SİYASETSİZ SİYASET (Siyasal Bağımsızlık)
Siyaset ne için yapılır sorusunun hala cevabını bulmadığımızı, hatta sorusunu sormadığımızı görüyorum… Vatandaşlarımız adına üzülüyorum, biz bir il de, İlçe de, mahalle de, köy de genel olarak da bir ülkede yaşıyoruz… Bizden beklenen buralardaki kurumların iyi idare edilmesini sağlamak veya sağlayacak kişileri içimizden seçmektir… Bu kişiler, nasıl seçeceğiz, nereden seçeceğiz derseniz? Devam edelim…
Nasıl seçeceğiz ülkeyi, ili/ilçeyi, Mahalleyi/köyü en iyi yönetecekleri seçmek için nerdeyse insanlığın 2500 yıllık bir demokratik seçim tecrübesi var… O zaman içimizden birileri aday olur, seçeceğimiz kişilerde bizde kurumları yönetebilecek kapasite ararız bulduklarımızı seçeriz… Öylemi oluyor?? Diyelim ki köyde yaşıyoruz, bize birileri dedi ki şu kişiyi köyünüzü yönetmeye aday yaptım, neden efendim biz köyümüzü içimizden yönetecek birini seçerdik diye itiraz etsek, yukardaki kişilerde bizi köyden başka yere sürse olur mu? Oluyor, itiraz eden kaç tane il ve ilçe başkanı parti genel merkezleri tarafından görevden alındı, parti dışına sürüldü biliyoru musunuz? Zaten onlara görev verirken itiraz etmeyecekleri atamalarına rağmen il, ilçe başkanları yapılan demokrasi dışı davranışlara tepki gösteriyor diye görevden alınıyor… Birde liderler, verdiğimiz kararlara itiraz edenleri anında görevden alırız diye açıktan tehdit ediyor, biri çıkıp ta arkadaş sen bizim alacağımız kararları alıyorsun, bizim seçeceğimiz kişileri sen seçiyorsun, bu nasıl bir demokratik seçim olacak demiyor… Ne diyorsak o olacak, kimi aday göstereceksek ona oy vereceksiniz diyerek demokratik siyaseti, siyasetsizleştiriyorlar… Şimdi şu partide bu yaşanıyor, bu partide bunlar yaşanmıyor diyemiyoruz aşağı yukarı her partide bunlar yaşanıyor… Biraz daha uç örnek vererek yazıya edelim mi?
Uluslararası bir kuruluş deseki, ülkenizi 50 yıldır izliyoruz, ekonomik olarak, teknolojik olarak, siyasal olarak iyi yönetilmediğinizi gördük, size şu adayı gönderiyoruz hep beraber ne deriz? Siz bizim iç işlerimize nasıl karışıyorsunuz demez miyiz, tepki göster miyiz? Biz bağımsız bir toplumuz vatandaşlar olarak ülkemizi yöneteceği seçme hakkımız var… İyi de seçsek biz seçeceğiz, kötüde seçsek biz seçeceğiz siz bizim iç işlerimize karışamazsınız diyerek siyasal bağımsızlığımıza sahip çıkmak vatana sahip çıkmak diyerek liderlerimiz ve biz isyan etmez miyiz? Ederiz, önce yıllardır partilerin başında duran liderler isyan ederler, bizi de isyana teşvik ederler…
Bakın şu parti, bu parti adı kullanmıyorum, aynı şey il ve ilçelerde olunca neden itiraz etmiyoruz, genel merkezin gönderdiği adayları kabulleniyoruz… İçimizden ilimizi, ilçemizi yönetecek birini neden seçemiyoruz, o ilde ki, ilçede ki parti il, ilçe yönetimleri, delegeleri, üyeleri neden yok sayılıyor? Bizim parti üyeleri vatandaşlar olarak siyaset yapmamızı, parti içinde içimizden birini seçmemizi kim neye dayanarak engelliyor? Bu demokrasi dışı, siyasal bağımsızlığımızı yok sayan bu haksızlığı yapmayı genel merkezler ve liderler nasıl kendinde hak görüyor? Şimdi bu yanlış aday belirleme yöntemlerine başka bir acıdan bakalım ki, siyaset yapma hakkımıza sahip çıkmanın gereğini anlayalım…
Devletin bir kurumu partimize dese ki sizin bu lider partiyi çok kötü yönetiyor, hatta yönetemiyor bile, size şu kişiyi gönderiyorum, sizi bu kişi yönetecek dese!! Parti liderinin tepkisi ne olur? Ben genel merkeze 100’lerce kilometre uzak bir yerde il/ilçe, başkanıyım bana genel merkez bir kişi gönderiyor, sizin ilinizi /ilçenizi bu kişi yönetecek diyor ve benden tepkisiz kalmam bekliyor, bekleniyor… Burada tepkisiz kalmak demek siyaset yapma, demokratik yol ve yöntemlerle seçme, seçilme hakkımıza sahip çıkmamak demektir… Bu uygulamalar hem seçme, hemde seçilme hakkını engellemektedir, aslında hukuk kurumlarımız bu uygulamaları yasal diye görmezden gelemezler… Yasada ki amaç hakkın, adaletin tecellisini sağlamak, hukuk kurumlarının da görevi bunu sağlayacak uygulamalar içinde olmaktır…
Bu uygulamaları ister demokratik seçilme ve seçme hakkıyla, ister il ve ilçe yöneticilerinin ve yönetimlerinin siyaset yapma hakkıyla, ister bir demokratik devlet hukuk sistemiyle değerlendirelim yanlış olduğunu görebiliriz, görmeliyiz… Ülkelerin siyasal bagımsızlığı olurda, Partileirin olurda, Parti İlçelerinin, İllerinin neden olmasın...Bu yanlış bizim ilçemizde, ilimizde ülkemizde ise öncelikle hangi konumda olup olmadığımıza bakmadan tepki göstermeliyiz diye düşünelim, fitneye fesata neden olmadan da tepki gösterelim.. Yanlış yöntemlerle doğru sonuçlar alınamaz bunu bilelim… Seçme, seçilme, siyaset yapma hakkımıza sahip çıkalım… Önerisiyle, dileğiyle Selam ve Saygılarımla…
Fikri Adil – 29.1.19 – vatandasfikri.com
|