KİMLİKSİZLİK
İster kişiler, ister topluluklar daha büyük bir topluluk karşısında, kendini kaybedecek kadar kişilik ve topluluk özelliği veren kimliğinden uzaklaşırsa ortaya çıkan duruma kimliksizlik deniliyor… Bu kimlik nüfus kütüğüne kaydedilerek verilen bir kimlik değil, o kimliksizliğin başımıza getireceği sıkıntılar kadar, sıkıntılar getirebilecek bir kimliksizlik… İnsan kimliksizleşirse ne olur?
Adı yok, yok hükmünde herhangi bir kişi, toplum, vatandaşlık aidiyeti yok, kendini ifade etmede zorlanır, bu zorlanış onda ruhsal sıkıntılara neden olabilir… Hiçbir kişisel, topluluksal kimliğe sahip değilse, hiç bir toplumun normlarını kültür olarak almamışsa, bu bilgiyi, haberi, kültürü kendileştirirken, kendi akıl yargısına baş vurmamışsa yada büyük, filozofların yaptığı gibi yeni kimlik (kültür, teori, tez) inşaa edememişse, edilemiyor filozoflar seviyesinde düşünce ve yargılama yeteneğine ulaşan insan sayısı genel de çok az oluyor.. İnsan sosyal bir canlıysa, doğada tek başına yaşayamıyorsa, neyi ölçü olarak alacaktır, bu belirsizlikler, kimliksizliğe neden olabilecek ve kişiyi yoracaktır… Bu yorgunluk onda ya aşırı teslimiyetçiliğe, itaate, yada aşırı saldırganlığa, isyan haline neden olacaktır ki.. Sürekli çatışma hali, bozuk olan ruh halini daha da bozacaktır… Bu çatışma kendi kimliksizliğine dayalı olarak, yabancı hissettiği toplumun ister dini, ister milli, ister hukuki hiçbir kuralını tanımama durumuna neden olabilir ki! Bu kimliksizlik hali kendine olduğu kadar, içinde yaşadığı topluma da sorun olur… Biz şu sözü sık sık duyarız kişiliksiz/karaktersiz kişi diye, çünkü kimliğini, kaybetmiş ne yapacağı belirsiz hale gelmiştir.. Bu durum karşısında…
Hem kendi yaşayacağı huzur, mutluluk, haz güme gitmiş olacak, hem de, daha aşırı durumlarda toplumun hukuk kurallarına ters davranışlarda bulunacağı için, güvenlik güçleriyle karşılaşması, yargı sistemiyle de cezalandırılması gündeme gelebilir… Bu kimliksizliğin bir ucu kendimizi toplumdan soyutlayarak toplumsallaşamamakken diğer ucu ise şudur!
Girdiği, grup, örgüt, cemaatte aşırı aidiyete dayalı olarak, ben, kişi kimliğini kaybederek, akıl, düşünce, mantık acısından yok olmasıdır ki, bu sanki yukardakinden daha kötüdür. Bu nedir, ne demektir?
Ben bir örgüte katıldım, bu örgütün tuhaf kuralları var ve toplum tarafından da hoş karşılanmıyor, karşılansa bile kişiyi yok eden her grup kimliksizliğe neden olacaktır… Kurulu toplumsal düzenle, sosyal meşruiyetle çatışma kaçınılmaz oluyor, bu çatışma anında, istenmesede ya kimliksiz, yada toplum olarak şiddet uygulanıyor… Bu kimliksiz, karaktersiz kişiler, daha çok şitdet uygulama eğilimine giriyorlar… Bu durum birçok ülkede ve toplumda kamu görevlilerinde de görülüyor, örneğin kendini devlet sanıyor... Çünkü içinde bulunduğu topluluğun yanlış mı, doğrumu yaptığı akıl ve düşünce sistematiğini kişisel olarak kaybetmiş, topluluk sorumluluğu, kişisel sorumluluğu gölge eder, yok eder hale gelmiş… Adeta içinde bulunduğu grubun metası olmuş, mankurttu olmuştur… Bu mankurtlaşma kişilik kaybına dayalı kendi bilincinin kaybedilmesi durumudur, adeta birileri senin sahibin olmuş, sen de doğru yanlış, günah sevap, ayıp uygun, gibi şeyler üzere düşünme yeteneğinin kaybolmasına dayalı olarak… Kendini yok sayma, senin sahip tarafından yok sayılman halidir ki, bir toplumda böyle grupların, kişilerin olması demek, o toplumun, toplumsal sorunlara acık hale gelmiş demektir.. Son olarak…
İster kişi olarak kültürden kopma, ister kişi olarak kültüre aşırı tabi olma hali insanın kendini kimliksiz hale getirmesi demektir ki… Bu iki durumun da sağlıklı bilgi edinmeye, düşünmeye, mantıklı sonuçlar almaya odaklanmaya engel olduğu için, kişi içinde, toplum içinde iyi sonuçlar vermez… İyi, güzel, doğru bilgi, düşünce üzere davranış sergileyemeyen kişi ve toplumlarda kimliksizleşmeye, kötü yaşamaya mahkum olurlar.. Biz insanlar kişi olarak da, toplumsal olarak da, yaşarken amacımız iyi olanı yaşamak ve mutlu olmaktır, dilerim her şeye rağmen bunu başarırız, başarmak umudunu içimizde yaşatmak dileğiyle, selam ve Sevgilerimle…
Fikri Adi – vatandasfiri.com – 20.4.2020
|