DEĞERLİ/BAŞARILI İNSAN
(Biz hangisi olmak istiyoruz?)
Birçok acıdan insan tip ve karakterleri değerlendirilir, psikoloji A ve B karakterli insan tipini değerlendirir, biri sabırsızdır, ataktır, diğeri sabırlıdır ve zor hareket eder, biri olaylar ve olgular üzerine çok düşünmez çok riske girer diğeri ise düşünerek riski en aza indirir. Dinler ise insanları iman eden ve kâfirler diye değerlendirir, koyduğu kurallara uyanları cennete uymayanları ise cehenneme koyacağını söyler… Dini felsefi kurallar genelde biz insanları, başarılı yapmaktan daha çok degerli, iyi insan yapmaya dönük kurallar içerir… Ne yazık ki çok zaman başarılı olmak adına bu kuralları da çiğneriz…
Felsefe de, erdemli, erdemsiz, ahlaklı, ahlaksız düşünen düşünmeyen, adil değil gibi sorgulamalarla insanları değerlendirir. Bu değerlendirmelerin temelin de insan daha iyi, daha huzurlu, daha mutlu nasıl yaşar, için de yaşadığı topluma nasıl katkılar sunar, yaşama, doğaya, karşılaştığı bütün canlılara karşı nasıl bir saygı veya saygısızlık içindedir. Bütün bunların temelinde insanların önemsediği ve bu önemsenenlere ulaşmadaki istekler onların nasıl bir insan olduğunu belirler. Biri buna ulaşmada her şeyi araç haline getirirken diğeri ise her amacın insanlığa ve doğaya hizmet etmesi gerektiğini düşünür. Başarı doğaya ve insana katkıyla ölçülmelidir.
İnsana ve doğaya hizmet etmeyen her şeyi başarısızlık sayarım. Fikri Adil
İşte tam bu nokta da başarılı insan değerli insan ortaya çıkar ve bana göre insanın en temel değerlendirme yöntemi de bu olmalıdır. Yoksa çok zaman başarmak başarmak olmuyor, başarmak insanı ve doğayı daha çok sömürmek oluyorsa bu nedenle bu tip bir başarı neden iyi sayılsın ki?
Evet, başarılı insan değerli insan ayrıdır, Başka canlılardan örnek vererek gidersek, Eşek arıları başarılıdır, bal arıları değerlidir. Neden hem doğaya hizmet ederler, hem kendilerine, hem insanlara, yaşa katkı sunarlar. Doğadan aldıklarından on misli daha doğaya faydalıdırlar, bu şu demektir doğadan yararlanırken doğaya katkı sunmak, kendimize yarar sağlarken için de yaşadığımız toplumsal ve doğal hayata katkılar sunmak şimdiki başarı ölçütü paraya indirildiği için biz, belki de başarısız olacağız, ama işte bura da iki durum ortaya çıkıyor, biri başarılı olmayı tercih ederken değerli olmaktan vaz geçmeyi gerekirse biz hangisini tercih edeceğiz. Üstelikte dünyada başarılı insan tipi modayken… Biliyorum sizden ve kendimden çok şey istediğimi, öte yandan şunu da görüyorum, bu başarılı insan tipiyle doğal ve toplumsal hayatın nasıl bozulduğunu… Tabir caizse bindiğimiz dalı kesiyoruz, doğal hayatı para kazanma başarısı yüzünden öldürüyor, toplumsal hayatta da bir yolunu bulup insanların cebinde ki paraları nasıl alırız da başarılı oluruz derken bir de ne görüyoruz ki insanların birbirlerine karşı bu kadar ticarileşen, artık para kapmacaya dönen hayat yüzünden birbirlerine karşı hiç güvenlerinin kalmadığını görüyoruz… İşte çok başarılı olacağız derken, bir şeyler yapayım derken insani değerleri kaybedersek hayatın içine etmiş oluyoruz…
İşte burada dikkat etmemiz gereken olay, değerli insan mı olalım, başarılı insan mı, kısaca bu konuyu şöyle izah edebiliriz. Değerli insan olmak istiyorsak, hayattan aldığımız, hayata kattığımızdan daha az olmalıdır. Ama başarılı insan olmak istiyorsak ki başarı nedir sorusu üzerine iyi düşünmemiz gerekir diye düşünüyorum… Başarılı insan tipi ise hayata katkılarının çok üzerin de hayattan aldıklarıdır, kısacası birilerinin hakkını, meşru veya gayri meşru elinden almıştır ki başarılı olmuştur… Değerli insan bal arısı örneğin de olduğu gibi doğadan yararlanırken doğaya hizmet eder, yani aldığından çok vererek değerli olur… Şimdi çok zor bir şey öneriyorum, lütfen katkılarımız ve aldıklarımız üzerine düşünelim (başarılı olmak için) hiç olmazsa daha saldırgan daha vahşi olmayalım ne dersiniz…
İnsan ki yaptığı, yapmadığı hareketlerin üç dört aşama sonra neye mal olacağını hesap edebilen bir canlıdır, akıllıdır, düşünür, bilgi edinir bu bilgileri paylaşır, depolar, geleceğe bırakır, üst, üste kor ve bilgi deposunu doldurur. Buna rağmen hala doğaya ve insana zarar vererek bir kazanç peşindeyse, ben dilim varmıyor, ona insan demeye….
Değerli insanlar olmak ve insanlıktan ve doğadan aldıklarımızdan çok katkılar sunmak dileğiyle, selam ve sevgilerimle….
|