İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
İLİŞKİLER

İLİŞKİLER

(1- Tanrı Kul,2- İnsan düşünce,3- Vatandaş Devlet,4- İnsan insan,   5- İnsan doga, 6- İnsan Kendi ilişkisi)

İnsan ilişkileri aslında bizim hayata bakışımızı, yorumlamamızı ve bunlardan çıkaracagımız düşüncelerle, inançlarla kendimize bir yaşam tarzı seçme işidir. İşte bu seçme işini, yani bizim seçimimizi etkiler, seçimlerimiz de hayatımızı, bu nedenle hayatla ilişkilerimiz de diyebilecegimiz ilişkiler üzerine biraz düşünelim mi ne dersiniz?

İlişkileri genel olarak 5 başlık da incelemeye birlikte degerlendirmeye çalışalım

 

1- Tanrı Kul ilişkisi 2- İnsan düşünce ilişkisi 3- Vatandaş Devlet ilişkisi 4- İnsan insan ilişkisi 5- İnsan doga ilişkisi 6- İnsan Kendi ilişkisi

 

a)Bütün ilişkiler de ilişkiler karşılıklıdır, örnegin; Tanrı inancımız bize büyük güç verir, nedeni onun bize iyi ve güzel işlerimiz de yardım ettiğidir. Tanrı kul ilişkisini iman etmek, inanmak başlatacaktır. Burada ki ilişki İmanla başlar iman edilen makamın emriyle yaşamakla devam eder, öldüğümüzde de bizi burada ki davranışlarımızın iyiliği, kötülüğü, helal, haram, güzel, çirkin, sevab, günah ilişkisi ile yargılanacağımıza inanarak yaşamamızı sağlayan bir ilişkidir.

Öte yandan iman etme aynı zaman da bize bir özgürlük verir. Çünki iman ederken biz Allah'ın sevileceklerin en sevilesi,  büyüklerin en büyüğü olduğunu bilerek bir teslimiyet ilişkisine gireriz…. Allah-insan ilişkisini, korkulası bir Allahtan yeniden gerçek boyutuna, yani sevgi boyutuna dönüştürmek zorundayız. Sevgisiz bir varoluş biçiminin, bizzat Kur’an’a ve daha genel olarak vahiye ve iman etme teslim olma matığına da ters geldiğini düşünmekteyim…  Sevgi kaynaklı olmayan eylemler, kuru, hissiz, şekilden öteye gitmeyen ve gösteriş amacı güden eylemlerdir. Bu tür eylemler, Aynı zaman da Tanrı’nın kınadığı eylemler olup Tanrı İnsan ilişkisine yakışmamaktadır.  Şu gerçeği hiçbir zaman unutmamalıyız. İnsanın en önemli duygusal ihtiyaclarından biri sevmek digeri ise sevdiğimiz oran da sevilmektir. Sevgilerin en büyügü de Tanrı sevgisidir ve Tanrının yarattıklarına karşı duyduğu sevgidir… İşte bu nedenldir ki, insanların mutlu olabilmeleri, anlarına ve geleceğe güvenle bakabilmeleri için ilişkilerinde sevginin öncelikli olması gerektiğini hepimiz hataımızdan biliriz. İşte bu yüzdendir ki, Yüce Allah, inananları betimlerken, onları birbirlerini sevenler, birbirlerine şefkatli davrananlar olarak nitelemeye özen göstermiştir.

Sevmek öte yandan seven, sevilen arasın da bir bağ oluşturu ki en güçlü bağlar sevgiyle kurulan bağlardır. Bu bağın (Tanrı Kul bagının) en yüksek mertemesine sevgiyle çıkılır ve sevenin teslimiyeti, İşte o Allah sevgisi kaynağıyla oluşan yine çok sevilene teslimiyetle sonuçlanır…

 

Bu teslimiyetin sonun da dünya da önem verdiğimiz şeylerin Ne Tanrı dan, nede biz yeryüzünde ki Tanrının süretleri olan insanlar dan daha kıymetsiz olduğu bilinciyle iman ettiğimizden yer yüzü putlarını kırarak bizi bu Allah ve sevgisi özgürleştirecektir. Biz insan Tanrı ilişkisinde acaba putları kırabiliyormuyuz…. Haytımıza çok put girdi ve putlar imanımızı gölgelemeye başladılar kırmak dilegiyle….

b) İnsan, düşünce ilişkisidir ki hayatımızı etkileyen öneli bir yaşam tarafımızı oluşturmaktadır…  İnsan düşünce ilişkisi en az Tanrı insan ilişkisi hatta da ondan da eski bir ilişkidir. Ama 100-150 yıldır düşünceler ideolojileştirilmiş ve düşünceleri ideolojiler üzerinden okumaya başlamışızdır. Bu başlayış dinler deyorumlar olan mesheplerin neden olduğu tartışma ve çatışmalara dönüşmüş, düşünsel ilişki aşılmış adeta düşünce düşmanlığı başlamıştır. Sosyalizmin başarısız olduğu zannı ile düşünsel siyasi çatışmalar, artık liberal ve kapitalist politikalar üzerinden günlük bir şekil de devam etmektedir. Siyasete düşünce degil artık söylem egemen olmuştur… Düşünceden ister siyaseten ister kişisel olarak uzaklaştıkca başımız beladan kurutlmayacaktır. Neden dersek, biz inanç dahil her şeyi düşünerek seceriz, seçmeyiz. Yada düşünerek seçtiğimizi veya seçmediğimizi sanarak hayatın içinde yaşarız…

Düşünceden düşülmez, düşüncesizlikten düşülür. Fikri Adi

 O zaman her şeyin başı düşünmektir, bu düşünme ben, biz, onlar, doga ilişkisini iyi kurmamızın anahtarıdır. Düşünce bu nedenle biz insanların en önemli vasfı olarak bizim yaşam rehberimizdir. Aklın, düşüncenin dışında insanlara yol gösterebilecek, ışık tutup hakikate götürebilecek başka hiçbir yol yoktur. Çünki ister sevmek gönüllüğü, ister iman etme, sorumluluğu da akıl ve düşünce temelli dogar.  Akıl insanı insan yapan, kendini ve hayatı fark etmesini sağlayan en insan yetisidir. Bu temel ne pahasına olursa olsun, sağlam, bilgie dayalı ve bagımsızlığını kaybetmeyecek bir şekil de oluşturulmalı ve geliştirilmelidir. Akıl, düşünce sorun yaratmaz, sorunları çözerek bizim daha mutlu, daha nitelikli yaşamamızı sağlar. Düşünen insan yararlıdır ve düşünen insan yetiştirmeyi amaç edinmeliyiz. Düşünen değil, düşünmeyen insan tehlikelidir, sorun çıkaranlara baktığımız da düşünenlerin çıkardığı sorun, sorun sayılmaz, onlar bu halin daha iyisi var bunu neden yapmıyoruz diyerek mevcuda alışmış bizleri daha iyiye davet etmelerdir ki bu bizi rahatsız eder. Digeleri isee toplumsal hayatın için de karşılaşırız, karşısındakini zor duruma düşürürüp düşürmediğini düşünemeyenlerin neden olduğu sorunlara neden olanlar ki hepimiz bunlarla karşılaşırız ve bizi üzerler….

c) Vatandaş Devlet ilişkisi: Biz de devletin buyurgan tavrı ile şekillenmiştir. Öyle ki vatandaşı için kurululan devlet adeta onun bütün haklarını tırpanlamak için oluşturulmuş mekanizma gibi algılanmasına neden olmuştur. Bu durum Vatandaş devlet ilişkisin de carpıklığı neden olmuş vatandaşı geri plana atan devletlerin vatandaşları bu durum karşısında bu ilişkide mutsuz olan taraf olmuştur. Bu ilikinin sağlıklı olabilmesi için çıkarılan yasaların üniversite hukuk fakültelerin de, sosyoloji bölümlerin de, yasanın öncelikle etkileyecegi vatandaş grubunun meslek odaların da tartışılarak alınan kararlar üzerine siyasetin kurumu olan yasama buradan gelen düşüncelere dayalı yasa yapması uzun vadede bu ilişkide magdur olan vatandaşın mağduriyetini giderecek ve mutlu kılacaktır.

Ayrıca devletten vatandaş toplulukları arasın da eşitliğe dayalı bir adalet bekleriz, bu adalet vergi salınımdan tutunca, egitim ve sağlıktan yaralanma eşitliğine kadar, güvenlikten alınca adil yargılanma hakkına kadar, kamu görevine girmek hakından evrensel insan haklarına kadar adil davranan devlet vatandaşlerının mutluluğuna hizmet edecektir.

 

Hepimiz bir ilişkiye mutlu olmak için gireriz degil mi? Devletimiz bizim mutluluğumuz üzerinde gölge degil mutluluğa neden olmalıdır düşüncesiyle… İnsan insan ilişkisine geçelim ne dersiniz?

 

d)İnsan toplum işiklileri

İnsan insan ilişkileri de diyebilecegimiz bu ilişkiler de hayatımız da önemli bir yer tutmaktadır.

Toplumsal ilişkilerin çeşitlerine baktığımız gercekten bu ilişki de hayatımız da ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bu ilikiler de bizi mutlu kılmakta veya mutsuz kılmaktadır, bunun içindir ki bir denge, yani taplumla kişi, kişiyle toplum arasın da ki bu ilişkilerin toplumsal düzeni bozmadan kişisel özgürlükler yaşanacak bir toplumsal davranış, kişiler arası davranış toplumsal barış ve kişisel mutluluk getirecek bir seviye de yapılandırılabilir… Bunun üzerine toplumsal ilişkilerimize bakarak devam edelim…

Sosyal bilimciler bu ilişkileri şöyle sınıflandırmıştır. Birey sayısı, ilişkinin süresi ve niteliği göz önünde tutulduğu zaman farklı ilişki biçimleri ortaya çıkar.

 Birey sayısına göre ilişki türleri temel olarak üçe ayrılır:

a. Birey - Birey ilişkisi: Sadece iki kişi arasındaki ilişkiyi dile getirir, örneğin, maaş kuyruğunda bekleyen iki kişi arasında başlangıçta hiçbir ilişki yokken, birbirleriyle tanışmaları sonucunda, aralarında bir yakınlaşma doğmuşsa toplumsal bir ilişki başlamış demektir.

b. Birey - Grup İlişkisi: Bir tek bireyin, grup ya da gruplarla girdiği ilişki biçimidir, Öğretmenin sınıftaki öğrencilerle ilişkisi, bu türden bir ilişki­dir.

c. Grup - Grup İlişkisi: İki farklı grubun birbiriyle kurduğu ilişkiyi ifade eder. İki komşunun birbirine gidip gelmesi, farklı çetelerin birbiriyle çatışması grup - grup ilişkisine birer örnektir.

Toplumsal ilişkiler, sürelerine göre sınırlandırıldığında üçe ayrılır:

a. Kısa Süreli İlişkiler: Zaman bakımından kısa süren ilişkilerdir. Yolculuk yaparken ya da marketten alışveriş yaparken kurduğumuz İlişkiler böyledir.

b. Uzun Süreli İlişkiler: Bu tür ilişkiler uzun sürelidir ve bazen insanın doğumundan ölümüne kadar sürebilir. Aile bireyleri arasındaki ilişkiler ya da köydeki ilişkiler bu türdendir.

c. Periyodik (devirli) İlişkiler: Bu ilişki, sadece yılın belli bir dönemin de kurulur ve bir dahaki döneme kadar ortadan kalkar. Örneğin, dört yılda bir yapılan olimpiyatlar ya da bir şehirde her yıl kurulan fuarlar periyodik ilişkilere örnek gösterilebilir.

Son olarak toplumsal İlişkileri niteliklerine göre iki biçimdesınıflandırabiliriz:

a. Birincil İlişkiler: Yüzyüze gerçekleşen, duygusal boyutu yoğun ve sa­mimi ilişkileri ifade eder. Arkadaşlık ilişkileri, aile içi ilişkiler birincil niteliktedir.

b. İkincil İlişkiler: Birincil ilişkilerin tersine, resmî ve çıkara dayalı iliş­kiler ikincil ilişkiler olarak nitelendirilir. Kent toplumsal grubunda, derneklerde, sendikalarda kurulan ilişkiler bu niteliktedir. Bireyler bu tür ilişkilere, gruplar ve kurumlar içerisinde girerler. Bunları gerçekleştirirken birtakım statüler elde ederler ve bu statülere uygun davranışları yapma sorumlulukları dogar.

Bütün bu ilişkiler de temel alacağımız ölcü hak ve özgürlükler ölçüsüdür, bu benim hakkım mı, benim özgürlüğüm nere de biter gibi sorular bizi hak ihlallerinden uzak tutacak, özgürlüklerimizi ise başkalarının özgürlüklerine zarar vermeden yaşamamıza yardımcı olacak iki basit ama önemli kuraldır…

e) İnsan doga ilişkisi

İnsan iradesiyle, düşüncesiyle iyi yapan doğru kararlar alan, idaresizliği ve yanlış kararlarıyla yanlış yapan, bu doğru ve yanlış kararlarıyla hem kendisine hem topluma hemde yaşadığı dogal çevreye hem maliyeti, hem de katkısı olan bir canlıdır. Gönül ister ki insanın hep katkısı, faydası olsun ne yazık ki bana göre dogal çevreye de sosyal çevreye de zararı olmaktadır… Ama sosyal çevreye zararı 1/5 iken dogal çevreye zararı neredeyse ½ dir yani yarıya yarıya olduğunu düşünüyorum… Yani bu maliyetlerin çevreye karşı olanı ise en geri dönülmez sonuçlar doğuranı, en telafafi edilmez zararlar verenidir… Kirlenen çevre eski haline alması, tarım arazilerine ve yeşil alanların imara açılması sonucu geriye dönülemez kayıplara neden olmaktadır ki çevreyle olan ilişkimizin de çok bozuk olduğunu bu ilişkide daha çok çevrenin mutsuz edildiğini görüyorum. Bu durumda mutsuz olan cevre yarın, kirliliğe dayanan sitresi taşıyamaz olduğun da bizim de mutsuzluğumuza neden olacaktır. Bizim de için de yaşadığımız çevreyle ilişkilerimizde de karşılıklı mutluluğumuza hizmet edecek hale getirmeliyiz….

g) İnsan Kendi İlişkisi

İnsan kendisi ilişkisini iki ana başlıkta alalım ne dersiniz, bir vucut, iki duygu(ruh) bu iki durumun dengesi bizi tamamlar diye düşünürüm, ne bendenin ihtiyaclarını beslenme, giyinme, barınma çalışma, cinsellik eglenme, dinlenme gibi bedenin ihtiyaçlarına kulak tıkamamalıyız. Öte yan dan sevme, sevilme, ait olma, takdir edilme gibi duygusal tarafımızın ihtiyaçlarını da göz ardı etmemeliyiz. Bunların temini ile kendimize iyi davranmalıyız ki eksikliklerin hayatımız üzerinde ki olumsuzluklarını yaşamayalım… İşte bu ihtiyaçlarımızın karşılanması sorumluluğu öncelikle bize aittir…

Sonrası temizliklerimize, kötü alışkanlıkların verdiği zararlardan kendimizi koruma sorumluluğumuzu da unutmayalım… Alışkanlıklar aslında sanal ihtiyaçlardır, onlara yok saymak zor olsa da aslında ihtiyaç degil alışkanlıktır. Bizim yaşamsal niteliklerimizi, kalitemizi yok edecek düşmanlarımızdır… Onun dışında bizim kednimizle barışık olmamız demek bulunduğumuz konumu hazmetmek demektir, bu iki durumla ortaya çıkar. 1- Buluduğumuz durum çok kötü olabilir, bu durum bizim yapmamız gerekenleri yapmadığımız için olabilecegi gibi, bizim elimizde olmayan nedenlerden dolayı bu konumda olabiliriz. Bu mevcut konumu degiştiremiyorsak ne yaparız her gün vah, tüh diyerek yaşamak kendimizle olan barışın bozulmaı demektir ki çevrem de sık görüyorum. Bu olumsuzlukları yaşayalım ve tepki göstermeyelim mi demek başkadır, sadece hem kendimize hemde çevremize hep bu konumumuz üzerinden saldırmak başkadır, bu nedenle hem mutsuz olmak, hem de mutsuz etme hakkımız yok bu nedenle kendimizle barışmak zorundayız, mevcut olumsuzlukları kaldırma düşüncesi ve eylemi içerinde olurken mutsuzluğa asgari bir şekilde maruz kalmalıyız…. 2- Hayatımız da hiç beklemedik seviyeler de ki makamlara ulaşmak, hiç ummadığımız paralara ulaşmış olabiliriz, işte bu durumda da çevremizle ve kendimizle barışık olmak durumundayız. Bunu başarmak için yav ben neymişim, nasılda para kazandım çevremdeki bütün bu küçük insanları kullanma hakkı doğmuştur gibi hem kendimizle hem de çevremizle barışı bozacak davranışlardan uzak durmalıyız. Biri bana param için mi, makamım için mi yoksa iyi düşündüğüm ve davrandığım için mi iyi davranıyor, seviyor yoksa seviyor görünüyor mu, gercekten seviyor mu, çelişkileri insanın zaten içini kemirir. Bu nedenle çevremiz deki kişilerin haklarına ve hukuklarına saygıyı kaybetmeden elimizdeki güçü kullanarak o güçü adil haklara dikkat eden güç haline getirmek bizim kendimizle ve çevremizle barışıklığımızın da göstergesidir. Yoksa o güç sizin elinizde çevrenizdekilere batarsa, bu batışlarla çevrenizdekiler ya takiye yapar, yada kaçar dolayısıyla sadece üç kagıtcılarla baş başa kalırsınız ki bu kednimizle barışı bozacak, bizi daha büyük adaletsizliklere ve mutsuzluklara sürükleyecek davranıştır. İşte bu nedenledri ki öncelikle kendimize iyi davranalım, sonra da konumumuza bakmnadan çevremize iyi davranalım ki çevremizle ve kendimizle barış için de kalalım, hem çevrenmiz hem de biz mutlu olalım…

İnsana dair ilişkiler de ne yaşanır üzerine düşünce ortaya koymaya çalıştım, bazı eksikliklerim olabilir karınca karanca katkım olduysa ne mutlu, olamadıysam kusuruma bakmayın bu sadece azda olsa üzerine düşünemek olarak kabul edin, ilişkiler kişiden kişiye durumlar olduğu kadar, mizançların da ilişkiler üzerine etkisini yok sayamayız. Biz genel yargılarımızla üzerinde durduk katkı sunabildikse bu meseleye ne mutlu bizeee…. Selam ve sevgilerimle…..

Fikri Adil www.vatandasfikri.com Aralık 13 

Kaynak:

1- http://www.dogancuceloglu.net/yazilar/850-akil-ve-inanc-dort-farkli-kutup

2-Prof.Dr. Salih Akdemir  Ders notları

 

 

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
KRİZLERİN TEMELLERİ
GERÇEKLERDEN ve BİLGİDEN KAÇIŞ!!
Aydın Sorunumuz?
ANAYASA SINIRI, SINIRIMIZDIR!!
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
DİN ve DEMOKRASİ!!
DEMOKRASİ
SOSYAL SAVRULMA, ANOMİ!!?!
MUHALİFLER KOALİSYONU!!
DAR HAYATTAN GÖÇ EDENLERE SELAM!!!
POLİKRİZ'E ACIK DÜNYA
DEĞERLER PARADOKSU!? (Çelişkisi)
SEÇİMLER MANİPÜLASYON, ALGI!!
HALKIN SEÇİMLERE HAZIRLIĞI (MANİPÜLASYONA KARŞI)
MERAK'SIZLIK
PARA CEZASI GELİR ORANLARI
DÜNYA İNTİHAR ETMEDEN ÖNLEM!!
DÜŞÜNÜR DÜŞÜNCE, ŞAİR DUYGU SİYASEETÇİ SLOGAN
AKIL DÜZENİNİ DÜZENİMİZ EDEBİLMEK!!
İLİŞKİLER ve SINIRLAR
PARADOKS//ÇELİŞKİ
MUTLULUK AİDİYET
OKSİMORON ve ÖRNEKLERİ
KUTSAL DEMOKRASİ NÖBETİ!
DEĞİŞİMLE YENİLEŞME
SİYASETİN VASAT DİLİ!!!
ÖN YARGILARI, ÜRETİLMİŞ ALGILARLA BESLEMEK!!
KURALSIZLIK/DEGERSZİLİK ANOMİ!!
TÜMLEYEN/TAMLAYAN
İNSANIN ARAÇLAŞTIRILMASI
ÖZEL OKUL ÖGRETMELERİ SORUNLARI
BİRLİKTE YAŞAMA SANATI!
KADIN ve MÜSLÜMANLAR/İSLAM
YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MI, SEVAP MI?
KENDİNİ YOK SAYMA -1
KENDİNİ UNUTMA!!
Nasıl "DEMOKRAT" Olunmaz?
İLKE + KURAL = DAVRANIŞ, Dengesi
TOPLUMSAL KURALLAR
MANTIK İHYASI!
HUKUK KÜLTÜRÜ
ELEŞTİRİ/TARTIŞMA AMA NASIL!!??
MUTSUZLUĞUN NEDENLERİ!?!!
KOMPLO TEORİLERİ
HESAP SORULACAK MI??!!
BASİT SİYASET ve SONUÇLARI!!??
DÜŞÜNCENİN TEMELLERİ
KUTSALLAR HİYERARŞİSİ!!!
DEGER, PARADOKS, DEGERSİZLİK
PARADİGMASIZLIK!!
KİMLİKLERE SALDIRI! FTNE ATEŞİDİR!
MUHALEFET, DEMOKRASİ, HÜKÜMET
FİKİRSİZLİKLERİMİZ!!
MATERYALİSTLER İDEALİSTLER
Öngörüsüzlüğün Maliyeti!!
Çevre Ahlakı
İNANDIRIÇILIK KAYBI!!!
KUTSAL SAVAŞTAN, KUTSAL BARIŞA!!!
İLGİSİZLİĞİN, İLGİSİ!! (Hobisizlik)
DEVLET AKLI/CİDDİYETİ
DEVLET ve YÖNTİCİLERİ KİMİN İÇİN VARDIR?
İKİ KURAKLIK BİR KITLIK!!!
YAPMADIĞIMIZ HER ŞEY, GELECEĞİN SORUNUDUR !!
YENİ İYİ YARATABİLMEK/YAPABİLMEK!!
NAS'SIZLIK ve TOPLUMSAL KAOS!
DEVLET YÖNETİMİ!!
ARGÜMAN, RETORİK ÇATIŞMASI!!
AKIL+VİCDAN + (MANTIK) = İNSAN
Mobbing! Bezdirme!!
BEKLENTİLER, AYARLAMA YOLLARI
GERÇEKLERDEN KOPAN KİŞİ VE TOPLUM
ÜSLUP
DÜŞÜNSEL DUVARLARI AŞABİLMEK!!!
Demokrat Vatandaş Sendromu
BİLGİ KİRLİLİĞİ
YARGISIZLIK/YARGI
DÜŞÜNMEK, DÜŞÜNDÜRTMEK!!
BİZİ NE BAĞLAR?
ANAYASAL MEŞRUİYET
OTORİTE SEVİCİLİĞİ/GÜÇ HAYRANLIĞI
ELEŞTİRİ
ANAYASA NEDEN VARDIR?
ANAYASA DEGİŞİKLİĞİ
Yerel/Evrensel Barış
SİSTEM SORUNUMUZ
BİRLİKTE YAŞAMANIN ŞARTLARI
NE TARTIŞIYORUZ, NELERİ TARTIŞMALIYIZ?
Ostrakismos Nedir?
KARAKTER/ŞAHSİYET/KARAKTER
Demokratik Rejim de Tiranlaşma İhtimali
Hakikatini Kaybeden İnsan!
EMPATİK AHLAK
İNSAN VE BAĞLARI
YÖNETİMLER DE, GÜÇ ZEHİRLENMESİ
YASA, KANUN NEYİ KORUR?
Geleceği Şekillendirmek İçin Ne Yapmalıyız?
DİNİ, SİYASİ DÜŞÜNCELERİN AMACI NEDİR?
DEGER ve ÖRNEK İLİŞKİSİ
Demokrasinin Üzerinde ki Gölgeler!!
EMEKSİZLİĞİN EKMESİZLİĞİ!!!
İYİ ve KÖTÜ!!
BÖLÜÇÜLÜK
PAYLAŞIM KRİZİNDEN, PAYLAŞIM BUHRANINA DOĞRU
SORUNLARA YAKLAŞIM YÖNTEMLERİMİZ
ELEŞTİRİ
Mutsuzluk Zulmü!!!
Devlet Nasıl Dengede Durur?
VATANDAŞ HAKLARI İHLALLERİ
KADERİMİZ KADERİNİZDİR!!
Alçaklarda mıyız, Yükseklerde miyiz?
GELİN TARTIŞALIM
DEVLET KÜLTÜRÜ
ÜÇ B,
NEŞET ERTAŞ, NECİYDİ?
İYİ DÜŞÜNCE KÖTÜ DÜŞÜNCEYİ KOVAR - 1
İYİ DÜŞÜNCE KÖTÜ DÜŞÜNCEYİ KOVAR
ORTAK AMAÇ
DEMOKRASİLERDE BASKI GRUPLARI İŞLEVİ, İŞLEVSİZLİĞİ
İDEAL/İDDİA
TARTIŞMASIZ TARTIŞMALAR!!
TEORİSİZ/NAZARİYESİZ HAYAT, BAYAT!!
AKILSIZ DUYGU, DUYGUSUZ AKIL YAŞAMDAN UZAKLAŞTIRIR
YASALAR/YASAKLAR
MÜŞKÜLAT= SORUN
TOPLUMSAL CİNSİYETÇİLİK
İNSAN HAKLARI
GELENEK BOZUCULAR!!
TOPLUMSAL SORUNLARIN KAYNAĞI!!
Dezenformasyon, Manipilasyon Arası Medya
ONLAR ZAMANLARINI, BİZ ZAMANLARIMIZI DÜŞÜNELİM!!!
Siyasal Söylem Okurlugu!!
HÜKÜMETTEN NE BEKLİYORUZ?
DEMOKRASİMİZİ TIKAYAN NEDENLER, NELER?
NORMALLER/NORMLAR ile İÇGÜDÜLERİN ÇATIŞMASI
DEVLET KİM/KİMİN? (Otorite Kim?)
AŞIRI YÜKLEME YAPMANIN TOPLUMSAL ETKİLERİ
KARAKTERİNİ KAYBEDEN İNSAN!!
SINIF- SİTATÜ
ÖRGÜT (Organizasyon, İşletme)
DİN
SOSYAL/SİYASAL MEŞRUİYET
FİKİRSİZ FİKİRLER
EĞİTİM
Toplumsal İş Bölümü
Tüketim Toplumu
BÜROKRASİ
ŞEHİRÇİLİK (Kent Kültürü)
SAÇMA ve KÖTÜLÜK
RİSK
GÖÇ
GELENEKRASİDEN DEMOKRASİYE DEĞİŞİM
VERBALİZM (Boş Konuşma)
ENDÜSTRİLEŞME, ENDÜSTİLEŞEMEME!
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
ÇEVRE Doğal/Sosyal Çevre
KİMLİKSİZ, KİŞİLİKSİZ OLUNAMAZ!
KENDİNE/TOPLUMA YABANCILAŞMA
AKIL VE KİŞİLİK
Toplumsallaşma, Sosyalleşme Süreçlerine Katkılar
Sosyal Bilimler
NİCEL - NİTEL
GERÇEKCİLİK (Realizm)
DÜŞÜNCE, REFLEKS ARASINDA Kİ FARK!
Ben, Olabilmek!
TOPLUM (Toplum Olabilmek)
MODERNLİKTEN, POST MODERNLİĞE
KÜRESELLEŞMEYİ ANLAMADAN KÜREDE YAŞAMAK
İnsanlar Nasıl Akıl Eder?
ÇOKLU KÜLTÜR, ÇOKLU HUKUK SİTEMİ GEREKTİR Mİ?
SÖYLEM
HAZ/ZEVK ve HOBİ
YERLİ ORYANTALİSTLER
NEREYE BAKSAK KÜLTÜRSÜZLÜK!
KARİZMA TEHLİKESİ!
BOZUK BİLGİ, BOZUK HAYAT!!
KADIN ALGIMIZ NASIL OLUŞUR?
Siyasetin Toplumu Germesi!!
ANA DİL SORUNUMUZ!
AYARTICILAR!
KAYBEDEREK KAZANMAK!!
LAİKLİK
NE KADAR DÜŞÜNÜYORSAK, O KADARIZ!
ÖZGÜRLÜK DİSİPLİN DENGESİ
ZİHİN KİRLİLİĞİ
Yönetimlerin İmanı Nedir?
ÜRETİLMİŞ ANLAM ÜZERE ALGI!! (MANİPÜLASYON)
İNSAN ve YABANCILAŞMA
DÜŞÜNMEK Mİ, DÜŞÜNMEMEK Mİ?
DEMOKRASİSİZ, DEMOKRASİ!!
MERAK MOTORU
GERÇEKLİKTEN KOPMAK (Akıldan Kopmak)
İNSANLIĞIN, İNSANİYET SORUNU!!
BİLİMİ, BİLMEK
ZAMANI YAŞAMAK!
ÇAPRAZ OKUMALAR
MİLLİYETÇİLİK/EVRENSELCİLİK
BİLİMSEL ÇALIŞMALARIMIZ DA DURUMUMUZ
SONUÇSUZ/KONUSUZ TARTIŞMALAR
NEDENLER
İNSANIN YABANCILAŞMASI
Ne, Neden Önemli?
BİLİM NE İLE YAPILIR?
İNSAN NEDİR?
KÜLTÜRÜN, KARAKTERİN YANSIMASI
DÜŞÜNCE SEVİYEMİZ NE AŞAMADA?
OSMANLI NEDEN YIKILDI?
DEVLETİN, DEVLETLİĞİ
PARADİGMANIN ÖNEMİ
AİDİYET DUYGUSU
YANLIŞLARIMIZIN MALİYETİ KİME?
ERDEMLİ DEVLET
KURGU, OLGU
BİLİNÇ YOKSULLUĞU!!!
SAHTE BİLGİ (Hurafe)
KÜLTÜRÜN YAŞANMASI
İNSAN AHLAKI
YAŞAM ENGELLERİ
OKUMA HATALARIMIZ
DÜŞÜNCE BİZİ NEDEN TERK ETTİ?
Eksik Toplum!
On, BÜYÜK GÜNAH!!
ENERJİ//SİNERJİ
Ayıp, Günah, Suç Algımız
Cennete Kaçış!!!
DÜŞÜNCE Mİ, DÜŞÜNMEK Mİ?
ERİTME KABI Neyle Kültürel Uyum Sağlıyoruz?
ÖLÜMSÜZ YASALAR
ERDEMLİ ADALET
DEGER ÜRETMEK (Değer Üzere Yaşamak)
(((Kültürel Uyum Teknesi)))
ADALETİ KİM, DAĞITIR? DAĞITMALIDIR?
VATAN/VATANDAŞ BİLİNCİ NASIL OLUŞUR?
İLKESİZ TOPLUM!!
İlkesizliğin İlkesizliği!!!
REFORM(İHYA)
BEKA MI?
TARTIŞMASIZ TARTIŞMALAR (Konusuz Tartışmalar)
BİRLEŞTİRİCİ GÜÇLERİMİZ NEDİR?
TOPLUMLAR NASIL KAOSA GİRER!?
SAĞLIKLI/SAĞLIKSIZ TOPLUM FARKI
SİYASİ ENGELLER, NELER?
AMAÇLAR, ARAÇLAR
USUMUZU KAYBETMEK!!
İNSAN ETKİSİZ DÜŞÜNME!!
DUYULARIN/DUYGULARIN KÖRLEŞMESİ
Hacı Bektaşi Veli Resmi
TAVŞAN SENDROMU Seçimlerin Üzerinde ki Baskı!
ACIK/KAPALI BİLGİ!
ÖN YARGI İNŞASI!!
İNANÇ AHLAKI
DEVLET NEYLE İDARE EDİLİR?
DİN, İKTİDAR, İLİŞKİLERİMİZ
DÜŞÜNMEYİZ, DÜŞÜNENİ TAŞLARIZ!
ANLAMIN, ANLAMSIZLIĞI!!
MİKROP BULAŞIR (Sosyal Mikroplar)
TOPLUMSAL DAYANAKLAR!!
İRFANSIZLIK // KÜLTÜRSÜZLÜK (Toplumsal Bela)
OLGU, ANLAM İLİŞKİSİ
İNSANLIĞIN EN BÜYÜK SORUNU
ANLAŞILMAMAK//ANLATAMAMAK!!
İNSAN = ZİHİN, FİZİK, EROS
ÇATIŞMALARIMIZ -1 (Uzlaşma Sanatı)
ENTELEKTÜEL KURAKLIK
ÇATIŞMALARIMIZ! (Çatışma Sanatı)
UYUŞTURUCU (Algı Karışıklığı)
FİZİK ALEMDE, METAFİZİK SALLAMA
ÖĞRETMEN + EĞİTİM = ÖĞRENCİ
NEYE GÖRE YARGI?
SOSYAL TRAVMA
TOPLUMSAL BARIŞ
GENELLEMELER DÜŞÜNMEMELER!!
OTORİTEMİZ, KİM, NE OLACAK?
EĞİTİM+BİLİM = DAHA İYİ YAŞAM
DÜŞÜNME VAKTİ (Düşünme Vaktimiz Ne Zaman?)
YANLI YANSIZLAR (Taraflı, Tarafsızlar)
EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ!!
TENKİTCİMİZ/ELEŞTİRMENİMİZ
AHLAK ÖZGÜR VE İLKELİ OLURSA
MUTSUZLUK MAKİNELERİ
FITRAT (İnsan Olma Hakkı)
KALP LEKESİ (Gönül Kirliliği)
OKUR/YAZAR MIYIZ?
KİMLİK SİYASETİ
EDEP
KÜLTÜR İKTİDARI, KÜLTÜRÜN İKTİDARI
KÜLTÜRSÜZLÜK
ARTI DEGER
FEDAKARLIK - BENCİLLİK- ÖZGELİK
KRİZLERDEN KRİZ BEGEN
BARIŞ KUTSALDIR!! Neden?
ADALETSİZLİĞİN BEKÇİSİ!!!
AKIL BÜYÜTMEK
BENCİLLİĞE DOĞRU
ABD’nin 8 Şartı!!
EKONOMİK MODEL AÇIKLAMALARI
UYARICILARA, UYARI!!! - AYDIN/ALİM UYARMAZSA!!
DURUN VE DİNLEYİN!! -Dinleme Körlüğü
AYNI YELKENE ÜFLEMEK
KÜLTÜRÜN UYUMU, UYUMUN KÜLTÜRÜ
İNSANIN, FİRENİ
ŞU, KADARCIK DA DÜŞÜNMÜYORSUN!!!
AKIL YOKSA!! (15 Temmuzlar Var)
SİYASETİMİZ SİYASET Mİ?
HAYATIMIZIN MERKEZİN DE, NE VAR?
GÜNDEM PARATONERİ (Gündem Savar)
Entel Ol, Entelektüel Olma!!!
BAKIŞ ACIMIZLA, GÖRDÜKLERİMİZLE Mİ, BİZİZ?
ADİL OLMA SORUMLULUĞU!!
DEMOKRATİK SİYASET (İçişleri Bakanın Açıklaması)
FİTNECİ BAŞI KİM????
İYİLİK SEVİYE TESTİ
DÜNYANIN SONU
SEÇİM Mİ, SAVAŞ MI?
AYDIN SUSARSA!!!
Rant İçin Kullanılan Değer Yıpranır
HAYATTAN KOPMAK!!
SİZİ/SİZE, BİZİ/BİZE DAVET EDİYORUM
Kamuoyu Okuma Hatası
GENEL MERKEZ LOBİLERİ
BANA ADALETTEN BAHSET
AHLAK – AHLAT KARIŞTIRILMASI
SUSKUN BEYİN SENDROMU
ZİHNİYET/ANLAYIŞ İFLASI!!
NİMET/NİMETLER
KÜTÜRSÜZLÜĞÜN TOPLUMA YANSIMASI!!
KENDİNE YABANCI
SEÇİME DOĞRU
VATANDAŞ, DEVLET- DEVLET VATANDAŞ
MARUFLARIMIZ NEDEN YOK?
DEMOKRASİ TIKANIRSA AÇILIR
SİYASETİN SÖZLE TOPLUMU GERMESİ
DEMOKRASİ TECELLİ ETSİN
KİMİ DİNLEMELİYİZ?
BİZ MÜSLÜMANLAR! Sonlarımızı Neden Çözemiyoruz?
DÜNYA BÖYLE DEVAM EDEMEZ!!
PARANIN, KÜLTÜR OLMASI!!!
VATANDAŞ, MİLLET, ÜMMET, ÇELİŞKİSİ!!!
DİNDAR OLALIM DERKEN!!
ATALARIN KUTSANMASI
SİYASETİN TOPLUMSALLAŞMAMAYA KATKISI - 1
SİYASETİN TOPLUMSALLAŞMAMAYA KATKISI
İDARE VE SİSTEM SORUNU -1
İDARE VE SİSTEM SORUNU
MUHALİF (Muhalefetsizliğe Muhaliflik)
HUKUK, KAYNAĞI OLARAK FIKIH
SOSYAL MEŞRUİYET
KADIN/ERKEK = İNSAN
VATANDAŞ HAKLARI, DEVLET HAKKI
SOSYAL ALTIN ORAN
NİMET BİLİNCİ/BİLİÇSİZLİĞİ
HAYATIN KAYNAĞI
GENİŞ DÜŞÜNMEK
YOBAZLIKLARIMIZ YOBAZLARIMIZ
İLETİŞİM DE SAVUNMA SANATI (5 N, 1 K +1 R/O)
BİLİNÇ SAVURGANLIĞI
TOPLUMSAL GERİLİM
CHP’Yİ TAŞLAMALI!!
TOPLUMSAL KÖRLÜK!!!
SEÇİMSİZ KONGRELERDEN ,SEÇİMLİ KONGRELERE
UMUTSUZLUK!! YARINSIZLIK!!
FANATİZM ((Bağnazlık))
GELECEĞİN, GELEN SORUNLAR!!
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KAYNAKLARI
ELEŞTİRİNİN SALDIRI SANILMASI
AKLIN, AKILLA İMTİHANI!!
DELİ BALIK
YEREL EVRENSEL DENGESİ
HERKES KARŞINDAKİNE DOĞRU BİR ADIM ATSIN!!
ÖN YARGILARIN YARGIYA MÜDAHALESİ
DEMOKRASİ SÖZLEŞME REJİMİDİR (Toplumsal Sözleşme)
DEMOKRASİ KALESİ (Son Kale Yıkıldığın da!!!)
ISLAHAT (Reform)
YÖNETİM/YÖNETİCİ HASTALIKLARI
HUKUK FIKIH ADALET
RİTÜELLER (Ayinler)
NAMUS, AHLAK, ETİK İLİŞKİİS
SORUN – ÇÖZÜM ALGIMIZ
ERDEM YOLU
İĞDİŞLEME (Düşünsel Hadım Etme)
AŞILAMA (Sentezleme)
SİYASET SORUNLARIMIZ
İKİ AHLAK DERSİ
HAKİKAT AŞIKLARI (Hikmet Aşıkları)
AMAÇLARIMIZA YOĞUNLAŞMAK!!
Beyhude Çalışmalar!!
FELSEFİ BAKIŞ
SEKSİN İKİ HALİ
CAĞI OKUMAK
ELEŞTİRİ SINAVI - Eleştiri Fobisi
FELSEFEMİZ, SİYASET FELSEFENİZ NEDİR?
İYİ ARAYIŞLARIMIZ
SIĞ SİYASET
BAYRAM KUTLAMA, ULAŞIM HAKKININ ORTAK KULLANILMASI
DÜŞÜNSEL KOPUKLUK
ALİMİN SUSTURULMASI
ÜTOPYAMIZLA BAŞBAŞA
Yaşamıyorlardı, öldüler!!
BİZ OKUMALIYIZ!!
İrade
EGİTİM
YASALARIMIZ KRALIMIZ, KURALIMIZ
ERGEN TOPLUM
YASA YAPALIM MI?
ÖRTÜK RIZA
BİLGİ İLE KONTROL EDİLMEK!
KARŞILIKLILIK!!
FELSEFENİZ YOKSA!!
TOPLUMSAL DENGE
SİYASET BİLİMCİ – SİYASETCİ FARKI
DÜŞÜNCEHANELER
GÖRÜŞ KÖRLÜĞÜ
Zamanda Düşünmek, Zamanda Yaşamak!!
AHLAK SORUNU!!!
DÜŞÜN!!
DİYALEKTİK (DİYALOG) -1
GELECEĞİİN YATIRIMLARI
DİYALOG (Diyalektik)
BİRLİKTE YAŞAMA/YAŞAMAMA MÜCADELESİ!!
KİMLİKSİZLİĞİN SONUCU 15 TEMMUZ
BİLMİYORSAN, ANLAMIYORSAK BİZİM DEGİLDİR
SOKAKLARIN YÜRÜNEBİLİRLİLİĞİNİN SORUMLUSU KİM?
İDEOLOJİK KÖRLÜK
GERÇEKLER OTORİTE İLİŞKİSİ
HAİNLER ÜLKESİ
KENDİMLE KONUŞMALAR
KÜLTÜREL TERCİH Mİ, SİYASAL TERCİH Mİ YAPIYORUZ?
KANIKSANMIŞ AHLAKSIZLIK!!
DOGA BİTERSE BİTERİZ
AŞK’I UNUTMAK!
KİŞİSEL/TOPLUMSAL ALAN
KRİZ ÇÖZEN, KRİZ ÇIKARAN TOPLUM!
ENTELEKTÜEL MUHALEFET
KÜLTÜR OKUMAK
TOPLUMSAL DİNAMİKLERİN GÜÇÜ
AKLİLEŞTİRMEK
NEDEN KAYGILIYIZ?
İRADE GASPBİYETİ
NİYET ÖLÜMLERİ
KÜLTÜRÜN OKUNMASI
YAŞANILAN KAFA KARIŞIKLIKLARIMIZ
DEMOKRASİ VE GELİŞME
REFERANDUM DA EVET Mİ, HAYIR MI?
AMAÇLILIK, AMAÇSIZLIK
KESİN BÖYLEYSE, KESİN ÖYLEDİR!!
DÜŞÜNSEL ANAYASAMIZ - 1
DÜŞÜNSEL ANAYASAMIZ
EVET DE Mİ, HAYIR DA MI HAYIR VAR?
ERKLER DENGESİ!! (Güçler Ayrılığı)
ÜST BÖLÜNME NEDENLERİ
SORUMLULUK!!
DÜŞÜNCELERİMİZE KARŞIDAN BAKABİLMEK
BİRİYLE DÖVÜŞMEK
VATANDAŞLIK HUKUKU
ELEŞTİRİ
BİLGİYE DAYALI DÜŞÜNCE
DEMOKRASİ NE, NE DEGİL?
İDEOLOJİ KÖRLÜĞÜ
SEVGİLİLER GÜNÜ
MUHALİF DURUŞ
MÜSLÜMANLARIN TOPLUMLARDA ÇATIŞMA NEDENLERİ
KÜLTÜR ÜRETMEK
DEVLETTE, DENETİM, DENGE DURDURGAÇ
ENTELEKTÜEL/AKADEMİK MUHALEFET
SOSYAL/KÜLTÜREL SİYASET
GÖNÜLLÜLÜK
ANAYASA DEGİŞİKLİĞİ
GEL BERABER DÜŞÜNELİM Düşünme Zamanı
YÖNETİM Mİ, DENETİM Mi ZAFİYETİ VAR?
ANAYASA, YÖNETİM, DENETİM ZAFİYETİ!!
RUHSUZ ADAMLAR/KADINLAR
KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ
Egosu Şişikler/Kırıklar
ÜÇ TARZI YAŞAM
SAĞ/SOl ELEŞTİRİ
BİRLİK ŞART-I
YARALI RUHLARIN YAŞAMI YARALAMASI
ZAMANIN ANLAMI
AKILLA NAKİL
TOPLUMSAL ÜÇ HATAMIZ
DÜŞÜNSEL SAGLIK
KULLANMA KILAVUZUMUZ (AKIL)
KENDİMİ ARAMA, BEN NE KADAR BENİM?
SEVGİNİN MALİYETİ YOK!!
DÜŞÜNME,+SORGULAMA = ANALİZ
DEMOKRATİK İŞLEYİŞ
USLUP VE USÜL SORUNUMUZ
TARTIŞMA KÜLTÜRÜ
TUZAK/SİLAH KAVRAMLAR
SOKAKLARIN FELSEFESİ
KAVRAMLARLA YAŞAMAK
KAVRAMLARI KAVRAMAK!!
İRFANIMIZ
İRADE
İNSANLIĞIN KURTLARI -1
İNSANIN KURTLARI
TOPLUMSAL KURALLAR, SOSYAL İNSAN
KİMLİKLERİMİZ - ROLLERİMİZ
DENETİM
BİRLİK HAMURU
YÖNETEN, YÖNETİM
EGİTİMİN EGİTEMEDİĞİNDE
İNANÇLARA/LAİKLİGE SAYGI
İNSANLIK TECRÜBESİ
AKIL KONTROLÜ
AMAÇ
AKILCI (RASYONİLİST)
DARBE BELASI
BİRLİK GÜNÜ
HEPİMİZ SUÇLUYUZ!!
ANLAMA, ANLAMLANDIRMA YETENEĞİ
İSLAM TOPLUMLARI VE KAOS
Ahlâkî Kaos!!
LÜKS TÜKETİM, TEMEL İHTİYAÇLAR ÇATIŞMASI
KÜLTÜRSÜZLÜK ÇAĞI
AYDINLAR, AYDINCIKLAR
BİLİM ÜRETEMEMEK!
HUKUK YOKSA !!
SİYASAL TIKANMIŞLIK
İNSANLIK İNSANİ, KRİZLE KARŞI KARŞIYA
AYDIN REHBERİ
DİL, DİN, HARF, TARİH
GAZETECİ/GAZETE TAKİP SİSTEMİ
İSVİÇRE - 8 TÜRKİYE -1
KAMUNUN/KÜLTÜRÜN SİYASALLAŞMASI
İNSANIN GÜCÜ
HORASAN HARCI (KÜLTÜREL)
1919’U ANLAMAK İÇİN
KILIÇDAROĞLU NE DEDİ, BİZ NE ANLADIK?
TÜRKİYE’NİN SİSTEMİ
BİLGİSİZLİGİN KAYNAGI
ATEİST DEVRİŞ - ATEİST SANCILAR
DEMOKRASİ SANCILARI
KONUŞMA DİLİ YAZI DİLİ FARKLILIĞI
BATIYLA TÜRKLERİN TEMASI
MUHALİF YORGUNLUK
HUKUK+ŞERİAT = ADALET
KİMLİKLERİN UYUMU
TERÖRİSTLERİN ÖLDÜRME, NEDENLERİ NEDİR?
SİYASAL VASATLIK
MUTLULUK ARAYIŞLARI – 1
MUTLULUK
KAVRAMLARINI KAYBEDEN TOPLUM -2
KAVRAMLARINI KAYBEDEN TOPLUM -1
KAVRAMLARINI KAYBEDEN TOPLUM
AYDINLATAN (Aydın)
OTORİTE KAYNAGINI NEREDEN ALIR
OLMADAN OLDURAMAYIZ
NEFRETLERİNİ DÜŞÜNCE SANANLAR
DUYGULARLA SİYASET
KENDİNİ ARAYAN ADAM
DÜŞÜNCEDAŞ YAZARLAR
KAVRAMLAR VE TOPLUMSAL DÜZEN
DEMOKRATİK TIKANMIŞLIK
POPÜLER YANILGI
ELEŞTİRİ EHLİYETİ
ELEŞTİREL SAGLIK/SAPKINLIK
EMPATİ
DEVLETİN SINIRLANDIRILMASI
SEVGİ GÜNÜ MÜ, SEVGİLİLER GÜNÜ MÜ ?
GENÇ ARKADAŞLARIM
TOPLUMU OKUYAMAMAK
ERDEMLİ İNSAN
SOYUT, SOMUT SİYASET
SOSYOLOJİK SİYASET – SOSYAL POLİTİKALAR
KOVULAN AHLAK!
FUNDAMENTALİST SİYASET
ANAYASAYI KİM YAPAR?
AKADEMİK Mİ, SİYASAL MI?
@@. TOPLUMSAL DÜZENİMİZİN İKİ AYAGI . @@
@@ İTAAT/TEPKİ @@
@@ . ÜÇ İNSAN = BİR TOPLUM . @@
ORTADOĞUYU TÜRKİYE YE TAŞIMAK!!
MODERN DEVLET/TOPLUM TAVRI
TERÖRİSTLE MÜCADELE/VATANDAŞIN HAKLARINA SAYGI
AŞK MEKTUPLARI
KAMUSAL OLANLA, KİŞİSEL OLANIN KARIŞTIRILMASI
İSLAM’IN FANATİZMLE İLİŞTİRİLMESİ
VATANDAŞ DEVLET İLİŞKİSİ/ TERÖRSTE DEVLET TAVRI
SOY – SOP (KAST SİSTEMİ)
SEVGİMİZİN SEVİYESİ
DİL/ÜSLUP
FELSEFEYLE DÜŞÜNMEK
HAYATIN FELSEFESİ
ANGARA'NIN BAĞLARI/OVALARI
İNSANLIK BUHRANI!! AHLAK BUHRANI!!
PARİS ve ANKARA'NIN ACI KARDEŞLİGİ
MERA KİMİN HAKKI!!
EKONOMİK İSTİSMAR – 1
EKONOMİK İSTİSMAR
DEMOKRASİ&TERCİH
KERBELA
ANKARA DA BOMBA İNSANLIĞIMIZA DÜŞTÜ!!
ZAMANIN ÖNEMLİ SORUNU
BAYRAMLARIMIZI KAYBETMEYELİM
VATANDAŞ KAZIKLAMA SANATI
SİYASAL İSTİKRARSIZLIK -1
SİYASAL İSTİKRARSIZLIK
T.C VATANDAŞLARI EŞİTTİR,
ADALET Mİ, İKTİDAR MI?
ÖZERKLİK İLANINA NASIL CEVAP VERİLMELİDİR?
YAZARIN HÜZNÜ,
NEDEN HÜKÜMETİ KURAMADILAR?
AKPNİN OY KAYIP NEDENLERİ
ÇAĞDAŞLIK
ROBOTLARA DA AHLAK!!
DEMOKRATİK KAPANMA
ARA TOPLUM SENDROMU
Sınırsız insanlar!!
BAYRAMLAR, BAYRAM GİBİ,
SOSYAL RENK KÖRLÜĞÜ
KÜLTÜR KAYBEDİLİRSE!
İNSAN YAKMAK!!!
ZİHİN, FİKİR EVİ KİRLİLİĞİ
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK - 3
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK -2
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK -1
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMU OKUMAK
BİZ NEDEN BU HALDEYİZ?
SINIRSIZ İKTİDAR, SINIRSIZ SORUN
TARAFSIZ ÖRGÜTLER/GÖZLEMCİLER
TOPLUMLARIN İKTİDARI DEVRETME/DEVRALMA YETEGİ,
YAŞAM/ÖLÜM!!
KUTUPLAŞMA !!
DEMOKRASİLER DE, OTORİTE KİMDİR?
AÇIKLAMA SORUMLULUĞU!!
MERAK ET!! SOR NEDEN??
SEÇİMLERİMİZ
ÖLÜMLER AMASIZ KINANMALI!!
TOPLUMSAL BİLİNÇ -1
TOPLUMSAL BİLİNÇ
HÜKÜMET ETME TARTIŞMALARI!
GURUR
RUHUNU KAYBEDEN MİLLET!!!
MİLLİ MARŞ, MİLLİ MÜCADELE
MUHAFAZAKÂR EROZYON!
OSMANLICI MI, CUMHURİYETCİ MİYİZ?
DEGERSİZLİK
VATANDAŞLIK BİLİNCİ
ÇELİŞKİLER
KADIN ÜZERİNDE Kİ BASKI!
SEVİŞMEYLE, DÜZÜŞME FARKI
AŞK/HORMON İLİŞKİSİ
BEKLENTİLER
SAĞLIKLI TOPLUM
DEGERLERLE YAŞAMAK
İLK ON, EKONOMİ
YAZARLIK/SAFLIK
İNANÇ VE DÜŞÜNCEYE SAYGI
RAHATSIZ OLMAK!
MALUMATFURUŞLUK BİLGİ/BİLMEK
SENFONİK/KAKOFONİK TOPLUM
ULUSLARARASI ULUSAL DENGE
SAYIN, BAŞBAKANIM, MİLLİ EGİTİM BAKANIM
SAYIN ÖĞRETMENİM
İNSAN DOGALLIĞINI KAYBETTİ Mİ?
İLİŞKİLER - 1
ÜLKEMİZİN SORUNLARI
ÜÇ SORU, ÜÇ CEVAP
VATANDAŞ HAKLARINI, MAKUL ŞÜPHEYE KURBAN ETMEYELİM
İŞSİZLİGİN SORUNLARA KATKISI
KAMUDA KİRALAMA SAVURGANLIĞI
IŞİD PYD GERİLİMİ
EGİTİM, EGİTİM
HSYK SEÇİMLERİ
EKONOMİMİZ EKONOMİK Mİ?
TARAFMIYIZ, FANATİKMİYİZ?
İÇİ BOŞALAN TOPLUM- 1
İÇİ BOŞALAN TOPLUM -2
İÇİ BOŞALAN TOPLUM - 3
İÇİ BOŞALAN TOPLUM - 4
CUMHURBAŞKANI ADAYLARI/MIZ
2 TEMMUZ YÜREK YANGINI
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
İŞİD’İ İŞİTTİK Mİ?
EKONOMİK TERSE DÜŞÜŞ
HUKUK, SİYASET GERĞİNLİGİ!
KAMU AYRICALIKLARININ SINIRI
Hıdırellez Bayramı, Hızır Günü
GÜVENLİK (ASKER, POLİS)
TARİHİN SONU SOSYAL DEMOKRASİNİN BAŞLANGICI
DEĞERLİ ve BAŞARILI İNSAN
2014 YEREL SEÇİMLERİ
KENDİ ÇIKARDIĞIMIZ SORUNLAR
ÇANAKKALE, KURTULUŞ SAVAŞLARI
DEMOKRASİMİZİN KÜLTÜR SORUNU
MESHEP/MİLLET OLGUSU ALVİLER/SUNNİLER
SEÇİMLERİMİZİN ÖNEMİ
ÂLİM, ARİF, HİKMET,
BEDAVA, SAHTE KİMLİKLER
VATANDAŞ OLMA HAKKI
DEGERSİZLİĞİN LANETİ!!
İLİŞKİLER
PARA
TARTIŞMANIN GELİŞMEYE KATKISI
HERŞEY SİYASET Mİ?
AYDIN KOVMASI
DİNİN DEVLETLEŞMESİ
29 EKİM KUTLAMALARI
KÜLTÜREL KOPMALAR
İŞSİZLİK
MUTLULUK CİMRİLERİ
DEMOKRASİMİZİN KAYIP HALKALARI
ACIMASIZ İNSAN İNSANMIDIR?
NEDEN SAVAŞ?
İNSANİ DEGERLER
30 Agustos'a giden yol
MUSA ÇIKMAZ
KAVRAM KAOSU ( KARGAŞASI)- 2
KAVRAM KAOSU(KARGAŞASI) -1
KAVRAM KAOSU (KARGAŞASI)
TEPKİ/İSYAN AHLAKI
BÜYÜK ADAM NASIL OLUNUR?
TEMMUZ DA YANMAK ZORDUR
KAMU, SİYASETCİ BENZEŞMESİ
DEMOKRATİK TEPKİ, DEMOKRATİK İKTİDAR
NEDEN MUTSUZUZ?
KÜLTÜREL KOPMALAR
İKTİDAR SİNEKLERİ
DÜNYA'YI OKUMAK
23 NİSAN 1920 'Yİ DÜŞÜNMEK
BİLGİYE ULAŞMAK
DÜŞÜNSEL HADIMLIK
ÇÖZÜM ZAMANI, BARIŞ ZAMANI
KÜLTÜREL KOLONLAR
EKONOMİK DÖNÜŞÜM
SIGARA ALIŞKANLIĞI (Alışkanlıkların maliyeti)
LAİKLİK NEDEN GEREKLİ?
KARAKTER ZAYIFLIĞI
ÇOCUK YETİŞTİRMEK
YENİ YIL BAHANE, EYLENCE ŞAHANE
M. AKİF BİZE HALA SESİNİ DUYURAMADI
İNSAN HAKLARI
İSTİHDAM, İŞSİZLİK
DENGE
10 KASIM’DA ATATÜRK’Ü ANMAK
AYDIN/ÂLİM OLMA SORUMLULUĞU
ÜÇ PARTİ, ÜÇ KONGRE, BUDA DÖRDÜNCÜSÜ
GELECEK, GELECEK
KÜRT/DOGU SORUNU
DÜŞÜNCENİN, DÜŞÜNÜRÜN DEGERİ
DİL VE DİN
BAYRAM HAKKIN MI SANDIN ?
SELAMLAŞMAK
AYDIN KİMDİR?
TOPLUMSAL GÜVEN
VİCDANLI ÇOCUK YETİŞTİRMEK
DEMOKRASİ - DEGİŞİM
MEZHEPLER ARASI DİYALOĞ
İSLAM’IN ADALETTEN UZAKLAŞTIRILMASI
GENÇLİK/GENÇLER/GENÇ
PAYLAŞABİLMEK
ÜLKEMİZİN SORUNLARI
İSLAM DA KADIN ve ANNE HAKLARI
23 NİSAN 1920
İNANÇ NE İLE BAŞLAR?
H.Z. MUHAMMED
GENÇLERLE SOHBET
MİLLETİN VEKİLLERİ
DÜŞÜNCE DÜŞÜNME
KAOS ORTAMINDA HAREKET
YOL
KERBELA
MEHMET AKİF RUHU
MÜSLÜMANLARIN BARIŞI
TÜRKİYE SURİYE İLİŞKİLERİ
KÜRT VE TÜRK HALKINA
İSRAİL DEVLETİ DEVLET OLMALI
ZAFERLER AYI AĞUSTOS
TÜRK KÜRT AYRILIĞI ZORLAMA BİR AYRILIKTIR
ORUÇ İBADETİ VE KAZANDIRDIKLARI
ÇEVRE İÇİMİZDE Mİ, DIŞIMIZDA MI?
AHLAK
MODERN İNSANIN ZAAFİYETLERİ
İMAMIN ORDUSU-CEMAATIN COPLARI
MUHAFAZAKARLIK
SİYASETÇİ SEÇME SINAVI(SSS)
TEPKİ GÖSTERME ve MÜDAHALE DOZU
KÜLTÜR(3) (KÜLTÜRÜN BİREYİ TOPLUMSALLAŞTIRMASI)
KURBAN KESELİM, KURBAN OLMAYALIM
17.2-4.3.1923 İZMİR İKTİSAT KONGİRESİ
KÜLTÜR (2) (KÜLTÜRÜN TOPLUMU YÖNLENDİRMESİ)
cumhuriyet resepsiyonu sorunu
CUMHURİYET NEDİR ?
İSTİHDAM KAPASİTEMİZ
YASAMANIN YARGININ YÜRÜTMENİN GÖREVİ
DEMOKRATLAR NE KADAR DEMOKRAT
AHİLİK
KÜLTÜR (1)
SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft