ONLAR ZAMANLARINI DÜŞÜNDÜLER!!
Onlar Zamanlarını Düşündüler, Biz Zamanımız Bilgisiyle Zamanımızı Ne kadar Düşünüyoruz? Bize Düşnce Mirasları Bıraktılar, Ne Kadar Bu Mirasa Sahip Çıkıyoruz?
Her çocuk zamanının cocuğudur, her şnsan biraz da olsa coğrafyasına benzer, her düşünür zamanının bilgisiyle, zamanının araçlarıyla, zamanının mekanın da, zamanını düşünür! Günümüze kadar uzanan uzun soluklu düşünceler bırakanlar öyle sanıldığı kadar çok degildir... Öyleki başka yerden duyduğunu iyi tekararlayan bir düşünür, düşünürmüdür? Cagının gerisinde ki sorunları iyi düşünmüş düşünürü tekrarlamak bugün bize ne kazandırır? Onları yok saymak, onları hafife almak gibi bir amacım da, niyetimde, hattim de yoktur bunu bilirim, bilin isterim... Öteyandan bugünün sorunları çok başka, eskiden ulaşmak için aylarca gitmeniz gereken yere, şimdi saatlarle gidiliyor, eskiden bilgiye ulaşmak, uzaya çıkmak gibi zor bir şeydi, şimdi bilginin içinden, bilgi seçmek zor şey... Ekiden bir Platon’un devleti vardı, birde Hemoras’un destanları, üzerine düşüne düşüne okurlardı... Sonra kutsal kitaplarla karşılaştı insanlar, ilkeleri kutsayacak yerde binalar, kurumsallaşmış dini yapılar kutsandı, degerlerin yaşanarak örneklik sergilenmesi yerine degerler dayatıldı... insanlık bu yanlışlarla nasıl yanlış yaşadı, tarihi kayıtlarda mevcut..
Düşünce adamları birbirini kafir ilan etmemeliydi, din adına düşündüklerini söyleyenler, diger din adına düşündüğünü söyleyeni kafir ilan etti, oda onu, kafir öldürmek günah olmadığı için birbirlerini öldürdüler...
Felefede durum farklı oldu, bilgiyle donanmış akılla, doğru, yanlış, iyi, kötü, güzel çirkin nedir, sorularıyla kutsanmadan sorular, ortaya düşünce koydukları için, digeride bilgiyle donanmış akılla bunları tartığı için, iltidarı ele geçirme dertlerinde olmadıkları için, tanrıların gözüne girmeye çalışmadıkalrı için çok rahattılar, zamanlarını iyi düşündüler... Böylece din adına düşünenlerden çok felsefe adına düşünenler daha iyi yaşamaya yardımcı oldular, kiliseyi düşünün, engisizyon mahkelerini düşünün, günümüzde, biz müslümanların halini düşünün, insanı düşünmez ediyorlar... Biz günlerini iyi düşünerek bize düşünme ilkeleri bırakan bir kaç kişiyle devam edelim mi? Örnegin hristiyanlar acısından düşününce “Tarsuslu Pavlus, Augustinus” gibi temel atan düşünürleri araştırmak lazım... İslam düşünğrleri dediğimizde kim akla gelir? İmam Cafer, Ebû Hanîfe, Şafii Mâlik bin Enes, Ahmed bin Hanbel ile itikadi olarak Mâtürîdî ve Ebü'l Hasan Eş'arî, Müntezile mezhebinin kurucu Vâsıl bin Atâ, gibi dinimizi zamanları içinde çok güzel yorumlayarak, bizlere ışık tutan düşünürler diyebilriz... Sonra bu düşünce bayragını bizde taşıyan Nurettin Topcu gibi, sosyal adaletci, M.Akif gibi maneviyatcı kişiler bize rehber oldu, geçmişle günümüze dini düşüncemizde bag kurdular... Şimdi biz ne yaparsak, geçmişle, bizden sonra gelecek olan arasın da düşünce için bag kurmuş oluruz?
Felefeye gelince!
Konfüçyüs, Büyük Çin bilgesi, filozof, siyasal yönetici ve Çin tarihinde resmi din olarak kabul edilen öğretilerin kuramcısı...
Sokrates, Sokrates Yunan Felsefesi'nin kurucularındandır, o yazılı kaynak bırakmamış, Öğrencisi Platon aracılığıyla onu tanıdı insanlık...
Platon, batı dünyasındaki ilk yüksek öğretim kurumu olan Atina Akademisinin kurucusu...
İbn-i Sina, Tıp adamı, yazar, filozof ve bilim insanı...
René Descartes, Yaşamının çoğunu Hollanda’da geçirmiş Fransız bir filozof...
Birazda bizden bazı düşünürlerle devam edelim, bu düşünce evrenin de, evrensel yerel, geçmiş, an gelecek bagı kuracak günümüz düşünce insanları çıkarmalıyız... Bunu her alanda yaapmalıyız, dini, milli, felsefi, bunlar bize amaçlar vermeli, bizde bilgileri, düşünceleri, araçları kullanarak düşünce bayrağını geçmişten alıp, günümüzde layıkıyla taşıyıp gelecek kuşaklara teslim etmeliyiz... Bize teslim eden bazı düşünürlerimizin adını zikrederek yazıyı bitirelim mi?
Hilmi Ziya Ülken; Türk düşünce tarihi üzerine çalışmalar yapmış, O felsefeyi ilk bilim olarak tanımlamıştır, ona göre olgu alanına yönelik derinlemesine bir araştırmadır felefe, kesin olan ilk bilimdir. Felsefenin dogmatik düşüncelerden arınarak hakikate yönelmesi gerektiğini belirten bir yol acısıdır diye bizi felsefi düşünceye davet etmiştir... Biz bu Davete ne kadar icabet ettik?
Takiyettin Mengüşoğlu; Almanya’da Berlin Üniversitesinde felsefe, fizik ve kimya öğrenimi görmüş; Husserl ve Scheler üzerine doktora yapmıştır. Yurda döndüğünde akademik çalışmalarına İstanbul Üniversitesi’nde devam etmiştir. Felsefe profesörü olarak emekli olmuştur. Değer alanındaki çalışmalarıyla öne çıkmıştır... Biz degerler konusunda ne düşünüyoruz Mengüşoğlu bize ne dedi, farkına varalım, yaşadığımız degersizligin nedeni nedir diye soralım?
Macit Gökberk ; Selanik’te doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun olduktan sonra Almanya’da Berlin Üniversitesi’nde doktorasını yapmıştır. Türkiye’ye dönünce mezun olduğu İstanbul Üniversitesi’nde felsefe dersleri vermiştir. Felsefe tarihi üzerine yapmış olduğu çalışmalarla öne çıkmıştır...
Mübahat Türker Küyel; Ankara’da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde akademik görevlerde bulunmuştur. Felsefe Tarihi Kürsüsü Başkanı olarak atanmıştır. Mübahat Küyel, felsefenin tarihsel gelişimi üzerine düşünceler üretmiştir.
Kendilerine iz bıracak şekilde düşünce bayrağığımızı taşıdıkları için teşekkür eder, saygıyla anarız, burada anamadıklarımızdan ise özür dileriz.. Biz bura da tüm düşünürleri anamazdık sadece, örnek olsun diye verdik, siz daha geniş araştırmalar yapın öneririz..
Geçmişte her alanda düşünce bayrağını taşıyan düşünür, filozof, yazar çizere, düşünce dünyamıza duygularla katkı sunan şairlere teşekkür ederiz... Onlar günlerini düşündüler, çünkü onlar günlerinin sorunlarıyla günlerinin bilgi ve araçlarıyla başa çıkmaya çalışarak, daha iy yaşamanın yollarını aradılar... Bizde günümüzü ve gelecegimizi düşünerek karşılaştığımız sorunlarla başa çıkmanın yollarını arayalım ve bilgi, akıl, düşünce, davranış disiplini içinde kişisel ve toplumsal bir düzende nasıl daha mutlu bir biçimde yaşayalım diye düşünelim, öneririm, dilerim... Selam ve saygılarımla...
Fikri Adil – 1.7.2020 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
|