SENTEZLEME(Aşılama)
Düşüncemize Felsefe, Dinimize Felsefe, Siyasetimize Felsefe, Hukukumuza Felsefe, Kısacası hayatımıza felsefe sentezlemeliyiz ki, aşılamalıyız ki… Sabitelerimize sorgulamalar sentezlemeliyiz ki, bu nedir, bu nasıl yaşanır sorularına cevap bulabilelim… Bu cevaplar öyle cevaplar olsun ki, ön yargılara dayalı genel geçer cevapları aşabilelim… Bunun için hayatımızın her alanına felsefe sentezlemeliyiz… Buna aslında her alana düşünce, düşünme aşılama da diyebiliriz… Sentezlemeyi melezleştirme ve aşılama üzerinden düşünerek toplumsal, düşün hayatımıza aktarmalıyız düşünceleriyle bu konu üzerine düşünelim mi?
Benim bildiğim aşılama bir kök ağaç var, bir kök bitki var, bunu gelişmeye acık hale getirmek için, daha iyi olanla aşılayarak bölgemize uygun ağaç ve bitkiyi ona eklemek, olarak hayatımızda görüyoruz, gördük iyi sonuçlar aldık… Bizim yaratılışımız, oluşumuz da yumurtaların aşılanmasıyla oluştuğuna göre… Aşı, sentez oluşlara ve gelişmelere neden olacaktır… En bilinen aşı ise hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yapılanıdır… Aşı, yapıyoruz ve hastalanmıyoruz, iyi sonuçlar alıyoruz, bunu sosyal alana aktarmalıyız diye düşünürsek… O zaman sosyal aşılama nedir, sosyal aşılamalar da aynı iyi sonuçları verir mi, diyerek devam edelim mi? Yok aşılamayı bildiğimiz haliyle açarak devam edelim ne dersiniz?
Nasıl ki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşılama: Bağışıklık sistemini uyarmak için vücudumuzu güçlendirmek istediğimiz hastalığa neden olan mikroptan çok küçük bir parça verilerek vücudun savunma sistemini aktivite etmek ise… Sosyal aşılama nedir? Ümranı Uygarlığa aşılamak dersek, yerel olana, bize ait olana evrensel olanın aşılanması diyebiliriz…
Aşılama:Kök olana uyum sağlayan, aynı türden, türdeş olması şartıyla daha iyi ağaç elde etmek için aşılama yapılır… Bitkilerde de aşı yoluyla daha iyi olanın üretilmesi hedeflenir… Son zamanlarda da genlerin aşılanması yapılarak daha güçlü daha verimli bitkiler oluşturulmaktadır… Bunun bazı bilimciler tarafından soruna neden olacağı tartışmaları vardır… Sosyal aşılama, sentezlemeye geldiğimiz de ise… Buna realizmle (gerçeklerle), ütopyayı(Hayali Olanı), materyalizmle(Maddeyi, Nesneyi, Varlığı, Fizik Kanunlarını, Somut Olanı Okumayla), maneviyatı, (Metafiziği, Kültürü, Soyut olanı Okumayı) aşılamak, sentezlemek diyebiliriz…
Sosyal Aşılama: Toplumsal motivasyonun güçlendirilmesi, kültürel olan bilgiyle koşullandırma içinde düşünme, uslamlama gibi denetim yollarının işlemesine gerek duymadan, bireylere önceden belirlenmiş bilgilere dayalı tepkiler elde edecek ölçüde güçlü bir uyarıcı bilgi, inanç, düşünce yardımıyla sağlanan inandırma biçimidir… Başka ne olabilir ki dediğimizde, devamla…
Sosyal Aşılama: Tartışmayla, eleştiriyle, zorlamaya dayanmadan, bir kişiye daha iyi olduğu düşünülen belirli görüşü, öneriyi veya inançları yalnızca sözle, yazıyla, benimsetme, ikna etmeye de sosyal aşılama diyebiliriz… Kültürün kişiyle sentezlenmesi, aşılanması da denilebilir…
Sentezleme ise, birbirine uyum sağlayan ve daha iyi olmasına yardımcı olacak düşüncelerin, maddelerin, hücrelerin birbirini desteklemek amacıyla birleştirilmesidir… Eski olandan yararlanarak yeni bir iyi olan elde edilmesidir.. Bu yöntemlere baktığımızda şunları görürüz…
Bunun için karmaşığa yalınlık, yalınlığa karmaşıklık, soyuta somutluk, somutluğa soyutluk, Olana Olasılık, Olasılığa olan, teoriye pratik, pratiğe teori, tikele tümel, tümele tikel, bireye toplum, topluma birey, nedene sonuç, sonuca neden, öncüle varılan, varılana öncül, bilgiye düşünce, düşünceye bilgi ve eleştiri, eleştiriye bilgi eklemleyerek, sentezleyerek, aşılayarak hayatımızı yeniden yeniden anlamlandırarak yaşamak aşılayarak yaşamak olacağını düşünebiliriz… Bu düşünce biçimi bizi dengeye ulaştıracaktır düşüncesiyle… Devamla….
Siyasete felsefe, filozofların düşüncesini ekleme zorunluluğunu ise dünyanın yaşadığı siyasal karmaşadan (kaostan) anlaşılmaktadır… Bunun daha iyi özümsenmesi için biraz daha açalım mı? Sosyal aşılamayı açarsak, kültürel aşılamada diyerek,kişiye vatandaşlık, vatandaşa toplumsallık, topluma millet, aidiyet bilincinin, kültürün aşılanması, bireye, topluma mevcut bilinenlerin yeteneklere göre aşılanması da der, devam ederiz…Yerel olana evrenselin aşılanması derken…
Siyasete ne sentezlersek iyi sonuç alırız, Bana gör ahlak adalet, size göre erdem, öbürüne göre üslup, hukukçulara göre hukuk, işçilere göre ekonomik paylaşım adaleti… Aşı, sentez derken bu aşıcı kim olacak sorunu ortaya çıkıyor? Bakın buradaki ana aşılama görevlileri düşünürler ve siyaset kurumunun düşünce yani teori yanı ve devamında eğitim kurumları… Bunlar aşıcıdırlar, bunlara… Bunların içinde fen eğitimini ve din eğitimini de ekleyerek, eğitimi eski bilgiyle, yeni bilginin sentezleme aracına dönüştürerek, eskiden yeni, iyi düşünce çıkarabiliriz… Sadece nakletmekten eğitim sistemimizi kurtarırız, eski bilgiyi ve yeni bilgiyi sentezleyerek her alanda aşılamalarla daha büyük, daha iyi bir gelişmeye neden olabiliriz… Hiç düşündünüz mü, zorunluluklarla keyfiyeti aşılamayı, hayatımızda ikisi de var, madem varlar, aşılayalım, sentezleyelim ki uyum, harmoni çıksın… Örnegin alışkanlıklara, çocuksu, samimi merak aşılasak ne çıkar, düşünelim mi? Geçmişi ana, anı geleceğe aşılamasak nasıl bir devamlılık sağlayabiliriz ki? Arzulara, akıl aşılamasak insaniyetimiz nasıl tamamlanır ki? Davranışlarımıza amaç, Maddelere formlar, suretler aşılamasak maddeyi nasıl tanırız ki? Düşüncelere uygulama aşılamazsak nasıl yaparız ki? Varsıllıklarımıza, paylaşma aşılamazsak zenginliğin ne anlamı olaki? Vatanla vatandaşı, vatandaşla devleti, devletle hukuku, hukukla adaleti aşılamazsak nasıl bir toplumsal düzenimiz olur ki? Bunları çoğaltabilirsiniz… Haa, şunu da unutmayalım aşkı, sevgiyi, aşkla meşki de aşılamayı, Nefretlere Sevgi, Kibirlere Mütevazilik aşılamayı da unutmamak gerek, yoksa hayatın tadı kaçar, bizim de mutluluğumuz… Son Olarak Davranışlara Ahlak (Yerel Olan Ahlak), Etik(Evrensel Olan Ahlak) Aşılarsak, Savaşlara Barış Aşılarsak İnsanlık Daha İyi yaşayacaktır…
Bu aşılamaları, sentezlemeleri yapabilirmiyiz dersininiz? Sizi bilmem ama ben umutluyum, bu toplumda bu aşılamaları yapacak düşünürler de, filozoflar da, akademisyenler de, din adamları da, siyasetçiler de var… Bunların düşüncelerini, seslerini topluma yaymak, bu düşüncelerle toplumun düşüncesini aşılamak, sentezlemek dileğiyle selam ve sevgilerimle…
Fikri Adil – 8.12.17 – vatandasfikri.com
|