İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
DİL VE DİN

DİL VE DİN

      (Kültür yapıcı olarak Dil ve Din)

Sahip çıkılması gereken kültürümüzün temel taşları, dildir ve dindir, hangisi önemli ben birincisinin sen ikincisinin önemli olduğunu söyle ikimizde yanılıyoruz ikisi de birbirinden önemli hangisinden vazgeçebiliriz sanırım ikisinden birinden vazgeçmek kendimizden vazgeçmek gibidir. Kendimiz olamadığımızda kim olabiliriz ki, hiç düşündünüz mü?  Ama asıl olan anlamaksa dini anlamanın da yolu dilden geçmektedir. Kendimizden vazgeçebilirsek birinden de vazgeçebiliriz, siz kendinizden vazgeçebilir misiniz? Bunu ne için yaparsınız, ülkeniz ve devletiniz için mi? Birçoğunuzdan evetler duyar gibi oluyorum. Ama kültürünüz yoksa devletiniz yıkılmaya mahkûmdur.

Değerin yoksa kültürün yoktur, kültürün yoksa hukukun yoktur, hukukun yoksa adaletin yoktur, adaletin yoksa hiçbir şeyin yoktur. Fikri Adil              

KÜLTÜR YAPICI DEĞER OLARAK DİL

Sözün gücünü herkes bilir, kalemin kılıca üstün geldiğini de, tatlı sözün yılanı deliğinden çıkardığını da, iyi söz söyleyebilmemiz için dilimizin kuvvetli olması gerekir. Bu kuvvet kelime sayımızla beraber bunları kullanma becerisi de diyebileceğimiz edebiyat ve iletişim kanallarında iletişimi kendi dilimizin değerleri olan kelimelerle yapılmasıyla ortay çıkacak bir kuvvettir. Bizim dilimizde bu potansiyel var, ama bu potansiyeli atalete düşürürsek suç dilde değil bizdedir. Atalete düşürdüğümüzde kültürel kaynaklarımızda tehlikeye düşer, kaynaksızlıktan ziyade uzak duruş ve yabancı kültür kaynak hayranlığı bizim kültürel kaynaklarımızı atalete düşürmek üzeredir. Kaynaksız kültürler zayıflayarak yok olmaya mahkumdurlar. Oysaki Türk kültürü neredeyse Dünya tarihi ile anılan bir kültürdür. Bu kültüre sahip çıkmak bu kültürün temsilcileri bizlerin görevidir.

 Kültürünüz varsa devletiniz yıkılsa da yenisini kurarsınız Osmanlıdan sonra cumhuriyetin kurulması gibi. O zaman kültür yapıcılar olarak ilk dili, ikinci olarak dini ve devamında da felsefi düşünme yöntemlerini önemsemeliyiz. Bu yazımızda iki kültürel değerden bahsedeceğiz dil ve din. Bunların yanı sıra eğitimde bizim millet olma ve toplumsallaşmamıza neden olan değerlerdendir. Ayrıca hep denir söz uçar yazı kalır diye, biz bundan 50-60 yıl önce yazılanları bile zor anlayabiliyoruz. Sebebi sık sık alfabe değiştiren bir millet olmuşuz, yazının değişmesi demek, yazının da uçması demektir. Söz uçar, ya yazı da uçarsa o zaman kültürel aktarımı nasıl yapacağız ve nitekim yapamamış ve kültürel kopmalar yaşamışız. Ne sözümüzü ne de yazımızı uçurmayalım, gelecek kuşaklara aktarmak için kültürümüzü bunlara sıkı sıkıya sarılalım. Eki alfabeye dönmenin mümkün olmadığı ortada, o zaman ki alfabe ve dille yazılmış bütün eserler yeniden sadeleştirilerek günümüz dili ile yazılmalıdır. Bu yapılamazsa bu eserler kaynak alınarak aynı inanç ve düşünce üzere günümüz dili ile anlaşılır bir şekilde yazılmalıdır. Böylece İnancımıza ve dilimize sahip çıkmış oluruz.  

 Dil milletlerin barınağı, din vicdanıdır. Fikri Adil

 Buradan yola çıkarak eğitimin bizim kültürümüzü iyi yansıtması, eğitilen kişilerde Türk Kültürünün tarihle başlamış ve yazılı tarih öncesine kazılarla, arkeologlar tarafından aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Bu aydınlatmalar bizim kültürel derinliğimizi birikimi göstermektedir. Bu birikimin kaynağından neden yararlanılmaz ki?

Dil bir topluluğun beyninin içindeki hafızadır, çünkü dil ve sözcük aracılığıyla düşünürüz. Toplumsal ve zihinsel kalemiz dilimizdir. Bütün toplumsal hayatta onunla iletişim kurarız. Saygımızı, sevgimizi, kızgınlığımızı onunla dile getiririz. Neşelenir, eğlenir onunla türkü çağırırız, dilimiz bizim ifade aracımızdır. Bu aracı önemsemek durumundayız. Çünkü kelimeler düşünce düzeneğidir,iyi düşünebilmek için kelime sayımız çok olmalıdır. Zihinsel faaliyetleri kelimeler yapar, biz bilgileri zihnimize kelimeler yani dil üzere alırız. Geri çağırma yine kelimelerle olur. Bu nedenle dil toplumun, kişinin hafızasıdır.

Bütün bunların yanı sıra kültürümüzün bize aktarılmasında dil sözcük olarak, alfabe yazı olarak önemlidir. Dilin temeli ise sözdür, sestir yazın sanatımızın temelinde dilin gücüyle oluşur. Romanlar, hikâyeler, sevgilerimizi anlatan şiirler hep dille ortaya çıkar.  Dil ve ona dayalı yazın hayatı bizim kültürümüzün can damarlarıdır. Bu can damarlarımızı açık tutmak,  geliştirmek öncelikli görevlerimizdendir. Dil nasıl gelişir sorusunun cevabını dil uzmanlarımız vermektedir. Yeni durumlar karşısında yeni kelimelerle dilimiz gelişir. Biz ne yapıyoruz yeni durumları bırakın eski durumları ve dilimizle ifade edebilecek onlarca kelime varken yabancı dil biliyorum gösterisi içinde olsa gerek yabancı kelimelerle eski durumları ifadelendiriyoruz. Bununla yetinmiyor alfabeyi yabancı bir alfabe gibi ifade ediyoruz, yani  n’ye en, g’ye ci, c’ye si gibi bizim alfabemizde olmayan ifadeleri günlük hayatımıza sokuyoruz. Bunu yapanlarda kültürlü olduklarını iddia ediyorlar. Bana kalırsa bu durum kendi kültüründen uzaklaşmış, kendisi olamayan ve bütün çabalarına rağmen başkası da olamayacak biraz ağır kaçacak ama kültürel bir piçlik içinde olanların halidir. Ne batılı olabilmiştir, ne de doğulu, batılı gibi yaşar, onun gibi içki içer, onun gibi kıyafet giyer, onun dinlediği müzikleri dinler, ama şunu unutur o kültür batılıyı vergi veren, işçilerinin emeğini hiç düşünmeden ödeyen, toplumsal kurallar olan yasalara harfiyen uyan bir vatandaş yapmıştır. Sen ben toplumsal sorumluluklarımızın ne kadarının farkındayız ne kadarını yerine getiriyoruz. Batılıya görev ve sorumluluk bilinci veren kültür bizde neden sadece tüketim kültürüne dönüşüyor. Hiç üzerinde düşündünüz mü?  Dil ve eğitim onlara disiplin ve sorumluluk bilinci vermesin sakın.                                 

Batı kültürünü ne yeriyor ne övüyor değilim, kendi manevi kültürel alt yapılarıyla maddi kültürel üst yapıyı inşa etmeyi başarmışlar kendilerini kutluyorum.  Amma velâkin bizim ne manevi, nede maddi olarak gelişemiyoruz/ gelişemeyiz, çünkü biz taklitçiyiz. En iyi taklit bile edilen/eden olsak sonuçta taklittir. Hiç taklitle gerçeği bir olur mu?

 Bizim gelişimizin önünde en büyük engel dil, kültür acısından güçlü olduğumuzun farkına vararak kendimize olan güveni tazelememiz gerekmektedir. Dilin yabancı kelimelerle, edebiyat, sinema, tiyatro gibi dilden sonra gelen ama bir o kadarda kültür yapıcısı ve aktarımı ve gelişmeyi sağlayan sanat alanında da bakıyorum durum dilden farksızdır. Bütün sanatsal alanlar conilerce, hanslarca, Süpermenlerce, spaeeymenlerce hymenlerce, kısacası yabancı kültürün bütün kaynaklarınca işgal edilmiştir. Artık neden fiziki işgal yok anladınız mı? Seni kendisine benzetti ama kendisine katmadı da ondan. Dilini bozdu, kahramanlarını kaybettirdi, onun gibi yaşam tarzını benimsetti, artık onlar gibi tüketiyorsun, onların ürettiğini tüketiyor, kullanıyorsun dikkat et bu yolda her ilerleyişin geri dönüşünü zorlaştırıyor. Geriye dön ve tarihine bak, ataların ne yapmış, dilini korumak töresini korumak için çok şey değil sende onu yap, kendi kültürünün değeri dile ve dine sahip çık yaşadığın alanlarda onlar da seni kurallarıyla yaşatsın.

 Toplumsallığın temelinde insan ve kültürü vardır, Kültürün temelinde ise dil vardır. İnsan aldığı kültür gereği toplumsal hayatta bazı kurallar öğrenir ve ona göre yaşar. Bu kuralları da toplumsal değerlerinden alır, bu kurallar ortak kanaatler oluşmasına, bu kanaatlerin amaçlara dönüşmesine ve kişilerin toplumsallaşmasına ve toplumsal görevlerini yapmasına neden olurlar. Bunca çabaya rağmen,  eğitim kurumlarının ve ailelerin çocuklarını eğitmek için harcadıkları, zaman, para, emek sanki hiç olmaktadır. Ne davranışlarımız ne de eğitim de kullandığımız temel veriler bizim kültürel değerlerimizden gelmemektedir. Bugün ülkemizdeki sorunların büyük bir bölümünün kaynağı ülkemizi milletimizi ileri götürecek kültürlü kişilerin olmamasıdır. Kültürün yaşanması örnek insanlarla olmaktadır, örnek insan sayımızı artırmalıyız. Bunun içindir ki bizim değerlerimizle kültür ortaya çıkarabilmek için aydınlarımızın bizim tarihimize, bizim değerlerimize dönmeleri, bu kaynaklardan alınacak yaşanılan kültürü ortaya çıkarmaları gerekmektedir. Şuan görülen o ki kültürel alanlar işgal edilmekte ve bizlerde sadece izleyici veya işgale iştirak edici olarak katılıyoruz. Dil meselesi işgalin bir parçasıdır, devamında din meselesi vardır, toplumların dengesini bozmak için iki ana unsuru dili ve dini bozmak gerektiğini bu bozulmayı özendirenler iyi biliyorlar.

KÜLTÜR YAPICI OLARAK DİN

 Dil meselesinin yanı sıra din meselesinde de ne yazık ki milletimize yabancı gelen dini yorumlamalar da açık seçik hissedilen bir yabancılaşma vardır. Bu yabancılaşma iki taraflı olmaktadır, birinci tarafı halkın umursamaz kalışı, ikinci taraf ise dinin en fanatik yorumlarının hayata geçirilmeye çalışılmasıdır. İçki meselesinde bize söylenenleri buraya aktaracağım izninizle. İçki içen içki boğazından girdiği an iman boğazından çıkar. Bu nasıl cahillik ve biz buna inanmışız, belki de inanmaya devam edenler vardır. İmanın inanmakla gireceğini inanmamakla da çıkacağını bile bile bize ve içki içenlere yaşatılan imansızlık hissiyatının vebalini kim çekecektir. Aynı şey cünüplüde de geçerlidir. İçtiğin su, yediğin lokma, aldığın hava, bastığın toprak öbür dünyada senden davacı olacak diyerek kuranın acık seçik ayetlerine rağmen bu yorumlar halka yıllardır doğru diye anlatılmıştır. Böylece dini yabancılaşma başlamış, bu yabancılaşma sanki dinle aramıza bir duvar örmüş, bu duvara fanatik dini yorumlarda ciddi katkılar sunmuştur. Duvarları yıkarak toplum dinini kültürünün içine adeta zikredilmelidir. Bu yabancılaşma bizim okumamamızla alakalı olduğu gibi, kendi Aydınlarımızın bizim değerlerimizle düşünmemesinden ve düşünce üretememesinden de kaynaklanmaktadır.  İletişim ve ifade, kültürel aktarım için dilin ve dinin önemi ortada, kültürün diğer inşaatçıları ise eğitim, felsefi düşünüş ve gelenektir. Bu nedenle kültür yapıcılar dediğimiz dil ve din dikkat edilerek yorumlanması gelişmesi, yaşanması, hal haline getirilmesi toplumsallaşmanın gerekliliğidir.

Türkiye de bugün batı dillerini bilen, batılı ölçülerle eğitim almış mesleğinde başarılar sağlamış binlerce insanımız vardır. Fakat bunların pek azı Türk milletinin diline, dinine, edebiyatına, musikisine, mimarisine ilgi duymaktadır. Bundan dolayıdır ki, Türk milletini anlamalarına ve sorunlarına çözüm üretmelerine imkân yoktur. Mehmet Kaplan-Kültür ve Dil

Din;  ALLAH inancıyla, kötülüklerden vazgeçip, iyilik yapmaktır; Tanrıdan geldiğine inanılan emirlerin yaşanılmaya çalışılmasıdır. Bu nedenle bu emirler katidir, tartışılmaya kapalıdır. Ama yorumlamaya açıktır, yorumlamalar sonucu mezhepler ortaya çıkmış ve böylece inanç grupları oluşmuştur. Herkes kendi grubunun iyiliğinden bahseder, öyle düşünür. Bu kutsal görevler en küçüğü yoldaki bir engeli kaldırmakla başlar, en büyüğü şehitlikle biter. Bu kutsal görevler hayatı kolaylaştırmak, vatan savunmasında yer almak, toplumsal fitneleri engellemek, ekonomik, sosyal adaletsizliklerle mücadele etmek diye sayabiliriz.  Din en büyük zulmün adaletsizlik olduğunu hükmetmiştir, bir inanan olarak bizim görevimiz her türlü adaletsiz ve ahlaksızlıkla mücadele etmektir. Bir inançlı olarak görevin kutsal, bu sadece vatanı, dili, koruma görevi de değildir, bir anlamda da kapitalist hırstan Dünyayı koruma görevidir aslında inançlı olmak. Senin dilin güçlü olduğu kadar dinin de diğer dinlerle kıyaslandığında güçlü, çünkü senin dinin son emir, çünkü önceki emirlerin bozulan bölümlerini askıya almıştır. İstinasız bütün toplumları, kültürleri ve medeniyetleri din etkilemiştir. Ayrıca dinler insan ruhunun en derinliklerinde ki soruların cevabını vererek onların bilinmezlerini bilinen yaparak inanmaları böylece öbür dünya tasviri, iyiliklerin sonucu ödül cennet, kötülüklerin sonucu ceza cehennem olgularıyla toplumsallaşmaya ve kültüre ciddi katkılar sunmaktadır din. İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız. İhtiyacı olanla, yolda kalmışla, öksüz ve yetimle, akrabayla paylaş. İçinde yaşadığımız toplumu sevmeyi öneriyor, birbirimizi sevmenin toplumsallaşmaya ve kültüre katkısını hiç düşündünüz mü, dinin gücü ve kültüre katkısı işte bu nedenlerle çok önemlidir. Paylaşma kültürü inşa etmesi de toplumsal hayata çok şeyler katmaktadır. Bu nedenle din olgusunu iyi bilmemiz, anlamamız, yaşamız lazımdır. Yaşadığımız bölge Anadolu onlarca medeniyete, dini mesajlara beşiklik etmiştir. Bu kültür mozaiği olan coğrafyada en son biz yerleşmişiz ve bu birikimin mirasçılarıyız. Bu bilinçle olayları değerlendirmeliyiz. Burada yaşanan belli başlı bütün kültürlerden az veya çok bir şeyler almış, bize katkıları olmuştur. Dinlerden biri çalmayacaksın der, öbürü onun devamıdır, onaylar, diğeri zina yapmayacaksın der, diğeri onaylar, yalan söylemeyeceksin der hepsi hem fikirdir. Başkalarını sömürmeyeceksin der,(kul hakkı yemeyeceksin) bu uyarılar kültür yapıcı olarak düşünüldüğüne hafife alınacak uyarılar değildir. Neden hafife alıyoruz hiç düşündünüz mü?

 Sen kültürlerin temeli Anadolu’da yaşıyorsun, sana Bizans’ın katkısı kadar, Roma’nın da, Mezopotamya’nın da, Farsın, Arap’ın da, Çinin’de katkısı olmuş. Sen bir Dünya kültür harmanısın sen başkasına değil başkası sana öykünmeli özenmelidir. Evrensel kültürlerin birçoğunun kaynağı buradır, sen evrenselliğe en yakın kültürün sahibisin diyemiyorum sahip çıkarsan olacaksın. Bu nedenle başka toplulukları bilmem ama sen diline, dinine kültürel değerlerine başkasından daha çok dikkat etmelisin. Aydınlarımızın bir batılıdan daha çok batıya ve kültürüne hizmet ettiğine tanık olmaktayım, yazdıkları bütün makalelerde olsun hikâyelerde olsun, batı kültürel kaynaklarından yararlanmaktadırlar. Bunun nedeni muhtemelen, dinden ve dilden uzaklaşarak kendi kültürel değerlere yabancılaşmadır. Aydınlarını kaybeden toplum aklını, Hafızasını kaybetmiş demektir. Halk aydınları takip edecekken aydınların batı havası çaldıklarını görmüş kendi kültürünü ve değerlerini kendisi koruma telaşıyla değişiminde önünü tıkama pahasına koruyacaklarını da korunmayacakları da korumuştur.  Halk kendi kültürel değerlerini korurken aydınların buna bazı istisnalar dışında katkısı olmamıştır. Hatta halkın değerleri ve halk küçük görülmüş onun kendi kültürel yaşam tarzı dışlanmış kendisi batılı yaşam tarzını kabul eden kültürlüyüm sanısına kapılanlar kendilerine çağdaş kendi değerleriyle yaşamaya çalışan halka da çağdışı diyebilmişlerdir. Bu tabir tam leblebinin nohudu beğenmemesine bir örnektir. Hikâye de leblebi bazı işlemlerle nohutluktan kurtulur, döner bakar nohuda bu ne hal der. Nohut da ben senin önceki halinim sen benim sonramsın der. Bu leblebiler öyle hareketler yaparlar ki, evlere şenliktir. Aslında orada nohudu dinlemiş olsalar çok şey anlayacaklar. Aydın aslında halkın ilerlemiş halidir, her konuda halkı aydınlatma görevi vardır. Aydın öncüdür, karşılaşılacak sosyal sorunları önceden görerek önlem alınmasını, çözüm üretilmesini sağlayarak toplumun güvenini bu nedenle kazanır. Bizde aydınlarımızın toplumla, toplumun kültürüyle ilişkileri de zayıftır.  Ama bizdeki aydınların büyük bir bölümü, kendi kültürünü önemsemediğinden kültürel bir boşluk içinde şeklen aydındır, buna yarım aydın da diyebiliriz. Bunları şu aksanlarından tanırız.

N’ ye en diyen arkadaş seni bu toplumsallaştıramaz, seni bu toplum dinlemez, bütün Tiyatrolarında oyunlarında, sinemalarında filmlerinde yabancı senaryo ve oyunlar filmler oynuyorsa kültürel işgal altındayız demektir. Dilin yabancı kelimelerle, sinemaların yabancı filmlerle, tiyatroların yabancı oyunlarla, pazarların yabancı mallarla işgal edilmişse, esnafların dükkanları shop olduysa ki öyle görünüyor, vakit uyanma vaktidir. İlk vereceğin tepki N’ye en dememektir, çokça çaba gerektirmiyor bak. İkinci yapacağın şey nedir? Biraz düşün bulursun.

Buldum; Bana göre ikinci yapacağımız şey kendi manevi değerlerimizle, kendi maddi değerlerimizin üretilmesine neden olmaktır. Nasıl yani, araba ihtiyacın mı var öyle görünüyor, o zaman üretmende zaruri, maddi varlıkların artmasının yanı sıra albea, brodvey, palio, vetra, polo gibi sözcüklerinde Erkut traktörlerinin yaptığı gibi, servete, berekete dönüşmesi demektir. Yani üretmek icat etmek demek o ürettiğin şeyin isim verme hakkına sahip olmak demektir. Mesela Arçelik, Trksel, Erkut Vestel,  Petlas, Ülker, Eti ve Tarım hayvancılık alanlarında olduğu gibi bizim için üreten üreticilerimizin ürettiği bizim öncelikli tercihimiz olmalı değil mi? Dil derken bak nereye geldik, ekonomiye, her şey bir birini destekler veya her şey birbirini köstekler. Kültürel birlik içinde olan toplulukların amacı birdir, ülkelerinde daha iyi ve mutlu yaşamaktır. 

Şimdi bize bakalım, dil meselesinde kimimiz yabancı kelimelerin dilin zenginliği olduğunu iddia  eder, kimimiz dili bozan unsur, bana kalırsa yerleşik kelimelere eyvallah, bundan sonra gelenlere dur bakalım arkadaş senin karşıladığın anlamı burada karşılayan bir kelime var diyebilmek önemlidir. Din meselesinde dinin toplumsal hayata bakış meselesinde, dinin kadın haklarına bakış meselesinde hep erkek egemen bakış acısı ve yorum egemen kılınmış ve bu kutsanarak eleştiri ve yeni yorumlarında önü kapatılmıştır. Yeni yorumlayanlardan bazıları da sanki yeni bir içtihat yapıyorlar edasına girmişler ve yapacakları olumlu katkı yerine ortamın yeni yorumlara kapanmasına neden olunmasına hizmet etmeye başlamışlardır. Bir yeni kelime olsun bir yeni söylem olsun, ya eskisiyle örtüşür, onun devamı olur, ya eskisiyle çatışır onu kaldırmaktır amacı, ya da eskisinin dönüşmesi için eskiyle uyum içinde olur, onu yeniler, değiştirmez. Hele bu din gibi dil gibi toplumsal kültürün temel ölçütleriyse yeniden yorumlama işinde kılı kırk yaran şekilde hareket edilmelidir, bunu bütün toplumbilimciler bilir. Değişimden yana olanlar bile hızlı değişimlerin toplumsal yaşam tarzlarını ve kültüre özümsenemediği ve bir haliyle eskiyle çatışmanın dozunun olması gerekenden daha yüksek olacağı ve olduğu yaşıyor ve görüyoruz. Bunun çözümü ister dile yeni giren sözcüklerin ve isterseniz dine getirilen yeni yorumların rastgele geçmişte yapılan yorumlarla, şuan yaşanılanlarla, gelecekte karşılaşılacak durumlarla uzmanlar tarafından karşılaştırmalı değerlendirilmeden ne kelime nede yeni yorumlar asla kabul edilmemelidir. Böylece yeni durumlarla karşılaşılan dilimizde dinimizde kendi özgünlüğünden kopmadan yeniliğe/yeniye acık ama erozyona kapalı olur.

Dinde dilde toplumsal kültürün inşasında önemli yer tutarlar, bu dil acısından aktarma, eğitim, öğretim, din açısından Allah bilinci ve ilahi yargılamanın varlığıyla kötü iş sayılan günahlardan ve haramlardan uzak duruşa, dil acısından ise bize geleneksel değerlerin aktarımının yanı sıra hayatı yorumlamamızın nedeni olan fen bilimleri ve dini bilgileri yine kendi dilimiz aracılığıyla yaparız. Bunu ne kadar kendimizce yaparsak biz o kadar kendimiz oluruz, devamında ise kendimiz kalırız.

Biz kendimiz olmak ve kalmak istiyor muyuz, ben istiyorum ve onun için sizlerle bu düşüncelerimi paylaşıyor, bu alandaki eksikliklerimizin farkına varalım diyorum. Öncelikle yabancı kelimelerden vazgeçelim bunu karşılayan kendi dilimizin kelimelerini kullanalım. İkinci durumda ise dinimizi öncelikle kaynağı kuranı okuyarak öğrenmeye ve bilgilenmeye başlayalım. Din bizde vicdan oluştururken dil bu vicdanın algılanması demektir. Dilin diğer görevi ise bilim yapmak için ihtiyaç duyulan bilgileri algılamamıza ve bizim hafızamız da kalıcı olmasına neden olmaktadır. Bilim yapılan alanlarda dilimizin hali daha da perişandır. Bir alan secin bilim insanı o alandaki bilgileri edinmenin zorluğu yanı sıra en az 500 ile 1000 arası yabancı bilimsel terimlerde öğrenmek zorundadır. Bu iki zorlukla başa çıkmaya çalışan bu insanlarımız mevcut bilgileri öğrenmeye çalışırken kendisine yabancı gelen terimler ve bilgileri neredeyse es geçmektedirler. Bu alandaki eksiklikler TDK tarafından bir an önce çözülmelidir.

Eğitimin yabancı dille yapılması bu kavram sorununu çözemez, aynı dinde olduğu gibi yabancı bir dille yapılan ibadetinde, dini bilgilerimizin kaynağı olan kuranın okunması da bize vermesi gereken bilgilerin sonucu oluşacak olgunluğu ve bilgi birikimini sağlayamamaktadır. Bileğisizlikle bilim olmayacağına göre, anlayamamakla uygulanılacak dini kurallarda olmaz.  İbadetlerimizi geleneksel bir şekilde yapalım, ama ettiğimiz her duayı ya Türkçe, yapalım ya da anlamlarını öğrenelim.

Dilsiz, hem dinsiz hem de bilimsiz kalırız.  Fikri Adil Kendi dilimizle gelmeyen mesajları toplumumuz anlayamamaktadır. Anlaşılamayan din uygulanamaz da, uygulayabilmek için anlamamız gerekmektedir.    

Dil fen bilimlerinde bilgiye ulaştırırken din alanında da dinin emirlerinin anlaşılmasına ve algılanmasına ulaştırır bizi anlayamadığımız emirden sorumlu olduğumuzu da anlayamayız. Bilimsel gelişmenin temeli bililerse ve biz bunları yabancı dille öğrenmeye çalışırsak bu çalışmalarımız sonucunda zorlanarak da olsa edindiğimiz yabancı kelimelerle bilgileri yeni durumlar çıkarabilmek için yorumlama işini yine kendi dilimizle yapacağımızdan bu yapacağımız iş iki kere zorlaşmaktadır. Yani sol kulağımızı sağ elimizle göstermek gibi bir durumdur bu, Allah kolaylık versin. Bilimsel güdüklüğümüz bu dil meselesinden olmasın sakın. Yabancı bir dille eğitim değil mesele yabancı terimlerde algılamayı zorlaştırmakta, algı zorluğu yaşayanların yorumlamayı yapmalarının da önü tıkanmaktadır.

Dil kale demiştik, toplumun zihni demiştik, bu kaleyi korumak gerektiğinden bahsetmiştik, zihinsiz bırakın millet olmayı insan olmanın zorluğunu düşünebiliyoruz sanırım. Bu düşünme eylemini genişletelim, ülkemizin neden sorunlarını aşmakta zorlandığının üzerinde duralım.

Üniversitelerimiz dahil olmak üzere bilimsel alanlarda faaliyetlerimiz Dünya ölçeğinde değerlendirdiğimizde olmamız gereken yerde olmadığımızı görüyoruz. Nedenini niye sorgulamıyoruz? Bunu sokakta ki Ahmet emmi yapmayacak, bilimle ilgili bakanlık, üniversite, bilim kurumları yapacak alınacak kararlar ülkemizin özgün durumu değerlendirilmesi sonucu alınmalıdır.

Anlam verebilme ve ifade edebilme aracımız dil, dinde dahil bilgiyi ve kültürü aktaran, bu aktarımla bizim biz olarak yaşamamıza neden olan en önemli toplumsal değerdir, bu değerlerimizin bilinciyle yaşamaya sahip çıkalım önerisiyle hepinize sevgi ve selamlarımla hoşça kalın derim…   

 Bu iki konuda sözlükler ne diyor.

 

TDK Büyük Türkçe sözlük: 

Din ; Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet

Diyanet ; Din kurallarına tam bağlı olma durumu.

İbadet: Bir dinin buyruklarını yerine getirme

Farz: Müslümanlıkta, özür olmadıkça yapılması zorunlu, yapılmaması günah sayılan ibadet, Yapmak zorunda kalınan şey, boyun borcu.

Sünnet: Hz. Muhammed'in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğu söz. 2. Erkek çocukta, erkeklik organının ucundaki derinin çepeçevre kesilmesi.

Hadis, Hz. Muhammed'in söz ve davranışlarıdır.

tevhit,  Allah'ın birliğine inanma, bir sayma, bir olarak bakma, Tek tanrıcılık, Divan edebiyatında Allah'ı övmek için yazılan manzume, Birkaç şeyi bir araya getirme, birleştirme.

Allah,  Kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, Tanrı.

DİL

dil  a. 1. Ağız boşluğunda, tatmaya, yutkunmaya, sesleri boğumlamaya yarayan etli, uzun, hareketli organ, tat alma organı: “Ağzımı dolduran kocaman dil, kelimelere yer bırakmıyor ki...” -Y. Z. Ortaç. 2. Birçok aletin uzun, yassı ve çoğu hareketli bölümleri: Terazi dili. 3. Büyükbaş hayvanların haşlanıp pişirildikten sonra yenebilen dili: “Birkaç dilim ekmek, ince bir iki dilim peynir veya dil, bazen de haşlanmış bir sebze yemeği.” -S. F. Abasıyanık. 4. Ayakkabı bağlarının ayağı rahatsız etmemesini sağlayan ve bağ altına rastlayan saya parçası. 5. coğ. Kıstak. 6. den. Makaraların ve bastikaların içine yerleştirilmiş olan, üzerinden geçirilen halatı istenilen yöne çevirmeye yarayan, çevresi oluklu, küçük döner tekerlek: İki dilli makara. 7. müz. Bazı üflemeli çalgılarda titreşerek ses çıkaran ince metal yaprak. 8. hlk. Anahtar.

Lisan,  Dil, ağız

Hitabet, Etkili söz söyleme sanatı.

Ses. 1. Kulağın duyabildiği titreşim, seda, ün: “Şafağa doğru otomobil sesi duyuldu.” -F. R. Atay. 2. dil b. Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda oluşturduğu titreşim: “Mustafa sesimdeki alaycı tınıdan kuşkulandı.” -A. Ümit. 3. mec. Duygu ve düşünce: “Gençliğin sesini duyuran başka bir dergide ...” -Y. Z. Ortaç. 4. mec. Herhangi bir davranış, tutum karşısında uyanan ruhsal tepki: Vicdanın sesi. Aklın sesi. 5. müz. Aralarında uyum bulunan titreşimler.

İfade:1. Anlatım: “Bu kitabın bende hazin bir intiba bıraktığını söylersem yanlış bir ifadede bulunmamış olurum.” -A. H. Çelebi. 2. Deyiş, söyleyiş: “Not ettiklerimi bir ağzın ifadesi şekline sokarak size okutacağım.” -S. M. Alus. 3. Bir duyguyu yüz aracılığıyla anlatan belirtilerin, mimiklerin bütünü: “Sakalı yeni çıkmış yüzünde çocukça ifadeler uçuyordu.” -S. F. Abasıyanık. 4. huk. Tanık ve sanıkların olay hakkında yargı organlarına yaptıkları sözlü açıklama: “Onun ifadesini henüz dosyada görmedim.” -A. İlhan. 5. fel. Dışa vurum.

hars  Ar. §ar²

a. esk. 1. Tarla sürme. 2. Kültür.

ekin   

a.            1. Tahılın tarlaya atıldığı andan harman oluncaya kadar aldığı durum: “Yağmur vaktinde ve yeterince yağmalı; ekinlere kına, pancarlara kurt düşmemeli.” -T. Buğra. 2. Kültür, hars.

düşünce 1. Uzay ve zamanın ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil, yalnızca ruhen algılanabilen asıl gerçeklik, mütalaa, fikir, ide, idea: “Anlaşmazlıklarda aracılığına, zor durumlarda düşüncesine başvurulur.” -T. Buğra. 2. Dış dünyanın insan zihnine yansıması. 3. Niyet, tasarı. 4. mec. Tasa, kaygı, sıkıntı: Sınıfta kalma düşüncesi uykumu kaçırdı. 5. fel. İlke, yönetici sav.

Akıl: Düşünme, anlama ve kavrama gücü, us. 2. Öğüt, salık verilen yol: Bu aklı size kim verdi. 3. Düşünce, kanı: “Şimdiki aklım olsaydı bu dükkânın yerine aç bir kahve!” -A. K. Tecer. 4. ruh b. Bellek: “Hâlâ aklımda o tufan yağmuru.” -C. S. Tarancı.

söz :a. 1. Bir düşünceyi eksiksiz olarak anlatan kelime dizisi, lakırtı, kelam, laf, kavil. 2. Bir veya birkaç heceden oluşan ve anlamı olan ses birliği, kelime, sözcük. 3. Bir konuyu yazılı veya sözlü olarak açıklamaya yarayan kelime dizisi: “Yer yer birçok türküde rastladığımız beylik sözler de vardı içinde.” -B. R. Eyuboğlu. 4. Kesinlik kazanmayan haber, söylenti: Ortalıkta bir söz dolaşıyor. 5. Bir işi yapacağını kesin olarak vadetme: O, sözünde duran bir adamdır. 6. Müzik parçalarının yazılı metni, güfte: Şarkının sözleri çok anlamlı.

lafız, -fzı a. (l ince okunur) esk. 1. Söz, kelime: “Lafız ve mana, tıpkı eskisi gibi birbirinden ayrı telakki ediliyor.” -Y. K. Beyatlı. 2. huk. Yasanın sözle anlatmak, bildirmek istediği anlam.

 

söylemek   (-i) 1. Düşündüğünü veya bildiğini sözle anlatmak: “Bu konak için de yine senelerden beri aynı şeyi söylerim.” -R. N. Güntekin. 2. Bir düşünceyi ileri sürmek, ortaya atmak: “Hececiler kendilerinden sonra yeni bir edebî neslin yetişmediğini söylüyorlar.” -S. F. Abasıyanık. 3. Yapılmasını istemek. 4. (nsz) Türkü, şarkı vb. okumak: “Kanto söyler gibi hareketler ve taklitlerle söylediği şarkılar pek eğlenceli şeylerdi.” -R. N. Güntekin. 5. (nsz) Yazmak, düzmek: Şiir söylemek. 6. (-e) Haber vermek: “Benim burada nasıl yaşadığımı görenler gidip babama da söylerler.” -A. Ş. Hisar. 7. (-i, -e) Önceden bildirmek, tahmin etmek: “Bir değil iki tane olduğunu size söylemiştim.” -R. H. Karay. 8. mec. Sipariş etmek. 9. (nsz) mec. Herhangi bir şeyi bildirmek, anlatmak, demek istemek, hatırlatmak: “Ne söyler bu türküler / Ay karanlık gecelerde yüzen gemiler” -N. Cumalı.

 

kelime    Ar. kelime

a.            Anlamlı ses veya ses birliği, söz, sözcük: “Tayyare kelimesine alışan millet, uçak kelimesine de alışır.” -O. V. Kanık.

b.            hece  a. db. 1. Bir solukta çıkarılan ses veya ses birliği, seslem: Okumak sözünde üç hece vardır. 2. ed. Hece ölçüsü: “Oyunlar aruz ve hece olmak üzere iki kesime ayrılmıştı.” -M. And


www.vatandasfikri com >> Fikri Adil

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
KRİZLERİN TEMELLERİ
GERÇEKLERDEN ve BİLGİDEN KAÇIŞ!!
Aydın Sorunumuz?
ANAYASA SINIRI, SINIRIMIZDIR!!
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
DİN ve DEMOKRASİ!!
DEMOKRASİ
SOSYAL SAVRULMA, ANOMİ!!?!
MUHALİFLER KOALİSYONU!!
DAR HAYATTAN GÖÇ EDENLERE SELAM!!!
POLİKRİZ'E ACIK DÜNYA
DEĞERLER PARADOKSU!? (Çelişkisi)
SEÇİMLER MANİPÜLASYON, ALGI!!
HALKIN SEÇİMLERE HAZIRLIĞI (MANİPÜLASYONA KARŞI)
MERAK'SIZLIK
PARA CEZASI GELİR ORANLARI
DÜNYA İNTİHAR ETMEDEN ÖNLEM!!
DÜŞÜNÜR DÜŞÜNCE, ŞAİR DUYGU SİYASEETÇİ SLOGAN
AKIL DÜZENİNİ DÜZENİMİZ EDEBİLMEK!!
İLİŞKİLER ve SINIRLAR
PARADOKS//ÇELİŞKİ
MUTLULUK AİDİYET
OKSİMORON ve ÖRNEKLERİ
KUTSAL DEMOKRASİ NÖBETİ!
DEĞİŞİMLE YENİLEŞME
SİYASETİN VASAT DİLİ!!!
ÖN YARGILARI, ÜRETİLMİŞ ALGILARLA BESLEMEK!!
KURALSIZLIK/DEGERSZİLİK ANOMİ!!
TÜMLEYEN/TAMLAYAN
İNSANIN ARAÇLAŞTIRILMASI
ÖZEL OKUL ÖGRETMELERİ SORUNLARI
BİRLİKTE YAŞAMA SANATI!
KADIN ve MÜSLÜMANLAR/İSLAM
YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MI, SEVAP MI?
KENDİNİ YOK SAYMA -1
KENDİNİ UNUTMA!!
Nasıl "DEMOKRAT" Olunmaz?
İLKE + KURAL = DAVRANIŞ, Dengesi
TOPLUMSAL KURALLAR
MANTIK İHYASI!
HUKUK KÜLTÜRÜ
ELEŞTİRİ/TARTIŞMA AMA NASIL!!??
MUTSUZLUĞUN NEDENLERİ!?!!
KOMPLO TEORİLERİ
HESAP SORULACAK MI??!!
BASİT SİYASET ve SONUÇLARI!!??
DÜŞÜNCENİN TEMELLERİ
KUTSALLAR HİYERARŞİSİ!!!
DEGER, PARADOKS, DEGERSİZLİK
PARADİGMASIZLIK!!
KİMLİKLERE SALDIRI! FTNE ATEŞİDİR!
MUHALEFET, DEMOKRASİ, HÜKÜMET
FİKİRSİZLİKLERİMİZ!!
MATERYALİSTLER İDEALİSTLER
Öngörüsüzlüğün Maliyeti!!
Çevre Ahlakı
İNANDIRIÇILIK KAYBI!!!
KUTSAL SAVAŞTAN, KUTSAL BARIŞA!!!
İLGİSİZLİĞİN, İLGİSİ!! (Hobisizlik)
DEVLET AKLI/CİDDİYETİ
DEVLET ve YÖNTİCİLERİ KİMİN İÇİN VARDIR?
İKİ KURAKLIK BİR KITLIK!!!
YAPMADIĞIMIZ HER ŞEY, GELECEĞİN SORUNUDUR !!
YENİ İYİ YARATABİLMEK/YAPABİLMEK!!
NAS'SIZLIK ve TOPLUMSAL KAOS!
DEVLET YÖNETİMİ!!
ARGÜMAN, RETORİK ÇATIŞMASI!!
AKIL+VİCDAN + (MANTIK) = İNSAN
Mobbing! Bezdirme!!
BEKLENTİLER, AYARLAMA YOLLARI
GERÇEKLERDEN KOPAN KİŞİ VE TOPLUM
ÜSLUP
DÜŞÜNSEL DUVARLARI AŞABİLMEK!!!
Demokrat Vatandaş Sendromu
BİLGİ KİRLİLİĞİ
YARGISIZLIK/YARGI
DÜŞÜNMEK, DÜŞÜNDÜRTMEK!!
BİZİ NE BAĞLAR?
ANAYASAL MEŞRUİYET
OTORİTE SEVİCİLİĞİ/GÜÇ HAYRANLIĞI
ELEŞTİRİ
ANAYASA NEDEN VARDIR?
ANAYASA DEGİŞİKLİĞİ
Yerel/Evrensel Barış
SİSTEM SORUNUMUZ
BİRLİKTE YAŞAMANIN ŞARTLARI
NE TARTIŞIYORUZ, NELERİ TARTIŞMALIYIZ?
Ostrakismos Nedir?
KARAKTER/ŞAHSİYET/KARAKTER
Demokratik Rejim de Tiranlaşma İhtimali
Hakikatini Kaybeden İnsan!
EMPATİK AHLAK
İNSAN VE BAĞLARI
YÖNETİMLER DE, GÜÇ ZEHİRLENMESİ
YASA, KANUN NEYİ KORUR?
Geleceği Şekillendirmek İçin Ne Yapmalıyız?
DİNİ, SİYASİ DÜŞÜNCELERİN AMACI NEDİR?
DEGER ve ÖRNEK İLİŞKİSİ
Demokrasinin Üzerinde ki Gölgeler!!
EMEKSİZLİĞİN EKMESİZLİĞİ!!!
İYİ ve KÖTÜ!!
BÖLÜÇÜLÜK
PAYLAŞIM KRİZİNDEN, PAYLAŞIM BUHRANINA DOĞRU
SORUNLARA YAKLAŞIM YÖNTEMLERİMİZ
ELEŞTİRİ
Mutsuzluk Zulmü!!!
Devlet Nasıl Dengede Durur?
VATANDAŞ HAKLARI İHLALLERİ
KADERİMİZ KADERİNİZDİR!!
Alçaklarda mıyız, Yükseklerde miyiz?
GELİN TARTIŞALIM
DEVLET KÜLTÜRÜ
ÜÇ B,
NEŞET ERTAŞ, NECİYDİ?
İYİ DÜŞÜNCE KÖTÜ DÜŞÜNCEYİ KOVAR - 1
İYİ DÜŞÜNCE KÖTÜ DÜŞÜNCEYİ KOVAR
ORTAK AMAÇ
DEMOKRASİLERDE BASKI GRUPLARI İŞLEVİ, İŞLEVSİZLİĞİ
İDEAL/İDDİA
TARTIŞMASIZ TARTIŞMALAR!!
TEORİSİZ/NAZARİYESİZ HAYAT, BAYAT!!
AKILSIZ DUYGU, DUYGUSUZ AKIL YAŞAMDAN UZAKLAŞTIRIR
YASALAR/YASAKLAR
MÜŞKÜLAT= SORUN
TOPLUMSAL CİNSİYETÇİLİK
İNSAN HAKLARI
GELENEK BOZUCULAR!!
TOPLUMSAL SORUNLARIN KAYNAĞI!!
Dezenformasyon, Manipilasyon Arası Medya
ONLAR ZAMANLARINI, BİZ ZAMANLARIMIZI DÜŞÜNELİM!!!
Siyasal Söylem Okurlugu!!
HÜKÜMETTEN NE BEKLİYORUZ?
DEMOKRASİMİZİ TIKAYAN NEDENLER, NELER?
NORMALLER/NORMLAR ile İÇGÜDÜLERİN ÇATIŞMASI
DEVLET KİM/KİMİN? (Otorite Kim?)
AŞIRI YÜKLEME YAPMANIN TOPLUMSAL ETKİLERİ
KARAKTERİNİ KAYBEDEN İNSAN!!
SINIF- SİTATÜ
ÖRGÜT (Organizasyon, İşletme)
DİN
SOSYAL/SİYASAL MEŞRUİYET
FİKİRSİZ FİKİRLER
EĞİTİM
Toplumsal İş Bölümü
Tüketim Toplumu
BÜROKRASİ
ŞEHİRÇİLİK (Kent Kültürü)
SAÇMA ve KÖTÜLÜK
RİSK
GÖÇ
GELENEKRASİDEN DEMOKRASİYE DEĞİŞİM
VERBALİZM (Boş Konuşma)
ENDÜSTRİLEŞME, ENDÜSTİLEŞEMEME!
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
ÇEVRE Doğal/Sosyal Çevre
KİMLİKSİZ, KİŞİLİKSİZ OLUNAMAZ!
KENDİNE/TOPLUMA YABANCILAŞMA
AKIL VE KİŞİLİK
Toplumsallaşma, Sosyalleşme Süreçlerine Katkılar
Sosyal Bilimler
NİCEL - NİTEL
GERÇEKCİLİK (Realizm)
DÜŞÜNCE, REFLEKS ARASINDA Kİ FARK!
Ben, Olabilmek!
TOPLUM (Toplum Olabilmek)
MODERNLİKTEN, POST MODERNLİĞE
KÜRESELLEŞMEYİ ANLAMADAN KÜREDE YAŞAMAK
İnsanlar Nasıl Akıl Eder?
ÇOKLU KÜLTÜR, ÇOKLU HUKUK SİTEMİ GEREKTİR Mİ?
SÖYLEM
HAZ/ZEVK ve HOBİ
YERLİ ORYANTALİSTLER
NEREYE BAKSAK KÜLTÜRSÜZLÜK!
KARİZMA TEHLİKESİ!
BOZUK BİLGİ, BOZUK HAYAT!!
KADIN ALGIMIZ NASIL OLUŞUR?
Siyasetin Toplumu Germesi!!
ANA DİL SORUNUMUZ!
AYARTICILAR!
KAYBEDEREK KAZANMAK!!
LAİKLİK
NE KADAR DÜŞÜNÜYORSAK, O KADARIZ!
ÖZGÜRLÜK DİSİPLİN DENGESİ
ZİHİN KİRLİLİĞİ
Yönetimlerin İmanı Nedir?
ÜRETİLMİŞ ANLAM ÜZERE ALGI!! (MANİPÜLASYON)
İNSAN ve YABANCILAŞMA
DÜŞÜNMEK Mİ, DÜŞÜNMEMEK Mİ?
DEMOKRASİSİZ, DEMOKRASİ!!
MERAK MOTORU
GERÇEKLİKTEN KOPMAK (Akıldan Kopmak)
İNSANLIĞIN, İNSANİYET SORUNU!!
BİLİMİ, BİLMEK
ZAMANI YAŞAMAK!
ÇAPRAZ OKUMALAR
MİLLİYETÇİLİK/EVRENSELCİLİK
BİLİMSEL ÇALIŞMALARIMIZ DA DURUMUMUZ
SONUÇSUZ/KONUSUZ TARTIŞMALAR
NEDENLER
İNSANIN YABANCILAŞMASI
Ne, Neden Önemli?
BİLİM NE İLE YAPILIR?
İNSAN NEDİR?
KÜLTÜRÜN, KARAKTERİN YANSIMASI
DÜŞÜNCE SEVİYEMİZ NE AŞAMADA?
OSMANLI NEDEN YIKILDI?
DEVLETİN, DEVLETLİĞİ
PARADİGMANIN ÖNEMİ
AİDİYET DUYGUSU
YANLIŞLARIMIZIN MALİYETİ KİME?
ERDEMLİ DEVLET
KURGU, OLGU
BİLİNÇ YOKSULLUĞU!!!
SAHTE BİLGİ (Hurafe)
KÜLTÜRÜN YAŞANMASI
İNSAN AHLAKI
YAŞAM ENGELLERİ
OKUMA HATALARIMIZ
DÜŞÜNCE BİZİ NEDEN TERK ETTİ?
Eksik Toplum!
On, BÜYÜK GÜNAH!!
ENERJİ//SİNERJİ
Ayıp, Günah, Suç Algımız
Cennete Kaçış!!!
DÜŞÜNCE Mİ, DÜŞÜNMEK Mİ?
ERİTME KABI Neyle Kültürel Uyum Sağlıyoruz?
ÖLÜMSÜZ YASALAR
ERDEMLİ ADALET
DEGER ÜRETMEK (Değer Üzere Yaşamak)
(((Kültürel Uyum Teknesi)))
ADALETİ KİM, DAĞITIR? DAĞITMALIDIR?
VATAN/VATANDAŞ BİLİNCİ NASIL OLUŞUR?
İLKESİZ TOPLUM!!
İlkesizliğin İlkesizliği!!!
REFORM(İHYA)
BEKA MI?
TARTIŞMASIZ TARTIŞMALAR (Konusuz Tartışmalar)
BİRLEŞTİRİCİ GÜÇLERİMİZ NEDİR?
TOPLUMLAR NASIL KAOSA GİRER!?
SAĞLIKLI/SAĞLIKSIZ TOPLUM FARKI
SİYASİ ENGELLER, NELER?
AMAÇLAR, ARAÇLAR
USUMUZU KAYBETMEK!!
İNSAN ETKİSİZ DÜŞÜNME!!
DUYULARIN/DUYGULARIN KÖRLEŞMESİ
Hacı Bektaşi Veli Resmi
TAVŞAN SENDROMU Seçimlerin Üzerinde ki Baskı!
ACIK/KAPALI BİLGİ!
ÖN YARGI İNŞASI!!
İNANÇ AHLAKI
DEVLET NEYLE İDARE EDİLİR?
DİN, İKTİDAR, İLİŞKİLERİMİZ
DÜŞÜNMEYİZ, DÜŞÜNENİ TAŞLARIZ!
ANLAMIN, ANLAMSIZLIĞI!!
MİKROP BULAŞIR (Sosyal Mikroplar)
TOPLUMSAL DAYANAKLAR!!
İRFANSIZLIK // KÜLTÜRSÜZLÜK (Toplumsal Bela)
OLGU, ANLAM İLİŞKİSİ
İNSANLIĞIN EN BÜYÜK SORUNU
ANLAŞILMAMAK//ANLATAMAMAK!!
İNSAN = ZİHİN, FİZİK, EROS
ÇATIŞMALARIMIZ -1 (Uzlaşma Sanatı)
ENTELEKTÜEL KURAKLIK
ÇATIŞMALARIMIZ! (Çatışma Sanatı)
UYUŞTURUCU (Algı Karışıklığı)
FİZİK ALEMDE, METAFİZİK SALLAMA
ÖĞRETMEN + EĞİTİM = ÖĞRENCİ
NEYE GÖRE YARGI?
SOSYAL TRAVMA
TOPLUMSAL BARIŞ
GENELLEMELER DÜŞÜNMEMELER!!
OTORİTEMİZ, KİM, NE OLACAK?
EĞİTİM+BİLİM = DAHA İYİ YAŞAM
DÜŞÜNME VAKTİ (Düşünme Vaktimiz Ne Zaman?)
YANLI YANSIZLAR (Taraflı, Tarafsızlar)
EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ!!
TENKİTCİMİZ/ELEŞTİRMENİMİZ
AHLAK ÖZGÜR VE İLKELİ OLURSA
MUTSUZLUK MAKİNELERİ
FITRAT (İnsan Olma Hakkı)
KALP LEKESİ (Gönül Kirliliği)
OKUR/YAZAR MIYIZ?
KİMLİK SİYASETİ
EDEP
KÜLTÜR İKTİDARI, KÜLTÜRÜN İKTİDARI
KÜLTÜRSÜZLÜK
ARTI DEGER
FEDAKARLIK - BENCİLLİK- ÖZGELİK
KRİZLERDEN KRİZ BEGEN
BARIŞ KUTSALDIR!! Neden?
ADALETSİZLİĞİN BEKÇİSİ!!!
AKIL BÜYÜTMEK
BENCİLLİĞE DOĞRU
ABD’nin 8 Şartı!!
EKONOMİK MODEL AÇIKLAMALARI
UYARICILARA, UYARI!!! - AYDIN/ALİM UYARMAZSA!!
DURUN VE DİNLEYİN!! -Dinleme Körlüğü
AYNI YELKENE ÜFLEMEK
KÜLTÜRÜN UYUMU, UYUMUN KÜLTÜRÜ
İNSANIN, FİRENİ
ŞU, KADARCIK DA DÜŞÜNMÜYORSUN!!!
AKIL YOKSA!! (15 Temmuzlar Var)
SİYASETİMİZ SİYASET Mİ?
HAYATIMIZIN MERKEZİN DE, NE VAR?
GÜNDEM PARATONERİ (Gündem Savar)
Entel Ol, Entelektüel Olma!!!
BAKIŞ ACIMIZLA, GÖRDÜKLERİMİZLE Mİ, BİZİZ?
ADİL OLMA SORUMLULUĞU!!
DEMOKRATİK SİYASET (İçişleri Bakanın Açıklaması)
FİTNECİ BAŞI KİM????
İYİLİK SEVİYE TESTİ
DÜNYANIN SONU
SEÇİM Mİ, SAVAŞ MI?
AYDIN SUSARSA!!!
Rant İçin Kullanılan Değer Yıpranır
HAYATTAN KOPMAK!!
SİZİ/SİZE, BİZİ/BİZE DAVET EDİYORUM
Kamuoyu Okuma Hatası
GENEL MERKEZ LOBİLERİ
BANA ADALETTEN BAHSET
AHLAK – AHLAT KARIŞTIRILMASI
SUSKUN BEYİN SENDROMU
ZİHNİYET/ANLAYIŞ İFLASI!!
NİMET/NİMETLER
KÜTÜRSÜZLÜĞÜN TOPLUMA YANSIMASI!!
KENDİNE YABANCI
SEÇİME DOĞRU
VATANDAŞ, DEVLET- DEVLET VATANDAŞ
MARUFLARIMIZ NEDEN YOK?
DEMOKRASİ TIKANIRSA AÇILIR
SİYASETİN SÖZLE TOPLUMU GERMESİ
DEMOKRASİ TECELLİ ETSİN
KİMİ DİNLEMELİYİZ?
BİZ MÜSLÜMANLAR! Sonlarımızı Neden Çözemiyoruz?
DÜNYA BÖYLE DEVAM EDEMEZ!!
PARANIN, KÜLTÜR OLMASI!!!
VATANDAŞ, MİLLET, ÜMMET, ÇELİŞKİSİ!!!
DİNDAR OLALIM DERKEN!!
ATALARIN KUTSANMASI
SİYASETİN TOPLUMSALLAŞMAMAYA KATKISI - 1
SİYASETİN TOPLUMSALLAŞMAMAYA KATKISI
İDARE VE SİSTEM SORUNU -1
İDARE VE SİSTEM SORUNU
MUHALİF (Muhalefetsizliğe Muhaliflik)
HUKUK, KAYNAĞI OLARAK FIKIH
SOSYAL MEŞRUİYET
KADIN/ERKEK = İNSAN
VATANDAŞ HAKLARI, DEVLET HAKKI
SOSYAL ALTIN ORAN
NİMET BİLİNCİ/BİLİÇSİZLİĞİ
HAYATIN KAYNAĞI
GENİŞ DÜŞÜNMEK
YOBAZLIKLARIMIZ YOBAZLARIMIZ
İLETİŞİM DE SAVUNMA SANATI (5 N, 1 K +1 R/O)
BİLİNÇ SAVURGANLIĞI
TOPLUMSAL GERİLİM
CHP’Yİ TAŞLAMALI!!
TOPLUMSAL KÖRLÜK!!!
SEÇİMSİZ KONGRELERDEN ,SEÇİMLİ KONGRELERE
UMUTSUZLUK!! YARINSIZLIK!!
FANATİZM ((Bağnazlık))
GELECEĞİN, GELEN SORUNLAR!!
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KAYNAKLARI
ELEŞTİRİNİN SALDIRI SANILMASI
AKLIN, AKILLA İMTİHANI!!
DELİ BALIK
YEREL EVRENSEL DENGESİ
HERKES KARŞINDAKİNE DOĞRU BİR ADIM ATSIN!!
ÖN YARGILARIN YARGIYA MÜDAHALESİ
DEMOKRASİ SÖZLEŞME REJİMİDİR (Toplumsal Sözleşme)
DEMOKRASİ KALESİ (Son Kale Yıkıldığın da!!!)
ISLAHAT (Reform)
YÖNETİM/YÖNETİCİ HASTALIKLARI
HUKUK FIKIH ADALET
RİTÜELLER (Ayinler)
NAMUS, AHLAK, ETİK İLİŞKİİS
SORUN – ÇÖZÜM ALGIMIZ
ERDEM YOLU
İĞDİŞLEME (Düşünsel Hadım Etme)
AŞILAMA (Sentezleme)
SİYASET SORUNLARIMIZ
İKİ AHLAK DERSİ
HAKİKAT AŞIKLARI (Hikmet Aşıkları)
AMAÇLARIMIZA YOĞUNLAŞMAK!!
Beyhude Çalışmalar!!
FELSEFİ BAKIŞ
SEKSİN İKİ HALİ
CAĞI OKUMAK
ELEŞTİRİ SINAVI - Eleştiri Fobisi
FELSEFEMİZ, SİYASET FELSEFENİZ NEDİR?
İYİ ARAYIŞLARIMIZ
SIĞ SİYASET
BAYRAM KUTLAMA, ULAŞIM HAKKININ ORTAK KULLANILMASI
DÜŞÜNSEL KOPUKLUK
ALİMİN SUSTURULMASI
ÜTOPYAMIZLA BAŞBAŞA
Yaşamıyorlardı, öldüler!!
BİZ OKUMALIYIZ!!
İrade
EGİTİM
YASALARIMIZ KRALIMIZ, KURALIMIZ
ERGEN TOPLUM
YASA YAPALIM MI?
ÖRTÜK RIZA
BİLGİ İLE KONTROL EDİLMEK!
KARŞILIKLILIK!!
FELSEFENİZ YOKSA!!
TOPLUMSAL DENGE
SİYASET BİLİMCİ – SİYASETCİ FARKI
DÜŞÜNCEHANELER
GÖRÜŞ KÖRLÜĞÜ
Zamanda Düşünmek, Zamanda Yaşamak!!
AHLAK SORUNU!!!
DÜŞÜN!!
DİYALEKTİK (DİYALOG) -1
GELECEĞİİN YATIRIMLARI
DİYALOG (Diyalektik)
BİRLİKTE YAŞAMA/YAŞAMAMA MÜCADELESİ!!
KİMLİKSİZLİĞİN SONUCU 15 TEMMUZ
BİLMİYORSAN, ANLAMIYORSAK BİZİM DEGİLDİR
SOKAKLARIN YÜRÜNEBİLİRLİLİĞİNİN SORUMLUSU KİM?
İDEOLOJİK KÖRLÜK
GERÇEKLER OTORİTE İLİŞKİSİ
HAİNLER ÜLKESİ
KENDİMLE KONUŞMALAR
KÜLTÜREL TERCİH Mİ, SİYASAL TERCİH Mİ YAPIYORUZ?
KANIKSANMIŞ AHLAKSIZLIK!!
DOGA BİTERSE BİTERİZ
AŞK’I UNUTMAK!
KİŞİSEL/TOPLUMSAL ALAN
KRİZ ÇÖZEN, KRİZ ÇIKARAN TOPLUM!
ENTELEKTÜEL MUHALEFET
KÜLTÜR OKUMAK
TOPLUMSAL DİNAMİKLERİN GÜÇÜ
AKLİLEŞTİRMEK
NEDEN KAYGILIYIZ?
İRADE GASPBİYETİ
NİYET ÖLÜMLERİ
KÜLTÜRÜN OKUNMASI
YAŞANILAN KAFA KARIŞIKLIKLARIMIZ
DEMOKRASİ VE GELİŞME
REFERANDUM DA EVET Mİ, HAYIR MI?
AMAÇLILIK, AMAÇSIZLIK
KESİN BÖYLEYSE, KESİN ÖYLEDİR!!
DÜŞÜNSEL ANAYASAMIZ - 1
DÜŞÜNSEL ANAYASAMIZ
EVET DE Mİ, HAYIR DA MI HAYIR VAR?
ERKLER DENGESİ!! (Güçler Ayrılığı)
ÜST BÖLÜNME NEDENLERİ
SORUMLULUK!!
DÜŞÜNCELERİMİZE KARŞIDAN BAKABİLMEK
BİRİYLE DÖVÜŞMEK
VATANDAŞLIK HUKUKU
ELEŞTİRİ
BİLGİYE DAYALI DÜŞÜNCE
DEMOKRASİ NE, NE DEGİL?
İDEOLOJİ KÖRLÜĞÜ
SEVGİLİLER GÜNÜ
MUHALİF DURUŞ
MÜSLÜMANLARIN TOPLUMLARDA ÇATIŞMA NEDENLERİ
KÜLTÜR ÜRETMEK
DEVLETTE, DENETİM, DENGE DURDURGAÇ
ENTELEKTÜEL/AKADEMİK MUHALEFET
SOSYAL/KÜLTÜREL SİYASET
GÖNÜLLÜLÜK
ANAYASA DEGİŞİKLİĞİ
GEL BERABER DÜŞÜNELİM Düşünme Zamanı
YÖNETİM Mİ, DENETİM Mi ZAFİYETİ VAR?
ANAYASA, YÖNETİM, DENETİM ZAFİYETİ!!
RUHSUZ ADAMLAR/KADINLAR
KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ
Egosu Şişikler/Kırıklar
ÜÇ TARZI YAŞAM
SAĞ/SOl ELEŞTİRİ
BİRLİK ŞART-I
YARALI RUHLARIN YAŞAMI YARALAMASI
ZAMANIN ANLAMI
AKILLA NAKİL
TOPLUMSAL ÜÇ HATAMIZ
DÜŞÜNSEL SAGLIK
KULLANMA KILAVUZUMUZ (AKIL)
KENDİMİ ARAMA, BEN NE KADAR BENİM?
SEVGİNİN MALİYETİ YOK!!
DÜŞÜNME,+SORGULAMA = ANALİZ
DEMOKRATİK İŞLEYİŞ
USLUP VE USÜL SORUNUMUZ
TARTIŞMA KÜLTÜRÜ
TUZAK/SİLAH KAVRAMLAR
SOKAKLARIN FELSEFESİ
KAVRAMLARLA YAŞAMAK
KAVRAMLARI KAVRAMAK!!
İRFANIMIZ
İRADE
İNSANLIĞIN KURTLARI -1
İNSANIN KURTLARI
TOPLUMSAL KURALLAR, SOSYAL İNSAN
KİMLİKLERİMİZ - ROLLERİMİZ
DENETİM
BİRLİK HAMURU
YÖNETEN, YÖNETİM
EGİTİMİN EGİTEMEDİĞİNDE
İNANÇLARA/LAİKLİGE SAYGI
İNSANLIK TECRÜBESİ
AKIL KONTROLÜ
AMAÇ
AKILCI (RASYONİLİST)
DARBE BELASI
BİRLİK GÜNÜ
HEPİMİZ SUÇLUYUZ!!
ANLAMA, ANLAMLANDIRMA YETENEĞİ
İSLAM TOPLUMLARI VE KAOS
Ahlâkî Kaos!!
LÜKS TÜKETİM, TEMEL İHTİYAÇLAR ÇATIŞMASI
KÜLTÜRSÜZLÜK ÇAĞI
AYDINLAR, AYDINCIKLAR
BİLİM ÜRETEMEMEK!
HUKUK YOKSA !!
SİYASAL TIKANMIŞLIK
İNSANLIK İNSANİ, KRİZLE KARŞI KARŞIYA
AYDIN REHBERİ
DİL, DİN, HARF, TARİH
GAZETECİ/GAZETE TAKİP SİSTEMİ
İSVİÇRE - 8 TÜRKİYE -1
KAMUNUN/KÜLTÜRÜN SİYASALLAŞMASI
İNSANIN GÜCÜ
HORASAN HARCI (KÜLTÜREL)
1919’U ANLAMAK İÇİN
KILIÇDAROĞLU NE DEDİ, BİZ NE ANLADIK?
TÜRKİYE’NİN SİSTEMİ
BİLGİSİZLİGİN KAYNAGI
ATEİST DEVRİŞ - ATEİST SANCILAR
DEMOKRASİ SANCILARI
KONUŞMA DİLİ YAZI DİLİ FARKLILIĞI
BATIYLA TÜRKLERİN TEMASI
MUHALİF YORGUNLUK
HUKUK+ŞERİAT = ADALET
KİMLİKLERİN UYUMU
TERÖRİSTLERİN ÖLDÜRME, NEDENLERİ NEDİR?
SİYASAL VASATLIK
MUTLULUK ARAYIŞLARI – 1
MUTLULUK
KAVRAMLARINI KAYBEDEN TOPLUM -2
KAVRAMLARINI KAYBEDEN TOPLUM -1
KAVRAMLARINI KAYBEDEN TOPLUM
AYDINLATAN (Aydın)
OTORİTE KAYNAGINI NEREDEN ALIR
OLMADAN OLDURAMAYIZ
NEFRETLERİNİ DÜŞÜNCE SANANLAR
DUYGULARLA SİYASET
KENDİNİ ARAYAN ADAM
DÜŞÜNCEDAŞ YAZARLAR
KAVRAMLAR VE TOPLUMSAL DÜZEN
DEMOKRATİK TIKANMIŞLIK
POPÜLER YANILGI
ELEŞTİRİ EHLİYETİ
ELEŞTİREL SAGLIK/SAPKINLIK
EMPATİ
DEVLETİN SINIRLANDIRILMASI
SEVGİ GÜNÜ MÜ, SEVGİLİLER GÜNÜ MÜ ?
GENÇ ARKADAŞLARIM
TOPLUMU OKUYAMAMAK
ERDEMLİ İNSAN
SOYUT, SOMUT SİYASET
SOSYOLOJİK SİYASET – SOSYAL POLİTİKALAR
KOVULAN AHLAK!
FUNDAMENTALİST SİYASET
ANAYASAYI KİM YAPAR?
AKADEMİK Mİ, SİYASAL MI?
@@. TOPLUMSAL DÜZENİMİZİN İKİ AYAGI . @@
@@ İTAAT/TEPKİ @@
@@ . ÜÇ İNSAN = BİR TOPLUM . @@
ORTADOĞUYU TÜRKİYE YE TAŞIMAK!!
MODERN DEVLET/TOPLUM TAVRI
TERÖRİSTLE MÜCADELE/VATANDAŞIN HAKLARINA SAYGI
AŞK MEKTUPLARI
KAMUSAL OLANLA, KİŞİSEL OLANIN KARIŞTIRILMASI
İSLAM’IN FANATİZMLE İLİŞTİRİLMESİ
VATANDAŞ DEVLET İLİŞKİSİ/ TERÖRSTE DEVLET TAVRI
SOY – SOP (KAST SİSTEMİ)
SEVGİMİZİN SEVİYESİ
DİL/ÜSLUP
FELSEFEYLE DÜŞÜNMEK
HAYATIN FELSEFESİ
ANGARA'NIN BAĞLARI/OVALARI
İNSANLIK BUHRANI!! AHLAK BUHRANI!!
PARİS ve ANKARA'NIN ACI KARDEŞLİGİ
MERA KİMİN HAKKI!!
EKONOMİK İSTİSMAR – 1
EKONOMİK İSTİSMAR
DEMOKRASİ&TERCİH
KERBELA
ANKARA DA BOMBA İNSANLIĞIMIZA DÜŞTÜ!!
ZAMANIN ÖNEMLİ SORUNU
BAYRAMLARIMIZI KAYBETMEYELİM
VATANDAŞ KAZIKLAMA SANATI
SİYASAL İSTİKRARSIZLIK -1
SİYASAL İSTİKRARSIZLIK
T.C VATANDAŞLARI EŞİTTİR,
ADALET Mİ, İKTİDAR MI?
ÖZERKLİK İLANINA NASIL CEVAP VERİLMELİDİR?
YAZARIN HÜZNÜ,
NEDEN HÜKÜMETİ KURAMADILAR?
AKPNİN OY KAYIP NEDENLERİ
ÇAĞDAŞLIK
ROBOTLARA DA AHLAK!!
DEMOKRATİK KAPANMA
ARA TOPLUM SENDROMU
Sınırsız insanlar!!
BAYRAMLAR, BAYRAM GİBİ,
SOSYAL RENK KÖRLÜĞÜ
KÜLTÜR KAYBEDİLİRSE!
İNSAN YAKMAK!!!
ZİHİN, FİKİR EVİ KİRLİLİĞİ
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK - 3
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK -2
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK -1
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK
BİZ NEDEN BU HALDEYİZ?
SINIRSIZ İKTİDAR, SINIRSIZ SORUN
TARAFSIZ ÖRGÜTLER/GÖZLEMCİLER
TOPLUMLARIN İKTİDARI DEVRETME/DEVRALMA YETEGİ,
YAŞAM/ÖLÜM!!
KUTUPLAŞMA !!
DEMOKRASİLER DE, OTORİTE KİMDİR?
AÇIKLAMA SORUMLULUĞU!!
MERAK ET!! SOR NEDEN??
SEÇİMLERİMİZ
ÖLÜMLER AMASIZ KINANMALI!!
TOPLUMSAL BİLİNÇ -1
TOPLUMSAL BİLİNÇ
HÜKÜMET ETME TARTIŞMALARI!
GURUR
RUHUNU KAYBEDEN MİLLET!!!
MİLLİ MARŞ, MİLLİ MÜCADELE
MUHAFAZAKÂR EROZYON!
OSMANLICI MI, CUMHURİYETCİ MİYİZ?
DEGERSİZLİK
VATANDAŞLIK BİLİNCİ
ÇELİŞKİLER
KADIN ÜZERİNDE Kİ BASKI!
SEVİŞMEYLE, DÜZÜŞME FARKI
AŞK/HORMON İLİŞKİSİ
BEKLENTİLER
SAĞLIKLI TOPLUM
DEGERLERLE YAŞAMAK
İLK ON, EKONOMİ
YAZARLIK/SAFLIK
İNANÇ VE DÜŞÜNCEYE SAYGI
RAHATSIZ OLMAK!
MALUMATFURUŞLUK BİLGİ/BİLMEK
SENFONİK/KAKOFONİK TOPLUM
ULUSLARARASI ULUSAL DENGE
SAYIN, BAŞBAKANIM, MİLLİ EGİTİM BAKANIM
SAYIN ÖĞRETMENİM
İNSAN DOGALLIĞINI KAYBETTİ Mİ?
İLİŞKİLER - 1
ÜLKEMİZİN SORUNLARI
ÜÇ SORU, ÜÇ CEVAP
VATANDAŞ HAKLARINI, MAKUL ŞÜPHEYE KURBAN ETMEYELİM
İŞSİZLİGİN SORUNLARA KATKISI
KAMUDA KİRALAMA SAVURGANLIĞI
IŞİD PYD GERİLİMİ
EGİTİM, EGİTİM
HSYK SEÇİMLERİ
EKONOMİMİZ EKONOMİK Mİ?
TARAFMIYIZ, FANATİKMİYİZ?
İÇİ BOŞALAN TOPLUM- 1
İÇİ BOŞALAN TOPLUM -2
İÇİ BOŞALAN TOPLUM - 3
İÇİ BOŞALAN TOPLUM - 4
CUMHURBAŞKANI ADAYLARI/MIZ
2 TEMMUZ YÜREK YANGINI
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
İŞİD’İ İŞİTTİK Mİ?
EKONOMİK TERSE DÜŞÜŞ
HUKUK, SİYASET GERĞİNLİGİ!
KAMU AYRICALIKLARININ SINIRI
Hıdırellez Bayramı, Hızır Günü
GÜVENLİK (ASKER, POLİS)
TARİHİN SONU SOSYAL DEMOKRASİNİN BAŞLANGICI
DEĞERLİ ve BAŞARILI İNSAN
2014 YEREL SEÇİMLERİ
KENDİ ÇIKARDIĞIMIZ SORUNLAR
ÇANAKKALE, KURTULUŞ SAVAŞLARI
DEMOKRASİMİZİN KÜLTÜR SORUNU
MESHEP/MİLLET OLGUSU ALVİLER/SUNNİLER
SEÇİMLERİMİZİN ÖNEMİ
ÂLİM, ARİF, HİKMET,
BEDAVA, SAHTE KİMLİKLER
VATANDAŞ OLMA HAKKI
DEGERSİZLİĞİN LANETİ!!
İLİŞKİLER
PARA
TARTIŞMANIN GELİŞMEYE KATKISI
HERŞEY SİYASET Mİ?
AYDIN KOVMASI
DİNİN DEVLETLEŞMESİ
29 EKİM KUTLAMALARI
KÜLTÜREL KOPMALAR
İŞSİZLİK
MUTLULUK CİMRİLERİ
DEMOKRASİMİZİN KAYIP HALKALARI
ACIMASIZ İNSAN İNSANMIDIR?
NEDEN SAVAŞ?
İNSANİ DEGERLER
30 Agustos'a giden yol
MUSA ÇIKMAZ
KAVRAM KAOSU ( KARGAŞASI)- 2
KAVRAM KAOSU(KARGAŞASI) -1
KAVRAM KAOSU (KARGAŞASI)
TEPKİ/İSYAN AHLAKI
BÜYÜK ADAM NASIL OLUNUR?
TEMMUZ DA YANMAK ZORDUR
KAMU, SİYASETCİ BENZEŞMESİ
DEMOKRATİK TEPKİ, DEMOKRATİK İKTİDAR
NEDEN MUTSUZUZ?
KÜLTÜREL KOPMALAR
İKTİDAR SİNEKLERİ
DÜNYA'YI OKUMAK
23 NİSAN 1920 'Yİ DÜŞÜNMEK
BİLGİYE ULAŞMAK
DÜŞÜNSEL HADIMLIK
ÇÖZÜM ZAMANI, BARIŞ ZAMANI
KÜLTÜREL KOLONLAR
EKONOMİK DÖNÜŞÜM
SIGARA ALIŞKANLIĞI (Alışkanlıkların maliyeti)
LAİKLİK NEDEN GEREKLİ?
KARAKTER ZAYIFLIĞI
ÇOCUK YETİŞTİRMEK
YENİ YIL BAHANE, EYLENCE ŞAHANE
M. AKİF BİZE HALA SESİNİ DUYURAMADI
İNSAN HAKLARI
İSTİHDAM, İŞSİZLİK
DENGE
10 KASIM’DA ATATÜRK’Ü ANMAK
AYDIN/ÂLİM OLMA SORUMLULUĞU
ÜÇ PARTİ, ÜÇ KONGRE, BUDA DÖRDÜNCÜSÜ
GELECEK, GELECEK
KÜRT/DOGU SORUNU
DÜŞÜNCENİN, DÜŞÜNÜRÜN DEGERİ
DİL VE DİN
BAYRAM HAKKIN MI SANDIN ?
SELAMLAŞMAK
AYDIN KİMDİR?
TOPLUMSAL GÜVEN
VİCDANLI ÇOCUK YETİŞTİRMEK
DEMOKRASİ - DEGİŞİM
MEZHEPLER ARASI DİYALOĞ
İSLAM’IN ADALETTEN UZAKLAŞTIRILMASI
GENÇLİK/GENÇLER/GENÇ
PAYLAŞABİLMEK
ÜLKEMİZİN SORUNLARI
İSLAM DA KADIN ve ANNE HAKLARI
23 NİSAN 1920
İNANÇ NE İLE BAŞLAR?
H.Z. MUHAMMED
GENÇLERLE SOHBET
MİLLETİN VEKİLLERİ
DÜŞÜNCE DÜŞÜNME
KAOS ORTAMINDA HAREKET
YOL
KERBELA
MEHMET AKİF RUHU
MÜSLÜMANLARIN BARIŞI
TÜRKİYE SURİYE İLİŞKİLERİ
KÜRT VE TÜRK HALKINA
İSRAİL DEVLETİ DEVLET OLMALI
ZAFERLER AYI AĞUSTOS
TÜRK KÜRT AYRILIĞI ZORLAMA BİR AYRILIKTIR
ORUÇ İBADETİ VE KAZANDIRDIKLARI
ÇEVRE İÇİMİZDE Mİ, DIŞIMIZDA MI?
AHLAK
MODERN İNSANIN ZAAFİYETLERİ
İMAMIN ORDUSU-CEMAATIN COPLARI
MUHAFAZAKARLIK
SİYASETÇİ SEÇME SINAVI(SSS)
TEPKİ GÖSTERME ve MÜDAHALE DOZU
KÜLTÜR(3) (KÜLTÜRÜN BİREYİ TOPLUMSALLAŞTIRMASI)
KURBAN KESELİM, KURBAN OLMAYALIM
17.2-4.3.1923 İZMİR İKTİSAT KONGİRESİ
KÜLTÜR (2) (KÜLTÜRÜN TOPLUMU YÖNLENDİRMESİ)
cumhuriyet resepsiyonu sorunu
CUMHURİYET NEDİR ?
İSTİHDAM KAPASİTEMİZ
YASAMANIN YARGININ YÜRÜTMENİN GÖREVİ
DEMOKRATLAR NE KADAR DEMOKRAT
AHİLİK
KÜLTÜR (1)
SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft