KÜRESELLEŞMEYİ ANLAMADAN KÜREDE YAŞAMAK
Herkes düşüncesinin evrenselliğinden bahseder, kendi ne kadar evrenseldir onu düşünmez, hatta düşünmeye bile gerek duymaz… Evrenseli okumadan nasıl evrenselliğe hitap edilir ki, hele/hele günümüzde, bilginin, iletişimin, ulaşımın bu kadar geliştiği dönemde, küreselleşme kaçınılmazken, bizim kültürümüzü öyle veya böyle etkilerken, biz bu konuda ne düşünüyoruz? Acaba küresele kapımızı kapatırsak olumsuz etkilerden kurtabilirmiyiz? Ya olumlu etkilere de kapıyı kapatmış olursak, neler kaybederiz? Bunun içindir ki bu konu üzerine sık sık düşünebilmemiz için düşünce üretmeliyiz, bu nasıl olacak, filozoflarımız, entelektüellerimiz, akademisyenlerimiz, kafa yormalı ki yeni iyi düşünceler ortaya çıksın… Bunun için küreselleşme olgusu üzerine yeniden, yeniden düşünmek için konuyu gündemimizde tutmak gerek…
Son zamanlarda bir korona virüsü ta Çin’den çıktı hiç bir toplum ülkesine girmesine engel olamadıysa, bu küresel, evrensel etkilerde hem kültürü, hem ekonomiyi, hem toplumsal ve kişisel yaşamı etkileyecek ve engel olamayacağız… O zaman nasıl ki virüse karşı önlemler alıyoruz, en az etkilenmeye çalışıyorsak, buna karşı da önlemler alacağız… Aslında bunu şu örnekle açıklasak daha iyi anlarız umudundayım… Nasıl yerli üretimi korumak için gümrük duvarları koymuşsak, oda tartışılır ya, fiyat dengesi için üretmek yerine gümrüğü indiriyoruz, ithal ürün cennetti oluyor ülkemiz… Aynı şeyi kültürü aşırı evrensel etkilerden korumak için de yapabilirmiyiz? Yapabiliriz ama, bu öyle bir denge ki çok sıksan olmuyor, kapıları erende üretilmiş, iyi olanada kapımızı kapatmış oluyoruz, çok rahat bıraksak bu sefer de biz dilimizle, kültürümüzle kendimiz kalamama riski ortaya çıkıyor… İşte bu nedenle bu denge çok önemli, bu önemli konuya küreselleşme kavramını anlamaya çalışarak devam delim mi?
Dünya küresine coğrafi olarak dağılmış, siyasal olarak farklı sistemlerde yaşayan, inançsal acıdan farklı inançlar taşıyan insanların dünyayı tek bir topluma doğru kâh bilinçli, kâh da bilinçsiz, şartların gereği evrimleştiren (tekamülleştiren) buna bağlı, çeşitli nedenlere dayalı olarak insan toplumlarını bir birine daha yakın hale getirilmesine neden olan duruma küreselleşme dersek... Bizim kürede ki yeni durumumuz ne olacak?
Dünya toplumları nasıl küreselleşiyor, ekonomiyle, ekonomineleirni neyle destekliyorlar teknolojik gelişmeyle, teknolojik gelişme neyle destekleniyor, bilgiyle, bilimle, bunların somut hale dönüştüğü patentlerle, icatlarla/buluşlarla… Küresel etkilerden sadece etkilenirsek, ekonomide sadece Pazar olursak, iletişimin ulaşımın dünyayı küresel bir köye çevirdiği şu günlerde biz hala kendimizle meşgul olur, içine kapanmak için bu kadar zaman ve kaynak harcarsak, kendimizi küresel saldırılardan koruyamayız.. Küresel saldırılardan nasıl korunuruz…
Şu an kürede etkili ola on şey sayalım mı? Bilgisayar, iki cep telefonu, üç bunlara bağlı işletim sistemleri, dört bir çok şeyi etkileyen enerji kaynakları, beş, enerjinin ne için harcandığı, altı, bilgi, beceri üzere üretim de kendimize yeterliliğimiz ne aşamada, yedi, kültürümüzü buna inanç v siyasal düşüncede dahil güncelleyebilme yeteneği, sekiz işletmelerimizin küresel etkilere karşı hazırlığı ve direnci, dokuz, dünya genelinde kişisel haklar artarken toplumsal disiplinlerin de (hukuk, kanun, kurallarının) artmasına dayalı sosyal hazırlıklar seviyemiz. On, devletimiz ve biz bu etkiler içinde kabul edeceklerimizin ve edemeyeceklerimizin belirlenerek bazı öneri ve önlemlerin hazırlanmasına dayalı olarak ne gibi çalışmalarımız vardır, olmalıdır? Sadece miting alanlarında yerli ve milliyi diyerek yerli kalınamıyor, küreselleşme bize bunu gösteriyor… Bundan sonrası ne olacak? Yani glecek nasıl bir küreselleşme getirecek?
Küresel etkiler dahada artacak, Wikipedya, Google gibi bilgi kaynaklarının etkilerini bilgimiz üzerinde nasıl yok sayamazsak, ekonomik olarak ithalatı ve ihracatı nasıl yok sayamazsak… Bundan sonra da yapay zeka, yardımcı robotlar, savaşçı robotlar, kişisel ulaşım araçları internet, kişisel jet/füze araçlarının ulaşımda kullanılması, konuştuğumuz dili, anında muhatabımızın diline çeviren gibi yeni bilgiler ve araçlar küreselleşmeyi daha da hızlandıracaklar ve bu evrimleşme değil devrimleşmeye dönecek gibi..
O zaman biz bu kaçınılmaz sonuca hazırlanmalıyız, nasıl hazırlanacağız, siyasetçilerin günü kurtarır politikalarıyla değil, düşünürlerin, düşünce ve önerileriyle… Daha da gecikmeden bu konu üzerine düşünceler üretmek, bunu siyasilere kabul ettirmek ve toplumsallaştırmak dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – vatandsfikri.com 5.4.2020
Kaynak: Sosyolojide Temel Kavramlar - Anthony Gıddens – Phılıp W. Sutton
|