme yavaşladığımızda bile kaçınılmazdır. Herkes Mersin’e biz niye hep tersine? Bu yurdu bu ümmeti bu milleti geliştireceğiz başka yolu yok bu yolda umutsuzluğu kâfirlik sayarım. 

  Umutsuzluk dinimizce haram kılınmıştır. Her olayda ve durumda Allah’tan umut kesilmez. Allah’ın rahmetinden bereketinden umut kesmek olurmu? Bu yaşadığımız ayrılık gayrılıkta herkesin bir payı var. Kimse payım yok demesin, Devletinde Türklerinde Kürtlerinde payı var. Herkes vicdanına bunu kabul ettirsin ve bu kabulle birlik için ne yapabilirim telaşına düşülsün. Bu telaş içinde aydınların düşüncesine, zenginlerin parasına, fakir fukaranın kendince katkısına ihtiyaç vardır. Bu katkıları herkes karşı taraftan ve devletten beklemesin. İnsan faydalı işler yaparak bu dünyasını da ahretini de kurtarabilir. Terside olur, Allah korusun faydasız zararlı işler yaparak hem dünyamızı hem ahretimizi cehenneme çeviririz. Faydalı işler yapmak için de birlik ve uyum gerekir. Birlik için bu yıl ne yaptın ?

  Toprak, su, hava, dünya, güneş, ay ve bütün kainat birlik, düzen ve düzenli hareket halinde değişim dönüşüm gelişim halinde, sen aklınla bunları kavrıyor gözünle görüyor, teleskop, mikroskop gibi aletlerle delilleri izliyorsun. Bundan bir şey çıkarmamız lazım değilmi? Lazım birbirimizle birlik beraberlik uyum içinde insanlığa ülkemize, vatandaşımıza, ümmetimize, milletimize yarar getirecek yaşadığımız çevreleri bir mimar titizliğinde imar edeceğiz ki bu hareket halinde ki kâinatta geri kalmayalım. Bu bölünme, bu hır gür içinde yeterince geri kaldık, artık bırakın durmayı, yorulmaya yavaşlamaya bile hakkımız yoktur.

  Her şey kendisi ve diğerleri için çalışıyor üretiyor. Allah yaratıyor yarattıklarını düzen içine sokuyor, hem yaratışı hem düzeni devam ediyor. Bizi yarattı, ama yarattığı diğerleri gibi bir düzene sokmadı, bize kendisinden ruh üflediği için olsa gerek bize peygamberler göndererek uyardı ve bu uyarılara uyma yaşama konusunda bizi rahat bıraktı. Biz Yaşarsak yaşadığımız toplumu da yaşatırız, dualarımız kabul, makbul olur Allahın rızasına ulaşırız. Başka türlü yaşamanın zorluğunu gördükten sonra uyarılara uymamız gerekmez mi? Bu uyarılar bizim iyiliğimiz ve yaşadığımız Dünyada iyi yaşamamız için bize gönderilmiş uyarılardır.  Bu uyarılara kulak tıkayarak nereye geldik dön geriye doğru bak, sonra birde ileriyi düşün.

Allah İslam dinini insanlara gayret ediniz çalışınız ahlakınızla yaptıklarınızla örnek olunuz, insanlığa hizmet ediniz diye gönderdi ki hem dünyanız mamur hem de ahretiniz mamur olsun diye bu ögütleri, emirleri bizlere verdi. Biz ne kadar çok uyarsak o kadar çok başarılı olacağız.

  İslam ilk indiğinde peygamberimiz ve ashabı iyi birer örnek olmuşlar dinlerini yaşadıkları toplum için faydalı işler yaparak, barış cihadıyla olsun, savaş cihadıyla olsun iyi temsil etmişler tebliğ etmişler yaşamışlar yaymışlar. Biz bunları örnek almayacağız da kimi örnek alacağız? Onlar gibi yaşarsak iyi yaşamış olacağız, onlar bize örnek oldu dinlerini iyi temsil etti, görevlerini iyi bir şekilde yerine getirdi. Dinin iniş gayesini gerçekleştirdiler. Biz inanıyorsak nasıl yapmamız gerektiğini biliyoruz demektir.

  Müslümanlık neden geldi gönderildi; kardeşlik getirmek için. İnananlara öyle görünenlere söylüyorum sen ne yaptın mesheplere kavimlere, tahrikâtlara, partilere, bölündün/dük ve herkes kendi gurubuyla böbürlendi, böbürleniyor. Hani kardeşlik? Hani inananlar kardeş olacaktı? Öyle emrolunmuştu. Siz/biz sahte takiyeci Müslümanlar mısınız/mıyız? İnanmışsak öyle görünüyoruz, lütfen inançlarımızın gerekliliklerini araştıralım, anlayalım, uygulayalım, yaşayalım yada inançlı gibi görünmeyelim, görünmemeliyiz. Rol yapmayın ki hayatınıza anlam katsın İslam. Ne yapalım da anlam katsın? Önce ümmetini milletin bileceksin, zaman kaybetmeden çalışmaya başlayacaksın. Çalışma iki alanda olacak biri tarlada fabrikada diğeri ise akademik alanlar da ve diyanette yavaş ve avare günlerimizi de düşünerek hızlı hızlı çalışmalıyız ki ilerleyenlere yetişebilelim.

  Çalışmamızla güçlenecek gelişecek ve kendimizi dosta düşmana kabul ettireceğiz, dahası inandığımız din İslam’ı iyi temsil etmiş olacağız. Kimse seni üretmezken, zayıfken dikkate almaz. Ekonomik gücün yoksa fiziksel birlik ve gücün zayıfsa sende o oranda dikkate alınırsın. İnandığın dini senin gerilik nedenin sayarlar, İnanan bir insanın başına gelecek en kötü ayıptır, günahtır olaydır.

  Batı medeniyeti robot gibi insanlarını çalıştırıyor, başka milletleri sömürüyor, kendisi gelişiyor, güçleniyor,  bu güçle bizi parçalıyorlar, eziyorlar.

  Nasihatten anlamıyorsun anladık nusubetten bari anla be hey Müslüman ki, zararımızdan dönmüş olalım. Ne yapmalıyı ikinci defa cevaplamaya çalışalım. Ne yapalım eğitimi önemseyelim bu ilköğretimden alınca lise üniversite akademik personele kadar hatta vatandaşına kadar ülkesinin çıkarı için çalışan ama başka ülkelerin çıkarlarına zarar vermemeye özen gösteren fertler ancak eğitimle ortaya çıkar. Şimdi eğitim, sorumluluk sahibi birini yetiştirsin, vatandaş sorumluluk bilinciyle toplumsal işleyişin içine girsin, toplumun bir parçası olun Böyle bir vatandaşın olmasında mı yarar var, yoksa öylesine yetişmiş, eğitim hayatının dışında büyümüş, sosyal faydanın bilincine erişmemiş insanlar vatandaşlar mı faydalıdır. 

Yine sözü büyük üstada bırakalım;  Kısacası eğitim, “dünyada eğitimde dinde eğitimde ahrette eğitimle zaten bizim dinimiz Allah tarafından cehaletle savaşmak için indirilmiştir. Hepimiz biliriz ama biz cehaletle savaşmak için kılımızı kıpırdatmayız”.

 Bizim dinimiz ilerlemeye mani değildir. Biz İslam dan uzaklaştık geriledik, oysa Hıristiyanlar Hıristiyanlıktan uzaklaştılar ilerlediler. Onların dini ilerlemeyi engelledi. Bütün toplum bilimciler arıyorlar tarıyorlar bizim düzensizliğimizde disiplinsizliğimizde geri kalışımızı da irfansızlığımıza, ilimsizliğe, eğitimsizliğe bağlıyorlar. Sen ilahi emirleri bilmez, sen beşeri bilgileri almaz, sen fen bilgilerinden bi haber olursan sana, bize ne denir? Dilim varmıyor ama, cahil derler bize.

  Nasıl yapmalıda kültürlü (irfanlı) olmalı? Evladımıza önce aile terbiyesi, İslam a dayanan, sonra zamanın bilimsel bilgilerini, toplumsal düzenin önemi anlatacak sosyal kuralları anlatmalıyız. Cahillikten kurtulmadıkça birlikte hareket ederek toplumsal düzen kuramayız. Bu nedenle Türkü de Kürdü de Arabı da Afganı da cahilliğe düşerek yabancıların ayartmalarına gelmemelidir ama geliyor. Bu ümmetin ayartmalara gelmemeleri için ne yapabiliriz? Ben namazımı kılıyor zekatımı veriyorum daha ne yapabilirim?

 Biz şimdi kendi kendimize soralım bütün Müslümanları ve insanları seviyor muyuz? Müslümanları kardeş bilebiliyor muyuz ? Gönül rahatlığıyla evet diyemiyoruz. Bilakis ayrı ayrı hareket ederek soruna neden oluyor, devlet, hükümetler ise bu fitneyi fesatı ortadan kaldırmak için uğraşıyor yoruluyor. Gücümüzü birbirimizi aşağıya çekmek için harcıyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz hadisin bize anlattığı birbirimizi sevmediğimizde inancımızın tam olmayacağını anlıyoruz. İmanımız tam olmadığında dünyada yaptıklarımız ortada, burada yaptıklarımızla ahretimizi de kaybediyoruz. Dünya yoksa ahret de yok. Burada hüsran orada hüsran. İki dünyamızı da kurtarmak için birbirimizi seveceğiz, onun derdi benim, benim derdim onun olacak.

  Peygamberimiz buyuruyor; dünyanın öbür ucunda bir Müslüman’a diken batsa ben onun acısını kalbimde duyarım. Ve bizde duymalıyız, şayet Hz. Muhammed in ümmetiysek.

  İslam bize bunları öğütlüyor. Böylece toplumsal bir düzeniniz olur,b öylece bir medeniyet ortaya koyabilirsiniz diyor. Sorun bizde biz cahilliğe devam mı edeceğiz? Biz tevekkülü sabrı İslam ahlakını ilk Müslümanların nasıl bunları yaşadığını ve bunların hayata geçmesi için nasıl çalıştığını yanlış anladık veya anlayamadık. İşte size ilk Müslümanlardan bir örnek.

  Hz. Ömer Medine de dolaşırken boynunu bükmüş büklüm süklüm bir adam görür ve adamı elindeki kamçıyla vurarak miskin herif, bizim dinimiz böyle kendini ölü şekline koymayı, miskinlik çaresizlik içine sokmayı yasaklar, bizim dinimiz, yoksulluk dini, çaresizlik dini değildir demiştir. Hele tevekkülü yanlış anlayışımız bir başka. Kuran ve hadisin gösterdiği tevekkül bütün sebeplere sarıldıktan, bütün yol ve yordamları denedikten sonra olması gereken tevekküldür. Biz hiçbir sebep’e sarılmazsak çalışmazsak nasıl düşkünlükten kurtuluruz? Yine sabrı da sanırım yanlış değerlendiriyoruz.

  Sabır a gelince sabır da düşmanınızla yarışınız hatta onları geçiniz onlardan daha büyük sıkıntılara göğüs geriniz. Ali İmran suresi 200 sabırdan bahsediyor siz bunun Allah ın emri olduğunu için ve vatanınız milletiniz için yaparken, onlar daha çok ekonomik çıkarlar için yapıyorlar. Sabretmek için bizden daha az gerekçeleri var. Biz çalışırken de sabrederken de Allah rızası için hem de kendi rızkımız için çalışır, çabalarız. Allah iyilik için çalışanlarla beraberdir. İyilik için çalışanlar Muhsinlerdir.

  Muhsin iyi demektir Allah iyilerle beraber olduğunu söylüyor, Allah’ın bizimle beraber olmasını istiyorsak iyilerden, doğrulardan, güzel davranış sergileyenlerden olmalıyız. Allah vaat ediyorsa yapar, iyi doğru, adil olduğumuzda ve çalışıp sebeplere yapıştığımızda bize yardım eder. Yoksa görüyoruz İslam toplumlarının hallerini.

  Bizim coğrafyamızda az olmak üzere bütün İslam coğrafyasında yaşanan, kah emperyalistlerin zulmü, kah da kendi liderlerinin zulmü neden acaba? Müslümanlar yeterince iyi değil mi? Bence Müslümanlar İslam a göre yaşamıyorlar, İslam ı kendi bencilliklerine ve nefislerine göre yaşamaya başladılar. Bu durumda Allah onlarla olmadı, yardım etmedi Müslümanların başına gelen budur. Müslümanlık sadece kelimeyi şahadet, namaz, oruç, haç gibi ibadetler indirmemiştir. İbadet indirirken din, bize iyiyi, doğruyu, güzeli, adil olanı yapmayı, birbirimizi sevmeyi de ögütlemiştir. Bizim ya dini algılamamızda ya da bizde bir sorun var demektir. Peygamberimiz şu uyarıyı yapmıştır. Bir kimse ki Müslüman’ın derdiyle dertlenmez, felaketinden üzüntü duymaz, onların imdadına yetişmez o kişi hiçbir zaman Müslüman değildir. Şimdi Peygamberimizin bu uyarısı üzerine kendi duruşumuzu durumumuzu değerlendirelim. Doğudaki Batıdakinin, Batıdaki Doğudakinin imdadına koştu mu? Hayır, o zaman bilelim ki Müslümanların başı beladan, zulümden kurtulmayacaktır. Bizde Müslüman olarak bu toplumun içinde yaşıyorsak bizimde onlarla aynı kaderi paylaşacağımız muhakkaktır. Bilgi eksikliğinin, bilgi üretememenin, bu bilgilerle teknik kullanmanın ve teknoloji geliştirememenin bize nasıl pahalıya mal olduğunu anlarız inşallah. Bu bilgi eksiklinin birde toplumsal hafızalarımız olan tarihsel ve kültürel alanlarda olmasının bizi daha da vasatlaştıracaktır. Tarih toplumların hafızasıysa, kültür de hafızadaki bilgilerden ve ortamdaki bilgilerden yararlanmaktır.

Hep es geçilir Müslümanlar birbiri hakkındaki bilgileri kanatları kendilerinin edindikleri bilgi ve kanatları değildir. Hep yabancılarının tarihsel bilgileri ve kanatları ile birbirimize bakarız, severiz sevmeyiz, düşmanlıklar beslerler. Başkaları da kanaat oluştururken tabii ki kendi çıkarlarına göre düşünmemiz ve davranmamızı saglayacak kanatların oluşması için çalışacaktır. Efendim şu ülkenin Müslümanlar pismiş, şunlar orucu tutarken böyle tutarlamış, ya öbürleri namaz kılarken şöyle kılarmış berisi kadınlara şöyle eziyet eder öbürünün ahlakı zayıfmış diğeri yabancılarla dostmuş, öbürü H.z Hüseyin e işkence etmiş, beriki demokrat, değilmiş, başkası bizi arkamızdan vurmuşmuş, şunlar biz savaşırken seyirci olmuşmuş. Kimisi bize dost görünüyormuş ama dost değilmiş bu zırvaları kenara bırakamazsak birlik içinde hareket etmemiz mümkün değildir. Kimi tarihin derinliklerinde yapılan hatalardır. Bunlar kabul edilip dersler çıkarmalıdır Müslümanlar, ama hala ders aldığımız söylenemez. Kimileri yalan yanlış bizim aramızı açamaya yönelik yönlendirme haberleridir. Bunlar fitne kurmacalarıdır. Bunlarda iyi okunmalı bu aramıza fitneye neden olacak davranışlardan uzak durmamız gerekir. Bu hikayeler bizim aramızı açamaya yönelik hareketlerdir, birbirimizin derdiyle dertleşmemizin önündeki engellerdir. Biz bu fitne kurmacalarıyla aramıza duvar örecek miyiz örmeyecek miyiz kararı kendimiz vermek için Müslümanları bizim kanatlarımızla ve Kuranın ölçüleriyle iyi tanıyalım, aramıza fitne sokan emperyalistleri dinlemeyelim. Bunun karşısında Müslümanların dinleyeceği yer İslam’ın kitabı kuranıdır bu dinleyiş bizi birliğe götürecektir. Ümmet birliği dediğimizde, siyasi birlikten bahsetmediğimizi sanırım anlıyoruz, yoksa birlik dirlik derken yeni sorunlar çıkmasına neden oluruz. Ümmet birliği derken herkes kendi ülkesinde, kendi yönetimleri altında Müslüman kardeşini dost bilerek, yaşaması demektir. Ama dinimizin emirlerini dikkate alarak, kendi toplumsal düzenimizi kurarak, Müslüman kardeşlerimizin toplumsal düzenlerini kurmasına da yardım ederek yaşamamız bizim iyi doğru yaşamamıza yardım edecektir. İman etmiş olmak da bunu gerektirmektedir.

İman emiş olmakla bizde olması gereken davranış değişiklikleri neler olmalıdır? Öncelikle inanalar arasında barış, sevgi, dayanışma, paylaşma yardımlaşma içinde olan davranışlar geliştirmiş olmalıyız.

Sadece inananlar arasında mı bu insani nitelikler hayır bütün barış içinde yaşayacak olan insanlara karşıda böyle bir davranış içinde olmamız gerekir. Örneğin yolda kalmışa, yoksul ihtiyacı olana, yetime, bilim ilim öğrenenlere yardım etmeliyiz. Yolda kalmış diyor Müslüman demiyor, yoksul diyor ihtiyaç sahibi diyor bunların dinine de bakmayız inanıyorsak görevliyiz demektir, paylaşmalıyız, yardım etmeliyiz. Yardım edebilmek içinde hem kendimiz için çalışmalıyız, üretmeliyiz hemde ihtiyacı olanlar için.

 Allah çalışanlara yardım eder. Biz çalışmıyoruz, çalışıyor gibi yapıyoruz. Allah gayret içinde hedefine gidenlere yardım eder biz gayret değil, gaflet ve atalet içindeyiz. İnançlı olmanın gereğini yerine getirmedikçe, bu başımıza gelenlerin nedenini anlayamayız.  Bir sömürü bir zulüm bir adaletsizlik bir ahlaksızlık yaşanıyorsa hepimiz sorumluyuz, inanarak da sorumluluğu kabul etmişiz demektir. Şimdiler de çok söylenen bir sözü hep işitirim ben tek başıma mı kurtaracağım köyü kenti dünyayı? Evet, sen tek başına da olsan iyi, doğru, güzel için mücadele edebilirsin, tek başımıza da olsak mücadeleye devam etmeliyiz. İyi, doğru, güzellik konusunda Müslümanca bir örnek olabilmeliyiz. Neden örnek olmuyoruz? herkes kendinden sorumlu. Doğrusunu söylemek gerekirse birçoğumuz görevimizi, sorumluluklarımızı, inancımızın gereğini (ibadet dışında) yerine getirmedik. Yoksa ülkemiz böyle olurmuydu ? İslam coğrafyası böyle zarar görürmüydü? Oldu niye?

  Biz akıldan, İslam dan, düşünmekten (tevekkür) uzak durduk, aklı tatile gönderdik nefsi idareci yaptık. İşte aklı tatile gönderenlerin hali Libya, Irak, Afganistan, Mısır, Tunus, Suriye. Nispeten bizim içimizde de aklı tatile gönderen topluluklar var. Peygamberimiz ‘’İnsanın dini aklından ibarettir, aklı olmayanın dinide olmaz’’ diyerek bize ister dünyevi ilişkilerde, isterseniz uhrevi ilişkilerde, aklın önemini vurgulayarak akıldan uzaklaşmanın neler getireceğini öngörerek bizi uyarmıştır. Daha birkaç hadis ve onlarca ayet vardır akılla, akletmeyle ilgili, insanın en önemli yetisi akıldır, bilmektir.

  Akıl etmeyenler araştırmaz sorgulamaz sormaz. Ne eleştiri nede öz eleştiri yapmaz. Kulaktan dolma bilgilerle iman ederler hareket ederler. Ya akıl edenler onlar duydukları şeylerin iyiliğini doğruluğunu güzelliğini araştırırlar denerler. Sorarlar ve böylece ölçerler tartarlar ona göre tavır koyarlar. Akıl rehberimiz olmadıkça da düzelmemiz ilerlememiz zor görünüyor.

’’ Nefsi tatile gönder aklı çalışmaya’’. Fikri Adil.

Biz aklı İnancı tatile gönderdik, bunlara tatil yaptırmaktan vazgeçirip işbaşı yaptırabilirsek kendimize geleceğimizi düşünüyorum.

 Din işleri dünya işleri birbirinden ayrı hikayesi ise gerçektende iyi bir salaklık kurmacası, tuzağı, din iyi ol diyor nerede, din doğru ol diyor nerede, din güzel şeyler yap diyor nerede, din ahlaklı ol diyor nerede, hepsine de cevap dünyadadır. O zaman nasıl ayıracağız mümkünü yok doğru dürüst iyi olarak dünyadaki işlerimizi göreceğiz inancımızla toplumsal işleyişin iyi işleyen bir parçası olacağız. İslam toplumsal işleyişin bir parçası olmamızı ve işlerimizi ahlak kurallarına göre yapmamızı emreder. Dinin sığınağı Müslüman’ın sinesidir beynindeki düşüncedir. Bunların yönlendirmesiyle ortaya çıkan davranışlardır. Biz bu sığınakları yıktığımızda ne ülke ne camii kalır. Toplumsal düzenimizi kendi ellerimizle yıkarız. Dünyanın imarı, mimarı olacakken, huzur bozucu fitneci yıkıcı oluruz. Allah korusun. Sorunları görüyor, zulmü görüyor, adaletsizliği görüyor bunlarla mücadele etmemizin inançlı olmanın gereği olduğunu unutuyor, yada kader deyip geçiyoruz. İnançlı insana yakışmayan bir durumdur.

 Bu sorunlar var, zulüm var, adaletsizlik var demekle iş bitmiyor. Bunları düzeltmek için cihat (mücadele) etmek gerekiyor.

  Çevreye bakıyorum insanların davranışlarını izliyorum, bir markanın pantolonunu, bir cep telefonunun modelini, bir ayakkabı, bir şort v.s onlarca kilometre gidiyor üşenmeden. Ama bir hayır hasenat, toplumsal bir sorunun çözümü için olduğu yerde kötürüm gibi çakılıyor kılını kıpırdatmıyor. Hiçbir hayır işinde toplumun sorununun çözümünde görülemiyor bu lüks düşkünleri. Sonrada toplumsal sorunlardan herkesten çok o şikayet ediyor. Şikayet yerine sorun olmamaya, sorun çözmeye yönelik davranışlar yapsak sorunlar soruncuk aşamasında çözülecektir.

Sorunları önceden görmeliyiz, önlem almalıyız sorun çıkmasın diye. Çözümü konusunda sorumluluk almalıyız, almadığımız her sorumluluk, sizi, bizi yani bu toplumun her ferdini üzecektir. Başkası işsiz mi, vergimi kaçırıyor, bir toplumun ana dilimi yasak, bir inanç gurubuna baskımı yapılıyor, iktidarlar adaletten mi uzaklaştı, siyasi kurumlarımızın iç işleyişinde demokratik kurallar işlemiyor mu, teröristler yola mayınmı döşüyor,  onlarca yıldır dış ticaretimiz acık mı veriyor. Bu sorunların hepsi ya direk yada dolaylı olarak bizi ilgilendiriyor ve üzecektir.

 O zaman M.Akif’in uyarılarına kulak verelim, Safahat kitabını baş ucu kitabı yapalım, uyanmamıza yardımcı olsun. Uyuyanlarla uyanıklar bir olurmu, bilenlerle bilmeyenler bir olurmu, çalışanlarla çalışmayanlar bir olur mu, iyiyle kötü bir mi, güzelle çirkine nasıl aynı değeri veririz. 

 Doğru ile eğriyi karıştıran toplumlar bir şekilde cezalanırlar. Ulu ALLAH işlerinin iyi olmasını engeller yada bir kötü topluluğa diğer kötü toplulukla cezasını verir. İyi karşısında kötüyü seçenler her zaman geri kalmak zorundadırlar, çalışanlar hep üretir, üretenlere üretmeyenler ihtiyaç duyar. Dogruluk bizi Ahlaka ahlak sa bizi adalete adaletse bizi düzene götürür düzense mamurluk, mutluluk demektir.

İş adamlarımız zarar eder, diplomatlarımız ülkemizin çıkarlarını iyi korumaz, öğretmenimiz iyi öğretmez, siyasetçimiz sorum çözüp yönetmez se biz analar ve babalar çocuklarımızın ihtiyacını karşılayamaz mahcup oluruz.

Mahcup olmamak için, sorumluluklarımızı yerine getirelim. Sorumluluk bilincimizi yükseltelim. Vazifelerimizi daha iyi yerine getirelim. Başka başka sorumluluklarda alalım. Böylece yaşanılan sorunların çözüldüğünü göreceğiz.Ülkemizi daha yaşanılır bir ülke haline getireceğiz.Bunun için önce eğitimimizi insanlarımıza sorumluluk bilinci verecek ruh veren bir eğitim haline getirmeliyiz.Eğitim üzerinde durup şöyle bir düşününce din de eğitimle kendimizi doğayla başa çıkabilmesi de eğitimle,bir araba,bir bilgisayar,bir makine,bir bilgisayar programı kullanmakta eğitimle,temizlikte eğitimle,edep,Adapta eğitimle…Ne yazık ki biz bu işi ihmal ediyoruz herhalde. İhmal ediyoruz derken şekli bir ihmal yok. Bütün gençlerimiz okula gidiyor, ama okullarda öyle bir eğitim veriliyor ki dil uzmanı olacak gibi dil eğitimi, coğrafyacı olacak gibi coğrafya, Tarihçi olacak gibi tarih, Matematikçi olacak gibi Matematik eğitimi verirken onlara sorumluluk bilinci verecek iç disiplini verecek bilgi ve kültür veremiyoruz. Dünya’nın en disiplinli ordusuna sahipken. En disiplinsiz trafiğine de sahibiz. Bunun üzerinde biraz düşünmeliyiz; Demek ki eğitimimiz iç disipline ulaşacak ruhu veremiyor. Bu Gençler bu hayatın içinde kullanmayacağı bilgiden bunalıyor. Kendileri işin içinden çıkamıyorlar, anlamıyorlar ve ders yoğunluğuna yenilip, kendilerini eğitim hayatından koparıyorlar. Aslında eğitimin en önemli öğelerinden birisi, kültürel aktarımdır. Eğitimimiz kültürel aktarım konusunda büyük eksiklik içerisindedir. Kültürümüzü aktaramadığımız gençler kültürsüz oluyor. Kültürsüzler ruhsuz, ruhsuz insan sorumsuz, sorunlu insan haline geliyor. Bencil olup, toplumsal görevlerini yerine getiremiyorlar.

Eğitime maddi bilgilerin yanı sıra, manevi bilgileri de verecek şekilde düzenlenmemiz gerekir diye düşünüyorum. İslam bizi toplumsal yaşayışa hazırlamak ve bu yaşayışa katkılar sunmak için Allah tarafından vahiy edilmiştir. Biz bu alanlarda ne kadar çok başarılı olursak o kadar İslami yaşamız oluruz. İslam son dindir ve biz de ona inanmış olmakla şanslıyız.

İslam’dan önce bir çok din nazil oldu ama öncelik sonralık ilişkisinden dolayı son din İslam, diğerlerini hükümsüz kıldı. Dünyanın selameti, insanlığın huzuru için bu son dine inanan Müslümanlar dinlerine önem vermeli, İslam’ı iyi temsil etmelidirler. Çünkü bu din son dindir. Daha öncekiler sonradan gelen ilahi emirlerle son bulmuştur; buradan anlaşılacağı gibi  İslam son dindir, bir daha din inmeyecektir. Allah korusun, bu dinin emirleri gereği gibi algılanmaz, uygulanmazsa insanlık huzur bulmayacaktır!

Diğer insanlar bir tarafa, İslam dinine inananlar tarafından ilahi emirler yalan yanlış yorumlanarak, yaşanmayarak özellikle hayatın dışına atılmıştır, bunun vebali büyüktür. İlahi bir emir,  inandığını söyleyenler tarafından rafa kaldırılan dinimiz. Akif’in dili ile İslam’ı asrın ikrakına söyletmedikçe günümüz şartlarına hitap ettirmedikçe inananlarla inancımız arasındaki duvarları yıkamayacağız. Bu duvar yıkılmadıkça İslam daha da insan vicdanından ve toplumsal hayattan uzaklaşacaktır. Bu uzaklaşma da İslam hiçbir şey kaybetmeyecek, insanlık kaybedecektir. Temelde bu uzaklaşışın vebali, günahı şu an inananlara, Müslüman’ım diyerek dinlerini iyi temsil etmeyenleredir. Bu dinlerini iyi temsil etmeyenleri tarih, dinlerini unutan, dinlerinden vazgeçen, dinlerini iyi temsil edemeyenler diye yazacaktır. Bu dinin son din olduğunu unutmayarak, peygamber efendimizin ve Mehmet Akif’in hayatını örnek alarak oluşturacağımız ruhla, bu dini yaşayalım. Yaşayalım ki vebalden kurtulalım.

M.Akif in bir şiiri ile yazımıza son verelim yazı gereginden uzun oldu farkındayım ama çoşkuyla yazınca duramadık.

Müslümanlık nerde, bizden geçmiş insanlık bile...

Alem aldatmaksa maksat, aldanan yok, nafile!

Kaç hakiki Müslüman gördümse: Hep Makberde'dir

Müslümanlık bilmem amma, galiba göklerdedir!

İstemem dursun o payansız mefahir bir yana...

Gösterin ecdada az çok benzeyen bir kan bana!

İsterim sizlerde görmek ırkınızdan yadigar!

Çok değil ancak! Necip evlada layık tek şiar.

Varsa şayet, söyleyin bir parçacık insafınız:

Böyle kansız mıydı -haşa-kahraman eslafınız ?

Böyle düşmüş müydü herkes ayrılık sevdasına?

Benzeyip şirazesiz bir mushafın eczasına,

Hiç görülmüş müydü olsun kayd-ı vahdet tarumar?

Böyle olmuş muydu millet can evinden rahnedar?

Böyle açlıktan boğazlar mıydı kardeş kardeşi?

Böyle adet miydi, bi- perva, yemek insan leşi?

Irzımızdır çiğnenen, evladımızdır doğranan!

Hey sıkılmaz ağlamazsan, bari gülmekten utan!

"His" denen devletliden olsaydı halkın behresi:

Payitahtından taşmazdı bu gün sarhoş na'resi!

Davranın haykırmadan nakuus-i izmihlaliniz..

Öyle bir buhrana sapmıştır ki, zira haliniz:

Zevke dalmak şöyle dursun, vaktiniz yok mateme!

Davranın, zira gülünç olduk bütün bir aleme,

Bekleşirken gökte yüz binlerce ervah intikam;

Yerde kalmış, naşa benzer kavm için durmak haram!

Kahraman ecdadımızdan sizde bir kan yok mudur?

Yoksa: İstikbalinizden korkulur, pek korkulur!

Kaynaklar

M.Akif Ersoy düzyazılar, makaleler, vaazlar, tefsirler -A.Vahap Akbaş

Acık mektuplar- Ahmet Özcan

  

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
DİN ve DEMOKRASİ!!
DEMOKRASİ
SOSYAL SAVRULMA, ANOMİ!!?!
MUHALİFLER KOALİSYONU!!
DAR HAYATTAN GÖÇ EDENLERE SELAM!!!
POLİKRİZ'E ACIK DÜNYA
DEĞERLER PARADOKSU!? (Çelişkisi)
SEÇİMLER MANİPÜLASYON, ALGI!!
HALKIN SEÇİMLERE HAZIRLIĞI (MANİPÜLASYONA KARŞI)
MERAK'SIZLIK
PARA CEZASI GELİR ORANLARI
DÜNYA İNTİHAR ETMEDEN ÖNLEM!!
DÜŞÜNÜR DÜŞÜNCE, ŞAİR DUYGU SİYASEETÇİ SLOGAN
AKIL DÜZENİNİ DÜZENİMİZ EDEBİLMEK!!
İLİŞKİLER ve SINIRLAR
PARADOKS//ÇELİŞKİ
MUTLULUK AİDİYET
OKSİMORON ve ÖRNEKLERİ
KUTSAL DEMOKRASİ NÖBETİ!
DEĞİŞİMLE YENİLEŞME
SİYASETİN VASAT DİLİ!!!
ÖN YARGILARI, ÜRETİLMİŞ ALGILARLA BESLEMEK!!
KURALSIZLIK/DEGERSZİLİK ANOMİ!!
TÜMLEYEN/TAMLAYAN
İNSANIN ARAÇLAŞTIRILMASI
ÖZEL OKUL ÖGRETMELERİ SORUNLARI
BİRLİKTE YAŞAMA SANATI!
KADIN ve MÜSLÜMANLAR/İSLAM
YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MI, SEVAP MI?
KENDİNİ YOK SAYMA -1
KENDİNİ UNUTMA!!
Nasıl "DEMOKRAT" Olunmaz?
İLKE + KURAL = DAVRANIŞ, Dengesi
TOPLUMSAL KURALLAR
MANTIK İHYASI!
HUKUK KÜLTÜRÜ
ELEŞTİRİ/TARTIŞMA AMA NASIL!!??
MUTSUZLUĞUN NEDENLERİ!?!!
KOMPLO TEORİLERİ
HESAP SORULACAK MI??!!
BASİT SİYASET ve SONUÇLARI!!??
DÜŞÜNCENİN TEMELLERİ
KUTSALLAR HİYERARŞİSİ!!!
DEGER, PARADOKS, DEGERSİZLİK
PARADİGMASIZLIK!!
KİMLİKLERE SALDIRI! FTNE ATEŞİDİR!
MUHALEFET, DEMOKRASİ, HÜKÜMET
FİKİRSİZLİKLERİMİZ!!
MATERYALİSTLER İDEALİSTLER
Öngörüsüzlüğün Maliyeti!!
Çevre Ahlakı
İNANDIRIÇILIK KAYBI!!!
KUTSAL SAVAŞTAN, KUTSAL BARIŞA!!!
İLGİSİZLİĞİN, İLGİSİ!! (Hobisizlik)
DEVLET AKLI/CİDDİYETİ
DEVLET ve YÖNTİCİLERİ KİMİN İÇİN VARDIR?
İKİ KURAKLIK BİR KITLIK!!!
YAPMADIĞIMIZ HER ŞEY, GELECEĞİN SORUNUDUR !!
YENİ İYİ YARATABİLMEK/YAPABİLMEK!!
NAS'SIZLIK ve TOPLUMSAL KAOS!
DEVLET YÖNETİMİ!!
ARGÜMAN, RETORİK ÇATIŞMASI!!
AKIL+VİCDAN + (MANTIK) = İNSAN
Mobbing! Bezdirme!!
BEKLENTİLER, AYARLAMA YOLLARI
GERÇEKLERDEN KOPAN KİŞİ VE TOPLUM
ÜSLUP
DÜŞÜNSEL DUVARLARI AŞABİLMEK!!!
Demokrat Vatandaş Sendromu
BİLGİ KİRLİLİĞİ
YARGISIZLIK/YARGI
DÜŞÜNMEK, DÜŞÜNDÜRTMEK!!
BİZİ NE BAĞLAR?
ANAYASAL MEŞRUİYET
OTORİTE SEVİCİLİĞİ/GÜÇ HAYRANLIĞI
ELEŞTİRİ
ANAYASA NEDEN VARDIR?
ANAYASA DEGİŞİKLİĞİ
Yerel/Evrensel Barış
SİSTEM SORUNUMUZ
BİRLİKTE YAŞAMANIN ŞARTLARI
NE TARTIŞIYORUZ, NELERİ TARTIŞMALIYIZ?
Ostrakismos Nedir?
KARAKTER/ŞAHSİYET/KARAKTER
Demokratik Rejim de Tiranlaşma İhtimali
Hakikatini Kaybeden İnsan!
EMPATİK AHLAK
İNSAN VE BAĞLARI
YÖNETİMLER DE, GÜÇ ZEHİRLENMESİ
YASA, KANUN NEYİ KORUR?
Geleceği Şekillendirmek İçin Ne Yapmalıyız?
DİNİ, SİYASİ DÜŞÜNCELERİN AMACI NEDİR?
DEGER ve ÖRNEK İLİŞKİSİ
Demokrasinin Üzerinde ki Gölgeler!!
EMEKSİZLİĞİN EKMESİZLİĞİ!!!
İYİ ve KÖTÜ!!
BÖLÜÇÜLÜK
PAYLAŞIM KRİZİNDEN, PAYLAŞIM BUHRANINA DOĞRU
SORUNLARA YAKLAŞIM YÖNTEMLERİMİZ
ELEŞTİRİ
Mutsuzluk Zulmü!!!
Devlet Nasıl Dengede Durur?
VATANDAŞ HAKLARI İHLALLERİ
KADERİMİZ KADERİNİZDİR!!
Alçaklarda mıyız, Yükseklerde miyiz?
GELİN TARTIŞALIM
DEVLET KÜLTÜRÜ
ÜÇ B,
NEŞET ERTAŞ, NECİYDİ?
İYİ DÜŞÜNCE KÖTÜ DÜŞÜNCEYİ KOVAR - 1
İYİ DÜŞÜNCE KÖTÜ DÜŞÜNCEYİ KOVAR
ORTAK AMAÇ
DEMOKRASİLERDE BASKI GRUPLARI İŞLEVİ, İŞLEVSİZLİĞİ
İDEAL/İDDİA
TARTIŞMASIZ TARTIŞMALAR!!
TEORİSİZ/NAZARİYESİZ HAYAT, BAYAT!!
AKILSIZ DUYGU, DUYGUSUZ AKIL YAŞAMDAN UZAKLAŞTIRIR
YASALAR/YASAKLAR
MÜŞKÜLAT= SORUN
TOPLUMSAL CİNSİYETÇİLİK
İNSAN HAKLARI
GELENEK BOZUCULAR!!
TOPLUMSAL SORUNLARIN KAYNAĞI!!
Dezenformasyon, Manipilasyon Arası Medya
ONLAR ZAMANLARINI, BİZ ZAMANLARIMIZI DÜŞÜNELİM!!!
Siyasal Söylem Okurlugu!!
HÜKÜMETTEN NE BEKLİYORUZ?
DEMOKRASİMİZİ TIKAYAN NEDENLER, NELER?
NORMALLER/NORMLAR ile İÇGÜDÜLERİN ÇATIŞMASI
DEVLET KİM/KİMİN? (Otorite Kim?)
AŞIRI YÜKLEME YAPMANIN TOPLUMSAL ETKİLERİ
KARAKTERİNİ KAYBEDEN İNSAN!!
SINIF- SİTATÜ
ÖRGÜT (Organizasyon, İşletme)
DİN
SOSYAL/SİYASAL MEŞRUİYET
FİKİRSİZ FİKİRLER
EĞİTİM
Toplumsal İş Bölümü
Tüketim Toplumu
BÜROKRASİ
ŞEHİRÇİLİK (Kent Kültürü)
SAÇMA ve KÖTÜLÜK
RİSK
GÖÇ
GELENEKRASİDEN DEMOKRASİYE DEĞİŞİM
VERBALİZM (Boş Konuşma)
ENDÜSTRİLEŞME, ENDÜSTİLEŞEMEME!
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
ÇEVRE Doğal/Sosyal Çevre
KİMLİKSİZ, KİŞİLİKSİZ OLUNAMAZ!
KENDİNE/TOPLUMA YABANCILAŞMA
AKIL VE KİŞİLİK
Toplumsallaşma, Sosyalleşme Süreçlerine Katkılar
Sosyal Bilimler
NİCEL - NİTEL
GERÇEKCİLİK (Realizm)
DÜŞÜNCE, REFLEKS ARASINDA Kİ FARK!
Ben, Olabilmek!
TOPLUM (Toplum Olabilmek)
MODERNLİKTEN, POST MODERNLİĞE
KÜRESELLEŞMEYİ ANLAMADAN KÜREDE YAŞAMAK
İnsanlar Nasıl Akıl Eder?
ÇOKLU KÜLTÜR, ÇOKLU HUKUK SİTEMİ GEREKTİR Mİ?
SÖYLEM
HAZ/ZEVK ve HOBİ
YERLİ ORYANTALİSTLER
NEREYE BAKSAK KÜLTÜRSÜZLÜK!
KARİZMA TEHLİKESİ!
BOZUK BİLGİ, BOZUK HAYAT!!
KADIN ALGIMIZ NASIL OLUŞUR?
Siyasetin Toplumu Germesi!!
ANA DİL SORUNUMUZ!
AYARTICILAR!
KAYBEDEREK KAZANMAK!!
LAİKLİK
NE KADAR DÜŞÜNÜYORSAK, O KADARIZ!
ÖZGÜRLÜK DİSİPLİN DENGESİ
ZİHİN KİRLİLİĞİ
Yönetimlerin İmanı Nedir?
ÜRETİLMİŞ ANLAM ÜZERE ALGI!! (MANİPÜLASYON)
İNSAN ve YABANCILAŞMA
DÜŞÜNMEK Mİ, DÜŞÜNMEMEK Mİ?
DEMOKRASİSİZ, DEMOKRASİ!!
MERAK MOTORU
GERÇEKLİKTEN KOPMAK (Akıldan Kopmak)
İNSANLIĞIN, İNSANİYET SORUNU!!
BİLİMİ, BİLMEK
ZAMANI YAŞAMAK!
ÇAPRAZ OKUMALAR
MİLLİYETÇİLİK/EVRENSELCİLİK
BİLİMSEL ÇALIŞMALARIMIZ DA DURUMUMUZ
SONUÇSUZ/KONUSUZ TARTIŞMALAR
NEDENLER
İNSANIN YABANCILAŞMASI
Ne, Neden Önemli?
BİLİM NE İLE YAPILIR?
İNSAN NEDİR?
KÜLTÜRÜN, KARAKTERİN YANSIMASI
DÜŞÜNCE SEVİYEMİZ NE AŞAMADA?
OSMANLI NEDEN YIKILDI?
DEVLETİN, DEVLETLİĞİ
PARADİGMANIN ÖNEMİ
AİDİYET DUYGUSU
YANLIŞLARIMIZIN MALİYETİ KİME?
ERDEMLİ DEVLET
KURGU, OLGU
BİLİNÇ YOKSULLUĞU!!!
SAHTE BİLGİ (Hurafe)
KÜLTÜRÜN YAŞANMASI
İNSAN AHLAKI
YAŞAM ENGELLERİ
OKUMA HATALARIMIZ
DÜŞÜNCE BİZİ NEDEN TERK ETTİ?
Eksik Toplum!
On, BÜYÜK GÜNAH!!
ENERJİ//SİNERJİ
Ayıp, Günah, Suç Algımız
Cennete Kaçış!!!
DÜŞÜNCE Mİ, DÜŞÜNMEK Mİ?
ERİTME KABI Neyle Kültürel Uyum Sağlıyoruz?
ÖLÜMSÜZ YASALAR
ERDEMLİ ADALET
DEGER ÜRETMEK (Değer Üzere Yaşamak)
(((Kültürel Uyum Teknesi)))
ADALETİ KİM, DAĞITIR? DAĞITMALIDIR?
VATAN/VATANDAŞ BİLİNCİ NASIL OLUŞUR?
İLKESİZ TOPLUM!!
İlkesizliğin İlkesizliği!!!
REFORM(İHYA)
BEKA MI?
TARTIŞMASIZ TARTIŞMALAR (Konusuz Tartışmalar)
BİRLEŞTİRİCİ GÜÇLERİMİZ NEDİR?
TOPLUMLAR NASIL KAOSA GİRER!?
SAĞLIKLI/SAĞLIKSIZ TOPLUM FARKI
SİYASİ ENGELLER, NELER?
AMAÇLAR, ARAÇLAR
USUMUZU KAYBETMEK!!
İNSAN ETKİSİZ DÜŞÜNME!!
DUYULARIN/DUYGULARIN KÖRLEŞMESİ
Hacı Bektaşi Veli Resmi
TAVŞAN SENDROMU Seçimlerin Üzerinde ki Baskı!
ACIK/KAPALI BİLGİ!
ÖN YARGI İNŞASI!!
İNANÇ AHLAKI
DEVLET NEYLE İDARE EDİLİR?
DİN, İKTİDAR, İLİŞKİLERİMİZ
DÜŞÜNMEYİZ, DÜŞÜNENİ TAŞLARIZ!
ANLAMIN, ANLAMSIZLIĞI!!
MİKROP BULAŞIR (Sosyal Mikroplar)
TOPLUMSAL DAYANAKLAR!!
İRFANSIZLIK // KÜLTÜRSÜZLÜK (Toplumsal Bela)
OLGU, ANLAM İLİŞKİSİ
İNSANLIĞIN EN BÜYÜK SORUNU
ANLAŞILMAMAK//ANLATAMAMAK!!
İNSAN = ZİHİN, FİZİK, EROS
ÇATIŞMALARIMIZ -1 (Uzlaşma Sanatı)
ENTELEKTÜEL KURAKLIK
ÇATIŞMALARIMIZ! (Çatışma Sanatı)
UYUŞTURUCU (Algı Karışıklığı)
FİZİK ALEMDE, METAFİZİK SALLAMA
ÖĞRETMEN + EĞİTİM = ÖĞRENCİ
NEYE GÖRE YARGI?
SOSYAL TRAVMA
TOPLUMSAL BARIŞ
GENELLEMELER DÜŞÜNMEMELER!!
OTORİTEMİZ, KİM, NE OLACAK?
EĞİTİM+BİLİM = DAHA İYİ YAŞAM
DÜŞÜNME VAKTİ (Düşünme Vaktimiz Ne Zaman?)
YANLI YANSIZLAR (Taraflı, Tarafsızlar)
EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ!!
TENKİTCİMİZ/ELEŞTİRMENİMİZ
AHLAK ÖZGÜR VE İLKELİ OLURSA
MUTSUZLUK MAKİNELERİ
FITRAT (İnsan Olma Hakkı)
KALP LEKESİ (Gönül Kirliliği)
OKUR/YAZAR MIYIZ?
KİMLİK SİYASETİ
EDEP
KÜLTÜR İKTİDARI, KÜLTÜRÜN İKTİDARI
KÜLTÜRSÜZLÜK
ARTI DEGER
FEDAKARLIK - BENCİLLİK- ÖZGELİK
KRİZLERDEN KRİZ BEGEN
BARIŞ KUTSALDIR!! Neden?
ADALETSİZLİĞİN BEKÇİSİ!!!
AKIL BÜYÜTMEK
BENCİLLİĞE DOĞRU
ABD’nin 8 Şartı!!
EKONOMİK MODEL AÇIKLAMALARI
UYARICILARA, UYARI!!! - AYDIN/ALİM UYARMAZSA!!
DURUN VE DİNLEYİN!! -Dinleme Körlüğü
AYNI YELKENE ÜFLEMEK
KÜLTÜRÜN UYUMU, UYUMUN KÜLTÜRÜ
İNSANIN, FİRENİ
ŞU, KADARCIK DA DÜŞÜNMÜYORSUN!!!
AKIL YOKSA!! (15 Temmuzlar Var)
SİYASETİMİZ SİYASET Mİ?
HAYATIMIZIN MERKEZİN DE, NE VAR?
GÜNDEM PARATONERİ (Gündem Savar)
Entel Ol, Entelektüel Olma!!!
BAKIŞ ACIMIZLA, GÖRDÜKLERİMİZLE Mİ, BİZİZ?
ADİL OLMA SORUMLULUĞU!!
DEMOKRATİK SİYASET (İçişleri Bakanın Açıklaması)
FİTNECİ BAŞI KİM????
İYİLİK SEVİYE TESTİ
DÜNYANIN SONU
SEÇİM Mİ, SAVAŞ MI?
AYDIN SUSARSA!!!
Rant İçin Kullanılan Değer Yıpranır
HAYATTAN KOPMAK!!
SİZİ/SİZE, BİZİ/BİZE DAVET EDİYORUM
Kamuoyu Okuma Hatası
GENEL MERKEZ LOBİLERİ
BANA ADALETTEN BAHSET
AHLAK – AHLAT KARIŞTIRILMASI
SUSKUN BEYİN SENDROMU
ZİHNİYET/ANLAYIŞ İFLASI!!
NİMET/NİMETLER
KÜTÜRSÜZLÜĞÜN TOPLUMA YANSIMASI!!
KENDİNE YABANCI
SEÇİME DOĞRU
VATANDAŞ, DEVLET- DEVLET VATANDAŞ
MARUFLARIMIZ NEDEN YOK?
DEMOKRASİ TIKANIRSA AÇILIR
SİYASETİN SÖZLE TOPLUMU GERMESİ
DEMOKRASİ TECELLİ ETSİN
KİMİ DİNLEMELİYİZ?
BİZ MÜSLÜMANLAR! Sonlarımızı Neden Çözemiyoruz?
DÜNYA BÖYLE DEVAM EDEMEZ!!
PARANIN, KÜLTÜR OLMASI!!!
VATANDAŞ, MİLLET, ÜMMET, ÇELİŞKİSİ!!!
DİNDAR OLALIM DERKEN!!
ATALARIN KUTSANMASI
SİYASETİN TOPLUMSALLAŞMAMAYA KATKISI - 1
SİYASETİN TOPLUMSALLAŞMAMAYA KATKISI
İDARE VE SİSTEM SORUNU -1
İDARE VE SİSTEM SORUNU
MUHALİF (Muhalefetsizliğe Muhaliflik)
HUKUK, KAYNAĞI OLARAK FIKIH
SOSYAL MEŞRUİYET
KADIN/ERKEK = İNSAN
VATANDAŞ HAKLARI, DEVLET HAKKI
SOSYAL ALTIN ORAN
NİMET BİLİNCİ/BİLİÇSİZLİĞİ
HAYATIN KAYNAĞI
GENİŞ DÜŞÜNMEK
YOBAZLIKLARIMIZ YOBAZLARIMIZ
İLETİŞİM DE SAVUNMA SANATI (5 N, 1 K +1 R/O)
BİLİNÇ SAVURGANLIĞI
TOPLUMSAL GERİLİM
CHP’Yİ TAŞLAMALI!!
TOPLUMSAL KÖRLÜK!!!
SEÇİMSİZ KONGRELERDEN ,SEÇİMLİ KONGRELERE
UMUTSUZLUK!! YARINSIZLIK!!
FANATİZM ((Bağnazlık))
GELECEĞİN, GELEN SORUNLAR!!
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KAYNAKLARI
ELEŞTİRİNİN SALDIRI SANILMASI
AKLIN, AKILLA İMTİHANI!!
DELİ BALIK
YEREL EVRENSEL DENGESİ
HERKES KARŞINDAKİNE DOĞRU BİR ADIM ATSIN!!
ÖN YARGILARIN YARGIYA MÜDAHALESİ
DEMOKRASİ SÖZLEŞME REJİMİDİR (Toplumsal Sözleşme)
DEMOKRASİ KALESİ (Son Kale Yıkıldığın da!!!)
ISLAHAT (Reform)
YÖNETİM/YÖNETİCİ HASTALIKLARI
HUKUK FIKIH ADALET
RİTÜELLER (Ayinler)
NAMUS, AHLAK, ETİK İLİŞKİİS
SORUN – ÇÖZÜM ALGIMIZ
ERDEM YOLU
İĞDİŞLEME (Düşünsel Hadım Etme)
AŞILAMA (Sentezleme)
SİYASET SORUNLARIMIZ
İKİ AHLAK DERSİ
HAKİKAT AŞIKLARI (Hikmet Aşıkları)
AMAÇLARIMIZA YOĞUNLAŞMAK!!
Beyhude Çalışmalar!!
FELSEFİ BAKIŞ
SEKSİN İKİ HALİ
CAĞI OKUMAK
ELEŞTİRİ SINAVI - Eleştiri Fobisi
FELSEFEMİZ, SİYASET FELSEFENİZ NEDİR?
İYİ ARAYIŞLARIMIZ
SIĞ SİYASET
BAYRAM KUTLAMA, ULAŞIM HAKKININ ORTAK KULLANILMASI
DÜŞÜNSEL KOPUKLUK
ALİMİN SUSTURULMASI
ÜTOPYAMIZLA BAŞBAŞA
Yaşamıyorlardı, öldüler!!
BİZ OKUMALIYIZ!!
İrade
EGİTİM
YASALARIMIZ KRALIMIZ, KURALIMIZ
ERGEN TOPLUM
YASA YAPALIM MI?
ÖRTÜK RIZA
BİLGİ İLE KONTROL EDİLMEK!
KARŞILIKLILIK!!
FELSEFENİZ YOKSA!!
TOPLUMSAL DENGE
SİYASET BİLİMCİ – SİYASETCİ FARKI
DÜŞÜNCEHANELER
GÖRÜŞ KÖRLÜĞÜ
Zamanda Düşünmek, Zamanda Yaşamak!!
AHLAK SORUNU!!!
DÜŞÜN!!
DİYALEKTİK (DİYALOG) -1
GELECEĞİİN YATIRIMLARI
DİYALOG (Diyalektik)
BİRLİKTE YAŞAMA/YAŞAMAMA MÜCADELESİ!!
KİMLİKSİZLİĞİN SONUCU 15 TEMMUZ
BİLMİYORSAN, ANLAMIYORSAK BİZİM DEGİLDİR
SOKAKLARIN YÜRÜNEBİLİRLİLİĞİNİN SORUMLUSU KİM?
İDEOLOJİK KÖRLÜK
GERÇEKLER OTORİTE İLİŞKİSİ
HAİNLER ÜLKESİ
KENDİMLE KONUŞMALAR
KÜLTÜREL TERCİH Mİ, SİYASAL TERCİH Mİ YAPIYORUZ?
KANIKSANMIŞ AHLAKSIZLIK!!
DOGA BİTERSE BİTERİZ
AŞK’I UNUTMAK!
KİŞİSEL/TOPLUMSAL ALAN
KRİZ ÇÖZEN, KRİZ ÇIKARAN TOPLUM!
ENTELEKTÜEL MUHALEFET
KÜLTÜR OKUMAK
TOPLUMSAL DİNAMİKLERİN GÜÇÜ
AKLİLEŞTİRMEK
NEDEN KAYGILIYIZ?
İRADE GASPBİYETİ
NİYET ÖLÜMLERİ
KÜLTÜRÜN OKUNMASI
YAŞANILAN KAFA KARIŞIKLIKLARIMIZ
DEMOKRASİ VE GELİŞME
REFERANDUM DA EVET Mİ, HAYIR MI?
AMAÇLILIK, AMAÇSIZLIK
KESİN BÖYLEYSE, KESİN ÖYLEDİR!!
DÜŞÜNSEL ANAYASAMIZ - 1
DÜŞÜNSEL ANAYASAMIZ
EVET DE Mİ, HAYIR DA MI HAYIR VAR?
ERKLER DENGESİ!! (Güçler Ayrılığı)
ÜST BÖLÜNME NEDENLERİ
SORUMLULUK!!
DÜŞÜNCELERİMİZE KARŞIDAN BAKABİLMEK
BİRİYLE DÖVÜŞMEK
VATANDAŞLIK HUKUKU
ELEŞTİRİ
BİLGİYE DAYALI DÜŞÜNCE
DEMOKRASİ NE, NE DEGİL?
İDEOLOJİ KÖRLÜĞÜ
SEVGİLİLER GÜNÜ
MUHALİF DURUŞ
MÜSLÜMANLARIN TOPLUMLARDA ÇATIŞMA NEDENLERİ
KÜLTÜR ÜRETMEK
DEVLETTE, DENETİM, DENGE DURDURGAÇ
ENTELEKTÜEL/AKADEMİK MUHALEFET
SOSYAL/KÜLTÜREL SİYASET
GÖNÜLLÜLÜK
ANAYASA DEGİŞİKLİĞİ
GEL BERABER DÜŞÜNELİM Düşünme Zamanı
YÖNETİM Mİ, DENETİM Mi ZAFİYETİ VAR?
ANAYASA, YÖNETİM, DENETİM ZAFİYETİ!!
RUHSUZ ADAMLAR/KADINLAR
KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ
Egosu Şişikler/Kırıklar
ÜÇ TARZI YAŞAM
SAĞ/SOl ELEŞTİRİ
BİRLİK ŞART-I
YARALI RUHLARIN YAŞAMI YARALAMASI
ZAMANIN ANLAMI
AKILLA NAKİL
TOPLUMSAL ÜÇ HATAMIZ
DÜŞÜNSEL SAGLIK
KULLANMA KILAVUZUMUZ (AKIL)
KENDİMİ ARAMA, BEN NE KADAR BENİM?
SEVGİNİN MALİYETİ YOK!!
DÜŞÜNME,+SORGULAMA = ANALİZ
DEMOKRATİK İŞLEYİŞ
USLUP VE USÜL SORUNUMUZ
TARTIŞMA KÜLTÜRÜ
TUZAK/SİLAH KAVRAMLAR
SOKAKLARIN FELSEFESİ
KAVRAMLARLA YAŞAMAK
KAVRAMLARI KAVRAMAK!!
İRFANIMIZ
İRADE
İNSANLIĞIN KURTLARI -1
İNSANIN KURTLARI
TOPLUMSAL KURALLAR, SOSYAL İNSAN
KİMLİKLERİMİZ - ROLLERİMİZ
DENETİM
BİRLİK HAMURU
YÖNETEN, YÖNETİM
EGİTİMİN EGİTEMEDİĞİNDE
İNANÇLARA/LAİKLİGE SAYGI
İNSANLIK TECRÜBESİ
AKIL KONTROLÜ
AMAÇ
AKILCI (RASYONİLİST)
DARBE BELASI
BİRLİK GÜNÜ
HEPİMİZ SUÇLUYUZ!!
ANLAMA, ANLAMLANDIRMA YETENEĞİ
İSLAM TOPLUMLARI VE KAOS
Ahlâkî Kaos!!
LÜKS TÜKETİM, TEMEL İHTİYAÇLAR ÇATIŞMASI
KÜLTÜRSÜZLÜK ÇAĞI
AYDINLAR, AYDINCIKLAR
BİLİM ÜRETEMEMEK!
HUKUK YOKSA !!
SİYASAL TIKANMIŞLIK
İNSANLIK İNSANİ, KRİZLE KARŞI KARŞIYA
AYDIN REHBERİ
DİL, DİN, HARF, TARİH
GAZETECİ/GAZETE TAKİP SİSTEMİ
İSVİÇRE - 8 TÜRKİYE -1
KAMUNUN/KÜLTÜRÜN SİYASALLAŞMASI
İNSANIN GÜCÜ
HORASAN HARCI (KÜLTÜREL)
1919’U ANLAMAK İÇİN
KILIÇDAROĞLU NE DEDİ, BİZ NE ANLADIK?
TÜRKİYE’NİN SİSTEMİ
BİLGİSİZLİGİN KAYNAGI
ATEİST DEVRİŞ - ATEİST SANCILAR
DEMOKRASİ SANCILARI
KONUŞMA DİLİ YAZI DİLİ FARKLILIĞI
BATIYLA TÜRKLERİN TEMASI
MUHALİF YORGUNLUK
HUKUK+ŞERİAT = ADALET
KİMLİKLERİN UYUMU
TERÖRİSTLERİN ÖLDÜRME, NEDENLERİ NEDİR?
SİYASAL VASATLIK
MUTLULUK ARAYIŞLARI – 1
MUTLULUK
KAVRAMLARINI KAYBEDEN TOPLUM -2
KAVRAMLARINI KAYBEDEN TOPLUM -1
KAVRAMLARINI KAYBEDEN TOPLUM
AYDINLATAN (Aydın)
OTORİTE KAYNAGINI NEREDEN ALIR
OLMADAN OLDURAMAYIZ
NEFRETLERİNİ DÜŞÜNCE SANANLAR
DUYGULARLA SİYASET
KENDİNİ ARAYAN ADAM
DÜŞÜNCEDAŞ YAZARLAR
KAVRAMLAR VE TOPLUMSAL DÜZEN
DEMOKRATİK TIKANMIŞLIK
POPÜLER YANILGI
ELEŞTİRİ EHLİYETİ
ELEŞTİREL SAGLIK/SAPKINLIK
EMPATİ
DEVLETİN SINIRLANDIRILMASI
SEVGİ GÜNÜ MÜ, SEVGİLİLER GÜNÜ MÜ ?
GENÇ ARKADAŞLARIM
TOPLUMU OKUYAMAMAK
ERDEMLİ İNSAN
SOYUT, SOMUT SİYASET
SOSYOLOJİK SİYASET – SOSYAL POLİTİKALAR
KOVULAN AHLAK!
FUNDAMENTALİST SİYASET
ANAYASAYI KİM YAPAR?
AKADEMİK Mİ, SİYASAL MI?
@@. TOPLUMSAL DÜZENİMİZİN İKİ AYAGI . @@
@@ İTAAT/TEPKİ @@
@@ . ÜÇ İNSAN = BİR TOPLUM . @@
ORTADOĞUYU TÜRKİYE YE TAŞIMAK!!
MODERN DEVLET/TOPLUM TAVRI
TERÖRİSTLE MÜCADELE/VATANDAŞIN HAKLARINA SAYGI
AŞK MEKTUPLARI
KAMUSAL OLANLA, KİŞİSEL OLANIN KARIŞTIRILMASI
İSLAM’IN FANATİZMLE İLİŞTİRİLMESİ
VATANDAŞ DEVLET İLİŞKİSİ/ TERÖRSTE DEVLET TAVRI
SOY – SOP (KAST SİSTEMİ)
SEVGİMİZİN SEVİYESİ
DİL/ÜSLUP
FELSEFEYLE DÜŞÜNMEK
HAYATIN FELSEFESİ
ANGARA'NIN BAĞLARI/OVALARI
İNSANLIK BUHRANI!! AHLAK BUHRANI!!
PARİS ve ANKARA'NIN ACI KARDEŞLİGİ
MERA KİMİN HAKKI!!
EKONOMİK İSTİSMAR – 1
EKONOMİK İSTİSMAR
DEMOKRASİ&TERCİH
KERBELA
ANKARA DA BOMBA İNSANLIĞIMIZA DÜŞTÜ!!
ZAMANIN ÖNEMLİ SORUNU
BAYRAMLARIMIZI KAYBETMEYELİM
VATANDAŞ KAZIKLAMA SANATI
SİYASAL İSTİKRARSIZLIK -1
SİYASAL İSTİKRARSIZLIK
T.C VATANDAŞLARI EŞİTTİR,
ADALET Mİ, İKTİDAR MI?
ÖZERKLİK İLANINA NASIL CEVAP VERİLMELİDİR?
YAZARIN HÜZNÜ,
NEDEN HÜKÜMETİ KURAMADILAR?
AKPNİN OY KAYIP NEDENLERİ
ÇAĞDAŞLIK
ROBOTLARA DA AHLAK!!
DEMOKRATİK KAPANMA
ARA TOPLUM SENDROMU
Sınırsız insanlar!!
BAYRAMLAR, BAYRAM GİBİ,
SOSYAL RENK KÖRLÜĞÜ
KÜLTÜR KAYBEDİLİRSE!
İNSAN YAKMAK!!!
ZİHİN, FİKİR EVİ KİRLİLİĞİ
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK - 3
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK -2
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK -1
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK
BİZ NEDEN BU HALDEYİZ?
SINIRSIZ İKTİDAR, SINIRSIZ SORUN
TARAFSIZ ÖRGÜTLER/GÖZLEMCİLER
TOPLUMLARIN İKTİDARI DEVRETME/DEVRALMA YETEGİ,
YAŞAM/ÖLÜM!!
KUTUPLAŞMA !!
DEMOKRASİLER DE, OTORİTE KİMDİR?
AÇIKLAMA SORUMLULUĞU!!
MERAK ET!! SOR NEDEN??
SEÇİMLERİMİZ
ÖLÜMLER AMASIZ KINANMALI!!
TOPLUMSAL BİLİNÇ -1
TOPLUMSAL BİLİNÇ
HÜKÜMET ETME TARTIŞMALARI!
GURUR
RUHUNU KAYBEDEN MİLLET!!!
MİLLİ MARŞ, MİLLİ MÜCADELE
MUHAFAZAKÂR EROZYON!
OSMANLICI MI, CUMHURİYETCİ MİYİZ?
DEGERSİZLİK
VATANDAŞLIK BİLİNCİ
ÇELİŞKİLER
KADIN ÜZERİNDE Kİ BASKI!
SEVİŞMEYLE, DÜZÜŞME FARKI
AŞK/HORMON İLİŞKİSİ
BEKLENTİLER
SAĞLIKLI TOPLUM
DEGERLERLE YAŞAMAK
İLK ON, EKONOMİ
YAZARLIK/SAFLIK
İNANÇ VE DÜŞÜNCEYE SAYGI
RAHATSIZ OLMAK!
MALUMATFURUŞLUK BİLGİ/BİLMEK
SENFONİK/KAKOFONİK TOPLUM
ULUSLARARASI ULUSAL DENGE
SAYIN, BAŞBAKANIM, MİLLİ EGİTİM BAKANIM
SAYIN ÖĞRETMENİM
İNSAN DOGALLIĞINI KAYBETTİ Mİ?
İLİŞKİLER - 1
ÜLKEMİZİN SORUNLARI
ÜÇ SORU, ÜÇ CEVAP
VATANDAŞ HAKLARINI, MAKUL ŞÜPHEYE KURBAN ETMEYELİM
İŞSİZLİGİN SORUNLARA KATKISI
KAMUDA KİRALAMA SAVURGANLIĞI
IŞİD PYD GERİLİMİ
EGİTİM, EGİTİM
HSYK SEÇİMLERİ
EKONOMİMİZ EKONOMİK Mİ?
TARAFMIYIZ, FANATİKMİYİZ?
İÇİ BOŞALAN TOPLUM- 1
İÇİ BOŞALAN TOPLUM -2
İÇİ BOŞALAN TOPLUM - 3
İÇİ BOŞALAN TOPLUM - 4
CUMHURBAŞKANI ADAYLARI/MIZ
2 TEMMUZ YÜREK YANGINI
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
İŞİD’İ İŞİTTİK Mİ?
EKONOMİK TERSE DÜŞÜŞ
HUKUK, SİYASET GERĞİNLİGİ!
KAMU AYRICALIKLARININ SINIRI
Hıdırellez Bayramı, Hızır Günü
GÜVENLİK (ASKER, POLİS)
TARİHİN SONU SOSYAL DEMOKRASİNİN BAŞLANGICI
DEĞERLİ ve BAŞARILI İNSAN
2014 YEREL SEÇİMLERİ
KENDİ ÇIKARDIĞIMIZ SORUNLAR
ÇANAKKALE, KURTULUŞ SAVAŞLARI
DEMOKRASİMİZİN KÜLTÜR SORUNU
MESHEP/MİLLET OLGUSU ALVİLER/SUNNİLER
SEÇİMLERİMİZİN ÖNEMİ
ÂLİM, ARİF, HİKMET,
BEDAVA, SAHTE KİMLİKLER
VATANDAŞ OLMA HAKKI
DEGERSİZLİĞİN LANETİ!!
İLİŞKİLER
PARA
TARTIŞMANIN GELİŞMEYE KATKISI
HERŞEY SİYASET Mİ?
AYDIN KOVMASI
DİNİN DEVLETLEŞMESİ
29 EKİM KUTLAMALARI
KÜLTÜREL KOPMALAR
İŞSİZLİK
MUTLULUK CİMRİLERİ
DEMOKRASİMİZİN KAYIP HALKALARI
ACIMASIZ İNSAN İNSANMIDIR?
NEDEN SAVAŞ?
İNSANİ DEGERLER
30 Agustos'a giden yol
MUSA ÇIKMAZ
KAVRAM KAOSU ( KARGAŞASI)- 2
KAVRAM KAOSU(KARGAŞASI) -1
KAVRAM KAOSU (KARGAŞASI)
TEPKİ/İSYAN AHLAKI
BÜYÜK ADAM NASIL OLUNUR?
TEMMUZ DA YANMAK ZORDUR
KAMU, SİYASETCİ BENZEŞMESİ
DEMOKRATİK TEPKİ, DEMOKRATİK İKTİDAR
NEDEN MUTSUZUZ?
KÜLTÜREL KOPMALAR
İKTİDAR SİNEKLERİ
DÜNYA'YI OKUMAK
23 NİSAN 1920 'Yİ DÜŞÜNMEK
BİLGİYE ULAŞMAK
DÜŞÜNSEL HADIMLIK
ÇÖZÜM ZAMANI, BARIŞ ZAMANI
KÜLTÜREL KOLONLAR
EKONOMİK DÖNÜŞÜM
SIGARA ALIŞKANLIĞI (Alışkanlıkların maliyeti)
LAİKLİK NEDEN GEREKLİ?
KARAKTER ZAYIFLIĞI
ÇOCUK YETİŞTİRMEK
YENİ YIL BAHANE, EYLENCE ŞAHANE
M. AKİF BİZE HALA SESİNİ DUYURAMADI
İNSAN HAKLARI
İSTİHDAM, İŞSİZLİK
DENGE
10 KASIM’DA ATATÜRK’Ü ANMAK
AYDIN/ÂLİM OLMA SORUMLULUĞU
ÜÇ PARTİ, ÜÇ KONGRE, BUDA DÖRDÜNCÜSÜ
GELECEK, GELECEK
KÜRT/DOGU SORUNU
DÜŞÜNCENİN, DÜŞÜNÜRÜN DEGERİ
DİL VE DİN
BAYRAM HAKKIN MI SANDIN ?
SELAMLAŞMAK
AYDIN KİMDİR?
TOPLUMSAL GÜVEN
VİCDANLI ÇOCUK YETİŞTİRMEK
DEMOKRASİ - DEGİŞİM
MEZHEPLER ARASI DİYALOĞ
İSLAM’IN ADALETTEN UZAKLAŞTIRILMASI
GENÇLİK/GENÇLER/GENÇ
PAYLAŞABİLMEK
ÜLKEMİZİN SORUNLARI
İSLAM DA KADIN ve ANNE HAKLARI
23 NİSAN 1920
İNANÇ NE İLE BAŞLAR?
H.Z. MUHAMMED
GENÇLERLE SOHBET
MİLLETİN VEKİLLERİ
DÜŞÜNCE DÜŞÜNME
KAOS ORTAMINDA HAREKET
YOL
KERBELA
MEHMET AKİF RUHU
MÜSLÜMANLARIN BARIŞI
TÜRKİYE SURİYE İLİŞKİLERİ
KÜRT VE TÜRK HALKINA
İSRAİL DEVLETİ DEVLET OLMALI
ZAFERLER AYI AĞUSTOS
TÜRK KÜRT AYRILIĞI ZORLAMA BİR AYRILIKTIR
ORUÇ İBADETİ VE KAZANDIRDIKLARI
ÇEVRE İÇİMİZDE Mİ, DIŞIMIZDA MI?
AHLAK
MODERN İNSANIN ZAAFİYETLERİ
İMAMIN ORDUSU-CEMAATIN COPLARI
MUHAFAZAKARLIK
SİYASETÇİ SEÇME SINAVI(SSS)
TEPKİ GÖSTERME ve MÜDAHALE DOZU
KÜLTÜR(3) (KÜLTÜRÜN BİREYİ TOPLUMSALLAŞTIRMASI)
KURBAN KESELİM, KURBAN OLMAYALIM
17.2-4.3.1923 İZMİR İKTİSAT KONGİRESİ
KÜLTÜR (2) (KÜLTÜRÜN TOPLUMU YÖNLENDİRMESİ)
cumhuriyet resepsiyonu sorunu
CUMHURİYET NEDİR ?
İSTİHDAM KAPASİTEMİZ
YASAMANIN YARGININ YÜRÜTMENİN GÖREVİ
DEMOKRATLAR NE KADAR DEMOKRAT
AHİLİK
KÜLTÜR (1)
SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft