İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ NE OLAKİ!!
İfade özgürlüğü diye bir şey var, herkes şu ekonomik model doğru derken, bir başkası bu ekonomik model yanlış diye tartışma yapabilirler, yapabilmelidirler… Bu yatırımlar doğru diyenler kadar, bu yatırımlar yerine şu yatırımlar yapsak daha iyi olurdu demek hakkı vardır… Son tartışma da ise herkes savaş derken, savaş istemeyenler, barışçıl tavır takınanlar barış diyebilmelidir… Siyasal düşünce ve dinsel inanç farklılıklarını herkes ifade edebilmelidir… Bunlar evrensel hukuk, insan hakları kurallardır, biz kendimizi evrenin dışında tutamayız… Evrensel İnsan Hakları Beyannamesinden alıntı yaparsak şunu görürüz ::: “”Madde 18- Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak, din veya topluca, açık olarak ya da özel biçimde öğrenim, uygulama, ibadet ve dinsel törenlerle açığa vurma özgürlüğünü içerir. Madde 19- Herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak düşüncelerinden dolayı rahatsız edilmemek, ülke sınırları söz konusu 205 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmaksızın, bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırmak, elde etmek ve yaymak hakkını gerekli kılar.”” Şimdi bizim Anayasamız da paralel bir ifadeyle, ifade özgürlüğüyle ilgili ne diyor, ona bakalım mı?
“MADDE 26. – Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.” Anayasa böyle davranın der, anaysa toplumsal bir sözleşmedir ve herkesi bağlar..
Şimdi her düşünce beyanında bazı yetkililerin, sen teröristlerle aynı düşünüyorsun, sen sucusun, sen bucusun gibi ifadelerin, düşünce ve kanaat ifadelerinin önüne set çeken ifadeler olarak düşünülmesi gerekir… Anayasaya ve evrensel İnsan Hakları Sözleşmelerine ters ifadelerdir…
Bunun için yazılı olan evrensel ve bizim hukuk kurallarımızla ifade özgürlüğü sınırlarını kim belirleyecek? Yönetimlerin keyfiliği mi, yoksa yazılı hukuk kuralları mı? Öte yandan, üzerinde durmamız gereken şey ifade özgürlüğü neye engel olmaktadır? İfade özgürlüğü tartışmaya neden olmaktadır, tartışma, şura, meşveret toplumun düşüncesini öğrenmek, iyi kötü ayrımı yapabilmek için düşüncelerin ifade edilmesi, ifade edilen düşünceler üzerine tartışmaların yapılması, bunların hangisi iyi, hangisi kötü gibi yargılarımıza yardımcı olacak ve kararlarımızın isabetini artırarak sağlıklı kararların alınması için zorunludur… İfade özgürlüğünün önemli ayaklarından biride…
Bütün hesaplarınızı iktidarda sittin sene kalacakmış gibi yapmamaktır, yarın diyelim ki muhalefete düştünüz aynı tavırları iktidar sergilerse, biz nasıl rahatsız oluruz diye de düşünmek gerektiğini mevcut yönetenlere hatırlatırım… İfade özgürlüğü muhalefet etme hakkının en önemli ayağıdır, bu ayak erezyona uğradıkça demokrasimizde erezyona uğrayacaktır… Şimdi size son hatırlatmayla yazıya son veriyorum bizim parti kazanırsa demokrasi, güzel, kazanamazsa demokrasi kötü zihniyetinin temelinde de ifade özgürlüğünde ki sınırlılıklar olabilir… Bu yasal sınırlılıklar değil siyaset yapma kültürümüzün sınırlılığıdır… İfade özgürlüğünün kullanılması da çok önemlidir, sınırlandırılması ise ciddi bir sorundur, bu işi önemsemek gerekir…
Ama bizde tartışma, eleştirme kültürü çok zayıf olduğu için, ne ifade özgürlüğü, nede ifade edilenler fazlaca önemli değildir… Sadece yönetimler ve güçlüler konuşursa bu ifade özgürlüğü mü olur? Hakim düşünceye karşı, şiddete baş vurmadan muhalefet edenlerin düşüncelerini ifade edilebilmesi ifade özgürlüğünün temelidir…
Bize ters de gelse de, ifade edilen düşünceler, yeni bir düşüncenin ve bu düşünceye dayalı gelişmenin önünü açılabilir… İşte bu nedenlerle ifade özgürlüğü toplumun, kişinin kendini gerçekleştirmesinin de önünü açan bir yöntemdir… Dilerim, toplumsal gelişmenin ifade özgürlüğüne dayalı, sorgulamayla, eleştiriyle, tartışmayla yakalanacağı düşüncesiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – 28.1.18 – vatandasfikri.com
|