TOPLUMSAL KÖRLÜK!!
(Toplum Hapishaneleri)
(Toplum Hapishaneleri) (Mahallemizin Dışını Görememek) (Tohumun Kabuğunu Kıramaması)
Biz insanlar istisnalar hariç toplum içinde yaşarız, bu yaşam, toplum içine doğuşumuzla başlar, bize bazı bilgiler verilir… Canlı, cansız her şeyin, renklerin, eşya ve maddelerin isimlerini hazır buluruz, bu A’dır şu B’dir gibi… Bunları sorgulama gergi de duymayız, çünkü genel kabul edilmiş bilgilerdir… Buna kendi geçekliğimizi yaratmaktır da diyebiliriz.. Nereye kadar derseniz, devam edelim…
Biz, toplumumuz tarafından bize verilen bilgilerin doğruluğunu veya yanlışlığını başka bilgilerle karşılaştıkça, onların bilgileriyle aldıkları sonuçları gördükçe, bizim bilgilerimizle aldığımız sonuçları karşılaştırma gereği duydukça, bilgilerimizi test ederiz.. Bu test işe yararlılık testidir, daha iyi yaşam, kimin bilgileriyle yaşanır, bu yolda hangi bilgi işe yarar, yaramaktadır? Örneğin son Samuray filminde ki makineli tüfekle savaşmayı ret eden Samuray, toplumsal bilgiler, kültürel bilgi açısından doğru düşünmektedir… Ama o bilgiler onun yaşamasını sağlamamıştır… Japonlar aynı şeyi atom bombasıyla da test etmişler, bunlardan dersler çıkarmışlardır… Sonra gelenekçi çizgilerini koruyarak teknikte en ileri toplumlar arasına girmeyi başarmışlardır…
Bilgilerin amacı bizim yaşamamızı, hatta iyi yaşamamızı sağlamak olmalıyken, kötü yaşamamıza neden olursa!! Bu bilgileri sorgulamaz da, kötü yaşamayı yaşam sayarsak, iyi den habersiz yaşarız diyeceğim ama o kadar çok iletişim ve bunun sonucu etkileşim var ki… Kendi kendimize bir kültür hapishanesi yapmamışsak, mutlaka haberdar oluruz…
Habersiz kalmamız mümkün değildir, ya da biz bize ait bilgilerle yaşamaya çalışırken içimizden birileri başka bilgiler keşfeder de öyle yaşamaya çalışırsa ki… Bu mümkündür, hukuk sistemleri, Eğitim sistemleri, siyasal sistemler laiklik, demokrasi, işletme mantığı, finans sistemleri, teknik, teknoloji gibi fen bilimleri, her alanda… Biz bizim bilgilerimiz değil diye bu alanlarda ki gelişmelere, gelişmiş bilgilere rağmen kendimizi kapatırsak, başka bilgilere!!!
Ülkemizi nasıl daha iyi imar eder, toplumsal hayatımızı daha iyi yaşamak için, nasıl yeni bilgilerle mamur edebiliriz ki? Evet, sorun yeni teknoloji kullanmaya açık olmak değil, yeni bilgiye acık olmak ve bu bilgilerle mevcudu aşarak, her alanda daha iyiye ulaşma cabası içinde olma gereğidir… Bunu yapamazsak, toplumların medeniyet yarışında geri kalırız, biz henüz gelişme yarışından umudumuzu kaybetmeyen toplumlardanız, biraz daha bilimi, teknolojiyi, yenileşmeyi ihmal edersek, Umudumuzu kaybetme riskiyle karşılaşırız ki!!! Bu ciddi eksiliktir, sıkıntıdır!!!
Umarım toplumun kanaat önderleri, umarım toplumu akademik ve siyaseten yönetenler, bilim kurullarında yer alanlar, toplumsal işleyişin içinde öyle veya böyle yer alanlar bunun farkındadırlar… Sadece inşaatla kalkınmanın yanlış olduğunun farkındadırlar, Önlem alırlar, Yatırımları fiziki alanlara değil teknolojik ve sanayi alanlarına kaydırırlar, bizi medeniyet yarışında güçlü bir yarışmacı yaparlar.. Sadece bilgilenmeye kapanmak mı bizi toplu kör yapar yok, sorunlar üzerine sorular üzere neden sonuç ilişkisi içinde düşünmemekte, Adaletten her uzaklaşışta, zulme yakınlaşmakta ve buna her sessiz kalışta bizi toplu kör yapar daha iyi yaşamaktan uzaklaştırır..
Daha İyi Yaşamak İçin Ne Gerekiyor Sorusu Üzerine Cevaplar Bulmak, Yeni Sorular Sormak Bunlara Akıl v Mantık Sinsilesi İçinde Cevaplar Bulabilmek, Bizi Toplumsal Körlükten Kurtaracaktır Umuduyla Selam v Sevgilerimle…
Fikri Adil – 5.2.18 - vatandasfikri.com
|