DÜŞÜNME VAKTİ
(Düşünme Vaktimiz Ne Zaman?)
(En az İbadet Vakitleri Kadar, Düşünme Vakitlerimiz de Olmalı Değil mi?)
İbadet vakitlerimiz olur, Namaz, Oruç, Haç, Kurban ibadetlerinin zamanı gibi, Yemek vakitlerimiz de olur günde üç öğün, işimiz varsa çalışma vakitlerimiz olur 8-17 gibi… Hiç düşündünüz mü, düşündük mü, düşünme vakitlerimiz hangi vakit? Ben düşündüm düşünme vaktimizin olmadığını gördüm ve bu sorun üzerine düşünmeye başladım!! Önce ibadet vakitlerimize baktım neredeyse dün 1-1.5, oruç zamanı 12-13 saat, sonra yemek vakitlerimize baktım neredeyse 1-1.5 saat… Kahvede okey oynama, her akşam dizi izleme zamanımızı buraya utandığımdan yazmıyorum, sizce kaç saat tv izliyoruz, yada internette üzerimize farz olmayan yorumlara cevap yetiştirmeye ne kadar zaman ayırıyoruz, ya oyunlara ne kadar zaman ayırıyoruz, komik videoları ne kadar izliyoruz… Herkesin izleme oranı var biz yaşlılarda biraz daha az diyeceğim ama benden 15 yaş yaşlı bir teyze tanıyorum her gördüğüm de komik videolar, hareketli müzikler izliyor/dinliyor… Kimilirde düşünmemek için günde binlerce kez Süphanallah diyor… Her neyse düşünme vaktimiz var mı, varsa ne kadar? İbadet, çalışmak farzda düşünmek farz değil mi?
İbadet farzsa ki öyle bilir öyle inanırız, dinin buyruklarını yerine getirme, Allah’a bağlılığın ritüellerle gösterilmesi diye biliniyor, yapılıyor da, düşünmenin dini kaynaklarda özellikle de dinimizin temel kaynağı Kurani emirlerde, önerilerde olup olmadığını neden merak etmiyoruz? Bakın Kuran ne diyor? Ama önce düşünmek nedir, onunla devam edelim, Kuran’ın düşünce üzerine, ne dediğiyle bitirelim.
Düşün: Duyularla değil, zihinsel olarak tasarlanan, biçim verilen, canlandırılan nesne veya olay, yani somuttan, soyuta doğru yolculuk, yani mevcudu aşma yolu olan bu düşünceyi ihmal etmek demek yolda kalmak olmaz mı? Yoksa yolda kaldık da düşüncesizliğimizden nerede kaldığımızı bilmiyor muyuz?
Düşünce: Uzay ve zamanın ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil, yalnızca ruhen algılanabilen asıl gerçeklik arayışı, mütalaa, fikir, ide, idea gibi arayış içinde olmaksa, daha iyi, daha güzel ve mutlu olmak için mevcudun dışına çıkmaksa, çıkmıyorsak iyi arayışımız güzel olana ulaşma çabamız ölmüş, dolayısıyla düşünmemek yaşarken ölmek demek olduğunu bilerek iyi arayışımıza devam etmek gerekmez mi?
Düşünce: Zihinde tasarlanan, canlandırılan şeyin, bir işin gerçekleşmesi ya da bir sorunun çözümü için zihince tasarlanan, aranıp bulunan yol ve yöntemlere düşünce dersek ve düşünmezsek yol ve yöntemsiz kalmaz mıyız? Şimdi gelelim Kuran kaç defa bu konuyu zikretmiş?
Kuran 23 defa çeşitli kavramlarla düşünceye işaret ediyor, daha yan kavramlarla bunu 40-50’ye çıkartabiliriz, biz ne ediyoruz, düşünüyor muyuz, düşünme vakitlerimiz var mı, yoksa ne zaman düşünme vakti ayıracağız?
Son olarak kendime ve sizlere düşünmeden olmaz, düşünürsek sorunlar öngörülür, düşünürsek daha iyi nasıl yaşanır cevabı bulunur, kısacası düşünerek davranırsak mutlu olunur… Olmak dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – 8.11.18 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
1- Türkçe Sözlük- Dil Derneği
3- http://tdk.gov.tr
|