EMEKSİZLİĞİN, EKMESİZLİĞİ!!!
Emeksiz Paylaşım!
Emeksiz paylaşımda ne demek, üretimin dışında paylaşım demekti şimdiye kadar, ya şimdi ne demektir? Şimdi ise üretim araçlarının aşırı teknolojik degişime dayalı olarak, robotlaşma ve robotların makinaların yapay zekalarla donatılması sonucu emek üzerinden paylaşımın 20-25 yıl içinde neredeyse yarı yarıya azalacagı hatta bazı mesleklerin yok olacagı öngörüleri ortalıkta dolaşırken... Biz toplum olarak bu konuyla ilgili ne gibi planlarımız var? Bu soruyu siyasetler planlamacılara sormalıdır. Soruyorlarmıdır acaba!!
Birbirleriyle söz düellosu yapmaktan yönetmeye, düşünmeye, neden ülkemiz bu durumda, teknolojik gelişmeler karşısında toplumumuz nasıl iş ve istihdam sorunu yaşayacak diye düşünüyorlar mı? Sanırım düşünüyorlardır!!
Gelelim, yukardaki öngörüler üzerine benim kaygılandığım ekonomik paylaşım sorununa, şimdiki bu paylaşım bile nasıl büyük ekonomik eşitlikler yaratmış hepimiz biliyoruz... Şu örnegi sık sık veririm, dünyanın en zengin 140 kişisi, en fakir 4 milyara yakın kişinin mal ve servetine sahip olduğu hepimizin malumuyken... Şimdi bir de emek üzerinden paylaşım önümüzde ki 20-25 yıl da yarı yarıya azalacaksa, devletler, siyasetçiler, hükümetler bu sorun üzerine ciddi düşünmeliler..
Hatta bu sorun ve küresel ısınma sorunu, bir nükleer savaş sorunu, teknolojiye dayalı iletişim dinleme imkanlarının ve kontrol imkanlarının kişisel mahremi yok etme tehlikesi insanlığı bekleyen önemli tehlikeler arasındadır... Yoksullar için ekonomik bir kuraklık sorunu yaklaşıyor, bunun nedeni insanların işlerini kaybetmesi olacağı aşikar... Ne önlem alınacağı ise belirsiz... Şimdi...
İş veremediğimiz insanlara aç kalın ölün diyebilirmiyiz, diyemeyiz, o zaman devletler sosyal politikaları geregi geçimlik, ihtiyaç, refahtan pay gibi bir gerekcelerle toplumun ekonomik üretiminden yararlanması, toplumun fertleriyle paylaşılması gerekmektedir..
Bu konu şimdi bile önemliyken yarın mesleklerin yarısı kaybolduğunda, buna avukatlık, cerrahlık dışında diger tıp uzmanlıkları, askerlik, güvelik, hakim, savcı, şöför, pilot gibi meslekleri bile kapsama ihtimali varken... Daha başka meslekleri degerlendirdiğimizde onların da bu yapay zeka, robotlaşma ve yazılımların makinelere, araçlara etkisi, geliyor, bizim emegimize ihtiyaç bırakmayacak, bu durum ise önlem alınmadığı takdirde bizi ekmeksiz bırakabilir... Bırakmaması için şimdiden üzerine düşünülmesi ve önlemlerin ve önlemelrin alınması dilegiyle Selam ve Sevgilerimle...
Fikri Adil -- vatandasfikri.com --7.11.2020
|