Hayatı nasıl dar gelir insana, hayatı kim dar eder yaşayana? Bir iş yerine işe başladınız, herkes büyük küçük baskı, yıldırma ile karşılarlar bu yeni çalışanı.. Yöneticiler ise otorite kurmak için özellikle baskı yaparlar.. Çalışan bir bölüm insanın ayrıcalıklı olduğunu görüyor, kendine on veren amir, aynı pozisyonda çalışana bir iş bile veremiyorsa.. Bu adaletsizliği hisseden insana hayat dar gelmez mi? Bu kamu iş yerindeyse beş özel iş yerindeyse on katı olabiliyor, akrabalar, siyasi akrabalar işe doğru dürüst gelemeden yüksek maaş alırken, gelenler ise fazla mesai yapmadan çalışanlardan daha çok fazla mesai alındığına tanık olan çalışana hayat dar gelmez mi? Geliyor..
Sonra genç okula gidiyor, okuyor mahallesinde aynı mahallede yaşadıkları arkadaşlar arasında, ailenin ve arkadaşların toleranslarıyla ekonomik eşitsizlikleri fazla hissetmiyorken.. Başka bir şehre yüksek öğrenim için gidiyor, üstelikte yetenegi, istegi olmayan bölümden tombaladan çıkar gibi bölümü okumaya gidiyor.. Barınma sorunu yaşıyor, beslenme sorunu yaşıyor, üstelikte istemediği bölümü okuyor, bu şartlarda okuyan biri egitim için fedakarlıklar yapması gerekiyor, istediği bölümü okusa yapacak aile ve şartların dayatmasıyla kendini tesadüfen bulduğu alanda neden fedakarlık yapsın ki? Hayatı dar geliyor ve fedakarlık yapamıyor.. Oğlum Yusuf da böyle biriydi, istemediği okullara gitti, istemediği meslegi seçti, istediği kızla evlenemedi, istemediği şekilde yaşadı, bu nedenle hep tepkiseldi, nedeni bu hayatın darlamasıydı, ben hissediyordum, bu nedenle onu çok zaman hoş görüyle karşılıyordum, ama o darlanmaları yaşıyordu, onu daha 30’una gelemeden kaybettik, neden? Benim Yusuf’u izlediğim tanıdığım kadarıyla ona bu toplumun, yani bizim biçtiğimiz yaşam elbisesi dar geliyordu, o bizim biçtiğimiz adaletsiz, eşitliksiz, en minumum bile adalete, hakkaniyete insan dogasına saygı duymayan, bu nedenlerle ona dar gelen yaşam elbisesini giymek istemedi.. Her yerde bu dar elbiseye tepkiseldi, bir müddet sonra tepkiselliği onun karakteri oldu, her şeye tepki göstermeye başladı.. Biz birlikte yaşayanlara karşı saygısızlığı yoktu, kim kendince tepkiyi hak ediyorsa, ona tepkiliydi.. Bu dar elbiseye rağmen yaşamı severdi, o degil, kazayla hayat onu yaşamdan ayırdı… Onun canı bedenden ayrıldı, Bizim canımız yandı, şimdi canları bedenden ayrılan, canları yananlardan bazılarına bakarak insanlarımıza nasıl hayatı dar ettiğimizi görmeye devam edelim…
Okan Bayram; İTÜ 1773 Kahve Satış Mekanı'nda baristalık yapıyordu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Mühendisliği bölümü öğrencisiydi, Ne yazık ki geçen gün üniversitenin Ayazağa Kampüsü içerisinde bulunan inşaat alanındaki bir binadan atlayarak intihar etti. Neden?
*Elazığ’daki Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki E. K. cemaat yurdunda gördüğü baskı yüzünden intihar etti. Neden?
*Anadolu Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi 21 yaşındaki R. A. borçları yüzünden kredi çektiği ve ödeyemediği ve bu nedenle intihar ettiği iddia edildi. Neden?
*Eskişehir'de kaldığı KYK yurdunun 5'inci katından atlayan üniversite öğrencisi S. N. R. yaşamına son verdi. Neden?
*Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Okul Öncesi Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisi S. T., kaldığı yurtta yaşamına son verdi. Neden?
*Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi A. T. üniversiteye ait Beytepe Öğrenci Evleri'ndeki yurt odasında ölü bulundu. Neden?
*Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü 1. sınıf öğrencisi E. C. (18) kampüs içindeki kaldığı yurttaki banyoda ölü halde bulundu. Neden?
*Aydın'da Güzelhisar KYK Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör düşmesi sonucu Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi öğrencisi 22 yaşındaki Z. E. öldü. Neden?
Şimdi sizinle genel olarak 20 yılda intihar vakalarıyla yazımızı devam edelim.. Merak ettim 2023 yılında meydana gelen, yüreğimizi yakan bu haberler ile ilgili bir resmi veri var mı diye baktım.
TÜİK verileri var sadece. O da 2022 yılı verileri olarak sunulmuş. 2022 yılında Türkiye’de toplam 3 bin 111 erkek bin 35 kadın toplam 4 bin 146 kişi intihar etmiş. Yani her gün 11 kişiden fazla kişi ülkemizde intihar eder duruma gelmiş.
2000 yılında ise intihar eden kişi bin 802 kişi iken bu sayı 2022 yılında 4 bin 146 kişi olmuş. 2022 yılında intihar eden kişilerin bin 116’sı Ortaokul ve dengi okul mezunu, bin 151’i lise ve dengi, 635’i Yüksek Öğretim mezunu. BU sorun, bu toplumun sorunu, bu sorunun ekonomik, dinsel, siyasal psikolojik kaynakları olabilir, bu sorunları ortadan kaldırmak, insanlarımızı dardan kurtarmak hepimizin sorumluluğudur bilinciyle, devam edecek olursak…
Çok fazla gencimize hayatı dar ettik, onlarda bu dar hayattan kaçtılar gittiler, en son can veren gencimiz ise Okan Bayram oldu. Ne kadar daha hayatı dar edeceğiz, bu gençler bu darlattığımız hayattan göç etmelerini izlemeye devam edeceğiz? Bu dar hayattan kimsenin bir şey yapmaması, yönetenlerin siyasal oyunlardan başlarını kaldıramaması… Belediyelerin 50 yıllık parkı 10 kere yeniden yapma telaşıyla bu alana girmemesi, toplum olarak bizim bile elimizi taşın altına sokmamamız böylesine zeki gençlerin, cevval gençlerin göçüp gitmesine nende oluyor, siyasilerimizin her iki tarafını oluşturan iktidarın ve muhalefetin umurunda olmadığı görüyoruz… Son olarak umurumda olmaya davet ederek..
Bizi ne vicdan, ne Tanrı, Ne İnsanlık, Ne Doga affetmeyecek, Darlatarak göç edenlerden az çok hepimiz sorumluyuz.. Daha çok kim sorumlu derseniz 70-50-20 yıldır bu ülkeyi yönetenlerdir, der, sorumluları sorumluluk alamaya davet ederim… Bu sorunu toplumumuzun dikkatine sunarım, Selam ve Saygılarımla…
Fikri Adil – vatandasfikri.com –29.1.2024
Kaynak:: https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/murat-agirel/okan-bayram-2168392
|