İTAAT/TEPKİ
(İtaat Bekleyenler, Adil Olmak Zorundadırlar)
Evet bizden herkes itaat bekler, içine doğduğumuz aile, okulda öğretmen, asker de komutan, iş yerin de yönetici ve de patron, devlet ise yasalarına itaat bekler… İman eden bir için de, din adına da dini ilklerin kaynağına kutsal kitaba, yani kutsal kitapların da Allah dan geldiğine göre, Allah’a itaat etme gereği vardır.. Görüldüğü gibi doğduk doğalı herkes, Dünyevi, uhrevi her otorite, itaat bekliyor, biz ne yapacağız bu kadar beklentileri tabiki boşa çıkarmayacağız itaat edeceğiz. Ama bir şartla, nedir bu şart diyorsanız? Devam dedelim o zaman… Önce itaat kavramına kısaca bakarak…
“”Sözlükte " Söz dinleme, boyun eğme, yumuşak davranma, birinin isteğine, emir ve yasağına isteyerek uyma; dîn alanın da ise Allah ve Peygamberin emir ve yasaklarına isteyerek uymak”” Birde bunu urul emre itaat edilecek diye itaat işini kutsallaştırarak topluma sunulması üzerine, itaatın kutsallaştırılmasıyla bu konu üzerinde ciddi ciddi durmak farz oldu…
Valla itaat dan başka yol gözükmüyor gibi gibi derken, hayırdır bize bir çıkış yolu mu buluyorsun derseniz? Müjde evet... İtaat ettiklerimiz de bize itaat edecekler, nasıl mı? Bal gibi itaat edecekler, yag gibi itaat edecekler… Nasıl yani? İşte öyle Kani…
Eyyy itaat bekleyeneler, ben de sizden adalet, hak, hukuk üzere iyi ve güzel davranış bekliyorum... Bu ne demektir, bilirmisiniz? İster görev alma da, ister ortaya çıkan ürünleri, yani toplumun ürettikleri paylaşma da, isterseniz devlet vatandaş ilişkilerin de, isterseniz Allah kul ilişkilerini kullarak, bana haksızlık yapanlara itaat etmeme hakkım doğuyor… Haksızlık ve zulüm karşısında susmak ve itaat etmek ahlaksızlıktır, zulme ortak olmaktır ve zulüm yapmak da, ona ortak olmak da günahdır… Emre itaat kutsaldır anladık da, adalet, hak, hukuk kutsal değil midir? Din alanın da durum buysa, devlet vatandaş ilişkilerin de ise ben vatandaş olarak yasalara uyacaksam, yasaların adil olması gereği yok mu? Evet, vatandaşlar olarak yasalar karşısında eşit isek, öyle söylenir genellikle, yargı da bağımsızsa, yasalara uyma sorumluluğu var… Amma velakin tersi ise tepki gösterme hakkı doğar bu durumda itaat rafa kalkar.. Kişisel ilişkiler de ise yine adalet, hak, sevgi, saygı, sadakat varsa itaat da var üstelikte en yoğunun dan… Bir baba düşünün sizden itaat bekliyor, ama kendisinin hiçbir kuralı yok, ailenin bütün parasını kişisel amaçlarla harcıyor, ailenin 2000 lira geliri varken, bu adam kedine gelirin nerdeyse yarısını harcıyor ki bu durumda itaat değil uyarı gerekiyor… Bir sevgili ve seven düşünün karşılıklı değil orada itaat birinin fedakarlığıyla olacak… Aşırı fedakarlık yaparak, fedakarlıkları zulme dönüştürmeyelim…
Aynı şey kamu görevlileri ve kamu hizmetlerini bizim adımıza yönetenler ve yönlendirenlerin de adalet, hak hukuk ahlak kurallarına uymaları gerekir ki itaat edilsin... Yoksa adam kamu gücüyle, kamu malını kendi gücü ve malı sanırsa, kamu malıyla,(Hazine malıyla çevresine ayrıcalıklar yaratırsa) o ülkede yaşayan vatandaşların bu gibi duruma tepki göstermemesi durumun da, o toplumun geleceğinden umut edilemez… Orada denetimsiz bu kamu yönetimi var demektir… Bunun için insanlık güçler ayrılığı ilkesini keşfetmiş, bağımsız yasama üyeleri(Milletvekillerinin atamayla değil Parti içi ön seçimle seçilmesiyle mümkün), bağımsız yargı üyeleri, (HSYK üyelerinin hakimlerin/savcıların seçimiyle gelmesiyle mümkün) olmasına rağmen yasalara ve yargı kararlarına bağımlı yürütme üyeleri sistemini geliştirmiş ki… Toplumları adaletten ahlaktan uzaklaşmasın, adil ve hakka, hukuka dikkat eden yönetimlere de vatandaşların itaat etmesi doğsun…
Yoksa ben ne yaparsam yapayım, sen itaat et dersen, bende sana pışık derim… İtaat bekleyenler benim hakkıma hukukuma riayet/itaat etmeliler, başka yolu yok bunun, adil değilsen de lütfen itaat bekleme…
Adalet üzere, hak, hukuk üzere, yaşanılan toplumlarda itaat gerekli, tersi durumlarda ise tepki!!! Selam ve sevgilerimle, adalete, hukuka dayalı yasalara, adalete hakka dayalı ilişkiler de İtaat etme dileğiyle selam ve sevgilerimle..
Fikri Adil --- Ocak 16 --- www.vatandasfikri.com
|