DEMOKRASİ NEDİR NE DEGİLDİR?
Demokrasi ortak kararların ortaklaşa alınmasıdır, ne değildir kişisel kararlar olan insan hak ve özgürlüklerine müdahale etmek değildir, kişinin de diğer kişilerin hak ve özgürlüklerine dikkat ederek hakkını, hukukunu kullanmasıdır. Genelde böylemi olur? Olmaz, Demosla,(Halk, vatandaş, yurttaş gibi düşünenler) Etnos (Kavimci Düşünenler) arasında gidip gelmeler, demagog, erdem sahibi olmamış politikacıların seçilmesi sorununu demokratik toplumlar yaşarlar. Öte yandan demokrasi dediğimizde üç kelime ile ne derseniz, biri, özgürlük, ikincisi hukuk, üçüncüsü seçim ve bunların ortak yazılı yasal ve kültür haline gelmesi demektir. En azından benim demokrasi ile ilgili düşüncem bu…
Demos dedik yani halk idaresi, idarecilerin halk tarafından seçilmesi, ilk zamanlarda herkese oy hakkı yokmuş neden seçme bilinci olması gerekiyormuş, seçmek için ince eleyip sık dokuyorlarmış, kent şimdilerde ülke yönetiminde yapılan hatalar hepimize zarar verir bilinci varmış, bu nedenle yanlış kişilerin seçilmemesi için, demogojiyle yani halkın onayını almak için onların istediği gibi konuşanların seçilmemesi için, bunları bilecek bir millet, vatandaş, halk, yurttaş gerektiği bilinci taa o gün 2300-2400 yıl önce ilk uygulamalarda ortaya çıkmış… Bunun bizim kültürümüzde karşılığı olsa olsa, şüra, kurultay, cami, cem, meşveret gibi ortak kararlar almaya yardımcı olacak mekanizmalar aracılığıyla yönetimler işledikçe, yöneticiler seçildikçe biz toplum olarak zirveye çıkmışız… Ama zirvede kalamamışız, bunu da dinden uzaklaşmaya bağlamışız, tenikten teknolojiden uzaklaştığımızı görememişiz ve okullarımızda eğitimi tamamen din eğitimi haline getirmişiz, işler daha da karışmış, dünya teknik teknolojik olarak ilerlemiş biz yaya kalmışız hala da kalmaya devam ediyoruz… Bu yanlışlara neden olan yöneticilere tepkileri isyan saymışız, eleştirileri yok saymışız onları sürgüne göndermişiz, sadece alkışçıları evet efendimcileri çevresinde tutmuş yönetenler, seçimler de olmadığı için o yöneticiye mahkum olarak devam etmişiz işler iyice karışmış ve 1918 ‘e gelinmiş imparatorluğumuz yıkılmış… Bunları neden anlattım, demokrasi sadece seçim değildir, yanlış politikaları eleştirmek, tepki göstermektir, yönetenleri denetleyecek mekanizmalar geliştirmektir… Ancak böylece demokrasi başarılı olabilir, toplumumuza katkılar sunabilir demokrasinin başarılı olabilmesi için neler yapmalıyız?
Önce halkın, vatandaşın örgütlenmesi gerekir, bu şu demektir meslek odaları, sendikalar, partiler bunlara STÖ denir… Sonra seçme bilinci olacak, seçim bizden olanı değil iyi olanı seçmemize yardım eden bir tercih işidir, ama bizde etnoscu, (ister dini, ister soyu nedeniyle oy kullananlar) seçimler bizim demokrasimizi demokrasi olmaktan çıkarmaktadır. Demokrasilerde vatandaş ve ortak fayda agır basmalıdır, ortak fayda yerine daha başka nedenlerle tercih yapıyorsak bu demokrasi gerektiği gibi işlemez… Bize özel bir durumda seçiliyor, seçiyoruz yanılgısıdır… Bu da ne demek demeyin, siyasetçilerimiz bu konuda hakkını yemeyelim çok ehilleşmişlerdir. Yani bize seçiyoruz hissi yaşatıyorlar ama seçimi kendileri yapıyorlar bu ne demek? Adayları belirleyenler kimin seçileceğini de belirliyor demektir, Allah Allah biz seçmiyormuyuz, üzülerek söyleyeyim evet, adayları kim belirliyorsa seçmeyi de o yapıyor demektir… Biz belki parti seçebiliriz ama parti içinde ki adayı kim seçiyor? Senin kimi seçeceğini kim belirliyor, senin tercihinin üzerinde bir tercih, iradenin üzerinde bir irade var… Demokrasimizin en büyük gölgesi budur…
Birinci gölge vatandaş gibi tercih yapamamamız ikinci gölge ise partilerin adaylarını liderin belirlenmesidir.. Diger bir ayak da Sivil Toplum Örgütlerinin yeteri kadar sağlam demokratik olarak örgütlenememesidir ki bu gölgeler demokrasiyi aksak demokrasi haline getirmektedir… Normal demokrasi nasıl olurla yazıyı bitirelim mi?
Demokrasinin normal işlemesi için kendi adamı da olsa kötüyü seçmeyecek iyiyi seçecek bilinçte bir vatandaş, her örgütün içinde her işin için de iyi olanı yani liyakat sahibini, yani işin ehlini seçecek ki demokraside toplumda iyi işlesin… Demokrasinin iyi işlemesi için bütün vatandaşların iyi olduğundan emin olduklarını seçme konusunda irade sergilemeleri gerekir… Bu iyiyi arayan irade, iyiyi bulan irade toplumsallaştıkça demokrasi, demokrasi gibi yaşanacaktır… Yaşamak dileğiyle, selam ve segilerimle..
Fikri Adil --- 19.2.17 --- vatandasfikri.com
|