BEKLENTİLERİ AYARLAMA ENSTÜTÜSÜ
Hepimiz bir beklenti içindeyiz, kimi devletten/hükümetten, kimi anadan/babadan, kimi arkadaştan/dosttan, kimi eşten/sevgiliden, kimi kardeşten/akrabadan… Beklentiler ne olabiliyor, maddi/manevi, somut/soyut, duygusal/akılcı biz kimden ne bekliyoruz, bu beklentilerimizde ne kadar akılcıyız, ne kadar duygusalız, ne kadar haklıyız, ne kadar haksızız?? Bunu nasıl ayarlayacağız?
Her insan beklenti içinde olabilir, kimi patron lüks arabaya bineceğine, maaşımın beş, on katı lüks takım elbise giyeceğine benim maaşıma zam yapsın bekler…
Kimi vatandaş, içtiğim sigara/içkide vergi oranları düşürülsün, iletişimden bu kadar vergi alınmasın diye bekler hükümetten…
Bagı, bahçesi, tarlası kuruyan vatandaş, baraj yapılsın, su kanalları yapılsın bekler..
Sevgilim beni sevsin, beni mutlu etsin, beni haz zirvelerine çıkarsın ister, bekler!
Arkadaşım, dosttum beni sevsin, akrabam, kardeşim bana destek olsun.. Anam/babam beni hem sevsin, hemde desteklesin bekler insan… Çok güzel şeyler de, biz birçok beklenti içindeyiz, bekliyoruz da, bizden beklentilere ne kadar cevap verebiliyoruz, hatta veriyor muyuz? Ya her beklenti bir beklenti doğuruyorsa!? Öte yandan…
Bizim bizden beklentimiz nelerdir, biz kendimiz, kendimizden beklentimizi ne kadar karşılayabiliyoruz, bizim beklenti içinde olduklarımızın, beklentilerine ne kadar cevap verebiliyoruz?
Bana kalırsa, aynı özgürlük işinde olduğu gibi,” kendine yapılmasını istemediğin şeyleri başkasına yapma,” senin özgürlüğün, başkasının özgürlüğünün sınırıdır, denir ya… Bende derim ki, beklentimiz, bizden beklentileri yapabildiğimiz oran da olmalıdır, başkasının beklentisini karşıladıkca, beklenti hakkımız artar… Yada kimden ne kadar beklenti içine girecegiz, beklediğimiz yerin beklenti karşılama gücü nedir, bizden beklenti içinde olanlar kimler ve biz kimin beklentisin karşılıyoruz? Biraz olsun öz eleştir yapmak bizim beklenti dengesi içine girmemize neden olablr!! Valla benim anladığım….
Beklenti ayarlamasımı desem, bilemedim, yoksa beklenti caba dengesi mi desem bilmiyorum, birçok adaletsizliğin yanı sıra, karşılıklı beklentiler adaletsizliği de toplumsal ve kişiler arası ilişkilerde yaşandığını söyleyebilirim… Beklenti olabilir ama çok olduğunda karşı tarafa zulme de, mobinge dönüşebilir…
İşte tamda bu nedenlerle, bizim yapabilecegimiz şeyleri karşı taraftan beklersek, karşı tarafta kendisi yapamayacağı şeyleri bizden beklemezse!! O zaman beklentimizi ayarlamış, karşılıklı beklenti dengesi saglamış oluruz… Olması Dilegiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil - vatandasfikri.com - 10.11.2021
|