SOY – SOP (KAST SİSTEMİ)
(En soylu insan iyi ve güzel izler/anılar bırakan insandır. Fikri Adil)
İnsanlar ilk cağlarda soyun önemini düşünürler ve yönetimleri soyluların soyundan birine bırakılarmış, yöneten soylu olduğu varsayılan kişide ki vasıfların çocuklarına da geçtiği düşüncesiyle, biraz da soyluların zorlamasıyla yönetim hep onlarda olurmuş. Benim gibi kenarda köşede doğanlara yönetici olma şansı verilmezmiş… Bunu da Allah’ın takdirine bağlarlarmış… Acaba gerçekten de öylemi?
Gel zaman, git zaman bunun yanlış bir inanış olduğu anlaşılmış, nasıl anlaşılmasın ki… Her şey ortadaymış…
Sonra soy sop hikâyesini anlatanlar kaybetmişler, onlar Tanrıların yeryüzünde ki gölgeleri filan değillermiş, bizi hep keklemişler, bazı uyanıklar bugün de keklemek istiyorlar ama nafile. Diyelim ki onlar haklı…
O zaman eğitim, akıl, bilgi, erdem, ahlak ve adalet ne olacak, iyi ve güzeli, doğruyu, gerçeği sadece onlar mı arayacak, anlayacak bulacak… Dünya nüfusunun diyelim ki %1 soylu geri kalanların insani özellikleri yarım mı? İşte bugün bu sakat düşüncede olanlara karşı uyanık olmamız gerekir… Uyanıkmıyız?
İnsan akıllı bir canlıdır, aklını eğitim yoluyla bilgiye dayalı geliştirir, sen eğitimi alırda sadece soylulara verirsen, eskiden olduğu gibi sadece onlar gelişir ve biz salaklar da (Sananlar için) onların özel olduğunu sanırız… Başka bir acıdan soyluluk ise şu demektir… İnsani duygularda insan soyuna yakışacak seviyede olmak olarak değerlendirebiliriz.
Dini acıdan baktığımız da ise din eşitligi önerir, Allah karşısın da soyun sopun önemi yoktur, herkes kuldur, ancak takva ölçüsü bizi yükseltir, oda Allah korkusu, sevgisi, imanlı olmak, bilgili olmak, hikmetli olmak, ahlak ve erdem sahibi olarak adalete dayalı iyi ve güzel işler yapmak, dinin haramlarından sakınmak, helal dairesinde yaşamaya çalışmaktır… Fırsat verilirse de herkes yapar, yapabilir.
İşte soy - sop hikayesi bana göre bunlardan ibarettir, Ahlak, adalet, erdem, saygı sevgi, yaşadığımız ortamlarda, toplumlarda iyi ve güzel şeylere neden olabilmek, yani yaşadığımız topluma katkılar sunabilmek için soy sop dan çok insani yetenekler, vasıflar taşımamız gerekmektedir.
En soylu insan iyi ve güzel izler/anılar bırakan insandır. Fikri Adil
Kısacası soylu soplu olmak insani değerler de yüksek sevilere çıkmaktır, hangi aile de doğarsak doğalım, iyi olma ihtimalimizde, kötü olma ihtimalimiz de vardır… İnsanlık bu ihtimali iyilik lehine geliştirebilmek için değerler ve yetenekler eğitimini yaygınlaştırmıştır, toplumun her kesimine eğitim fırsatı vermenin gereği anlaşılmış, en yoksul, en ücrada doğanların bile insanlığa büyük katkılar sunacağı düşüncesi toplumlara yerleşmiştir. Bizde soya sopa bakmadan eğitimi yetenekler ve değerler üzerinden yaygınlaştırmanın yanı sıra nitelikli eğitimi de önemsemeliyiz. Gümüz de bazı ülkeler de acık bazı ülkelerde de örtük olarak soy-sop kast sistemi devam etmektedir. Bana göre en büyük ırkçılık da budur. İnsanlığa ve için de yaşadığı topluma katkılar sunacak zihinsel ve fiziksel yetenekte ki kimseleri sırf yanlış ailede doğmuş diye eğitim, görev ve sorumluluk haklarının elinden alınması insanlığa büyük hakarettir… Bu düşüncelerin cılız kalmasına rağmen azda olsa yaşanılan yerler var, bu ülkelerde yaşayanlar da dilerim bu kast, soy-sop ölçülerine göre yaşamayı aşarlar.
Tüm yeteneklilerin yeteneklerine göre değerlendirildiği sistemler de yaşamak dileğiyle… Selam ve sevgilerimle….
Fikri Adil – Aralık 15 – www.vatandasfikri.com
|