Boşuna mı, Çalışıyoruz?
Farkındayız değiliz, herkes toplumsal hayatın bir parçasını oluşturur, ben görevimi iyi yapmazsam toplumsal yaşamın bir yanın da sorun olur. Bu soruna neden olan meslek mensuplarından olmak kimse istemez, istemez ve istenmez ama sık sık da toplumsal hayatın içinde yaşayan vatandaşlar, kişiler sorunlarla karşılaşırlar… Ben bu durumun o kadar yaygınlaştığını ve neredeyse artık normal buymuş gibi davranma riskiyle toplumumuz karşı karşıya olduğunu düşünmeye başladım…
Ülkemin çeşitli noktalarını gezdim, çeşitli meslek mensuplarıyla karşılaştım, iyi olanla, görevini, görevinin gereklerini yapanlarla karşılaştım… Yapmayanlarla da karşılaştım, sayıları da hiç de az değildi, neredeyse %20-30 olduğunu üzülerek gördüm… Hele birde yaptığı işin değerini ve önemini bilmeden, insan değil, para odaklı, sadece para için yapanların daha da çok olduğunu gördüm… Sen mi önemlisin para mı desem, kişi parayı önemsediğini söyleyecek diye, arlandım bu soruyu soramadım… Bir kişi kendini dahi paraya kurban edecek kadar parasever ise, karşısındakini para için ne yapar? Her şeyi paranın önüne koyar, mesleki duyarlılık mı, ahlaki duyarlılık mı, mesleki ahlak mı, toplumsal ahlak mı, kişisel ahlak mı, yoksa paramı derse, parayı tercih ederse… Bu toplumda yaşayan kişiler ne yapar? Örneğin…
Yaptığı binaların dayanıklılığına bakmaz, para kazanmaya bakar, tedavi ettiği kişilerin sağlığını aşar paraya bakar, toplumun güvenliği kadar para peşinde koşar, eğitim kadar para… İşte paranın toplumsal hayatın içine nasıl ettiğini paranın körlüğü ile göremeyiz bile.. Para tasması bize her şeyi yaptırıyor, Ahlaktan, Adaletten de saptırıyor… Ahlak ve adaletten sapan toplumların bağları da kopuyor, bu toplumlar nerede anlaşacaklar?
Sadece para için çalışanlar, yaşayanlar, boşuna çalışıyoruz demektir, ahlak ve adalet sistemi kuramazlar, ahlak ve adalet bir kültür işidir, bir manevi ve felsefi zenginlik işidir… Parasal zenginlik kültürle, felsefeyle, ahlakla, adaletle, üretimle, icatla, teknik ve teknolojik gelişmeyle gelmezse… Para kazanma işini toplumsal katkılarla değil, ahlak ve adaleti dolaşarak, insani ve doğal değerleri yok sayarak yaparsak, ahlaksızlığın, düşüncesizliğin çamuruna saplanırız … Para için değer mi?
Bütün değerlerden para için vazgeçmek değer mi? Bence değmez, değmez diyenlerin oranı da az değil, ama bunların sayısını, para için değer diyenlerin sesini kesecek, alanını daraltacak kadar çoğaltmamız lazım ki? Toplumsal hayat toplumda yaşayan kişiye sorun çıkarmasın, çalışanların emekleri parayla değil ürünlerle, hizmetlerle, sanatçılığıyla ölçülsün ki topluma huzur gelsin… Bizde bu toplumun fertleri, bu ülkenin vatandaşları olarak, bunlarla övünelim ve mutlu, mutlu yaşayalım, temennilerimle… Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – 21.11.17 – vatandasfikri.com --
|