NİMET/NİMETLER
(Nimetlerin Keşfi ve Yararlanılması Üzerine)
Nimetler, hayatımıza katkı sunan, bizim yaşamamıza, iyi yaşamamıza yardım eden doğal faktörlerdir, bunun üzerine düşünmemiz, düşünürken nimetlerden nasıl daha iyi yararlanırız, gibi çalışmalarımızı da bilgiye ve düşünceye dayalı disiplinli çalışmalarla nimetlerden daha çok yararlanmalıyız… Bu çalışmalar da nasılız üzerine duralım mı? Önce nimet üzerine sonra, keşif ve icat üzerine…
Nimet: İyilik, lütuf, İhsan, iyi ve daha iyi yaşamak için hayatımıza katkı sunan her şeyse, beslenmemizden, giyinmemize, aklımızdan, düşüncemize, organlarımızdan, hareket kapasitemize her şey nimettir, anlaşılan… Bu nimetlerden gerektiği gibi yararlanıyoruzmuyuz, nimet edinmede, ortaya çıkarmadan toplum olarak, kişi olarak ne kadar başarılıyız?
Önce yediğimiz içtiğimiz nimetlere bakalım mı, menşei ne, yada meşei, üretilen yeri Bizim ülkemiz yazıyor ama üreten firma kime ait? Yani yararlandığımız nimetleri kim ortaya çıkarmış/çıkarıyor? Bu soruya cevap bulma üzere düşünürken nimete başka acıdan da bakmaya devam edelim? Nimetler nerededir, nasıl ortaya çıkar?
Nimetler hayatın içindedir, Nimetlerin bir mevcutları vardır, bunlar şuanda bizim hizmetimizde olanlardır… Bir de şuan için hayatımızda olmayan, doğal hayatın içine gizlenmiş olanlar vardır… Yani o giz perdesini kaldırarak bulunması gereken, keşfedilmesi gereken nimetler var.. Soru şu, biz toplum olarak nimet keşfetme işin de nasılız, bizi başarılı buluyormusunuz? Bu soru üzerine de yazı bitince düşünmeye araştırmaya devam edelim… Keşif, icat, gizin kaldırılması üzerine de durarak yazıyı bitirelim ama bu sorunumuz akletmeye, düşünmeye devam delim… Bizde bir deyim vardır, “düşün, düşün boktur işin” diye, bu deyimi düzeltiyorum, “düşünme, düşünme boktur İşimiz”…
Keşfetme, icat, buluş yeni nimetler ortaya çıkarma, bulma çalışmalarının ortak adıdır, bunların ortaya çıkarılmasında bilgi üzere eğitim, bilim üzere eğitim ve bilgi, eğitim ve yetenek üzere çalışmalar, bilgi edinmeler, bunlar üzere yeni bilgiler ve düşünceler, uygulamalar derken… Doğal Hayatın içinde, maddenin içinde gizlenmiş, keşfedilmeyi bekleyen nimetlerin keşfi, kim keşfedecek? Tabi ki biz, bizim bilim insanlarımız, gençlerimiz, keşif bekleyen her şeyi keşfedecek, nimetleri ortay çıkaracak, bizim ve insanlığın hizmetine sunacaklar… Şu anda sunabiliyormuyuz? Sunamıyorsak!!! Neden sunamıyoruz? Bunun üzerine de entelektüeller, akademisyenler, siyasetçiler, eğitim kurumlarının yöneticileri, din adamları ve biz vatandaşlar derinlemesine düşünmeliyiz, nerede hata yapıyoruz, nimet keşiflerimiz, icatlarımız, buluşumuz nerede akamete uğruyor? Kimler bu konuda başarısız, kimler başarılı, projeler neden sadece teşvik alma aracına dönüşmüş.. Projelerin ürüne, çıktıya dönüşme oranı, Almanya da, G. Kore de, ABD de, nedir bizde ne? Son zamanların hızlı gelişen bir kaç ülkesi Çin, G. Kore, Taylan, Finlandiya ne yapmış, ne yapıyor? Biz ne yapabiliriz, bunlar üzerine şu anda yaptığımız düşüncesizce işleri bir kenara bırakarak bir düşünme, düşünce reformuna ihtiyacımız var olduğu o kadar aşikar ki!! Kullandığımız, yararlandığımız nimetleri kim keşfetmiş, kim icat etmiş diye sormamız yeter…
Nimet keşfetme işi, araştırma, geliştirme işidir, araştırma geliştirme ise bilgi, bilim, düşünce işidir, bu işler üzerine durmak ve yeni nimetler keşfetmek, icat, keşif sayımızı Çinin yarısına çıkarmak dileğiyle.. Selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adil -- 09.05.2018 07:53 --- vatandasfikri.com
|