TOPLUMSAL DÜZENİN ŞİFRELERİ
(Eksik Toplum)
İnsanlar, bir kaç istisnai hal dışında toplu yaşar ve bu toplu yaşama göre düzen kurarlar, bu düzenin belli başlı şifleri vardır, bunlar nedir? İnsanın doğasına, aklına, inancına, kültürüne, bilgi ve görgüsüne, bunlardan oluşmuş değer ve ilkelere dayalı olarak oluşturulmuş, yazılı ve sözlü şifrelerdir, bunlar… Bu şifreler neye dayanır?
Öncelikle İnsanın bir fizyolojik ihtiyaçları vardır, bunlar: İnsanın biyolojik olarak yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan ihtiyaçlardır. Açlık, susuzluk, cinsellik (üreme), uyumak, boşaltım, nefes alıp vermek, barınma gibi ihtiyaçlar bu kategoridedir. Buna göre, açlık problemi olan bir insana hürriyet, sevgi, sanat gibi konular boş gelir. Karnı aç olan insanların aklına bu sayılan yüksek ideallerle, kültürel, sanatsal olanla ilgili düşünce gelmemektedir. Bu nedenle ekonomik sorunlarımızı aşmamız, daha iyi nasıl yaşanır sorularını hem filozoflarımız, yazar, çizerimiz, hem din adamlarımız, hem de siyasetçilerimiz sorması lazımdır, soruyorlar mı, soruyor muyuz, nasıl daha iyi yaşarız? Bu yaşam için nasıl bir toplumsal düzen kurulmalıdır? Bunun için nelere ihtiyaç duyulur, fizyolojik ihtiyaçlar giderildiğin de, sonra ne gelmektedir?
Fizyolojik ihtiyaçları karşılanan kişinin bundan sonra ihtiyaç hissedeceği şey güvenlik olacaktır. Emniyet, güven, düzen ve değişmezlik bu kategoride değerlendirilmektedir. Bu aşamada insanın kendine fiziki, ekonomik, sosyal ve belki de siyasal olarak güvenli bir ortam oluşturma ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Şimdiki ve gelecekteki güvenlik düşünülmektedir. Örneğin, yaşamını sürdürebileceği, geçimini sağlayacağı güvenceli, sigortalı bir iş araması buna örnek gösterilebilir… Bunları ayrı ayrı incelemeye gerek yoktur, zaten konuyla ilgili kişiler bunları eğitim süresi içinde en azından 15-20 kere karşılaşırlar, biz vatandaşlarda bunları yaşarız veya yaşayamayız… Yaşarsak mutlu, yaşayamazsak mutsuz oluruz… Şimdi diğer ihtiyaçları kısaca görerek yazıya devam edelim…
Bu beş ihtiyaç, toplumsal düzenin temel şifresi desek yeridir… a- Fizyolojik İhtiyaçlar: Bunlar insan yaşamı için biyolojik şartlardır, hava, yiyecek, içecek, barınak, giyim, sıcaklık, uyku. b-Güvenlik İhtiyaçları: Korunma, güvenlik, düzen, yasa, istikrar, korkudan kurtulma. c-Sevgi ve Aidiyet İhtiyaçları Fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçları yerine getirildikten sonra, insan gereksinimlerinin üçüncü seviyesi sosyaldir ve aidiyet hislerini içerir. Kişilerarası ilişkiler ihtiyacı davranışları motive eder d- Değer İhtiyaçları: (1) Kendine saygı (haysiyet, başarı, ustalık, bağımsızlık) ve (2) Diğerlerine karşı saygınlık veya saygı e-Kendini Gerçekleştirme İhtiyaçları: Kişisel potansiyeli, kendini gerçekleştirme, kişisel gelişim ve zirve deneyimlerini bulmayı da bunlara ekleyebiliriz…
Bunların en azından yarısından bir fazlası içinde yaşadığımız toplumda yoksa o toplum eksik toplumdur, orada yaşayanlar eksik insanlardır… İşte bu nedenle bu ihtiyaçlar dikkate alınmalı, dini, siyasi, sosyolojik düşünce, inanç, davranışlar buna göre şekillendirilmelidir… Önerir, gereğini kim yapacaktır derseniz, eksikliği hissedenler yani bizler… Bizleri dikkate alan düşünürler, siyasetçiler el birliğiyle yapmak ve yaşamak dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil – 23.4.19 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
|