BEDAVA KİMLİKLER
SAHTE KİMLİKLER
(Taşıdığımız kimlik kimliğimiz mi?)
ilk taşıdığımız kimlik insanız, insan olmanın getirdiği nitelikler var, acaba biz taşıyormuyuz? Sonra insanım diyorsak bazı ön kabullere dayanan kimliklerimiz olmalı degil mi? Bunu benim için degerlendirirsek, adım Fikri, babayız/Anneyiz, Türküm, Bir din olarak İslamın dini mensubuyum, Siyasal düşünce olarak Sosyal demokrat'ım, Çevreciyim, bir il olarak düşündüğümüz de Kastamonu'luyum. Olayı genelleştirdiğimiz de ise toplumsal hayatın için de insanların taşıdığı onlarca kimlik var… Bu taşıdığımız kimliklerin gerekleri nedir sorusunu sormak gerekmez mi?
Çoğrafi olarak Türkiyeli, etnik olarak Türk/Kürt, Yönetici/İşçi olabiliriz. Öte yandan A siyasi partisinin mensubuyuz, Demokratız, Milliyetciyiz, Muhafazakarız, sosyalistiz, Liberaliz, B tahrikatının müridiyiz, B Kurumunun çalışanıyız, Bu meslegin mensubuyuz, şu sivil toplum örgütünün üyesiyiz, bu dolmuşda yolcuyuz, şu markette müşteri, O, Sinema ve Tiyatroda seyirci, bu kitabın, gazete ve derginin okuru, şu kadının/adamın sevgilisi, bu kadının/adamın arkadaşı, şu yönetcinin çalışanıyız. Mesleki olarak degerlendirdiğimiz de doktoruz hastaları sağıltıyoruz, Öğretmeniz egitiyoruz, Polisiz güvenlikli ortamlar yaratıyoruz, ama bunların hepsini de kapsayan İnsanız ve T.C Vatandaşıyız gibi kimler bizim kendimizi de ifade etmemize yardım eder… Biz kendimize şu diyorsak onun vasıfları nedir demeli degilmiyiz?
Evet bu Kimliklerin hepsi bize kimlik verirken aynı zaman da sorumluluklarda yükler, biz bu kimliğin geregini yapmıyorsak, bu kimliğe bedavandan konmuşuz demektir. Örnegin demoratız diyor, ama her fırsatta demokratik işleyişe emgel oluyorsak, demokratlık kimlinin hakkını vermiyoruz demektir. Kimliğin hakkını vermek gerekir, yoksa kendimize her ne diyor da onu yapmıyorsak, işte o zaman öne çıkan kimliğimiz sahtekarlıktır… Kimlik sahtekarlığının önüne ancak kimliklerimizin gereklerini yerine getirerek gecebiliriz...
İnsanı ele alalım, diger calılardan ayrılır, insan ne ile öne çıkar, bana göre aklıyla ve bilgiye akla dayalı düşüncelerle, bilgilenmiyorsak, akletmiyor, düşünmüyorsak ne kadar insanız? İnsan kimliğinin geregi nedir sorusunun cevabını bulmadan insan kimligi bize ne kadar anlam katar?
Bir Milletin mensubuyuz diyoruz, öte yandan o milletin külltürel özelliklerini taşımıyorsak, yana çok modası geçmiş buluyorsak, bir dinin mensubuyuz o dinin kurallarını bilmiyor, uygulamıyorsak numaradan dindarız demek degilmidir? Ancak gercek dindar o dinin kurallarını öğrenerek ve uygulayarak olunabilir ve inandığımız dinin işte o zaman gerçek mensubu olabliriz, bu dinin kimliğini o zaman daha çok hak ederiz. Hak etmediğimiz kimlik kimliğimiz midir?
Yukarda ki bahsettiğimiz kimliklerin hemen hemen hepsi, bir sorumluluk yükler, örnegin ben, sosyal demokrat olduğum içindir ki, siyaseti, siyasi mücadeleyi, çalışanların ekonomik olarak refahlarının artırılması, sosyal hakların artırılarak sosyal adaletin sağlanması mücadelesi olarak görürüm, benim için dini inancım olmasına rağmen, Türk olmama rağman, dinsel ve ırksal ayrımlardan çok sermeya ve emek ayrımı önemlidir, bunlar kabul ettiğim düşüncenin bana yüklediği sorumluluklardır.
Devam edersek T.C vatandaşıyım, bu ülkenin kimliğini cebim de taşıyorum, vergimi veriyor yasalarına uyuyorum, bu ülkenin gelişmesinin toplumsal olarak gelişmeye neden olacağını biliyorum bunun için bu ülkenin, toplumun gelişmesine neden olacak çalışmalar yapmaya çalışıyorum, başardığımız da ülkemiz, toplumumuz gelişecek hepimiz bundan yarar sağlayacağız, başaramadığımız da ise hepimiz topluca kaybedegiz…
Kimlikler bedavadan konulan olgular degildir, bir şeyim diyorsak o şeyin gereklerini yerine getirmeliyiz, örnegin, baba/ana isek bunun sorumluluklarını yerine getirmemiz gerekir, yoksa biyolojik olarak baba/ana olmanın ötesine gidemiyorsak çocuğumuzun yeterli bir şekil de beslmiyor, onu egitmiyor, onu güven duyacağı bir şekil de hayata hazırlmıyorsak ana/baba kimliğini taşıma da zayıf kalmışız demektir, yeterince hak etmiyoruz demektir.
Bedavadan kimlikler kimlik sayılmaz, biz ne derece Müslümanız dersek de gerci Allah bilir ama, dini yaşama konusunda çoğumuz bilmemeye, anlamamaya sıgınarak sahte bir dindarlık içindeysek, bu kimliğe ne kadar çok sahip çıkarsak cıkalım üzerimizde iğreti, taklidi, takiyevari duracaktır.
Anlaşılacagı üzere bedavadan kimlik yoktur, bilinçli tercihlerle, biliçli tavırlarla ancak o kimliği yaşarsak o kimliği gercekten de hak ederiz, yoksa sahte Dinci, sahtekar siyasetci, üçkagıtcı meslek mensubu oluruz ama asıl olunması gereken, o kimligin gereklerini barındıran olamayız.
Olma samimiyeti gösterenlerden olmak dilgiyle her ne diyorsak kendimize onun şartlarını da taşıyarak örnek kimlikli, karekterli kişiler olmak dilegiyle selam ve sevgilerimle…
Kaynak olarak "Ahmet İnam'ın" Uyak seminerlerinden yararlanılmıştır.
|