DEĞİŞİME HAZIR OLMAK!! (İnovasyona Hazırlanmak)
Değişim nedir ki derseniz, en basit haliyle hava sogukken veya sıcakken aynı kıyafeti giymemek yeni hava durumlarına göre yeni kıyafetler dikmek ve giymek derim!!
Değişime, yenileşmeye hazır olmak ise bilgiyle, tecrübeyle donanmış akılla olur, bu nasıl oluyor dersek gelin bu konu üzerine birlikte düşünelim..
Önce degişim hangi alanda olacak konu nedir, degişim neden gerekiyor, degişirsek ne olacak, degişmesek ne olacak, bunun sonuçlarından kim olumlu etkilenecek, kim olumsuz?!?
Örnegin teknoloji alanında, konumuz elektrikli araçlar olsun, mevcut durum nedir, petrol kullanan araçlarımız vardır, biz bu petrolü ithal ediyoruz ve döviz fiyatlarımı arttıkca, yada TL deger kaybettikce maliyetimizde artıyor, üstelikte çevreyi çok kirletiyor.. Bunun için bu alanda degişim şart elektrikli traktörler, kamyonlar, otobüsler, ilk etapda 5-10 tonluk nakliye araçlarını, otomobiller acilen elektriklileri yapılmalı veya mevcutları dönüşümle, degişimle elektrikli hale getirilmeli.. Sonra teknoloji nereye doğru evriliyor, yazılım, yapay zeka, yapay zeka giydirilmiş robotlar, robotik kollar, biz bu degişimi zamanında yapmazsak, sanayide devrimlerini kacırdık, bilişim devrimlerini de kaçırırsak artık ekonomik ve sosyal olarak iflah olamayız, degişim şarttır… Ekonomik veya siyasal, sosyal degişimlerde zamanı gelince yapılmazsa, hatta zamanı gelmeden alt yapı hazırlanmazsa toplumumuz, insanlar daha zor şartlarda yaşarlar, işte bu nedenle degişime hazırlanmak onu kacırmamak gerekir…
Ekonomik degişim, neden gerekir, örnegin üretim imkanlarımız azdır, üretimi artırmak için, çok üretip başka toplumlara mal, hizmet teknoloji satmak için, devleti yönetenlere tasarruf yaptırmak için, ihracatı artırıp, ithalatı azaltmak için, daha adil bir ekonomik düzen için bir çok neden sayabiliriz degişim, dönüşüm için… Siyasal dönüşüme gelince..
Bir partinin politika belirleyicileri, partinin, politikasının veya liderinin degişmesi gerektiğini nereden anlarlar?
Toplumun sosyolojisine bakarlar, toplumun algıda önceliklerine bakarlar, başarı ve başarısızlıklarına bakarlar, partinin politikalarının, liderinin ve söylemlerinin bunlara uyup uymadığına bakarlar, partinin mesajlarının topluma neden ulaşmadığına bakarlar… Konunun uzmanlarından raporlar alırlar, parti örgütlerini ve toplumu dinlerler ve partilerini lider dahil degişme hazırlarlar, zamanı gelince degişimi yaparlar.. Yapmazlarsa ne olur? O parti düşünsel olarak sağlam bir siyasal düşünceye dayanıyorsa, düşünce kuruluşuna benzer ve iktidara gelem amacı dışına düşer… Türkiyede son seçimlerde böyle partiler gözlemlemekteyiz… Degişimle devam edecek olursak…
İster teknolojik, ister ekonomik, ister siyaseten degişiklik yapmayı bırakın hazırlanmasanız bile sorun yaşarsınız/yaşarız degişime hazır olmak ise, toplum, ülke, kıta, ve dünya izlenir, gelecek 5, 10, 15, 20 hatta 50 yıllık degişim planlaması yapılır.. Bu planlar topluma egitim ve medya ve siyasetciler, din adamları aracılığıyla anlatılır ve toplum ve kurumlar degişime hazır olur.. Buna degişim kültürü yaratmakda diyebiliriz… Kısaca sosyolojik degişimede deginerek, yazıya son verelim, bu konu üzerine başka kaynaklardan da yararlanarak bilgilenerek düşünmeye devam edelim..
Sosyolojik degişim daha zor olur, toplumlar devamlılık için milli, dini, siyasi geleneklerinin devam edilmesinin zorunlu olduğunu düşünürler.. Bir yere kadar doğrudur, bir yerden sonra degişim zorunludur, şu baba sözü buraya alarak devam edelim “aynı nehirde bir defa daha yıkanılmaz” hayatta nehir gibi akar, bu akışın geregi degişimlere hazır olmak kişiler ve toplumlar için zorunludur.. Dini ele alalım din mi degiştirecegiz diyenleri duyar giyim, mevcut dini gelenegin ne kadarı, bu gelenegi yorumlayanların zamanının ve kültürünün yorumudur, hiç düşündük mü? Bundan 1000-1100 yıl önceki zamanın ve kültürün yorumlarını yeniden zamanımıza ve kültürümüze göre yorumlamazsak toplumumuzun fertlerini nasıl dinimizde tutabiliriz ki? Dinde yorumlarla degişim veya ihya, reform gerekir, bu konu üzerinede ilahiyatçıların teologların düşünmesi gerekir… Degişimin amacı nedir?
Degişimin amacı, İhya, Reform, Revizyon, İnevasyondur, eskimiş olanı zamanın ruhuna göre yenileştirerek canlandırma, diriltme, daha yararlı hale getirme diyebiliriz… Nasıl ki, bıcaklarımız kesmez oluyor, biz onları daha keskinleştirmek için bileyleyerek işlevsel hale getiriyorsak, degişimin amacıda mevcudu daha işlevsel hale getirmektir,amaç genel olarak budur… Degişimin amacı vasatlaşmışı çok iyi duruma getirmek, geliştirmek, güçlendirmektir, böylece daha iyi yaşamak için hayata degişim aracılığıyla katkılar sunmaktır…
Degişim zamanı gelmeden degişime hazır olmak demek degişime kendimizi, toplumumuzu hazırlamak demektir, sizce bizim toplum degişime ne kadar hazır? Degişim zorunlu olmadan degişimi gönüllü yapmak gerekir, zorunluluklar daha sert, daha keskin kararlar almayı gerektirirki o zamanda toplumsal tepkiyle karşılaşılır…. Degişime direnmek beyhudedir, hazırlanmak, hazır olmak gerekir, hazır olmak önerisi, dilegiyle.. Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – vatandasfikri.com – 11.6.2023
Kaynaklar
1* https://sozluk.gov.tr/
2* https://gelisenbeyin.net/inovasyon.html
|